Αδύνατες μέχρι θανάτου

23.01.2007
Η πίεση για λεπτές γραμμές είναι έντονη και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις τις γυναίκες που κυνηγούν τις «ιδανικές» αναλογίες.

Η πίεση για λεπτές γραμμές είναι έντονη και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις τις γυναίκες που κυνηγούν τις «ιδανικές» αναλογίες. Η λίστα με τις VIPs που έχουν ήδη θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο συνεχώς αυξάνει, δίνοντας καθημερινά «τροφή» για μελέτες. Μία απ αυτές πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό αγγλικού εντύπου από τον ελληνοκυπριακής καταγωγής δρ Μάριο Κυριαζή, ο οποίος μας εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με κάποιες από τις πρωταγωνίστριες της διεθνούς σόουμπιζ.

Aπό τον Νίκο Ζαμπάρα

Το κυνήγι των «ιδανικών» αναλογιών δεν απασχολεί μόνο τις υποψήφιες στάρλετ, αλλά και διάσημες, οι οποίες αποτελούν και παράδειγμα προς μίμηση. Μεταξύ αυτών, όπως επισήμανε ο δρ Μάριος Κυριαζής, διακεκριμένος ειδικός παθολογίας και γεροντολογίας και ιδρυτής της βρετανικής εταιρείας μακροζωίας, γεννημένος στη Λάρνακα από γονείς με καταγωγή από το Βόλο, βρίσκουμε τη Βικτόρια Μπέκαμ και τη Νικόλ Ρίτσι, οι οποίες κινδυνεύουν να πεθάνουν πριν φτάσουν τα 60 τους! Και δεν είναι μόνο αυτές που βρίσκονται στο κόκκινο, καθώς σε περίπου ανάλογη μοίρα είναι και οι Πάρις Χίλτον και Τάιρα Μπανκς, με προσδοκώμενο όριο ηλικίας μεταξύ 60 και 70, ενώ κάπως καλύτερη τύχη έχουν οι Κίρα Νάιτλι και Ρενέ Ζελβέγκερ, οι οποίες ίσως ξεπεράσουν τα 70

Πώς καταλήξατε σ' αυτά τα συμπεράσματα;

«Χρησιμοποίησα κάποιους μαθηματικούς υπολογισμούς με βάση το ιδανικό βάρος στην ηλικία των 25 ετών, προσθαφαιρώντας ένα ποσοστό 10% και εν συνεχεία έκανα μετρήσεις, που οδηγούν στο προσδοκώμενο όριο ζωής».

Όσον αφορά το Δείκτη Μάζας Σώματος;

«Στις μετρήσεις συνυπολογίζω φυσικά και το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI, Body Mass Index), τον οποίο θεωρώ σημαντικό παράγοντα, που φανερώνει τις αδυναμίες του οργανισμού. Άτομα, για παράδειγμα, με BMI από 18,5 και κάτω βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη. Τα περιθώρια για τις διάσημες συνεχώς στενεύουν και θα πρέπει να αλλάξουν δραστικά πράγματα στη ζωή τους, εάν θέλουν να ζήσουν περισσότερο απ όσο δείχνουν οι υπολογισμοί».

Ποια από τις διάσημες τις οποίες συμπεριλάβατε στη μελέτη σας διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο;

«Η πρώην Spice girl Βικτόρια Μπέκαμ βρίσκεται πιο ψηλά απ όλες στη σχετική λίστα, καθώς, σύμφωνα με τις μελέτες που έκανα για τη σύζυγο του πρώην αρχηγού της εθνικής Αγγλίας, πρέπει να πάρει βάρος, αλλά και θερμίδες, εάν θέλει να ζήσει περισσότερο από τα 54 χρόνια της. Το σώμα της Βικτόρια έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) 17, τη στιγμή που το κατώτερο φυσιολογικό όριο είναι 18,5. Ο κίνδυνος λοιπόν που διατρέχει είναι μεγάλος! Εάν συνεχίσει στα κιλά που είναι τώρα, τότε θα υποφέρει αρκετά τα επόμενα χρόνια. Έντονοι πονοκέφαλοι, οστεοπόρωση, πρόωρη άνοια αλλά και ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι μέσα στο παιχνίδι».

Είναι η μόνη από τις επώνυμες κυρίες που κινδυνεύει;

«Στην ίδια κατηγορία με την Μπέκαμ βρίσκεται και η 26χρονη Νικόλ Ρίτσι. Υπολείπεται περισσότερα από 10 κιλά από το κανονικό αντιγηραντικό βάρος, κάτι που σημαίνει ότι αυτομάτως μειώνεται και το προσδοκώμενο όριο ηλικίας της κατά περίπου μία 20ετία! Έτσι, οι υπολογισμοί τη φέρνουν να φτάνει με το ζόρι στα 60 χρόνια (59 για την ακρίβεια), αφού με Δείκτη Μάζας Σώματος στο χαμηλό 16,8 τα περιθώρια δεν είναι ευνοϊκά για κάτι καλύτερο Παρ όλα αυτά, η ηλικία της της επιτρέπει να αλλάξει τα δεδομένα, αρκεί να πάρει κιλά. Διότι με τις παρούσες προϋποθέσεις είναι πολύ πιθανό τα πρώτα σημάδια γήρανσης να αρχίσουν από πολύ νωρίς να εμφανίζονται, να έχει προβλήματα με πρόωρη εμμηνόπαυση, ρυτίδες, αλλά και να βλέπει τις τρίχες της να αραιώνουν. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι ο κίνδυνος και για άλλες κλασικές παθήσεις της περίπτωσης, όπως καρδιακά προβλήματα και απώλεια μνήμης, είναι υπαρκτός».

Η λίστα συνεχώς μεγαλώνει

Η Βικτόρια Μπέκαμ και η Νικόλ Ρίτσι, βέβαια, είναι εκείνες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα που κατήρτισε και δημοσίευσε ο δρ Κυριαζής. Αλλά σ' αυτήν υπάρχουν και πολλές άλλες διάσημες, που, παρόλο που θα μπορούσαν να μακροημερεύσουν, με τις διατροφικές συνήθειες που ακολουθούν «κόβουν χρόνια» από τη ζωή τους! Ας δούμε στη συνέχεια ποιες συμπληρώνουν την επικίνδυνη λίστα.

Η πίεση για λεπτές γραμμές είναι έντονη και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις τις γυναίκες που κυνηγούν τις «ιδανικές» αναλογίες.

  • Ηλικία: 25
  • Προσδοκώμενο όριο ζωής: 67
  • BMI: 17

Είναι κατά 7 κιλά λιποβαρής, κάτι που αυτομάτως μειώνει τη διάρκεια ζωής της κατά 13 χρόνια. Με το ζόρι λοιπόν θα μπορέσει να ξεπεράσει την ηλικία των 67 ετών, αν και με βάση την εικόνα που δίνει και με τη ζωή που κάνει όλα μπορεί να αλλάξουν. Όχι, βέβαια, προς το καλύτερο Τα πρώτα σημάδια γήρανσης θα αρχίσουν να εμφανίζονται γύρω στα 35 και, αν έως τότε δεν έχει φροντίσει να αλλάξει διατροφικές συνήθειες και να αυξήσει το BMI της (αυτή τη στιγμή είναι μόλις στο 17), τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να τα καλύψει, ακόμη κι αν χρησιμοποιήσει αρκετό botox!

Κέιτ Μπόσγουορθ

  • Ηλικία: 24
  • Προσδοκώμενο όριο ζωής: 71
  • BMI: 16,5

Μέχρι τα 71 της το πολύ μπορεί να φτάσει με βάση τους υπολογισμούς, οι οποίοι δείχνουν ότι το BMI της είναι μόλις στο 16,5! Χάνει έτσι περίπου 9 χρόνια από το προσδοκώμενο όριο ηλικίας της, εκτός κι αν αποφασίσει να αλλάξει τη διατροφή της, προσθέτοντας στο διαιτολόγιό της γεύματα που θα αυξήσουν τις θερμίδες της, και αν ασκείται το πολύ μισή ώρα την ημέρα

Ρενέ Ζελβέγκερ

  • Ηλικία: 37
  • Προσδοκώμενο όριο ζωής: 74
  • BMI: 16

Είναι σχεδόν 3 κιλά κάτω από το κανονικό αντιγηραντικό βάρος. Και με βάση τους υπολογισμούς του δρ Κυριαζή, αυτό «μεταφράζεται» σε μείωση του προσδοκώμενου χρόνου ζωής της περίπου 6 χρόνια. Έτσι, παρότι υπολογίζεται ότι θα φτάσει την ηλικία των 74 ετών, εάν συνεχίσει να έχει τόσο χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI στο 16), τότε ο κίνδυνος να εμφανιστούν προβλήματα στην υγεία της, ανωμαλίες στην εμμηνορροϊκή περίοδό της αλλά και σημάδια οστεοπόρωσης είναι αυξημένος.

Μπρίτνεϊ Σπίαρς

  • Ηλικία: 25
  • Προσδοκώμενο όριο ζωής: 78
  • BMI: 22,2

Ο Δείκτης Μάζας Σώματός της είναι 22,2. Αυτό θεωρείται γενικά κανονικό, αλλά είναι περίπου 3 κιλά πάνω από το ιδανικό αντιγηραντικό βάρος της. Η διάρκεια ζωής της υπολογίζεται περίπου στα 78 έτη. Δεν υπάρχει κανένα προφανές σημάδι για ανώμαλη γήρανση, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια διατροφή αλλά και να εμπλουτίσει τα γεύματά της με ντομάτες, μπρόκολο και μούρα.

Κίρα Νάιτλι

  • Ηλικία: 21
  • Προσδοκώμενο όριο ζωής: 80-82
  • BMI: 19

Μπορεί να υπάρχουν έντονες φήμες που να την κατατάσσουν μεταξύ των διάσημων που πάσχουν από «νευρική ανορεξία» και οι μετρήσεις να τη φέρνουν οριακά πιο κάτω από το επιτρεπόμενο όριο (από άποψης γήρανσης), ωστόσο τα μαντάτα για την Κίρα Νάιτλι είναι ενθαρρυντικά. Αναμένεται να φτάσει στα 80 έως 82, καθώς ο Δείκτης Μάζας Σώματός της είναι στο 19 και οριακά πιο πάνω από το φυσιολογικό. Για να μπορέσει πάντως να δικαιώσει τις προβλέψεις, θα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί το βάρος που έχει και φυσικά το πρόγραμμα γυμναστικής! Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην υγεία της.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Υπάρχει βέβαια και το αντίπαλο δέος! Και δεν αναφερόμαστε σ' εκείνες τις VIPs που κάνουν τη super ζωή και διατροφή, αυξάνοντας έτσι τα χρόνια ζωής τους. Αλλά σ' εκείνες που με τα παραπανίσια κιλά τους «κουτσουρεύουν» τα χρόνια ζωής τους. Ο διακεκριμένος επιστήμονας μας έδωσε κι εδώ δύο τέτοια παραδείγματα.

Μισέλ ΜακΜάνους

  • Ηλικία: 26
  • Προσδοκώμενο όριο ζωής: 72
  • BMI: 31,5

Με τα επιπλέον 27 κιλά στον οργανισμό της «μικραίνει» τη ζωή της Εάν φτάσει τα 72 της, τότε θα είναι καλά (!), καθώς είναι πιθανό έως τότε να έχει προσβληθεί από διαβήτη ή άλλες ασθένειες που «πλήττουν» τους υπέρβαρους.

Σαρλότ Τσερτς

  • Ηλικία: 20
  • Προσδοκώμενο όριο ζωής: 75
  • BMI: 24

Σε ανάλογη μοίρα είναι και η Σαρλότ Τσερτς, η οποία μπορεί να είναι εντάξει όσον αφορά το BMI της (24), όμως με επιπλέον 11,5 κιλά στο σώμα της μειώνει το όριο ηλικίας της. Προβλήματα με αρθρίτιδα, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλα συναφή δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους, εκτός κι αν αρχίσει να περιορίζει τις θερμίδες, προκειμένου να φτάσει στο όριο των 54 κιλών, το οποίο θα είναι ιδανικό για την υγεία και την ηλικία της. Πάντως, προς το παρόν το όριο των 75 ετών είναι το μέγιστο που μπορεί να φτάσει, εκτός κι αν εμφανιστούν οι ασθένειες που προαναφέραμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ