Ξύπνημα των αισθήσεων

15.10.2009
Εδώ θα μπορούσαν να μένουν και οι θεοί. Βουνό και θάλασσα δημιουργούν έναν ιδανικό συνδυασμό, που υποδέχεται κάθε επισκέπτη με έναν ξεχωριστό τρόπο. Προκαλεί τις αισθήσεις και προσφέρει μοναδική απόλαυση της φύσης όλες τις εποχές, δίνοντας ένα ρεσιτάλ σε prive παράσταση μόνο για εσάς.

Ανάμεσα στα πλατάνια της Τσαγκαράδας, τις φλαμουριές του Μουρεσίου, τις καστανιές του Κισσού και την άμμο των παραλιακών χωριών του ανατολικού Πηλίου υποδεχόμαστε τα πυκνά σύννεφα του φθινοπωρινού ουρανού. Η αλμύρα του Αιγαίου, το χώμα που μυρίζει βροχή, τα γλυκά μήλα και η φύση, που μοιάζει να βγήκε από τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», ξυπνούν όλες μας τις αισθήσεις.

Διαμονή

«Ξενώνας Έλντα»: Σαν το σπίτι που θα θέλατε να έχει η γιαγιά στο χωριό για να κρύβεστε τα σαββατοκύριακα. Χειροποίητα κόκκινα χαλιά, σεμεδάκια στα τραπέζια, βιτρό, σερβίτσια από την Αγγλία και αυθεντικοί πίνακες ζωγραφικής. Από όλα τα παράθυρα θα έχετε θέα το Αιγαίο. Διεύθυνση: Άγιος Δημήτριος, τηλ.: 24260-31422, www.elda.gr , από 65 ευρώ το στούντιο, από 105 ευρώ η σουίτα.

«Αμανίτα»: Τρίπατο αρχοντικό και ένα διώροφο παράσπιτο με ξύλα καστανιάς, παλιές πέτρες και πηλιορείτικες πλάκες. Θα περάσετε ώρες στο ζεστό καθιστικό δίπλα στο τζάκι στους εκρού καναπέδες. Τα παραδοσιακά ζεστά δωμάτια έχουν τοίχους από πέτρα ή «πεπαλαιωμένο» λευκό χρώμα και κομοδίνα-αντίκες. Στολίδι του η πέτρινη σουίτα στο μεσοπάτωμα με το θολωτό πέρασμα ανάμεσα στα δύο δωμάτια. Θα είστε τυχεροί αν πάτε για μανιτάρια με τον κύριο Φιλάρετο. Διεύθυνση: Τσαγκαράδα, τηλ.: 24260-49707, www.amanita.gr , από 80 ευρώ το δίκλινο.

«Μυρέσιον»: Πλάκα Πηλίου στη σκεπή, διάδρομοι με πεζούλες, μικρά κατάφυτα κηπάκια και μια μεγάλη ξύλινη αυλόπορτα. Διαλέξτε ένα από τα έξι δωμάτια του Γιώργου και της Καλομοίρας, κάντε όνειρα στα ρομαντικά σιδερένια κρεβάτια του. Επιλέξτε το δωμάτιο «Ορχιδέα», με το μαύρο σιδερένιο κρεβάτι και το λευκό αραχνοΰφαντο ύφασμα. Από το πρωινό μη χάσετε τους λουκουμάδες και τις ομελέτες με αβγά από το κοτέτσι. Διεύθυνση: Μούρεσι, τηλ.: 24260-49618, www.miression.gr , από 70 ευρώ το δίκλινο.

Φαγητό

«Δειπνοσοφιστής»: Μανιταρόπιτα, φιλέτο χοιρινού με σάλτσα από μήλο και δαμάσκηνο, κοτόπουλο με σάλτσα αμαρέτο. Στην κάβα του θα βρείτε μεγάλη λίστα ελληνικών κρασιών. Το χειμώνα παραμένει ανοικτό μόνο τα σαββατοκύριακα. Διεύθυνση: Τσαγκαράδα, τηλ.: 24260-49825, 18-22 ευρώ το άτομο.

«Χαμένος Μονόκερως»: Στις κόκκινες βελούδινες πολυθρόνες κάτω από επιβλητικούς πολυελαίους θα χορτάσετε με καπνιστό σολομό, τάρτα μεσογειακών λαχανικών και μοσχαράκι μπουργκινιόν. Το φινάλε με κρεμ μπρουλέ με espresso θα σας μείνει αξέχαστο. Διεύθυνση: Πλατεία Αγίας Παρασκευής, Τσαγκαράδα, τηλ.: 24260-49930, 15-22 ευρώ το άτομο.

«Αλέκα»: Δίπλα σε μια σόμπα πετρελαίου θα γευτείτε παραδοσιακή ρεβιθάδα, σπετζοφάι και κοτόπουλο λεμονάτο. Το πεντανόστιμο κοκκινιστό κατσικάκι γάλακτος με χυλοπίτες, σκόρδο και θυμάρι όμως θα σας ξαφνιάσει. Διεύθυνση: Τσαγκαράδα, τηλ.: 24260-49380, 15-20 ευρώ το άτομο.

«Ταβερνάκι»: Εδώ θα βρείτε χορτόπιτες και κολοκυθόπιτες με φύλλο που έχει ανοιχτεί στο χέρι. Δοκιμάστε θεραπευτική φασολάδα, πικάντικο σπετζοφάι και κουνελάκι γιαχνί. Από την τζαμαρία το βλέμμα φτάνει μέχρι τη Χαλκιδική. Διεύθυνση: Μούρεσι, τηλ.: 24260-49416, 12-15 ευρώ το άτομο.

Τι άλλο να κάνετε

1. Να επισκεφτείτε το χωριό Μηλιές και να πιείτε ζεστή σοκολάτα στο καφέ «Άννα, να ένα μήλο» παρέα με ένα κομμάτι μηλόπιτα (τηλ.: 24230-86889).

2. Να περπατήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από την πλατεία Ταξιαρχών και καταλήγει στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής ανάμεσα σε πυκνά δέντρα, πεσμένα και κιτρινισμένα φύλλα.

3. Να πιείτε βαρύ τσίπουρο με μεζέ χωριάτικο λουκάνικο στο «Σχολαρχείο», δίπλα στην Αγία Μαρίνα.

4. Να πάρετε για το σπίτι μέλι καστανιάς και βασιλικό πολτό από τους ντόπιους μελισσουργούς.

Πέντε λόγοι για να βρεθείτε στο ανατολικό Πήλιο
1. Για να δοκιμάσετε τον καρπό που θα σας κάνει να ξεχάσετε τις σκοτούρες της πόλης. Ο λωτός που ευδοκιμεί εδώ ωριμάζει το φθινόπωρο και γίνεται γλυκός και νόστιμος. Το άριστο φρούτο του χειμώνα.

2. Για να γνωρίσετε την «άγρια» μεριά του γλυκού βουνού, που ξεκινάει από τις δασωμένες ψηλές κορφές και καταλήγει στο Αιγαίο. Πυκνά δάση οξιάς στις κορυφές, καστανιές και άλλα αιωνόβια δέντρα.

3. Για να ξαποστάσετε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής κάτω από το χιλιόχρονο πλάτανο, στο παραδοσιακό καφενεδάκι.

4. Για να κατεβείτε από την Τσαγκαράδα στην παραλία της Νταμούχαρης από το πανέμορφο μονοπάτι. Θα συναντήσετε βρυσούλες και γεφύρια.

5. Για να προμηθευτείτε τα περίφημα μήλα Πηλίου από τα μανάβικα στα χωριά.

Πώς θα πάτε
Μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, όπου πριν από τη Λάρισα θα δείτε έξοδο για Βόλο (326 χλμ. από την Αθήνα). Από το Βόλο υπάρχουν κατατοπιστικές πινακίδες για Τσαγκαράδα, η οποία απέχει 47 χλμ. Η καλύτερη διαδρομή είναι από το χωριό Μηλιές. Από την Τσαγκαράδα όλα τα υπόλοιπα χωριά είναι πολύ κοντά. Εναλλακτικά, με ΚΤΕΛ από Αθήνα για Βόλο (δρομολόγιο σχεδόν κάθε μία ώρα). Το εισιτήριο στοιχίζει 24 ευρώ μετ’ επιστροφής. Πληροφορίες στο τηλ.: 24210-33253, 210-8329585. Επίσης, καθημερινά με Intercity από Αθήνα για Βόλο, στις 15:53 (διάρκεια ταξιδιού 4 ώρες και 25 λεπτά), το εισιτήριο κοστίζει 20 ευρώ. Τηλ.: 1110 και 24210-23712.