Διπλωματικό επεισόδιο για τη σύλληψη Πολάνσκι!

28.09.2009
Καθώς ο Ρομάν Πολάνσκι εξακολουθεί να κρατείται για τρίτη μέρα στις ελβετικές φυλακές, για την υπόθεση παιδεραστίας που είχε διαπράξει το 1977, οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Γαλλία και την Πολωνία με την Ελβετία και τις ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση.
Καθώς ο Ρομάν Πολάνσκι (Roman Polanski) εξακολουθεί να κρατείται για τρίτη μέρα στις ελβετικές φυλακές, για την υπόθεση παιδεραστίας που είχε διαπράξει το 1977, οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Γαλλία και την Πολωνία με την Ελβετία και τις ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Λος Άντζελες, επιβεβαίωσε ότι οι ενέργειες για τη σύλληψη του σκηνοθέτη είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα. "Δεν ήταν και κανένα μυστικό ότι θα πήγαινε στη Ζυρίχη" είπε ο εκπρόσωπος: "Είχαν ανακοινώσει την άφιξη του στο ίντερνετ".

Στο παρελθόν είχαν γίνει άλλες δύο απόπειρες για τη σύλληψη του Πολάνκσι όταν σκόπευε να επισκεφτεί άλλες χώρες οι οποίες έχουν συνεργασία στην έκδοση υποδίκων με τις ΗΠΑ, αλλά και στις δύο περιπτώσεις εκείνος είχε πληροφορηθεί εγκαίρως για τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και είχε αναβάλει τα ταξίδια του, συνέχισε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Η Γαλλία και η Πολωνία, μέσω των υπουργών εξωτερικών τους, έχουν κάνει διάβημα προς την κυβέρνηση της Ελβετίας για την απελευθέρωση του Πολάνσκι με εγγύηση, ενώ έχουν προσφύγει στην ομόλογο τους, υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον ζητώντας από τον πρόεδρο της χώρας της, Μπάρακ Ομπάμα να ζητήσει δημόσια συγνώμη.

Ο γάλλος υπουργός πολιτισμού, Φρεντερίκ Μιτεράν (Frederic Mitterrand) καταδίκασε τη σύλληψη του Πολάνσκι, ο οποίος ζει μόνιμα στο Παρίσι και είπε ότι έχει συζητήσει την υπόθεση με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί (Nicolas Sarkozy).

Ο Μιτεράν είπε επίσης σε συνέντευξη τύπου ότι η σύλληψη "απολύτως τρομακτική" και ότι η υπόθεση "είναι μια παλιά ιστορία που δεν έχει απολύτως κανένα νόημα".

"Έριξαν τον Πολάνσκι στα λιοντάρια. Υπάρχει η γενναιόδωρη Αμερική που ξέρουμε και αγαπάμε κι υπάρχει και μια φρικιαστική Αμερική, η οποία μόλις έχει αρχίσει να δείχνει το πρόσωπο της" συμπλήρωσε ο Μιτεράν.

Σκηνοθέτες και ηθοποιοί μεταξύ των οποίων ο Κώστα Γαβράς, ο Στίβεν Φρίαρς, η Μόνικα Μπελούτσι και η Φανί Αρντάν, υπέγραψαν ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Πολάνσκι.

"Μοιάζει ασύλληπτο ότι ένα διεθνές πολιτιστικό γεγονός, που τιμά έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους κινηματογραφιστές, χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία για τον εντοπισμό του", έγραφε το ψήφισμα.

Στο φεστιβάλ, αναρτήθηκαν αφίσες που έλεγαν "Ελευθερώστε τον Πολάνσκι" και "Όχι Έκδοση" μπροστά στον κινηματογράφο, ενώ η προγραμματισμένη αναδρομή στο έργο του σκηνοθέτη βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Ο Πολάνσκι είχε γίνει ξανά πρωτοσέλιδο το 1969, όταν η δεύτερη σύζυγός του, ηθοποιός Σάρον Τέιτ (Sharon Tate) δολοφονήθηκε σε ηλικία 26 ετών, στο Λος Άντζελες, από μέλη της συμμορίας του Τσαρλς Μάνσον, ενώ διένυε τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης της κι ο Πολάνσκι έλειπε στο εξωτερικό.

Τον περασμένο Μάιο το δικαστήριο του Λος Άντζελες αρνήθηκε την αίτηση του Πολάνσκι για την παραγραφή της υπόθεσης. Η νομική ομάδα του Πολάνσκι ισχυρίζονταν ότι η καταδίκη πρέπει να αναιρεθεί γιατί ο δικαστής που είχε χειριστεί την υπόθεση το 1978 είχε ύποπτες σχέσεις με τους ενάγοντες.

Η γυναίκα που υπήρξε το θύμα της υπόθεσης του 1977, η 44χρονη σήμερα Σαμάνθα Γκίμερ (Samantha Geimer), στήριξε τους δικηγόρους του Πολάνσκι στην προσπάθεια παραγραφής.

Σε συνέντευξή της το 2003 είχε πει: "Ξεκάθαρα, αυτό που μου έκανε ήταν λάθος. Αλλά είμαι σίγουρη ότι αν μπορούσε να γυρίσει πίσω στον χρόνο, δεν θα το έκανε ξανά. Έκανε ένα φρικτό λάθος, αλλά έχει πληρώσει γι' αυτό".

Ενώ σε άλλη της συνέντευξη το 2008, με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Πολάνσκι, "Wanted and Desired", η Γκίμερ είπε ότι εύχεται την συγχώρεση του Πολάνσκι: "Δεν πιστεύω ότι αποτελεί δημόσιο κίνδυνο. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να φυλακιστεί για πάντα και κανείς -εκτός από εμένα- δεν τον έχει κατηγορήσει για κάτι. Έχουν περάσει 30 χρόνια τώρα. Είναι μια δυσάρεστη ανάμνηση... αλλά μπορώ να ζήσω μ' αυτήν".

Στις αρχές του χρόνου, η Γκίμερ έκανε και η ίδια αίτηση για την παραγραφή της υπόθεσης με το δικαιολογητικό ότι "η συνεχής δημόσια έκθεση των λεπτομερειών αυτής της υπόθεσης, εδώ και δεκαετίες από τον εισαγγελέα, εξακολουθούν να την πληγώνουν και να ταλαιπωρούν την ίδια και την οικογένεια της".