Γ. Καραμέρος - Σπ. Χαριτάτος: "Δεν πεθαίνουμε για τα νούμερα"!

02.10.2009
Εδώ και 15 χρόνια υπηρετούν τη δημοσιογραφία και την τηλεόραση, αλλά δεν έχουν προκαλέσει ποτέ. Είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και οι δύο και δεν θεωρούν τους εαυτούς τους σταρ. Ένας καφές όμως τους έκανε τα πρόσωπα της ημέρας!

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Εδώ και 15 χρόνια υπηρετούν τη δημοσιογραφία και την τηλεόραση, αλλά δεν έχουν προκαλέσει ποτέ. Είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και οι δύο και δεν θεωρούν τους εαυτούς τους σταρ. Ένας καφές όμως τους έκανε τα πρόσωπα της ημέρας!

Η ανακοίνωση του ANT1 ότι ο Γιώργος Καραμέρος και ο Σπύρος Χαριτάτος αναλαμβάνουν τη ζώνη 10-1 στη θέση του «Πρωινού καφέ» άλλαξε κατά κάποιον τρόπο την επαγγελματική τους πορεία! έρασαν πια σε κάτι πιο ψυχαγωγικό, αν και οι δύο παραμένουν δημοσιογράφοι.

Πώς αισθάνεστε που ξαφνικά έχετε βρεθεί στο μάτι του τηλεοπτικού κυκλώνα;

Σπύρος Χαριτάτος: «Προσωπικά προσπαθώ να μην το σκέφτομαι. Δεν ασχολούμαι με τον ντόρο και τις κραυγές, γιατί δεν έχουν καμία αξία για μένα. Αυτό που με απασχολεί είναι η επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα που τα πράγματα θα έχουν πάρει ένα ρυθμό και θα έχουν μπει σε μια σειρά».

Γιώργος Καραμέρος: «Όταν βρίσκεσαι στο μάτι του κυκλώνα, ακριβώς στο κέντρο, υπάρχει νηνεμία και ηρεμία και κάθεσαι και παρατηρείς όλο αυτό που συμβαίνει γύρω σου. Πάντως, έχει προκληθεί περισσότερος θόρυβος για εμάς τους δύο, παρά για το τηλεοπτικό βήμα που κάνουμε. Τι να πω;».

Όταν μπαίνεις, όμως, στην πρώτη γραμμή της τηλεοπτικής μάχης, πόσο εύκολο είναι να συνεχίζεις να κάνεις τη δουλειά σου με αξιοπρέπεια και συνέπεια;

Σπ.Χ.: «Δεν είναι καθόλου εύκολο. Όμως, αυτό δεν σου αλλάζει τα πιστεύω σου, όσο δύσκολη κι αν είναι η μάχη. Μπορεί στη διάρκεια της μάχης να κάνεις και κάποια λάθη, αλλά τον αρχικό σου στόχο δεν τον χάνεις».

Γ.Κ.: «Είναι τόσο εύκολο όσο το να έχεις μάθει να τρως το ψάρι με τα χέρια και να μπεις σε ένα εστιατόριο που το τρώνε όλοι με το μαχαιροπίρουνο. Η αξιοπρέπεια του καθένα έχει να κάνει με το τι κουβαλάει μέσα του και με το πόσο έτοιμος είναι για να τη χάσει. Από την άλλη μεριά, τι είναι ακριβώς η αξιοπρέπεια; Όλα είναι σχετικά σε αυτή τη ζωή. (Γέλια.) Κάτι που εγώ θεωρώ αξιοπρεπές μπορεί ο διπλανός μου να το θεωρήσει αναξιοπρεπές. Ότι υπάρχουν κάποια ψώνια στο χώρο που έχουν περίεργες συμπεριφορές... όντως υπάρχουν. Αυτού του είδους τα ψώνια, όμως, δεν υπάρχουν μόνο στην τηλεόραση, αλλά σε όλους τους χώρους».

Φοβάστε μήπως χάσετε τη δημοσιογραφική σας ταυτότητα τώρα που το «10 με 1 μαζί» θα έχει και ψυχαγωγικό χαρακτήρα;

Σπ.Χ.: «Δεν έχουμε τέτοιες ανασφάλειες και τέτοια κολλήματα. Δεν θα φορέσουμε μόνο τα γιορτινά μας και δεν θα χαμογελάμε μόνο όλη την ημέρα? Όμως, από την άλλη, δεν θα το παίξουμε και βαρύγδουποι δημοσιογράφοι, ούτε θα γουρλώσουμε το μάτι στην επικαιρότητα. Δεν είμαστε σοβαροφανείς».

Γ.Κ.: «Δεν έχουμε τέτοια άγχη, γιατί έχουμε αποδείξει στους εαυτούς μας και πέντε πράγματα μέχρι τώρα. Ο κόσμος άλλωστε μας ξέρει, ήδη μας έχει γνωρίσει. Δεν θα μας δει τώρα για πρώτη φορά. Επειδή όμως θεωρώ ότι η τηλεόραση είναι ένα λεωφορείο που τα χωράει όλα, δεν έχω πρόβλημα να πειραματιστώ σε νέα πράγματα. Δεν θέλω να κλειδωθώ πίσω από τον τίτλο του δημοσιογράφου ή του διασκεδαστή. Και να σου πω και κάτι; Ούτε ο κόσμος έχει τέτοια προβλήματα και το διαπιστώσαμε το καλοκαίρι. Τη μία μέρα στην εκπομπή μας μιλούσαμε για ζώδια και την επομένη ξέσπασαν οι φωτιές στην Αττική και ο κόσμος μας τίμησε με την εμπιστοσύνη του. Ο κόσμος δεν είναι ανόητος, αντιλαμβάνεται τα πάντα. Δεν είναι κακό δύο άνθρωποι σε μια εκπομπή να είναι αστείοι και να κάνουν πλάκα, το κακό είναι να το παίζουν αστείοι!».

Αν τα ποσοστά τηλεθέασης δεν είναι ικανοποιητικά, τι θα γίνει; Σας πανικοβάλλουν οι μετρήσεις;

Γ.Κ.: «Αναμφισβήτητα κοιτάμε τις μετρήσεις. Ασχολούμαστε με τα νούμερα κάθε πρωί, αλλά δεν πρόκειται να πεθάνουμε κιόλας. Οι μετρήσεις της AGB δεν είναι για μας λόγος πανικού, αλλά εργαλείο δουλειάς και βελτίωσης. Το θέμα είναι να δεις πώς μπορείς να τις αξιοποιήσεις καλύτερα και να βοηθηθείς. Και ένα μαχαίρι είναι εργαλείο στα χέρια σου. Το θέμα είναι να δεις πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σωστά, για να μην κοπείς!».

Έχετε δεσμευτεί από το κανάλι για τα νούμερα τηλεθέασης;

Σπ.Χ.: «Όχι, τέτοιου είδους δεσμεύσεις δεν υπήρξαν. Αυτό που μας ζητήθηκε είναι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Και αυτό θα κάνουμε».

Αυτό το νέο ξεκίνημα είναι στοίχημα για σας;

Σπ.Χ.: «Δεν βάζω ποτέ στοιχήματα, δεν έχω παίξει ποτέ τζόγο στη ζωή μου. Όταν μπαίνεις στη λογική του στοιχήματος, είναι σαν να ποντάρεις μόνο και να μην προσπαθείς. Όπως και η ζωή, έτσι και η δουλειά δεν είναι μόνο μια ζαριά».

Γ.Κ.: «Για μένα, πάλι, αυτό το νέο ξεκίνημα είναι ένα στοίχημα. Είναι ένα στοίχημα και μια πολύ μεγάλη πρόκληση... μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Θέλω να καταφέρουμε να βγάλουμε στον αέρα ένα καλό προϊόν, να το υπηρετήσουμε σωστά και, αν γίνουν έτσι τα πράγματα, είμαι σίγουρος πως αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα θελήσει να το πάρει».

Όλος αυτός ο ντόρος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά σας σας έχει αγχώσει;

Γ.Κ.: «Δεν με έχει αγχώσει ο ντόρος, αλλά όλη αυτή η αναμονή μέχρι την πρεμιέρα. Και ένα δημοσιογραφικό γκάλοπ να κάνεις στο δρόμο... ένα άγχος το έχεις. Άλλωστε, αν βγεις στον αέρα και δεν παίξεις γρήγορα μπάλα, κινδυνεύεις να σου βάλουν οι άλλοι γκολ, χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις (Γέλια.)».

Σπ.Χ.: «Άγχος δεν έχω, αλλά με έχει κυριεύσει ένα αίσθημα ευθύνης. Το οποίο πάνω απ’ όλα το νιώθω απέναντι στους τηλεθεατές, που μέχρι τώρα μας έχουν εμπιστευτεί και μας έχουν καλοδεχτεί. Νιώθω ένα αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντί τους. Εμείς με τον Γιώργο θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με αξιοπρέπεια και συνέπεια».

Και την Ελένη Μενεγάκη, που είναι η μεγάλη σας αντίπαλος, πώς τη βλέπετε;

Σπ.Χ.: Δεν τη βλέπουμε καθόλου. Την Ελένη τη γνωρίζουμε, την αγαπάμε, εκτιμάμε τη δουλειά της και την πορεία της, αλλά δεν θα μπούμε στη λογική του ανταγωνισμού. Εμείς θα βγούμε στον αέρα με ένα προϊόν πολύ διαφορετικό, που δεν έχει καμία σχέση με την εκπομπή της Ελένης, ούτε με την εκπομπή που θα κάνει η πρωινή παρέα του Mega και ο καθένας θα δώσει τη μάχη του. Όταν κοιτάς την πορεία των άλλων, χάνεις στο τέλος τη δική σου και το δικό σου στόχο. Όλος αυτός ο λόγος για τον τηλεοπτικό ανταγωνισμό γίνεται στο κουτσομπολίστικο τηλεοπτικό πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο δεν μας αφορά».

Είναι αλήθεια ότι υπήρξε περίπτωση συνεργασίας με τη Ράνια Θρασκιά;

Σπ.Χ.: «Δεν ξέρουμε πώς βγαίνουν προς τα έξω όλα αυτά. Με τη Ράνια δεν υπήρξε καμία απολύτως επαφή. Ούτε για παρουσιάστρια ούτε για πάνελ ούτε για καλεσμένη».