Ο δικός μας Λάκης

16.04.2007
Για δεύτερη συνεχή χρονιά μέσα από τη σούπερ επιτυχημένη εκπομπή του συνεχίζει να προκαλεί με τον πάντα καυστικό λόγο του σχετικά με πρόσωπα της showbiz και της πολιτικής σκηνής.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά μέσα από τη σούπερ επιτυχημένη εκπομπή του συνεχίζει να προκαλεί με τον πάντα καυστικό λόγο του σχετικά με πρόσωπα της showbiz και της πολιτικής σκηνής. Ως γύφτος-παρουσιαστής καταφέρνει και βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Παράλληλα, κάνει θέατρο, σινεμά (παίζει ένα ρόλο στον «Ελ Γκρέκο» του Γιάννη Σμαραγδή και θα πρωταγωνιστήσει και στο ριμέικ του «Ηλία του 16ου» που ετοιμάζει ο Κώστας Καπάκας), ενώ ξεκίνησε και τη νέα του εκπομπή «Βuat Αλ Γκάιντα» με μουσικές πινελιές και καλεσμένο στην πρεμιέρα τον Πασχάλη Τερζή.

Ποιος όμως γνωρίζει ότι ο πάντα επίκαιρος Λάκης αντλεί την έμπνευσή του από τα άγνωστα «εγκλήματα» ενός παρελθόντος που για πρώτη φορά έρχεται μέσα από το ΛΟΙΠΟΝ στο φως της δημοσιότητας;

To γεγονός ότι υπήρξε φοιτητής Νομικής πολλοί το γνωρίζουν. Εκείνο όμως που δεν είναι γνωστό είναι ότι, πέρα από τις ερασιτεχνικές παραστάσεις με τον ιδιότυπο μπερντέ που είχε ο ίδιος κατασκευάσει για να παίξει καραγκιόζη στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λάρισα, διοργάνωνε θεατρικές παραστάσεις και τις ανέβαζε την περίοδο που έκανε το μεταπτυχιακό του στην Εγκληματολογία στην Κομοτηνή.

Ζητήσαμε την άποψη του κ. Χαράλαμπου Δημόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή Εγκληματολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή, ο οποίος υπήρξε συμφοιτητής του Λάκη και ένας από τους «κολλητούς» του την ανέμελη περίοδο των φοιτητικών χρόνων και ο οποίος μιλάει για πρώτη φορά για την άγνωστη μέχρι στιγμής σχέση του με τον άνθρωπο Λάκη Λαζόπουλο. «Με τον Λάκη συναντηθήκαμε στο πρώτο έτος στην Κομοτηνή, το 1976, ως συμφοιτητές της νεόδμητης τότε Νομικής Σχολής ΔΠΘ, που κατά τον ίδιο η συντετμημένη επωνυμία του πανεπιστημίου μας θα έπρεπε να αποδίδεται ως Δυστυχώς Περάσατε Θράκη! Μολονότι δεν ανήκα στο στενό κύκλο του Λάκη, αφού είχε ήδη αναπτύξει άλλες σχέσεις διαπροσωπικές από το προηγούμενο έτος, σύντομα αναπτύξαμε προσωπική φιλία».

Ο Λάκης έδειχνε από εκείνη την περίοδο των φοιτητικών χρόνων ότι έχει την τάση να σατιρίζει τα τεκταινόμενα;

«Ο Λάκης επιδόθηκε με πάθος στα ζητήματα του πολιτισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέατρο. Καθ όλη τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών μας αφιέρωσε τις αστείρευτες δυνάμεις του σε πλήθος ευρηματικών, κυρίως, σατιρικών παραστάσεων, με θεματική ύλη τη διακωμώδηση καθηγητών και φοιτητών, ενώ δεν απουσίασε από το πυκνό του ρεπερτόριο και η αριστοφανική προσέγγιση των καίριων προβλημάτων της επικαιρότητας εκείνη την εποχή. Ο δηκτικός του λόγος, η απαράμιλλη τεχνοτροπία του, η θεατρική του παιδεία, η ανεπανάληπτη ευαισθησία του και το εξαιρετικό του ύφος κατέγραψαν τη χρυσή σελίδα του φοιτητικού πολιτισμού κατά τη μεταδικτατορική περίοδο».

Οι εκπομπές του δημιουργούν φανατικούς οπαδούς αλλά και παθιασμένους εχθρούς, κυρίως εξαιτίας της αυστηρότητας της κριτικής του για πρόσωπα της τηλεόρασης αλλά και της πολιτικής. Αυτό το χαρακτηριστικό το είχε από εκείνη την περίοδο;

«Χαρακτηριστική παράμετρος της καθημερινής του συμπεριφοράς και δράσης ήταν και εξακολουθεί να είναι η έμμονη προσήλωσή του στα κοινωνικά δημοκρατικά ιδεώδη και ο αγώνας του ενάντια σε οποιασδήποτε μορφής αδικία. Αυτός πιστεύω ότι είναι ο βασικός λόγος που ορισμένες φορές ο κ. Λαζόπουλος γίνεται ιδιαίτερα επικριτικός με τα κακώς κείμενα και είναι ασυμβίβαστος αντίπαλος των αδικούντων, δίκην μιας πλατωνικής θεολογίας. Γι αυτό τον βλέπουμε σήμερα να αποκτά και πολλούς εχθρούς».

Οι σπουδές Εγκληματολογίας πώς αντανακλώνται πάνω στη μετέπειτα καριέρα του;

«Ως πρόεδρος τότε του Φοιτητικού Ομίλου Θεάτρου και Κινηματογράφου συνεργάστηκα μαζί του σε όλα τα επίπεδα των πολιτισμικών μας ανησυχιών και με τη συνδρομή πολλών εκδώσαμε μάλιστα και το περιοδικό Σύγχρονη σκέψη. Πολλές από τις φιγούρες του μετέπειτα συγκλονιστικού του ρεπερτορίου (π.χ. οι «10 μικροί Μήτσοι», αλλά και το σημερινό «Αλ τσαντίρι news») έλκουν τη γενετική τους αφετηρία στις πρωτόλειες θεατρικές του αναζητήσεις κατά τα φοιτητικά μας χρόνια. Πρέπει να σημειωθεί δε ότι τα ανωτέρω θεατρικά έργα επινοούνταν και συγγράφονταν αποκλειστικά από τον ίδιο σε σύντομο χρόνο και πάντοτε με θεαματική επιτυχία. Οπότε τα σημερινά του εγκλήματα έχουν κατά πολλούς τις ρίζες τους σε αυτά τα πρώτα ερασιτεχνικά θεατρικά που έκανε ο Λάκης».

Ως συμφοιτητής σας πώς ήταν ο Λάκης; Ήταν ανταγωνιστικός;

«Καθόλου. Ήταν λαμπρός φοιτητής, που τον διέκρινε βαθιά κουλτούρα, γεγονός που διευκόλυνε τις απίστευτες θεατρικές του επιδόσεις. Γι αυτό και κανείς από εμάς που τον γνωρίζαμε από κοντά δεν αισθάνθηκε έκπληξη με τη μετέπειτα συγκλονιστική του εξέλιξη. Από την εφηβική του ηλικία διέκρινα τη μαγευτική του προσωπικότητα, την αφοπλιστική του απλότητα, αλλά και τη φιλική του διάθεση έναντι των συναδέλφων του, οι οποίοι τον αντιμετώπιζαν ανέκαθεν με μεγάλη αναγνώριση και διαρκή θαυμασμό».

Στα πάτρια εδάφη
Αναζητήσαμε ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Λάκη στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λάρισα. Ο πρώτος ξάδερφος του Λάκη μας είπε: «Ο Λάκης είναι πολύ αγαπητό πρόσωπο εδώ. Φυσικά και επισκέπτεται συχνά τη Λάρισα, αφού μένει εδώ η αγαπημένη του μητέρα. Ως άνθρωπος είναι απίστευτος και φυσικά δεν είναι από αυτούς που η επιτυχία τούς παίρνει τα μυαλά. Είναι δεκαετίες στο επάγγελμα και είναι το ίδιο ανθρώπινος».

Βρήκαμε και τη μητέρα του δημοφιλέστατου ηθοποιού, που ήταν εξαιρετικά φειδωλή στις δηλώσεις της: «Όπως και κάθε μητέρα, έτσι κι εγώ είμαι πολύ περήφανη για τον Λάκη. Φυσικά και παρακολουθώ τις δουλειές του. Ωστόσο, δεν μπορώ να πω τίποτε παραπάνω χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιου μου». Ο ίδιος ο Λάκης σε πρόσφατη προσωπική του συνέντευξη, εξάλλου, είχε δηλώσει: «Αγαπάω τη ζωή που έζησα. Θυμάμαι τον πατέρα μου. Το πατρικό μου σπίτι, που έχει μείνει όπως τότε δεν το έχουμε πειράξει. Η μητέρα μου είναι ακόμη εκεί, πηγαινοέρχεται. Η ζωή εκείνα τα παιδικά μου χρόνια ήταν μέσα σ' ένα δωμάτιο. Χρειαζόμουν πάντα ένα χώρο όπου θα ήμουν μόνος μου, να δουλέψω». Η εικόνα που του θυμίζει έως σήμερα τον αγαπημένο του πατέρα είναι το μεσημεριανό τραπέζι της οικογένειας Λαζόπουλου. Πριν ξεκινήσουν το φαγητό ο πατέρας Λαζόπουλος τους διάβαζε τον Ψαθά, μετά τους έλεγε τα κυριότερα νέα από την εφημερίδα και κατόπιν τρώγανε. Αυτό γινόταν καθημερινά.

Η μητέρα του μαζί με την κόρη του κατέχουν σίγουρα τις θέσεις των προσώπων-αδυναμιών του διάσημου Λάκη. Από δικούς του ανθρώπους μάθαμε επίσης ότι αυτόν τον καιρό ετοιμάζεται να δώσει σάρκα και οστά σε ένα όνειρο ζωής, που δεν είναι άλλο από το σενάριο μιας ταινίας που θα μιλάει για τον πατέρα του.