Υπέκυψε ο Πάτρικ Σουέζι!

15.09.2009
Παρά τα τελευταία δημοσιεύματα που διέψευδαν την επιδείνωση της υγείας του, την περασμένη Δευτέρα, ο Πάτρικ Σουέζι έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 57 ετών.

Παρά τα τελευταία δημοσιεύματα που διέψευδαν την επιδείνωση της υγείας του, την περασμένη Δευτέρα, ο Πάτρικ Σουέζι έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 57 ετών.

Πραγματικός μαχητής και πρότυπο αρσενικού στην οθόνη -όπου τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε, ιδιαίτερα στους ρόλους του στο "Βόρειοι και Νότιοι", "Dirty Dancing" και "Ghost"- ο Πάτρικ Σουέζι (Patrick Swayze) κράτησε την ίδια στάση και στη ζωή, όπου πάλεψε γενναία με τον καρκίνο στο πάγκρεας για δυο χρόνια.

"Έφυγε ειρηνικά, σήμερα, με την οικογένεια του στο πλευρό του, αφού αντιμετώπισε τις προκλήσεις της ασθένειας του για τους τελευταίους 20 μήνες", έλεγε η ανακοίνωση της εκπροσώπου του, Ανέτ Γολφ (Annett Wolf) που κυκλοφόρησε την ίδια μέρα το απόγευμα, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από τον Μάρτιο του 2008, οι θαυμαστές του είχαν συγκλονιστεί από την είδηση ότι ο αγαπημένος τους ηθοποιός υπέφερε από αυτή την ιδιαίτερα θανατηφόρα μορφή της ασθένειας. Ωστόσο, παρά τη διάγνωση, εκείνος συνέχισε να δουλεύει στη δραματική τηλεοπτική σειρά "The Beast" και να συνθέτει την αυτοβιογραφία του με τη βοήθεια της συζύγου του.

Ενώ δούλευε στα γυρίσματα αρνούνταν να πάρει τα ισχυρά παυσίπονα που του συνέστησαν γιατί επηρέαζαν τις εκφραστικές του ικανότητες. Παρά την επιτυχία του πρώτου κύκλου του σίριαλ, ο Σουέζι είχε αποφασίσει να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του για δεύτερη χρονιά.

Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα νέα της αρρώστιας, κάποια δημοσιεύματα του έδιναν μόνο λίγες εβδομάδες ζωής, αλλά ο γιατρός του είπε ότι η κατάσταση του ήταν "σημαντικά πιο ελπιδοφόρα", απ' αυτό. Βέβαια, ο ίδιος ο Σουέζι ήξερε πως δεν είχε πολλά περιθώρια λόγω της φύσης του καρκίνου.

"Θα έλεγα ότι τα πέντε χρόνια είναι πολύ αισιόδοξη σκέψη", είχε πει στην εκπομπή της Μπάρμπαρα Γουόλτερς (Walters) στις αρχές της χρονιάς: "Τα δύο χρόνια μοιάζουν πιο πιθανά, αν πιστέψουμε τις στατιστικές. Θέλω να κρατήσω μέχρι να βρουν τη θεραπεία, που σημαίνει ότι πρέπει να βάλω τα δυνατά μου".

Και ακριβώς αυτό έκανε. Τον Φεβρουάριο, ο Σουέζι έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα "Washington Post" με τίτλο: "Πολεμάω τον Καρκίνο. Τι Λέτε για Λίγη Βοήθεια στο Κονγκρέσο;", όπου πίεζε τους βουλευτές να ψηφίσουν για τη μέγιστη χρηματοδότηση της έρευνας εναντίον του καρκίνου, προσφέροντας ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων.

Όπως θα δείτε και στο συνοδευτικό βίντεο, τον Σεπτέμβριο του 2008 είχε εμφανιστεί στο ζωντανό τηλεοπτικό σόου "Αντισταθείτε στον Καρκίνο" (Stand Up to Cancer), όπου δήλωσε: "Εξακολουθώ να ονειρεύομαι το μέλλον, ένα μέλλον με μια μακριά και υγιή ζωή, μια ζωή που δεν θα περνάει στη σκιά του καρκίνου, αλλά στο φως... Ονειρεύομαι ότι η λέξη 'θεραπεία' δεν ακολουθείται από τις λέξεις 'είναι αδύνατη".

Διασημότητες και θαυμαστές του, εμπνευσμένοι από τον αγώνα του ηθοποιού αντέδρασαν άμεσα στην είδηση του θανάτου του, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα επικοινωνίας. Μάλιστα, ήδη από τη Δευτέρα το βράδυ, ο τίτλος "Dirty Dancing", είχε γίνει πρώτος σε αναζήτηση στο ίντερνετ, μαζί με άλλους τίτλους ταινιών του Σουέζι.

Η Ντέμι Μουρ, (Demie Moore) που συμπρωταγωνιστεί στην ταινία "Ghost" ως αρραβωνιαστικιά του, έγραψε στο Twitter: "Πάτρικ, αγαπιέσαι από πάρα πολλούς και το φως σου θα λάμπει πάντα στις ζωές μας". Δήλωση στο ίδιο μέσο έκανε και ο σύζυγος της Μουρ, Άστον Κούτσερ (Ashton Kutcher), ο οποίος έβαλε κι ένα λινκ στη είδηση του με πλάνα από ένα χιουμοριστικό σκετς από το σόου "Saturday Night Live", όπου ο Σουέζι διακωμωδούσε τον εαυτό του στην ταινία "Dirty Dancing".

O Λάρι Κινγκ (Larry King), που θα αφιερώσει την αποψινή του εκπομπή στον αγαπημένο πρωταγωνιστή, έγραψε συγκινημένος: "Ο Πάτρικ Σουέζι ήταν ένας υπέροχος ηθοποιός και καταπληκτικός τύπος. Έβαζε την καρδιά του στα πάντα. Ήταν απίστευτος μαχητής στον αγώνα του εναντίον του καρκίνου".

Υποψήφιος τρεις φορές για Χρυσή Σφαίρα, ο Σουέζι εκτοξεύθηκε στο κινηματογραφικό στερέωμα από τον ρόλο του στην ταινία "Dirty Dancing". Ως γιος χορογράφου με παρελθόν στα μιούζικαλ, ήταν εντελώς μέσα στο πετσί του ρόλου του, που αφορούσε έναν δάσκαλο χορού σε παραθεριστικό κέντρο, ο οποίος γοητεύει μια νεαρή που βρίσκεται εκεί για διακοπές με την οικογένεια της.

Η ταινία, που αξιοποιούσε πλήρως τη φυσική χάρη και τη μυική διάπλαση του Σουέζι, έγινε διεθνές φαινόμενο το 1987 και για το τραγούδι της "(I've Had) the Time of My Life", που ερμήνευε ο ίδιος ο Σουέζι, χαρίζοντας στο "Dirty Dancing", ένα βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού. Η ίδια ταινία έχει μείνει στην ιστορία και για την κλασική πλέον ατάκα του Σουέζι: "Κανείς δεν κάνει την Μπέιμπι στην άκρη".

Η μουσικές ικανότητες του ηθοποιού είχαν εκφραστεί και στο τραγούδι "She's Like the Wind" που είχε γράψει εμπνευσμένος από τη γυναίκα του, Λίζα Νέιμι (Lisa Niemi) και το οποίο επίσης ακούγεται στην ταινία και σημείωσε μεγάλη επιτυχία ήδη από τότε, παραμένοντας αγαπημένο μέχρι σήμερα.

Εξίσου μεγάλη επιτυχία ήταν και το τραγούδι "Unchained Melody", που ερμήνευσε με την Ντέμι Μουρ στο "Ghost", το 1990. Αυτή η ταινία, που κέρδισε μια υποψηφιότητα και ένα βραβείο Όσκαρ -Β' Γυναικείου Ρόλου για την Γούπι Γκόλντμπεργκ (Whoopi Goldberg)- ήταν και η δεύτερη μεγάλη κατάκτηση για τον Σουέζι.

"Όταν κέρδισα το Όσκαρ μου, το μόνο πρόσωπο που ευχαρίστησα πραγματικά ήταν ο Πάτρικ", είχε δηλώσει η Γκόλντμπεργκ τον Μάρτιο του 2008 σε εκπομπή του ABC.

Το 1991, ο Σουέζι εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού "People", ως ο πιο σέξι άντρας του κόσμου. Όμως στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η ανοδική πορεία της καριέρας του, ανακόπηκε προσωρινά, όταν εισήχθη για αποτοξίνωση από το αλκοόλ.

Ο Πάτρικ Σουέζι γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου του 1952 στο Χιούστον, από τον Τζέσε Σουέζι και τη χορογράφο, Πάτσι Σουέζι, ανάμεσα στις ταινίες της οποίας είναι και το "Urban Cowboy".

Λάτρης του ποδοσφαίρου, αλλά και του χορού, είχε εμφανιστεί ως χορευτής σε διάφορες παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ, ώσπου το 1978, μετά από μια σειρά τραυματισμών στράφηκε οριστικά στην υποκριτική. Ταυτόχρονα, μετακόμισε στο Χόλιγουντ, όπου η καριέρα του άρχισε να απογειώνεται μέσα σε δυο χρόνια.

Από τις 12 Ιουνίου του 1975 ήταν παντρεμένος με την συνάδελφο του από τον χορό, Λίζα Νέιμι, η οποία έκανε μαθήματα με τη μητέρα του Σουέζι. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1970, όταν εκείνος ήταν 18 και εκείνη 14.

Ως διπλωματούχος πιλότος, αυτά τα δύο χρόνια, η Νέιμι πετούσε τακτικά με τον Σουέζι από το Λος Άντζελες στη Βόρεια Καρολίνα, προκειμένου εκείνος να ακολουθήσει τη θεραπεία του στο πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο του Στάνφορντ.

Κείμενο-απόδοση video: Χριστίνα Τσατσαράγκου