Έχουν... καβούρια στις τσέπες!

05.10.2009
Οταν είμαστε παιδιά, όλοι διασκεδάζαμε με τις περιπέτειες του θείου Σκρουτζ ΜακΝτακ, που... έτρεμε μην ξοδέψει μια δραχμή! Σήμερα κάποιοι από τους πιο διάσημους και δημοφιλείς αστέρες βαδίζουν στα χνάρια του, καθώς δείχνουν να είναι «σφιχτοχέρηδες», παρά τις αμύθητες περιουσίες που διαθέτουν.

Από τη ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΘΕΑΚΗ

Οταν είμαστε παιδιά, όλοι διασκεδάζαμε με τις περιπέτειες του θείου Σκρουτζ ΜακΝτακ, που... έτρεμε μην ξοδέψει μια δραχμή! Σήμερα κάποιοι από τους πιο διάσημους και δημοφιλείς αστέρες βαδίζουν στα χνάρια του, καθώς δείχνουν να είναι «σφιχτοχέρηδες», παρά τις αμύθητες περιουσίες που διαθέτουν. Αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν οτιδήποτε επιθυμούν, να ταξιδέψουν σε όποιο μέρος του κόσμου θελήσουν, να αποκτήσουν οτιδήποτε ονειρευτούν, εκείνοι πολλές φορές συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους! Οι εποχές άλλαξαν και, όταν σήμερα διαβάζουμε για τα καμώματα των σύγχρονων τσιγκούνηδων, που κάνουν τα πάντα προκειμένου να γλιτώσουν ασήμαντα χρηματικά ποσά, το γέλιο που μας προκαλούσε η τσιγκουνιά του θείου Σκρουτζ διαδέχεται πλέον η απορία και κυρίως η αγανάκτηση!

Ναόμι Κάμπελ
Ένα από τα ακριβοπληρωμένα ονόματα του μόντελινγκ, που όμως δεν φαίνεται να της αρέσει να ξοδεύει παραπάνω από αυτά που θεωρεί ότι είναι απολύτως απαραίτητα. Κάποτε βρισκόταν σε γνωστό κατάστημα παπουτσιών μαζί με μια φίλη της, η οποία ήθελε να αγοράσει μια τσάντα. Η Ναόμι, όχι μόνο δεν ψώνισε τίποτα και δεν σταμάτησε να κάνει σχόλια για την «ακρίβεια των ημερών μας», αλλά δεν άφησε καν τη φίλη της να αγοράσει την τσάντα που είχε επιλέξει!

Μέριλ Στριπ
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός είναι πολύ προσεκτική με τη διαχείριση των χρημάτων της, αλλά συχνά αυτή η συνήθειά της γίνεται εκνευριστική για τους ανθρώπους της. Κάποτε εκείνη και ο σύζυγός της είχαν βγει με ένα ζευγάρι φίλων σε γνωστό εστιατόριο. Όταν λοιπόν η Μέριλ είδε την τιμή της σπεσιαλιτέ κοτόπουλο με άσπρη σάλτσα στον κατάλογο του μαγαζιού, έγινε έξω φρενών και απαίτησε από την παρέα της να φύγουν αμέσως από το... πανάκριβο, όπως το χαρακτήρισε, κέντρο! Οι υπόλοιποι δεν είχαν και πολλά περιθώρια επιλογής, αφού η Μέριλ ήδη είχε σηκωθεί και τους περίμενε στην έξοδο, οπότε σηκώθηκαν ντροπιασμένοι και έφυγαν από το εστιατόριο. Όμως, το αξιοσημείωτο σε αυτή την ιστορία είναι ότι το «πανάκριβο» κοτόπουλο στοίχιζε μόλις 18 δολάρια! Ένα εξευτελιστικά χαμηλό πόσο για μια σταρ που διαθέτει τόσα χρήματα.

Ζεράρ Ντεπαρντιέ
Ο Γάλλος ηθοποιός με το αστείρευτο ταλέντο και χιούμορ δεν είναι γνωστός μόνο για τις μοναδικές του ερμηνείες, αλλά και για την τσιγκουνιά του! Σίγουρα είναι ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος, αλλά, όταν ταξιδεύει, θέλει να παίρνει πάντοτε μαζί του φαγητό από το σπίτι του. Έτσι, στις αποσκευές του περιλαμβάνονται και ειδικά πακέτα με φαγητό, ώστε να μην είναι αναγκασμένος να πληρώσει παραπάνω χρήματα για να δειπνήσει στα εστιατόρια των ξενοδοχείων, τα οποία μάλιστα βρίσκει «φωτιά», όπως έχει δηλώσει πολλές φορές σε φίλους του.

Κίρα Νάιτλι
Μία από τις νέες και πολλά υποσχόμενες ηθοποιούς, που όμως μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα πόσα χρήματα διαθέτει ο τραπεζικός της λογαριασμός! Η πρωταγωνίστρια του «Περηφάνια και προκατάληψη» μένει σε ένα άθλιο διαμέρισμα στο Λονδίνο, που αποτελείται από δύο μόνο δωμάτια και το μοιράζεται με μια φίλη της για να έχει λιγότερα έξοδα! Όμως, φροντίζει επίσης να μην ξοδεύει πολλά χρήματα σε ρούχα ή φαγητό και σχεδόν καθημερινά καταναλώνει «φτηνές τροφές», αποφεύγοντας τα ψάρια και τα κρέατα, ενώ έχει αδυναμία στα μακαρόνια και στο ρύζι, που στοιχίζουν σαφώς λιγότερο.

Τζένιφερ Γκάρνερ
Η σταρ της σειράς «Alias» και σύζυγος του δημοφιλούς ηθοποιού Μπεν Άφλεκ εκνευρίζεται πολύ με αυτά που ονομάζει «απερίσκεπτα έξοδα». Το θέμα βέβαια είναι ότι η σταρ δεν εννοεί αλόγιστες σπάταλες που θα... ξετινάξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ζευγαριού στον αέρα! Αντίθετα, αναφέρεται σε κάποια συνηθισμένα, καθημερινά έξοδα, όπως το να αγοράσει ο Μπεν ένα καινούργιο κοστούμι! Η γνωστή ηθοποιός θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσει κι άλλα κοστούμια, αφού έχει ήδη αρκετά στην ντουλάπα του και μπορεί κάλλιστα να τα φορέσει αρκετές φορές ακόμη σε επίσημες εκδηλώσεις! Η Τζένιφερ επίσης απαγορεύει στον Μπεν να παίζει χαρτιά, γιατί φοβάται μήπως χάσει. Τα μόνα έξοδα που έκανε το ζευγάρι τελευταία και είχαν την έγκριση της νεαρής ηθοποιού(!) ήταν η αγορά ενός νέου σπιτιού. Κι αυτό γιατί ήταν πλέον αδύνατο να μείνουν στο παλιό τους, καθώς οι γείτονες και οι περαστικοί τους ενοχλούσαν διαρκώς. Κατά τα άλλα, όμως, η σταρ δεν δέχεται κουβέντα και ο Μπεν έχει απηυδήσει μαζί της.

Μαντόνα
Η διάσημη τραγουδίστρια της ποπ είναι ανάμεσα στις πιο τσιγκούνες σταρ, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσει κάτι χωρίς να εξαντλήσει τον πωλητή στις διαπραγματεύσεις είτε πρόκειται για ένα ακριβό σπίτι είτε απλώς για μια φούστα! Πρόσφατα μάλιστα αγόρασε ένα ακόμη σπίτι στο Λονδίνο, δίπλα στο δικό της, έπειτα από 2 χρόνια(!) σκληρών διαπραγματεύσεων. Αρχικά ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν ενδιαφερόταν να το πουλήσει, αλλά οι άνθρωποι της Μαντόνα κατάφεραν να του αλλάξουν τα μυαλά και, τελικά, το πούλησε σε πολύ προσιτή τιμή για τα δεδομένα του Λονδίνου. Τιμή που φυσικά ήταν αποτέλεσμα των σκληρών παζαριών της απόλυτης σταρ! Άνθρωποι από το περιβάλλον της είχαν αναρωτηθεί γιατί η Μαντόνα δεν του έδινε το πόσο που αρχικά ζητούσε, αφού θεωρούσαν ότι δεν έχει ανάγκη να κάνει παζάρια ?και μάλιστα για 2 ολόκληρα χρόνια? για μια τόσο μικρή, σχεδόν αμελητέα, διαφορά από την αρχική τιμή!

Δεν ξέρουν τι έχουν, αλλά...
Γουόρεν Μπάφετ: Ο διασημότερος μεγαλοεπενδυτής του πλανήτη, με προσωπική περιουσία 57 δισ. δολ., εξακολουθεί να ζει σε ένα μικρό σπίτι στη Νεμπράσκα, έχει γλιτώσει το μισθό του οδηγού με το πρόσχημα ότι του αρέσει να οδηγεί ο ίδιος, ενώ πρόσφατα πούλησε μια Lincoln 6 ετών για μια μεταχειρισμένη Cadillac DTS του 2006. Ο ίδιος καμαρώνει και δηλώνει πως πλήρωσε μικρότερο φόρο απ’ ό,τι η γραμματέας του και η ρεσεψιονίστ του!

Ίνγκβαρ Κάμπραντ: Ο ιδρυτής της διεθνούς αλυσίδας καταστημάτων ΙΚΕΑ, με προσωπική περιουσία 33 δισ. δολ., έχει εξοπλίσει το σπίτι του με αξεσουάρ και έπιπλα της γνωστής αλυσίδας, δεν ταξιδεύει ποτέ στην πρώτη θέση με το αεροπλάνο, οδηγεί ένα σαράβαλο Volvo στέισον βάγκον του 1993, ενώ τρώει σε καντίνες που πουλάνε σάντουιτς στο δρόμο. Ο ίδιος έχει δηλώσει: «Επιτρέπω στον εαυτό μου πολυτέλειες. Έχω αγοράσει ακριβή γραβάτα επειδή έχει χρειαστεί!»

Τζιμ Γουόλτον: Ο ιδρυτής της μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης «Wal-Μart» και κληρονόμος του πλούσιου πατέρα του, με προσωπική περιουσία 16,4 δισ. δολ., κάνει μια πολύ συγκρατημένη ζωή, ντύνεται με φτηνά ρούχα, ενώ επισκεύασε μόνος του το Dodge Dakota που οδηγεί, για να μη δώσει λεφτά σε συνεργείο!

Τζον Κόντγουελ: O ιδρυτής της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Caudwell Group, η οποία εξαγοράστηκε από την ισπανική Telefonica, με προσωπική περιουσία 2,2 δισ. δολ., έγινε μέσα σε λίγα χρόνια ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία, αλλά μετακινείται ακόμα και σήμερα με ποδήλατο, καθώς είναι σαφώς πιο φτηνό από το αυτοκίνητο! Επίσης, ψωνίζει από τα «Marks & Spencer» και προτιμά τα φτηνά ρούχα με τη δικαιολογία πως δεν χρειάζεται να ξοδέψει χρήματα για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση...

Ντέιβιντ Τσέριτον: Ο μεγαλομέτοχος της Google, με προσωπική περιουσία 1,4 δισ. δολ., οδηγεί ακόμη ένα παλιό Honda Accord του 1993, πηγαίνει στο πανεπιστήμιο με ποδήλατο και κουρεύει ο ίδιος τα μαλλιά του, όπως έχει δηλώσει, για να μη χάνει χρόνο και χρήμα στον κουρέα!