Αρνητική η απόφαση για τον Πολάνσκι

07.10.2009
Οι ελβετικές αρχές απέρριψαν την αίτηση αποφυλάκισης του Ρομάν Πολάνσκι (Roman Polanski), την οποία είχε υποβάλλει μετά την σύλληψη του τον περασμένο μήνα κατηγορούμενος για ασέλγεια με μια ανήλικη.

Οι ελβετικές αρχές απέρριψαν την αίτηση αποφυλάκισης του Ρομάν Πολάνσκι (Roman Polanski), την οποία είχε υποβάλλει μετά την σύλληψη του τον περασμένο μήνα κατηγορούμενος για ασέλγεια με μια ανήλικη.

Επίσης, οι αρχές πίεσαν το δικαστήριο που χειρίζεται το ένταλμα για την έκδοσή του στις ΗΠΑ να απορρίψει και κάθε μελλοντική αίτηση του σκηνοθέτη για την απελευθέρωση του με αναστολή.

Ο 76χρονος γαλλο-πολωνός Πολάνσκι είχε διαφύγει από τις ΗΠΑ το 1978 εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης της ποινής του, αφού είχε δηλώσει ένοχος για συνουσία με ένα 13χρονο κορίτσι και είχε εκτίσει 42 ημέρες φυλάκισης, επειδή φοβόνταν ότι ο δικαστής θα του επέβαλε συμπληρωματικά, μέχρι και 50 χρόνια κράτησης.

"Κατά την άποψή μας, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να διαφύγει ξανά και η αποφυλάκιση του με αναστολή, ή υπό άλλους περιοριστικούς όρους δεν εγγυάται την παρουσία του Πολάνσκι στην διαδικασία έκδοσης του", είπε ο εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, Φόλκο Γκάλι (Folco Galli).

Οι δικηγόροι του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη είχαν κάνει έφεση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για την επανεξέταση της σύλληψης του βάσει του διεθνούς εντάλματος που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ. Επίσης κατέθεσαν το ίδιο αίτημα στο Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο εκκρεμεί.

"Η απόρριψη της έφεσης του Πολάνσκι (εναντίον της εντάλματος έκδοσής του στο εξωτερικό) απευθύνεται και προς το Ποινικό δικαστήριο", είπε ο Γκάλι.

"Η σύσταση αυτή είναι απογοητευτική, αλλά δεν μας εκπλήττει. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις των προέδρων των ανεξάρτητων δικαστηρίων", είπε ο δικηγόρος του Πολάνσκι, Ερβέ Τεμίμ (Herve Temime) στους δημοσιογράφους.

Οι ελβετικές αρχές είχαν θεωρήσει εξαρχής απίθανη την απελευθέρωση του με αναστολή. Ο σκηνοθέτης, που έχει διπλή, γαλλική και πολωνική υπηκοότητα, είχε συλληφθεί στις 26 Σεπτεμβρίου μετά από αίτημα των ΗΠΑ, όταν πήγε στην Ελβετία για να παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης.

"Θέλουμε να πούμε στα ελβετικά δικαστήρια ότι ο Ρομάν Πολάνσκι υποσχέθηκε να παραμείνει στην Ελβετία καθ' όλη τη διαδικασία και να σεβαστεί όλους του όρους που θα του τεθούν", συμπλήρωσε ο Τεμίμ.

Ο κινηματογραφιστής, που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας το 2002 για την ταινία "Ο Πιανίστας", είχε επίσης κατηγορηθεί ότι έδωσε στην ανήλικη ναρκωτικά και αλκοόλ.

"Ανεξαρτήτως των υποσχέσεων του, εφόσον ο κατηγορούμενος βρίσκονταν στην παρανομία εδώ και 30 χρόνια, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν θα διαφύγει ξανά", σχολίασε ο δικηγόρος Ρόμπερτ Μιντζ, χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στην υπόθεση.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν περιθώριο άλλες 48 μέρες για να ζητήσουν την έκδοση του στις ΗΠΑ, αλλά ο Πολάνσκι μπορεί να κάνει έφεση στο ελβετικό δικαστήριο εναντίον της έκδοσης. Αλλά, σύμφωνα με αμερικανικές δικαστικές πηγές, αν ο Πολάνσκι αντιτεθεί στη διαδικασία η τελική έκβαση της υπόθεσης μπορεί να πάρει χρόνια.