Τέρμα η γόβα-στιλέτο στο Ηρώδειο

20.06.2007
Γόβα-στιλέτο εκτός Ηρωδείου. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού ήθελε να γλιτώσει το μνημείο από τα λεπτά τακουνάκια κάποιων κυριών που τα θεωρούσαν απαραίτητο αξεσουάρ στα ακριβά επώνυμα μοντελάκια τους.

Από τη Σίσσυ Μενεγάτου

Εδώ και μερικά χρόνια η καλοκαιρινή «πασαρέλα» στο Ηρώδειο είχε επιβάλει τη γόβα-στιλέτο και κάποιες κυρίες θέλοντας εμφάνιση... στα ύψη ριψοκινδύνευαν να γκρεμοτσακιστούν από τις κερκίδες μόνο και μόνο για να μη χαλάσουν τη σικ εικόνα τους. Όσο για το μνημείο, δεινοπαθούσε από τα μυτερά τακουνάκια, που χρόνο με το χρόνο προξενούσαν μεγάλες φθορές, όπως επισήμαναν οι αρχαιολόγοι.

Τι κι αν κατά καιρούς είχαν γίνει συστάσεις σε κάποιες κυρίες να... κατεβούν από τα τακούνια τους; Εκείνες ήθελαν να σταθούν στο ύψος τους, αψηφώντας τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι ίδιες και τις φθορές που προκαλούσαν στο μνημείο. Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι και αν σε αυτή την κακή συνήθεια προσθέσει κανείς και άλλη μία που έχουν οι νεοέλληνες, την τσίχλα που πετάνε ή και κολλάνε ακόμη στα αρχαία μάρμαρα, τότε γίνεται κατανοητό γιατί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αναγκάστηκε να πάρει μέτρα.

Όταν κάθε Οκτώβριο απαιτείται μια βδομάδα για τον καθαρισμό του μνημείου από τις τσίχλες, όπως επισήμαναν οι αρχαιολόγοι, ήταν επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν απαγορεύσεις. Και πρώτα πρώτα για το ωραίο φύλο, που φέτος θα αποχωριστεί οριστικά το σήμα κατατεθέν θηλυκότητας και γοητείας, τα τακούνια του. Κι επειδή, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μάλλον είναι πολύ δύσκολο να πείσουν τις γυναίκες για αυτό, μέχρι και πρόταση να προσφέρονται στις ανυπάκουες κυρίες «γοβάκια» μιας χρήσεως έγινε από το ΚΑΣ, η οποία όμως δεν προχώρησε, για τεχνικούς αλλά κυρίως οικονομικούς λόγους.

Έτσι, η απαγόρευση αναγράφεται πλέον στα εισιτήρια, ενώ αρχαιολόγοι και φύλακες έχουν δικαίωμα, κάνοντας χρήση του μέτρου του ΚΑΣ, να μη σας αφήσουν να μπείτε στο μνημείο αν δεν έχετε συμμορφωθεί με τις νέες υποδείξεις. Για να μην εμφανιστείτε, λοιπόν, ξυπόλητη στο ρωμαϊκό ωδείο ή στο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, προσπαθήστε να εναρμονιστείτε με τα νέα μέτρα. Αν ντε και καλά θέλετε τακούνι για να σταθείτε στο ύψος σας, τότε υπάρχουν και τα τακούνια-πλατφόρμες, που είναι και πολύ της μόδας φέτος, ή κάτι πιο εξεζητημένο, οι κόθορνοι, που, αν τους λανσάρετε, πού ξέρετε, ίσως γίνουν και μόδα σε τέτοιου είδους χώρους!

Τέσσερις ηθοποιοί με γούστο
«Για καθαρά πρακτικούς λόγους σε τέτοιες περιπτώσεις βάζω πάντα ίσια παπούτσια», τόνισε στο ΛΟΙΠΟΝ η Νικολέττα Καρρά. «Σίγουρα αυτοί που πήραν την απόφαση και είναι υπεύθυνοι για το μνημείο γνωρίζουν καλά τι πρέπει να γίνει, οπότε πρέπει να το σεβαστούμε. Κι εμένα μου αρέσουν πολύ οι γόβες-στιλέτο και τα ψηλά τακούνια, αλλά τα φοράω έξω από το μνημείο».

Πάντα σικάτη η Κωνσταντίνα Μιχαήλ, έχει μια πλούσια συλλογή από επώνυμες γόβες-στιλέτο. «Καιρός ήταν να υπάρξει αυτή η απαγόρευση», μας τόνισε. «Εγώ φοράω ψηλό τακούνι, αλλά πάντα όταν πηγαίνω να παρακολουθήσω παραστάσεις στο Ηρώδειο ή στην Επίδαυρο είναι μεν ψηλά, αλλά χοντρά τα τακούνια. Δεν φοράω δηλαδή γόβα-στιλέτο, γιατί αφενός είναι επικίνδυνο και αφετέρου το μνημείο χρειάζεται προστασία και όχι να το πληγώνουμε. Η πρότασή μου, λοιπόν, είναι: κορίτσια, ας φορέσουμε σανδάλια αρχαιοελληνικά αυτό το καλοκαίρι στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο».

Αν και όλο τον περασμένο χειμώνα η Άννα Αδριανού ισορροπούσε σε «Ψηλά τακούνια», δεν τα προτιμάει στο Ηρώδειο, παρόλο που τα λατρεύει γιατί τα θεωρεί δείγμα θηλυκότητας.

«Τελείως ίσιο παπούτσι δεν μπορώ να φορέσω», μας είπε η Άννα. «Καταλαβαίνω βέβαια ότι, αν η γόβα-στιλέτο σφηνώσει σε καμιά πέτρα, μπορεί να τσακιστείς, γι αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Δέχομαι, όμως, ότι είναι ένα πολύ καλό μέτρο η απαγόρευση της γόβας-στιλέτο για λόγους προστασίας των μνημείων».

Η Βάνα Ραμπότα είναι κατηγορηματική: «Σε τέτοιους χώρους δεν επιτρέπεται να φοράμε γόβα-στιλέτο από σεβασμό στα μνημεία. Καλά έκαναν οι υπεύθυνοι και το απαγόρεψαν. Τα τελευταία χρόνια το Ηρώδειο και η Επίδαυρος έχουν γίνει μια απίστευτη πασαρέλα και κάποιες κυρίες πάνε μόνο και μόνο για να επιδείξουν τα μοντελάκια τους και τα αξεσουάρ τους. Εγώ πάντα βάζω ίσια παπούτσια. Έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει παρθεί αυτή η απόφαση».

Έτσι, λοιπόν, φέτος, φίλες μου, ξεχάστε τα λεπτά ψηλοτάκουνα παπούτσια σας στο ντουλάπι, όταν θα πάτε στο Ηρώδειο, για να μη διακινδυνεύσετε να μείνετε με το εισιτήριο ή τις γόβες-στιλέτο στο χέρι!