Συνάντηση κορυφής στο Παρίσι

08.03.2007
Με την κυρία Bernadette Chirac, σύζυγο του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Το σημαντικό ραντεβού των δύο κυριών πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Palais del Elyse, ύστερα από πρόσκληση της πρώτης κυρίας της Γαλλίας.

Από την Κατιάνα Ματζαρίδου

Σκοπός της συνάντησης ήταν η επιθυμία της κυρίας Chirac να συγχαρεί προσωπικά την κυρία Βαρδινογιάννη για το ανθρωπιστικό έργο της και για την πρόσφατη παρασημοφόρησή της ως Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Δημοκρατία.

Η κυρία Βαρδινογιάννη από τη δική της πλευρά ευχαρίστησε την κυρία Chirac για την πρόσκλησή της, τις ευχές της καθώς και για τον τιμητικό τίτλο που έλαβε από τη Γαλλία και δεσμεύτηκε να υπηρετήσει τις αξίες και τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, που ο τίτλος αυτός αντιπροσωπεύει.

Στο πλαίσιο της συνάντησής τους οι δύο κυρίες, που συνδέονται με μακροχρόνια συνεργασία, συζήτησαν εκτενώς για τις παράλληλες δραστηριότητές τους στο χώρο της υγείας των παιδιών και της προστασίας των δικαιωμάτων τους.

Ξεχωριστή θέση στην ατζέντα τους είχε η ανασκόπηση και η διεξοδική επανεξέταση των πορισμάτων του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 17 Ιανουαρίου 2007 από το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (International Center for Missing and Exploited Children) και για το οποίο σας ενημερώσαμε αναλυτικά σε προηγούμενό μας τεύχος.

Οι δύο γυναίκες που ξεχωρίζουν η καθεμία στη χώρα της για τις σπουδαίες πρωτοβουλίες ουμανιστικού περιεχομένου και το έργο φιλαλληλίας τους ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο αντίστοιχο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια και για τη μελλοντική τους συνεργασία στον τομέα της υγείας των παιδιών.

Φυσικό ήταν η κυρία Βαρδινογιάννη να ενημερώσει την κυρία Chirac για την πορεία του έργου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και συγκεκριμένα για την ανέγερση του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα που πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.

Αυτό το επίτευγμα για την κυρία Βαρδινογιάννη αποτελεί έργο ζωής και είναι το καμάρι της, ενώ πρέπει να τονίσουμε ότι η κυρία Chirac συγκινήθηκε από αυτή τη γιγάντια προσπάθεια και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι λίγο πριν από τη συνάντησή τους η κυρία Βαρδινογιάννη είχε επισκεφτεί παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Παρισίων. Όπως ίσως γνωρίζετε, η κυρία Bernadette Chirac είναι πρόεδρος του «Fondation Hpitaux de Paris - Hpitaux de France», της εθελοντικής οργάνωσης που έχει ως σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών, των εφήβων και των ηλικιωμένων στα νοσοκομεία της Γαλλίας. Από το 1989 έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 7.000 προγράμματα στη Γαλλία και το εξωτερικό. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν σε τρεις βασικούς τομείς: α) στη διατήρηση των οικογενειακών σχέσεων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, όπως για παράδειγμα με τη δημιουργία δωματίων στα νοσοκομεία όπου οι γονείς μπορούν να μένουν κοντά στα παιδιά τους, β) στη δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας στα νοσοκομεία, όπως παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολικό εξοπλισμό κ.λπ., γ) στο να κάνουν τα νοσοκομεία φιλικά και άνετα για τους ασθενείς και τους επισκέπτες, όπως με τον ανασχεδιασμό αιθουσών αναμονής, διαδρόμων κ.λπ.

Γι αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία η κυρία Βαρδινογιάννη συνεχάρη τη σύζυγο του πρόεδρου της Γαλλίας και τόνισε ότι οι γυναίκες, το άλλο μισό του φεγγαριού, είναι αυτές που μπορούν να προσδώσουν ανθρώπινο χαρακτήρα στο έργο μιας κυβέρνησης, να σκύψουν πάνω από προβλήματα που η αμείλικτη καθημερινότητα ενός πολιτικού δεν του επιτρέπει να αφοσιωθεί.