"Έγινα στάχτη και ξαναγεννήθηκα"

22.11.2006
Ένα πανέμορφο κυριακάτικο πρωινό βρεθήκαμε μαζί με τον Κώστα Αρζόγλου και την εξάχρονη κόρη του Μαρία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Ο γνωστός ηθοποιός φωτογραφήθηκε για το ΛΟΙΠΟΝ μαζί με τη μικρή Μαρία και παράλληλα μας ξενάγησε στο μυστικό κήπο των συναισθημάτων, των βιωμάτων και των καλλιτεχνικών του πεπραγμένων.

Από τον Ανέστη Κωνσταντινίδη
Φωτό: Μαρία Μαράκη

Συνεπής, με την ακρίβεια Άγγλου gentleman, έφτασε στο προκαθορισμένο ραντεβού μας κρατώντας τρυφερά από το χέρι την κόρη του, η οποία ξεχείλιζε από ενέργεια και τον βομβάρδιζε με όλες τις παιδιάστικες απαιτήσεις Σ αυτές ο δημοφιλής ηθοποιός δεν θα μπορούσε παρά να ανταποκριθεί άμεσα, με ένα εγκάρδιο τρυφερό χαμόγελο και απροσποίητη διάθεση.

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε το Αττικό Πάρκο;

Κ.Α.: «Όχι, είχαμε ξανάρθει πριν από 3-4 χρόνια. Θυμάσαι, Μαράκι; (Σ.σ.: Απευθύνεται στην κόρη του.) Ήσουν το πολύ δυόμισι χρονών τότε. Θα ήθελα πολύ να ήταν και ο γιος μου ο Παύλος (σ.σ.: από το γάμο του με την Έλενα Ακρίτα) σήμερα εδώ μαζί μας, αλλά δεν του αρέσουν τα φλας και η δημοσιότητα. Του Παύλου του αρέσει πολύ όταν βγαίνουμε να πηγαίνουμε στο Μοναστηράκι και στο Θησείο αυτή την εποχή για να βλέπει και να αγοράζει αντίκες».

(Σ.σ.: Στο άκουσμα του ονόματος του ετεροθαλούς αδελφού η μικρή ανταποκρίνεται με λαχτάρα.)

Μ.Α.: «Μπαμπά, πότε θα πάμε στον Παύλο; Τον έχω επιθυμήσει».

Κ.Α.: «Μόλις βρούμε λίγο ελεύθερο χρόνο».

Απ ό,τι βλέπω, μπαμπάς και κόρη έχετε άριστη επικοινωνία.

«Προσπαθώ να έχω καλή επικοινωνία και με τα τρία μου παιδιά. Και με την κόρη μου την Αυγή, που είναι ήδη 20 χρονών και σπουδάζει θέατρο στο Λονδίνο».

Παιδί από γάμο ή από σχέση;

«Παιδί από μια μακροχρόνια σχέση, που δεν μπορούσε να γίνει γάμος, καθώς η μητέρα της, Βελγίδα στην υπηκοότητα, ως καθολική δεν γινόταν να πάρει διαζύγιο. Για μένα και τα τρία είναι παιδιά μου. Έχω διδαχτεί πολλά απ αυτά. Ακόμη και από τη Μαρία, το στερνοπούλι μου, που μπορούμε να το θεωρήσουμε απλή σύμπτωση και να τελειώνουμε, μια και τυχαίνει να έχουμε γενέθλια και οι δύο την ίδια μέρα, στις 31 Οκτωβρίου. Ξέρεις, σε όποιον έχει τύχει να περάσει από δίπλα του ένα παιδί και δεν κατάλαβε την αξία του έχει χάσει κάτι πολύ σημαντικό».

Με δεδομένη τη διάρκεια των περισσότερων προσωπικών σου σχέσεων και τους τέσσερις γάμους σου να υποθέσω ότι μία από τις βασικές σου αναζητήσεις ήταν η βέρα στο δεξί και ότι η συμμετοχή σου στη δημοφιλή σειρά έχει ένα συμβολισμό;

«Εδώ θα μου επιτρέψεις να σου απαντήσω με χιούμορ και ίσως λίγο υστερόβουλα προβάλλοντας τις δουλειές μου τη φετινή σεζόν. Κάνοντας λοιπόν μια σούμα, θα μπορούσα να πω ότι ζούμε κάποια χρόνια Χορεύοντας στη σιωπή, αναζητώντας μια Βέρα στο δεξί έχοντας ανακαλύψει στο μεσοδιάστημα ότι Ο Αϊ-Βασίλης είναι λέρα».

Μια και αναφερθήκαμε στη «Βέρα στο δεξί», ποιο θεωρείς ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας του ρόλου σου, που, αν και δεύτερος, έχει χροιά πρωταγωνιστικού;

«Το γεγονός ότι αυτά που γράφει η Έλενα εμένα ως ηθοποιό μού δίνουν υποκριτικά πατήματα. Ο Ιάκωβος, ας πούμε, αντιμετωπίζει τη ζωή σαν ματς. Όσο για την τεράστια επιτυχία της σειράς, οφείλεται στα ευρήματα του σεναρίου και στην ανατροπή».

Ως γνήσιος Σκορπιός που είσαι πόσο καθόρισε πράγματα στη ζωή σου η έννοια ανατροπή;

«Νομίζω όλα στο σύνολό τους. Υπήρξαν γεγονότα και καταστάσεις στη ζωή μου που ένιωσα να καίγομαι, να γίνομαι στάχτη και να ξαναγεννιέμαι».

Αναφέρεσαι προφανώς σε ένα μεγάλο πρόβλημα που είχες με την υγεία σου πριν από λίγα χρόνια.

«Και σ' αυτό. Και φυσικά ήταν κάτι που στη συνέχεια με έκανε να δω με άλλο μάτι τη ζωή. Πρώτα απ όλα συνειδητοποίησα ότι η ίδια η ζωή είναι ένα δώρο. Μέχρι τότε έλεγα ότι ζω, εντάξει και τι έγινε, σαν κάτι δεδομένο. Περνούσε δίπλα μου η ζωή χωρίς να τη γεύομαι. στερα απ αυτό ξαφνικά έμαθα να βρίσκω νόημα στο καθετί, στο πιο καθημερινό, στη γεύση ενός μήλου, για παράδειγμα. Κατά δεύτερον, παλιά μού άρεσε πολύ ο εαυτός μου».

Εννοείς ότι ήσουν νάρκισσος;

«Όχι ιδιαίτερα νάρκισσος, αλλά με κολάκευε υπερβολικά η επιφάνεια των πραγμάτων. Μου άρεσε να είμαι ένα ωραίο αγόρι σε ένα εξώφυλλο ή να με χειροκροτούν οι κυρίες στο πλευρό της Αλίκης παίζοντας την Πέπσι. Μετά την περιπέτειά μου άρχισα να κάνω παραπάνω βήματα, να με αφορά η ουσία των πραγμάτων. Συμπερασματικά, νιώθω τυχερός έχοντας βιώσει αυτή την ανατροπή, την οποία ζω κάθε μέρα, όταν το βράδυ νιώθω καταρρακωμένος, αλλά το πρωί ξυπνάω φρέσκος».

Επαγγελματικά θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό;

«Αρκετά θα έλεγα, καθώς τα περισσότερα από τα θεατρικά μου όνειρα σε ένα μεγάλο ποσοστό πραγματοποιήθηκαν. Άλλοτε παίζοντας κάποιους ρόλους που ονειρεύτηκα και άλλοτε πλησιάζοντάς τους μέσα από τη σκηνοθεσία».

Ο ρόλος που ονειρεύτηκες περισσότερο και καθόρισε την καριέρα σου ποιος ήταν;

«Χωρίς δεύτερη σκέψη η Μαντάμ Μπάτερφλαϊ. Ο συγκεκριμένος ρόλος ήταν το μεγάλο μου όνειρο, χωρίς αρχικά να ξέρω γιατί, συνειδητοποιώντας ωστόσο στη συνέχεια πράγματα που ήθελα και ως τότε αγνοούσα. Ήταν το σταυροδρόμι αυτό που με έβαλε επί σκηνής σε μια διαδικασία αδειάσματος, σε μια αφαιρετική υποκριτικής, που ωστόσο για μένα απελευθέρωνε τεράστια ενέργεια».

Μια αφαιρετική και μια σκηνική αθωότητα νομίζω πως έχει και ο ρόλος σου φέτος στο έργο «Χορεύοντας στη σιωπή» του Αλεχάντρο Κασόνα, που σκηνοθέτησε ο Νίκος Καραγεώργος.

«Νιώθω ευτυχής που συμμετέχω σ' αυτή την παράσταση. Ο σκηνοθέτης έχει κάνει μια άψογη δουλειά εις βάθος. Έχοντας την ανάγκη να μπω στο βλέμμα, στη ματιά κάποιου άλλου, ένιωσα διπλά ευτυχισμένος που αυτός ο άλλος είναι τόσο υψηλής ποιότητας. Και το επισημαίνω, γιατί στο συγκεκριμένο έργο, που ήταν εμμονή του Γιώργου Λεμπέση, δεν είναι τόσο ο μύθος όσο η παράσταση. Είναι ο μόνος παραγωγός που έχω γνωρίσει που δεν σε πνίγει. Έδωσε στο σκηνοθέτη όλο το χώρο και το χρόνο να πετύχει αυτό που πέτυχε».

Ο μύθος αφορά ένα προβληματικό άρρωστο παιδί Το έργο δεν είναι κάπως αναχρονιστικό;

«Μ αυτή τη λογική, αναχρονιστική είναι η υπόθεση Άλεξ και η παιδική παραβατικότητα».

Παιδιά του Ελεύθερου Θεάτρου οι δυο σας, εσύ και η Μίρκα, η οποία δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, είναι η πρώτη φορά που σμίγετε από τότε επί σκηνής;

«Θεατρικά ναι, είναι η πρώτη φορά. Έχουμε βρεθεί μία φορά στο σινεμά στην ταινία Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο. Ωστόσο, συνέβη κάτι μαγικό και συντονιστήκαμε από την πρώτη πρόβα. Ήταν σαν να είχαμε ένα ψυχικό ραντεβού».

Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο πάνω σου;

«Λατρεύω την αφέλειά μου».

Κάτι που δεν συγχωρείς στον εαυτό σου

«Δεν συγχωρώ πια στον εαυτό μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επαναλαμβάνω το ίδιο λάθος, τον πυγμαλιωνισμό μου. Το έχω κάνει με την Έλενα πιο πριν, με τη Βέρα, με παθιάζει, με ιντριγκάρει να νιώθω ότι πλάθω κάποιον, αλλά κάποια στιγμή καταλαβαίνεις πόσο λάθος είναι να αγαπάς κάποιον αρχικά γι αυτό που είναι και στη συνέχεια να θες να τον μεταμορφώσεις σε κάτι που δεν είναι, αλλά θα ήθελες εσύ να γίνει. Κι αν γίνει, έχεις χάσει αυτό που αγάπησες».

who is who

  • Φέτος συμπληρώνει 37 χρόνια παρουσίας στο θεατρικό σανίδι.
  • Έχει παντρευτεί 3 φορές με θρησκευτικό γάμο κατά σειρά τις ηθοποιούς Υβόννη Μαλτέζου, Βέρα Κρούσκα και τη δημοσιογράφο Έλενα Ακρίτα και με πολιτικό προ επταετίας τη Χαρά Χριστοπούλου, που παίζει στη σειρά «Έρωτας με επιδότηση ΟΓΑ».
  • Το αγαπημένο χόμπι της εξάχρονης κορούλας του είναι το μπαλέτο.
  • Τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι ζωόφιλοι κι ένα από τα αγαπημένα του φωτογραφικά ενσταντανέ είναι μια φωτογραφία με τη σκύλα του, τα επτά νεογέννητα κουταβάκια της, τις πέντε χελώνες και τη Μαρία μωρό να μπουσουλάει τριγύρω.
  • Στον ελεύθερο χρόνο του του αρέσει να σερφάρει στο Ίντερνετ και δεν αποχωρίζεται ποτέ το κινητό του, που είναι και υπολογιστής.
  • Τον κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο το γεγονός ότι η νέα γενιά θεατών τον γνωρίζει από το Ίντερνετ και τη σελίδα των πετυχημένων σκηνοθετών, καθώς το όνομά του φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα.
  • Φέτος υπογράφει τη σκηνοθεσία στο έργο «Ο Αϊ-Βασίλης είναι λέρα» που παίζεται στο θέατρο «Μπρόντγουεϊ» και κάνει οντισιόν για το μιούζικαλ «Ωραία μου κυρία» που σκοπεύει να ανεβάσει η Γιούλη Ηλιοπούλου.
Τελευταία τροποποίηση στις 06.08.2024 - 20:45