Τι είναι αυτό, τρώγεται;

16.05.2007
Τι είναι το baby shower; Ντους για μωρά ή μήπως για εγκύους; Τίποτα από τα δύο... Είναι μια γλυκιά ξενόφερτη συνήθεια που σιγά σιγά υιοθετείται και από τις Ελληνίδες. Είναι ένα πρώτο καλωσόρισμα για το μωρό που έρχεται. Η μέλλουσα μαμά, κάπου ανάμεσα στον έβδομο και τον όγδοο μήνα, καλεί φίλες και συγγενείς, ανταλλάσσουν δώρα και μητρικές και γυναικείες συμβουλές, για να γιορτάσουν την έλευση του μικρού ή της μικρής.

Οργάνωσέ το!
Μην αφήσετε το πάρτι για την τελευταία στιγμή. Συνήθως τα περισσότερα γίνονται μεταξύ έβδομου και όγδοου μήνα, όπου τα βασικά ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης έχουν υποχωρήσει αλλά και η γυναίκα δεν έχει βαρύνει εντελώς.

Αποφασίστε αν το κάλεσμα θα είναι μόνο για γυναίκες. Συνήθως στο εξωτερικό η μέλλουσα μαμά καλεί μόνο τις γυναίκες φίλες και συγγενείς. (Θα είναι μάλλον βαρετό για τους συζύγους και τους κουμπάρους να ακούνε για πολλοστή φορά για πατουσάκια, ζιπουνάκια και μπιμπερό με καρδούλες.)

Αν σας αρέσουν οι εκπλήξεις και είστε σίγουρες ότι η αδελφή, η φίλη, η συνάδελφός σας ή η συγγενής σας μέλλουσα μαμά θα χαρεί, οργανώστε της εσείς ένα baby shower έκπληξη.

Εμπνευστείτε από τον κόσμο των μωρών και οργανώστε ένα θεματικό πάρτι: αρκουδάκια, μπιμπερό, μπαλόνια, πιπίλες. Τα πάντα, ακόμη και η τούρτα που θα προσφέρετε, μπορούν να έχουν το θέμα που θα αποφασίσετε.

Φτιάξτε τη λίστα προσκεκλημένων (μην ξεχάσετε συγγενείς και από τις δύο οικογένειες, για τυχόν παρεξηγήσεις). Στείλτε τις προσκλήσεις τουλάχιστον 3 βδομάδες πριν. Πείτε τους το φύλο του μωρού αν θέλετε να το αποκαλύψετε και το χρώμα του δωματίου.

Ενημερώστε τους αν έχετε ανοίξει λίστα προίκας μωρού σε κάποιο κατάστημα.

Ετοιμάστε ένα μικρό μπουφέ από νοστιμιές που τρώγονται εύκολα. Αν βαρεθείτε, σκεφτείτε τη λύση του catering ή απλώς παραγγείλτε delivery.

Με όσους έχετε θάρρος συνεννοηθείτε για τα δώρα. Έτσι, δεν θα καταλήξετε με 12 αποστειρωτές μπιμπερό. Επίσης, μπορείτε να συνεννοηθείτε και πολλοί μαζί να πάρετε ένα πιο μεγάλο και ακριβό δώρο, όπως η κούνια του μωρού ή το καρότσι του.

Πώς να κάνεις το πρώτο του πάρτι όταν αυτό δεν έχει έρθει ακόμη στον κόσμο!

Και από δώρα τι;
Τα δώρα των baby showers οφείλουν να μην είναι κραυγαλέα, αλλά αντίθετα να είναι χαριτωμένα ή απολύτως χρηστικά. Διαλέξτε με φροντίδα και φαντασία. Αξιοποιήστε την εμπειρία σας σαν μαμά και θυμηθείτε τι ευχόσασταν να σας έχουν κάνει δώρο (όχι άλλη ασημένια κορνίζα!). Επιλέξτε για τα δώμα σας ουδέτερα χρώματα, όπως κίτρινο, λευκό, πράσινο και πορτοκαλί. Μην αποκλείσετε το στυλ και τη μόδα από τα δώρα της μέλλουσας μαμάς και του μπαμπά. Παραγγείλτε ηλεκτρονικά μια φιρμάτη τσάντα για... πάνες ή στηθόδεσμο θηλασμού με επώνυμη υπογραφή. Ρωτήστε τους γονείς τι θα ήθελαν. Εσείς μπορεί να σκέφτεστε κάτι ακριβό και δύσκολο κι εκείνοι να θέλουν απλώς λούτρινα ζωάκια! Αν ξέρετε το όνομα που θα του δώσουν ή έστω το μονόγραμμα του επιθέτου, χαράξτε το πάνω σε ένα ασημένιο κουταλάκι. Αν πάρετε ρουχαλάκια, διαλέξτε τα από 3 μηνών και πάνω. Τα μωρά μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα... Σε συνεννόηση με τους γονείς του ανοίξτε του ένα βιβλιάριο σπουδών. Ξεκινήστε εσείς με το ποσό που θέλετε και σε μερικά χρόνια δείτε το φοιτήτρια/ή στο Πρίστον. Μπορεί το τιμώμενο πρόσωπο του πάρτι να είναι το επερχόμενο υψηλό μικρό, αλλά μην ξεχάσετε και τη μέλλουσα μαμά. Δεν χρειάζεται κάτι ακριβό για να της εκφράσετε την αγάπη σας και τη σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλά. Λίγα λουλούδια, μια κρέμα σώματος, ένα γλυκό σημείωμα, ένα CD με την αγαπημένη της μουσική. Μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε προσωπικά όλες τις φίλες σας που σας τίμησαν στο κάλεσμα και, αν η τσέπη σας το αντέχει, μπορείτε να τις αποχαιρετήσετε με ένα συμβολικό δωράκι.

Και τι φοράνε;
κάτι άνετο και χαρούμενο. Αφήστε τις παγέτες και τα στενά για τα μπουζούκια. Ένα φόρεμα κοκτέιλ ή ένα καλό τζιν σεταρισμένο με ένα πουκάμισο, ένα τουίν σετ ή ένα χαριτωμένο Τ-shirt είναι ιδανικές επιλογές. Ελαφρύ μακιγιάζ και άνετα παπούτσια θα συμπληρώσουν σωστά το look σας. Μη φορέσετε έντονα αρώματα, γιατί η μέλλουσα μαμά ίσως νιώθει ναυτία...

Αν παρ όλα αυτά έχετε απορία για τη σύνθεση των καλεσμένων ή αν η οικοδέσποινα αποφασίσει να το κάνει βράδυ ή μαζί με συζύγους, καλύτερα να τη ρωτήσετε για τον κώδικα ντυσίματος.