Στα άδυτα του Σκορπιού

11.09.2009
Το τελευταίο διάστημα το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι που είχαν την τύχη να το επισκεφτούν.

Από τη ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΝΘΕΑΚΗ

Το τελευταίο διάστημα το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι που είχαν την τύχη να το επισκεφτούν. Το ΛΟΙΠΟΝ κατάφερε να εξασφαλίσει αποκλειστικές φωτογραφίες από τους χώρους του μικρού παράδεισου, που γνώρισε μεγάλες στιγμές δόξας την εποχή που ο Έλληνας μεγιστάνας ήταν στην καλύτερη στιγμή της ζωής του. Βέβαια, μεγάλες ήταν και οι στιγμές λύπης, κάθως διαδοχικές τραγωδίες σημάδεψαν τη γνωστή οικογένεια!

Αφενός τα σενάρια περί πώλησης του μυθικού νησιού σε μεγιστάνες ή διεθνείς και αφετέρου η έντονη φημολογία που θέλει την Αθηνά τόσο πικραμένη από την Ελλάδα, ώστε να θέλει να αποτινάξει από τη ζωή της καθετί που της θυμίζει τη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένου και του Σκορπιού, δεν άφησαν αδιάφορο ούτε τον Τύπο ούτε φυσικά και την κοινή γνώμη. Αν και όλοι οι Έλληνες, ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Νυδρίου, που γνώρισαν τον Αριστοτέλη Ωνάση και αναπολούν τις ημέρες που ο Σκορπιός έσφυζε από ζωή, επιθυμούν να δουν την εγγονή του Έλληνα κροίσου να επιστρέφει στη χώρα της και κυρίως στο καταπράσινο νησί του Ιόνιου, κάτι τέτοιο, για την ώρα, είναι ανέφικτο.

Ο Σκορπιός μοιάζει παραμελημένος, χωρίς ζωή, αφού οι ιδιοκτήτες του δεν τον επισκέπτονται και δείχνει να νοσταλγεί τις στιγμές αίγλης και λάμψης που έζησε κάποτε. Ή, τουλάχιστον, έτσι τον παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γιατί η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική... Ας γνωρίσουμε κάθε γωνιά του μυθικού νησιού μέσα από τις αποκλειστικές φωτογραφίες, που δεν έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η προβλήτα του νησιού και το ελικοδρόμιο
Με το που θα πατήσει κανείς το πόδι του στο μυθικό νησί νιώθει δέος. Κάτι το καταπράσινο επιβλητικό τοπίο, κάτι η αίσθηση ότι στο συγκεκριμένο μέρος ο Ωνάσης έζησε τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του, κάτι η αρχικά «βαριά» ατμόσφαιρα, δημιουργούν στον επισκέπτη πρωτόγνωρα συναισθήματα. Το συγκεκριμένο λιμανάκι έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς σκάφη πασίγνωστων προσωπικοτήτων και, φυσικά, το «Χριστίνα», που έδενε στην αριστερή μεριά για να αποβιβαστούν οι υψηλοί καλεσμένοι του Έλληνα μεγιστάνα.

Το νησί όμως διαθέτει και ελικοδρόμιο, αφού ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήθελε να έχει τη δυνατότητα να μετακινείται, ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και, από την άλλη, να μπορούν να προσγειώνονται αεροσκάφη μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των παπαράτσι, αλλά και των κατοίκων του γειτονικού Νυδρίου.

Στο λιμάνι περιμένουν τους επισκέπτες ειδικά αυτοκινητάκια, καθώς οι αποστάσεις είναι αρκετά μεγάλες. Επίσης, έξω από κάθε σπίτι (σ.σ.: πέντε στο σύνολό τους, για το προσωπικό, τους φιλοξενούμενους και το «Pink House» της οικογένειας) υπάρχει παρκαρισμένο ένα τέτοιο όχημα.

Το κρεβάτι του Ωνάση
Η κρεβατοκάμαρα του Αριστοτέλη Ωνάση ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή... Κρεβάτι με ουρανό, διακοσμημένο με λευκά υφάσματα, έπιπλα-αντίκες συνδυασμένα άψογα με το λευκό κρεβάτι και ρομαντικές κουρτίνες ξαφνιάζουν όποιον το αντικρίζει, καθώς θα περίμενε κάποιος το δωμάτιο του ισχυρού άντρα να αντανακλά το δυναμισμό του. Ο Έλληνας μεγιστάνας, όμως, ανέθεσε το έργο της διακόσμησης του «Ροζ Σπιτιού» (Pink House), που είναι το πιο γνωστό σπίτι της οικογένειας και το οποίο ελάχιστοι άνθρωποι είχαν την τύχη να επισκεφτούν ?έστω και αν βρέθηκαν στο Σκορπιό? εξολοκλήρου στη σύζυγό του Τζάκι Κένεντι. Μια λεπτομέρεια που ξαφνιάζει είναι ότι σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, ακόμη και στα μπάνια, υπάρχουν πολλές είσοδοι, που συνδέουν τα δωμάτια με έναν ασυνήθιστο τρόπο.

Το «ιδιαίτερο» δωμάτιο της Τζάκι
Η Τζάκι Κένεντι είχε και ένα δεύτερο δωμάτιο, στο οποίο ήθελε να απομονώνεται. Μάλιστα, είχε δώσει εντολές στο προσωπικό να μην την ενοχλεί για κανένα λόγο όταν βρισκόταν εκεί. Στο συγκεκριμένο δωμάτιο υπάρχει ένα άνετο διπλό κρεβάτι, ένα γραφείο όπου συνήθιζε να κάθεται η Τζάκι Ωνάση και μια βιβλιοθήκη, όπου ακόμα και σήμερα βρίσκονται άθικτα τα βιβλία της. Το δωμάτιο είναι διακοσμημένο στους τόνους του γαλάζιου, ενώ η θέα από το παράθυρο είναι πραγματικά μαγευτική.

Το σαλόνι
Το σαλόνι ήταν το μέρος που αγαπούσε πολύ η Χριστίνα, αλλά και ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Η Χριστίνα συνήθιζε να περνάει πολλά βράδια εκεί μαζί με την παρέα της. Από την άλλη, ο Ωνάσης έπειτα από τους βραδινούς του περιπάτους ξεκουραζόταν και συγκέντρωνε τις σκέψεις του στον άνετο κόκκινο καναπέ, ενώ κάποιες από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής του τις πήρε στο συγκεκριμένο καθιστικό. Τα χρώματα του σαλονιού είναι έντονα και προσδίδουν μια αίσθηση ζεστασιάς, ενώ όλα τα αντικείμενα είναι ακριβώς στη θέση που τα άφησε η οικογένεια.

Η αγαπημένη παραλία της Χριστίνας
Η Χριστίνα αγαπούσε πολύ το Σκορπιό και συνήθιζε να προσκαλεί όλη την παρέα της από το εξωτερικό και να διοργανώνει αξέχαστα πάρτι, τα οποία διαρκούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην παραλία Ιστ Μπιτς (East Beach), που ήταν η «οικογενειακή» παραλία, το καλοκαίρι η παρέα διασκέδαζε με τα αξέχαστα beach party. Εκεί απολάμβανε το μπάνιο του και ο Αλέξανδρος. Η Τζάκι προτιμούσε να κολυμπάει μόνη στην πίσω πλευρά του νησιού, όπου τη συνέλαβε κάποτε ο φακός παπαράτσι ολόγυμνη και η συγκεκριμένη φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας την οργή του Ωνάση!

Οι περίπατοι στα ήσυχα δρομάκια
Ο Ωνάσης λάτρευε το Σκορπιό κυρίως για την ησυχία του και τη δυνατότητα που του προσέφερε να κάνει ανενόχλητος μοναχικούς περιπάτους στα πολλά δρομάκια του. Κάθε βράδυ λίγο μετά τη δύση του ηλίου ο Έλληνας μεγιστάνας απολάμβανε τη βόλτα του, θαύμαζε την ομορφιά του νησιού, τα υπέροχα δέντρα του, τα περισσότερα εκ των οποίων είχε μεταφέρει από το εξωτερικό. Όλοι γνώριζαν για τη συνήθειά του και κανείς δεν τον ενοχλούσε, ιδιαίτερα όταν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και, κυρίως, μετά τον άδικο χαμό του Αλέξανδρου. Περνούσε πολλές ώρες περπατώντας, καπνίζοντας το αγαπημένο του πούρο και προσπαθώντας να βάλει σε μια τάξη τις σκέψεις του και να γαληνεύσει την ψυχή του.

Αγελάδες που ακούνε κλασική μουσική
Στο νησί υπήρχαν πολλά ζώα, που φιλοξενούνταν σε πέντε διαφορετικά κτίσματα και τα οποία ο Ωνάσης φρόντιζε να μεγαλώνουν κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έλληνας κροίσος είχε ζητήσει να παίζουν καθημερινά κλασική μουσική στις αγελάδες, επειδή είχε διαβάσει πως έτσι κατεβάζουν... περισσότερο γάλα!

Το παρεκκλήσι
Από το Σκορπιό δε θα μπορούσε να λείπει ένα ιδιωτικό εκκλησάκι. Σήμερα στον ίδιο χώρο, συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων, βρίσκονται οι τάφοι του Ωνάση, του Αλέξανδρου και της Χριστίνας. Μάλιστα, υπάρχει ρητός όρος στη διαθήκη του Έλληνα μεγιστάνα που αναφέρει πως δεν μπορούν να πουληθούν αυτά τα 30 στρέμματα, ακόμη κι αν το νησί πουληθεί.

Το εν λόγω παρεκκλήσι επισκέφτηκε και η Αθηνά Ωνάση το 1998, για να παραστεί στο μνημόσυνο της μητέρας της, το οποίο τέλεσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.