Επώνυμοι οικολόγοι «ρυπαρών» αστέρων

05.06.2007
Μετά την ξαφνική «χειμερινή» επιδρομή της προηγούμενης εβδομάδας είναι αλήθεια ότι οι κλιματολογικές αλλαγές ως αποτέλεσμα της οικολογικής καταστροφής είναι πλέον πιο ορατές από ποτέ.
Μετά την ξαφνική «χειμερινή» επιδρομή της προηγούμενης εβδομάδας είναι αλήθεια ότι οι κλιματολογικές αλλαγές ως αποτέλεσμα της οικολογικής καταστροφής είναι πλέον πιο ορατές από ποτέ. Σήμερα το εγχώριο και διεθνές star system «διχάζεται» μπροστά στα ουρλιαχτά βοήθειας που ακούγονται από το περιβάλλον. Ποιοι είναι οι πιο «πράσινοι» celebrities και ποιοι «λερώνουν» το πολυτιμότερο αγαθό μας;


Σοφία Αλιμπέρτη: Άγχος για τα παιδιά της
Καλός εαυτός: «Είμαι πολύ συνειδητοποιημένη όσον αφορά θέματα περιβάλλοντος. Ως μητέρα αγχώνομαι πάρα πολύ για το μέλλον των παιδιών μου και το περιβάλλον που θα κληρονομήσουν από εμάς. Στην καθημερινότητά μου φροντίζω να ανακυκλώνω όσο μπορώ. Μάλιστα, τσατίζομαι όταν αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ πολύ λακ για τα μαλλιά μου για τις ανάγκες της τηλεόρασης».

Κακός εαυτός: «Αναγκαίο κακό, αλλά χρησιμοποιώ για χάρη των επαγγελματικών υποχρεώσεών μου και καθημερινών μετακινήσεων το αυτοκίνητο».

Αννα Βίσση: Απόλυτη χορτοφαγία
Καλός εαυτός: Το ότι η Άννα έχει μια εμμονή με την προσεγμένη μέχρι και το τελευταίο γραμμάριο διατροφή της είναι γνωστό. Εκείνο όμως που δεν είναι και τόσο γνωστό είναι ότι η πάντα γραμμωμένη σιλουέτα της οφείλεται στους φρεσκοστυμμένους χυμούς και στα χορτοφαγικά γεύματά της. Ξέρετε ότι η ίδια έχει να δοκιμάσει κρέας εδώ και πολλά χρόνια; Έτσι, θεωρεί ότι συμβάλλει με το δικό της τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κάμερον Ντίαζ:Οι πιο διάσημοι «οικολογικοί» 4 τροχοί
Καλός εαυτός: Η Κάμερον Ντίαζ είναι από εκείνα τα αστέρια της Μέκκας του Κινηματογράφου που πορεύονται οικολογικά. Το Toyota Prius αποτελεί την πλέον αγαπημένη συνήθεια των μετακινήσεων της ξανθιάς θεάς. Το συγκεκριμένο μοντέλο ανήκει στην κατηγορία των υβριδικών αυτοκινήτων, τα οποία δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, αφού κινούνται με ηλεκτρισμό ή υδρογόνο. Πίσω από το τιμόνι του οικολογικού αυτού αμαξιού συναντάμε μια πλειάδα πασίγνωστων ηθοποιών: Τζακ Νίκολσον, Χάρισον Φορντ, Ντέιβιντ Ντουκόβνι.

Μαντόνα: Θέλει να σώσει τον πλανήτη
Καλός εαυτός: Από πάντα έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε οργανώσεις και συστηματικές προσπάθειες ευαισθητοποίησης των πολιτών υπέρ της προστασίας του πλανήτη. Σύντομα, στις 7 Ιουλίου, η Μαντόνα πρωτοστατεί στην καμπάνια που περιλαμβάνει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση συναυλιών σε ολόκληρο τον κόσμο με τον τίτλο «Live Εarth», με όλα τα έσοδα αυτών των συναυλιών να δίνονται σε οικολογικές οργανώσεις.

Αγγελος Πυριόχος: Δεν οδηγώ, «οπλοφορώ»!
Καλός εαυτός: «προσπαθώ να μη λερώνω το περιβάλλον, γιατί δεν έχω αυτοκίνητο κι έτσι γλιτώνω και από τις καθημερινές τύψεις ότι δεν έχω και καθόλου οικολογική και κοινωνική συνείδηση».

Κακός εαυτός: «Θεωρώ αμάρτημά μου το ότι έχω κρατηθεί και δεν έχω δείρει αυτούς που το έχουν καταστρέψει!».

Τζορτζ Κλούνι: Μηδέν ρύποι
Καλός εαυτός: Ο χολιγουντιανός γόης της μεγάλης οθόνης δείχνει οικολογική συνείδηση με το υπέροχο Tango του. Και αν αναρωτιέστε αν αυτό είναι είδος χορού, τότε μάλλον δεν θα είστε και τόσο ενημερωμένοι για την τελευταία λέξη στα διθέσια ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα με τους μηδέν ρύπους, όπως το εν λόγω μοντέλο.

Ελεονώρα Μελέτη: Από μικρή ακτιβίστρια
Καλός εαυτός: «Από την παιδική μου ηλικία ήμουν συνειδητοποιημένη ακτιβίστρια. Υπήρξα ενεργό μέλος σε οικολογικές οργανώσεις, όπως η WWF και η οργάνωση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα-Καρέττα. Προσπαθώ επίσης να κάνω ανακύκλωση σε παλιά περιοδικά και αλουμινένια κουτάκια. Ακόμη, προτιμώ πολύ περισσότερα τα βιολογικά προϊόντα στην καθημερινή μου διατροφή».

Κακός εαυτός: «Βλάπτω το περιβάλλον με την καθημερινή μου εξάρτηση από τη λακ μαλλιών. Δυστυχώς, η TV απαιτεί μαλλί στην τρίχα».

Γιώργος Λιάγκας: «πράσινο» σπίτι
Καλός εαυτός: «Σίγουρα κάνω πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε, ωστόσο ήδη μελετώ την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο σπίτι μου, μια μορφή ενέργειας πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Κακός εαυτός: «Όσον αφορά τις μετακινήσεις μου, χρησιμοποιώ δυστυχώς μόνο το αυτοκίνητό μου, ευελπιστώντας ότι δεν είναι μακριά η μέρα που θα το αντικαταστήσουμε όλοι μας με αυτοκίνητο υβριδικής τεχνολογίας».

Μαριέττα Χρουσαλά :Τύψεις για τα αυτοκίνητα!
Καλός εαυτός: «Στην οικογένειά μου έχουμε επιλέξει από νωρίς τον ωφέλιμο δρόμο της ανακύκλωσης. Και, πιστέψτε με, μαζεύονται πολλά χαρτιά από περιοδικά και βιβλία που είναι γεμάτο το σπίτι μας».

Κακός εαυτός: «Νιώθω απίστευτα πολλές τύψεις όταν λόγω των διαφορετικών ωραρίων που έχουμε σαν οικογένεια αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε ο καθένας το αυτοκίνητό του!».

Τζωρτζέλα Κόσιαβα:Προσέχω για να έχω
Καλός εαυτός: «δεν πετάω σκουπίδια έξω από τον κάδο. προσπαθώ να μη χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο. Επίσης όποτε βλέπω ξεχειλισμένες σακούλες έξω από τους κάδους, τις μαζεύω!».

Κακός εαυτός: « Θεωρώ ότι εγώ δεν το βλάπτω».

Χρήστος Τσεμπέρης:Μαθήματα περιβαλλοντολογίας
Καλός εαυτός: «Ανακυκλώνω ό,τι μπορώ και προσπαθώ να περάσω όσο μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση και ευαισθησία στην κόρη μου, που είναι το μέλλον, γιατί εμείς αποτύχαμε στη διαχείριση του πλανήτη».

Κακός εαυτός: «Είναι αλήθεια ότι σπάνια προτιμώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς και γι αυτό έχω τύψεις».

Λεονάρντο ντι Κάπριο:Παραγωγός και σεναριογράφος για το περιβάλλον
Καλός εαυτός: Οι οικολογικές του ανησυχίες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό πριν από λίγες μόνο ημέρες στο 60ό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Ο σταρ του Χόλιγουντ που ακολουθεί την πορεία του Αλ Γκορ βρέθηκε το Σάββατο στην Κρουαζέτ για την προβολή του οικολογικού ντοκιμαντέρ «11η ώρα». Στο ντοκιμαντέρ ο Ντι Κάπριο κρατά το ρόλο του συμπαραγωγού, του συν-σεναριογράφου και του αφηγητή. Ειδικοί σε θέματα οικολογίας μιλούν μπροστά στην κάμερα για τις κλιματολογικές αλλαγές στον πλανήτη, τις ευθύνες της ανθρωπότητας αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Θέμης Μάλλης - Ελεάννα Τρυφίδου:Προσοχή στο σούπερ μάρκετ
Καλός εαυτός: «Δεν επιλέγουμε ποτέ γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα. Στα σούπερ μάρκετ παρατηρούμε προσεκτικά τις ετικέτες και προτιμάμε τις συσκευασίες που ανακυκλώνονται».

Εμη Λιβανίου:«Μαζεύω σκουπίδια στο αμάξι»
Καλός εαυτός: «Ζώντας στο κέντρο της Αθήνας, ξέρω από πρώτο χέρι τι σημαίνει ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου έχουμε μάθει να περπατάμε. Τι άλλο κάνω; Προσπαθώ να μην πετάω σκουπίδια κάτω και αν δεν βρω κάδο, τα μαζεύω στο αυτοκίνητό μου. Και ως γονιός, πλέον, μαθαίνω και στα παιδιά μου να έχουν την ίδια συμπεριφορά».

Κακός εαυτός: «Το ότι χρησιμοποιώ το αυτοκίνητό μου όταν πάω στη δουλειά ή για ταξίδια εκτός Αθηνών».

Ελενα Ναθαναήλ:Καλλιεργώ τη διατροφή μου
Καλός εαυτός: Εδώ και πολλά χρόνια έχει αποσυρθεί από τα λαμπερά φώτα της δημοσιότητας και έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην οικογενειακή ευτυχία και γαλήνη ως επιστέγασμα του έρωτά της με τον Τάσο Μητρόπουλο. Λίγοι γνωρίζουν ότι στο σπίτι τους στην Εύβοια έχουν και κτήμα, όπου καλλιεργούν τα περισσότερα από τα προϊόντα με τα οποία διατρέφονται!

Καίτη Γαρμπή:Αγάπη για τα αδέσποτα
Καλός εαυτός: Έχει από μικρή έντονη την οικολογική συνείδηση. Μαζί με τον αγαπημένο της σύζυγο Διονύση Σχοινά φροντίζουν να ανακυκλώνουν σχεδόν τα πάντα από τα προϊόντα που προμηθεύονται για το σπιτικό τους. Φιλική και σκεπτόμενη πάντα θετικά προς το περιβάλλον εξάλλου, πριν από μερικά χρόνια ίδρυσε και οργάνωση για την περίθαλψη και την προστασία των αδέσποτων σκυλιών που τριγυρνούν αβοήθητα στις γειτονιές της Αθήνας.

Φαίη Σκορδά :Ανακυκλώνω, άρα υπάρχω
Καλός εαυτός: «Είμαι τακτική και προσεκτική στο διαχωρισμό των απορριμμάτων και δεν πετάω τίποτα αν δεν ξεχωρίσω τα χρήσιμα υλικά, όπως τα χαρτιά, τα γυαλικά και τις συσκευασίες αλουμινίου».

Κακός εαυτός: «Νιώθω τύψεις μερικές φορές όταν πλένω τα πιάτα στο χέρι και καταναλώνω πολύ νερό, αλλά και για τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιώ και δεν γνωρίζω αν είναι βιοδιασπώμενα».

Οι ρυπαροί!δεν είναι λίγοι οι σταρ που δεν ιδρώνει το αφτί τους στα μηνύματα SOS που εκπέμπει καθημερινά ο πλανήτης μας:

Τομ Κρουζ: Έχει στην κατοχή του ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τρία ιδιωτικά τζετ! Ακόμη και για την πιο κοντινή απόσταση, όπως ισχυρίζονται φίλοι και γνωστοί, προτιμά να γεμίζει τα ρεζερβουάρ του τζετ.

Τζον Τραβόλτα: Ο διάσημος χολιγουντιανός σταρ είναι γνωστός για τη μανία του να πιλοτάρει και έχει στη συλλογή του ένα Μπόινγκ 707, αλλά και τέσσερα άλλα ιδιωτικά τζετ.

Ντέιβιντ Μπέκαμ: Για απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα 15.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση χρεώνουν τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Όχι άδικα, λέμε εμείς, αν λάβουμε υπόψη τα αλλεπάλληλα ταξίδια της οικογένειάς του από τη Μαδρίτη στο Λονδίνο και το Λος Άντζελες. Παράλληλα, έχει μια συλλογή από 15 αυτοκίνητα, που βέβαια καταναλώνουν άφθονη βενζίνη!

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ο Ρώσος μεγιστάνας, αν και ζει στο Λονδίνο, χρησιμοποιεί ουκ ολίγες φορές το ιδιωτικό λίαρ τζετ του για να πεταχτεί για ψύλλου πήδημα μέχρι την Τσακότκα, μια επαρχία στη ρωσική άπω ανατολή. Όπως μάθαμε, το Μπόινγκ 767 στο οποίο αναφερόμαστε προορίζεται κανονικά για τη μεταφορά 180 ατόμων!

«Πράσινοι» πολιτικοί
Ευτυχώς στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί αποτελούν φωτεινό παράδειγμα οικολογικής ευαισθησίας. Ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, που συνηθίζει να μετακινείται με το ποδήλατό του όταν βρίσκεται στη γενέτειρά του και όχι με αυτοκίνητο, αλλά και ο νυν πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας, που διατηρεί κρεμαστό κήπο στο μπαλκόνι του, στην οδό Ιπποκράτους.

«Πράσινη» συνείδηση έχει και ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς είναι οπαδός των βιολογικών προϊόντων και της ποδηλασίας, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη, που κυκλοφορεί στο κέντρο της Αθήνας πεζή, κάτι που έκανε και ο Κώστας Σημίτης. Ο Βύρωνας Πολύδωρας και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μετακινούνται με δίτροχο και ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι δεινός περιπατητής και σπάνια μπαίνει σε αυτοκίνητο.