«Hσαΐα χόρευε» αλά ελληνικά

21.08.2009
Έχουν «πνιγεί» στα κουφέτα και τα ρύζια τα νησιά μας τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο από εγχώρια ζευγάρια που θέλουν να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας πίστης με φόντο το απέραντο γαλάζιο! Η προβολή της χώρας μας σε όλο τον κόσμο με το επιτυχημένο μιούζικαλ «Mamma Mia»,

Από τη ΧΡΥΣΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Έχουν «πνιγεί» στα κουφέτα και τα ρύζια τα νησιά μας τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο από εγχώρια ζευγάρια που θέλουν να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας πίστης με φόντο το απέραντο γαλάζιο! Η προβολή της χώρας μας σε όλο τον κόσμο με το επιτυχημένο μιούζικαλ «Mamma Mia», με τις μαγευτικές σκηνές από τη Σκιάθο και τη Σκόπελο και τους πρωταγωνιστές του «πρεσβευτές» της ελληνικής ομορφιάς, έδωσε μεγάλη ώθηση στο... γαμήλιο τουρισμό. Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν ρομαντικούς νησιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας για να χορέψουν τον Ησαΐα και να έχουν... βίον ανθόσπαρτον.

Ειδικά φέτος το καλοκαίρι παρατηρείται «έκρηξη» γάμων από ζευγάρια του εξωτερικού που έρχονται για να παντρευτούν στα καταπράσινα νησιά μας με τα γαλαζοπράσινα νερά. Οι διεθνείς παραγωγές ταινιών, με τελευταίο το «Mamma Mia», αλλά και λίγα χρόνια πριν το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», έκαναν θαύματα... Ήταν τέτοια η προβολή της χώρας μας, που οι προτάσεις για γάμους σε ξωκλήσια και σημεία όπου γυρίστηκαν σκηνές στην Ελλάδα πέφτουν βροχή!

Πρώτες στη λίστα οι Σποράδες
Η Σκιάθος και η Σκόπελος έχουν την τιμητική τους. Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο τελέστηκαν στη Σκιάθο περισσότεροι από 70 πολιτικοί γάμοι, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τους 120 αυτοί που έχουν ήδη προγραμματιστεί, χωρίς να υπολογίζονται βέβαια οι άλλοι της τελευταίας στιγμής, καθώς τα όμορφα τοπία εμπνέουν τους ερωτευμένους που έρχονται στη χώρα μας. Από τις πρώτες επιλογές και τα Επτάνησα, με την Κεφαλονιά να κρατάει τα σκήπτρα, και την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο να ακολουθούν. Πολλά είναι βέβαια και τα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν σε κάποιο γραφικό ξωκλήσι στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Ίο, την Κρήτη και την Άνδρο.

Κουφέτα στην Ελλάδα
Τίποτα δεν φαίνεται να πτοεί ερωτευμένα ζευγάρια από κάθε γωνιά του πλανήτη και προτιμούν να φύγουν από την πατρίδα τους και να έρθουν στη χώρα μας για να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Όλες οι μέλλουσες νύφες φαίνεται ότι θέλουν να ανέβουν τα σκαλιά του Αϊ-Γιάννη στο Καστρί στη Σκόπελο, εκεί όπου γυρίστηκε η τελευταία σκηνή του «Μamma Mia». Τα περισσότερα νιόπαντρα ζευγάρια προέρχονται από την Αγγλία και ακολουθούν η Αυστρία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Αμερική και ο Καναδάς. Μάλιστα, οι Άγγλοι έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ από το μιούζικαλ «Mamma Mia», που ψάχνουν τουριστικά πακέτα-honeymoon, δηλαδή πακέτα που περιλαμβάνουν το γάμο και το ταξίδι του μέλιτος. Χαρτακτηριστικό το παράδειγμα ενός ζευγαριού από τη Μ. Βρετανία, της Σάρον και του Κέβιν, που το έκαναν πραγματικότητα πριν από μερικές μέρες και παντρεύτηκαν στη Σκιάθο. Λάτρεις του «Mamma Mia» και των Abba, χόρεψαν με την ψυχή τους το «Waterloo» στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου, σφραγίζοντας έτσι ένα μακροχρόνιο έρωτα!

Γαμήλια τουριστικά πακέτα
Ο ήλιος, η θάλασσα, τα μαγευτικά τοπία μας, η γαλήνη, η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων εντυπωσιάζουν τους ξένους, που πλέον αναζητούν πακέτα «marriage & honeymoon» στα πανέμορφα νησιά μας. Εδώ θέλουν να ζήσουν το δικό τους «παραμύθι αγάπης», τη δική τους ερωτική ιστορία. Έτσι προέκυψε και ο λεγόμενος «γαμήλιος τουρισμός».

Μάλιστα, έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ, που, όπως πληροφορηθήκαμε, αρκετά ξενοδοχεία σε «in» τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, αλλά και μεγάλα τουριστικά γραφεία προσφέρουν «honeymoon holidays». Γιατί ποιο ζευγάρι από το εξωτερικό δεν θα υπέκυπτε στον πειρασμό να παντρευτεί σε ένα ειδυλλιακό ελληνικό τοπίο και στη συνέχεια να περάσει λίγες μέρες μέσα στη χλιδή με φόντο το Αιγαίο ή το Ιόνιο;

Τελετή γάμου στο δημαρχείο ή σε γραφικό εκκλησάκι, παραδοσιακό ελληνικό γλέντι, πολυτελής σουίτα ή μπανγκαλόου με σάουνα, τζακούζι, πισίνα και ιδιωτική παραλία. Honeymoon με όλη τη σημασία της λέξης, αφού στις παροχές περιλαμβάνονται ακόμα και προσωπική μασέζ, δωμάτιο διακοσμημένο με ροδοπέταλα, ατμοσφαιρικά αρωματικά κεριά, κουφέτα στο πάτωμα, στρώμα νερού και άσπρα μεταξωτά σεντόνια, γαλλική σαμπάνια και ειδικά μενού για ερωτευμένους. Κι αυτές είναι μερικές μόνο «εικόνες» από το όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα με ντεκόρ τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα της Ελλάδας.

Ακριβό μου όνειρο
Τι πιο ρομαντικό και πρωτότυπο για ένα ζευγάρι από το εξωτερικό που θέλει να θυμάται για πάντα το γάμο του; Αν και το όνειρο μπορεί να είναι όσο? ακριβό αντέχει η τσέπη μας. Έτσι, 24 ώρες στον παράδεισο της ευτυχίας, στην απόλυτη χλιδή, μπορεί να στοιχίσουν στη Σαντορίνη από 380 έως 800 ευρώ, στη Σκιάθο και τη Σκόπελο από 400 έως 800 ευρώ, στην Κρήτη από 500 έως 1.900 ευρώ, στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο από 300 έως 800 ευρώ και στη Μύκονο από 700 έως 1.500 ευρώ. Φυσικά, υπάρχουν και πιο οικονομικές προσφορές, αρκεί να ψάξετε και να κλείσετε το «πακέτο» αρκετά νωρίς, ώστε να περάσετε ονειρεμένα και ανάλογα με το βαλάντιό σας. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος στη διάθεσή του ιδιωτικό ελικόπτερο για βόλτα πάνω από τη νησί, τζακούζι, ιδωτική πισίνα και μασέζ ή σολομό και χαβιάρι για να βρεθεί στον παράδεισο του έρωτα...

Επώνυμοι γάμοι σε νησιά
Η εγχώρια σοουμπίζ έχει... ανακαλύψει από νωρίς τους γάμους στα γραφικά ξωκλήσια ή τα δημαρχεία των νησιών. Άλλοι για να αποφύγουν τα φλας των φωτογράφων και τα αδιάκριτα βλέμματα, άλλοι για πιο glamorous καταστάσεις ή απλώς και μόνο για το ρομαντισμό της στιγμής επέλεξαν να παντρευτούν σε κάποιο νησί.

Ποιος δεν θυμάται πριν από μερικά χρόνια το γάμο-υπερπαραγωγή της Μαριλένας Παναγιωτοπούλου και του Κωνσταντίνου Κοροξενίδη στη Μύκονο, όπου μέχρι και ελικόπτερο «επιστρατεύτηκε» για να φτάσει η μέλλουσα νύφη στην αγκαλιά του καλού της;

Την Ίο προτίμησαν πριν από περίπου 10 χρόνια ο Λάμπης Λιβιεράτος και η Εύη Αδάμ, ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της σοουμπίζ, για να σφραγίσουν τον έρωτά τους.

Παλιά ελληνική ταινία θύμιζε από την άλλη ο γάμος της Νίνας Λοτσάρη και του Κωνσταντίνου Σκορδίλη σε ένα γραφικό εκκλησάκι της Λέρου.

Αντίθετα, χολιγουντιανή ταινία θύμιζε αυτός της Μαρίνας Βερνίκου και του Μίλτου Καμπουρίδη, που έγινε το καλοκαίρι του 2005 στη Σίφνο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο αρχοντικό Βερνίκου στον Αρτεμώνα. Το γεγονός ήταν από τα πιο κοσμικά του νησιού και γιορτάστηκε με τριήμερο γλέντι αλλά και beach party με γκεστ σταρ τον Γιώργο Μαζωνάκη.

Πρόσφατα, τώρα, στην Άνδρο έγινε ο παραμυθένιος glamorous γάμος του Σταύρου Παπαντωνόπουλου και της Μικαέλας Δόξα, με δεκάδες celebrities και 27 σκάφη δεμένα στον κόλπο όπου βρισκόταν τo ξωκλήσι της Αγίας Φωτεινής, στην περιοχή Πίσω Γυάλια.

Σαν κινηματογραφική ταινία σε νησί έμοιαζε και ο γάμος του Τόνι Δημητρίου και της Νίνας Αλτάνη, που έγινε πριν από μερικές μέρες στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στον Πλατύ Γιαλό της Σίφνου, που ήταν στολισμένη με άμμο, τούλια, κοχύλια και μικρά βότσαλα. Αλλά και η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια Εύη Φραγκάκη επέλεξε να παντρευτεί τον αγαπημένο της δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη σε ένα νησί που λατρεύει, τις Σπέτσες. Ο γάμος τους έγινε πριν από μερικές μέρες σε στενό οικογενειακό κύκλο στο γραφικό εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη.