Μυστήριο,γαλήνη, ομορφιά

14.08.2009
Προσπεράστε γρήγορα το θορυβώδες λιμάνι της, ανάψτε ένα κερί στην Παναγία και εξερευνήστε τα αμέτρητα χωριά της. Χαθείτε στις ερημικές παραλίες της και εντρυφήστε στο τοπικό gourmet και στις πολιτιστικές της εκδηλώσεις, γιατί βάζει τα γυαλιά σε όλες τις Κυκλάδες.

ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΙΜΟΥ

Προσπεράστε γρήγορα το θορυβώδες λιμάνι της, ανάψτε ένα κερί στην Παναγία και εξερευνήστε τα αμέτρητα χωριά της. Χαθείτε στις ερημικές παραλίες της και εντρυφήστε στο τοπικό gourmet και στις πολιτιστικές της εκδηλώσεις, γιατί βάζει τα γυαλιά σε όλες τις Κυκλάδες.

Ηπραγματική μαγεία της βρίσκεται κρυμμένη στην ανεξερεύνητη ενδοχώρα της, στα χωριά της. Κάποτε ήταν μόνο το νησί της Μεγαλόχαρης, σήμερα είναι το νησί των καλλιτεχνών, των συγγραφέων, των ψαγμένων, των ποιητών, που αφήνουν τον άνεμο να τους ψιθυρίσει στίχους. Εδώ, στο μαρμαρόγλυπτο Πύργο, γεννήθηκε ο μεγαλύτερος γλύπτης της Ελλάδας, ο Γιαννούλης Χαλεπάς, και στον Τριπόταμο μάγεψε με το πνεύμα του ο τελευταίος μεγάλος φιλόσοφος, ο Κορνήλιος Καστοριάδης.

Μέχρι χτες το νησί ανεξερεύνητο ?συγκέντρωνε μόνο θρησκευτικό τουρισμό?, σήμερα έχει γίνει μόνιμο στέκι συγγραφέων, ποιητών, ηθοποιών και δημοσιογράφων, που βρίσκουν καταφύγιο στις σκιερές στοές του Αρνάδου, στα σοκάκια της Κώμης, που ξαναδιαβάζουν το «Μικρό Πρίγκιπα» στον εξωπραγματικό Βόλακα, που ξεκουράζονται στη σκιά από τα πλατάνια στην Καρδιανή.

Ερωτεύονται ένα προς ένα τα καθολικά και χριστιανικά χωριά, ανεβαίνουν στον Τσικνιά ?το ψηλότερο βουνό του νησιού? για μια κουβεντούλα με το θεό Αίολο, ξεδιψούν στις μαρμάρινες βρύσες και κολυμπούν ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος στις ερημικές αμμουδιές. Έρχονται εδώ και δεν τους βλέπει κανείς και, αν τους δει, δεν τους αναγνωρίζει.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Χώρα

«Τήνιον»: Το παλαιότερο, πιο ιστορικό και αρχοντικό ξενοδοχείο της Τήνου με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Ανακαινισμένο νεοκλασικό με απλά, λιτά, ψηλοτάβανα δωμάτια, στα οποία δεν θα σας λείψει τίποτα. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Τήνου και απέχει μόλις λίγα μέτρα από το λιμάνι. Τηλ.: 22830 22261, www.tinionhotel.gr, 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Βυζάντιον»: Στο κέντρο της πόλης της Τήνου, στο δρόμο που οδηγεί έξω από την πόλη μόλις 50 μέτρα πίσω από τον παραλιακό δρόμο. Απέχει περίπου 1 χλμ. από το λιμάνι και λειτουργεί όλο το χρόνο. Νοικοκυρεμένο και πάντα καθαρό. Διεύθυνση: Ζ. Αλαβάνου 28, τηλ.: 22830-22421, 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. «Meltemi»: Μερικά βήματα μακριά από την εκκλησία της Μεγαλόχαρης. Λιτά, πεντακάθαρα δωμάτια με θέα προς την εκκλησία, το δρόμο ή τη θάλασσα. Όλα σε πολύ καλές τιμές. Διεύθυνση: Λεωφ. Μεγαλόχαρης, τηλ.: 22830-22881, 22882, 22883, από 60 ευρώ το δίκλινο.

Έξω από την πόλη

«Νηνεμία Suites»: Σε απόσταση 100 μ. από τη χρυσαφένια αμμουδιά των Κιονίων και με θέα το καταγάλανο Αιγαίο. Έχει σχεδιαστεί με την παραδοσιακή κυκλαδική αρχιτεκτονική, προσφέροντας ποιοτικές διακοπές σε όσους ζητούν άνεση και λειτουργικότητα. Το συγκρότημα αποτελείται από 20 ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένες σουίτες, διακοσμημένες και επιπλωμένες σύμφωνα με την κυκλαδική αρχιτεκτονική. Ιδανικές για οικογένειες και ζευγάρια. Διεύθυνση: Κιόνια, τηλ.: 22830-22621, www.ninemia.eu, 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Τήνος Beach»: Το πιο γνωστό ξενοδοχείο του νησιού, έχει φιλοξενήσει όλες τις φίρμες που πέρασαν από εδώ. Με 110 δωμάτια, 5 σουίτες και μπανγκαλόους πλάι στη θάλασσα, με πριβέ αμμουδιά, pool-bar, πισίνα με νερό θαλάσσης και γήπεδο τένις. Διεύθυνση: Κιόνια, τηλ.: 22830-22626, από 108 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Anthia»: Εδώ πρωταγωνιστεί ο καλόγουστος συνδυασμός μοντέρνου και παραδοσιακού. Στην κυκλαδική αρχιτεκτονική προσθέστε γαλαζοπράσινη πισίνα, εστιατόριο με ιταλικές γεύσεις, σπα με χαμάμ και υπαίθριο τζακούζι. Διεύθυνση: Άγιος Φωκάς, τηλ.: 22830-25021, 165 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Μη φύγετε χωρίς να δείτε

1. Την εκκλησία της Ευαγγελίστριας σε ώρα που να μην έχει κόσμο, δηλαδή νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, και να σταθείτε για λίγο στο κάθισμα πίσω από την εικόνα.

2. Το μουσείο Τέχνης στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας και τις συλλογές με τα μοναδικά αφιερώματα.

3. Το Μουσείο Χαλεπά στον Πύργο, όπου θα θαυμάσετε σε ιδιωτικές γκαλερί τα δημιουργήματα μαρμαρογλυπτικής ντόπιων καλλιτεχνών.

4. Εκθέσεις ζωγραφικής στο Φαλατάδο ή στο Μοναστήρι των Ιησουιτών στα Λουτρά ή στο Πολιτιστικό κέντρο στη Χώρα.

Τι άλλο να κάνετε

1. Εξερευνήστε τα Δυο Χωριά, τον Αρνάδο και τον Τριαντάρο, χαθείτε τις μεσαιωνικές στοές και απολαύστε την υπέροχη θέα σε ολόκληρο το Αιγαίο.

2. Στην ίδια περιοχή επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας και αφεθείτε στη μυστηριακή μαγεία του. Ζητήστε να μπείτε στο κελί της αγίας με το πέτρινο κρεβάτι της. Εκεί κατά την παράδοση είδε στο όνειρό της την Παναγία και την καθοδήγησε στην εύρεση της εικόνας.

3. Μην παραλείψετε να παραβρεθείτε 27-30 Αυγούστου στο Tinos Jazz Festival 2009 στη Χώρα.

4. Κατεβαίνοντας ξανά στη Χώρα περπατήστε στην οδό Ταξιαρχών με τον ομώνυμο ναό και τη θαυματουργή εικόνα των αρχαγγέλων.

5. Μετά το προσκύνημα απαραίτητο το πέρασμα από το ζαχαροπλαστείο «Χάλαρη». Δοκιμάστε μυρωδάτα αμυγδαλωτά, τα ντόπια τσιμπιτά τυροπιτάκια και ζητήστε την πεντανόστιμη φανουρόπιτα, φτιαγμένη με μοναστηριακή συνταγή. Όλα τα γλυκά ετοιμάζονται με δικά τους, αγνά προϊόντα. Διεύθυνση: Ταξιαρχών 12, τηλ.: 22830-23274.

6. Κάντε ένα πέρασμα από την υπαίθρια λαϊκή αγορά στην Παλλάδα. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι από τα ορεινά χωριά κατεβάζουν τα κηπευτικά και τα μυρωδικά τους, τις σπιτικές σάλτσες, τις λιαστές ντομάτες και την κάππαρη, όλα σε καλές τιμές.

7. Αν πάλι επιθυμήσατε κάτι ιδιαίτερο και εξωτικό, περπατήστε στην παραλιακή μέχρι τον Ταρσανά και επισκεφθείτε την μπουτίκ «Πανί». Ο ιδιοκτήτης της Πάνος Στρατούλης είναι σίγουρο ότι κάτι θα έχει βρει και για σας από τα μακρινά ταξίδια του στο Μπαλί και στην Ινδία.

Πώς θα πάτε
Από Πειραιά με συμβατικό πλοίο (5 ώρες, από 28 ευρώ) ή ταχύπλοο (3 ώρες, από 49,50 ευρώ). Από Ραφήνα με συμβατικό πλοίο (4 ώρες, από 19 ευρώ) ή ταχύπλοο (2 ώρες, από 40 ευρώ). Πληροφορίες στα πρακτορεία Μαρκουίζου, τηλ.: 22830-22517 και Φώσκολου, τηλ.: 22830-24656.

ΦΑΓΗΤΟ

Χώρα

«Ταρσανάς»: Ύφος αυθεντικής ιταλικής τρατορίας με ανοικτή κουζίνα. Τραπεζάκια φωτισμένα με καντήλια δίπλα στη θάλασσα που γεμίζουν φρεσκότατα ψάρια, και λαχταριστές μακαρονάδες. Διεύθυνση: Βίντσι, τηλ.: 22830-24667, από 20 ευρώ το άτομο.

«Άγκυρα»: Παραδοσιακή ψαροταβέρνα με θαλασσινά και ολόφρεσκο ψάρι. Σπεσιαλιτέ το γαριδάκι, τα μπαρμπούνια και οι τηνιακοί μεζέδες. Ωμές και βραστές σαλάτες με λαχανικά από το μποστάνι και άπαιχτη τηγανητή πατάτα. Διεύθυνση: Παλλάδα, τηλ.: 22830-23016.

«Το κουτούκι της Ελένης»: Το ουζάκι έρχεται με λιαστά ντοματάκια και τυράκια αρωματισμένα με σκόρδο. Συνεχίστε με κολοκυθοκεφτέδες και μαραθοτηγανίτες. Τηλ.: 22830-24857, από 15 ευρώ το άτομο.

«Ήταν ένα μικρό καράβι»: Ταξίδι στην ελληνική κουζίνα με παραδοσιακές συνταγές, οι οποίες εδώ φτιάχνονται με μια πιο μοντέρνα γαστρονομική διάθεση. Φάβα με χταπόδι, σαλάτα με ρόκα, σταφύλια και σάλτσα με πετιμέζι. Φινάλε με μιλφέιγ με κρέμα τυριού, άρωμα μαστίχας και φρέσκο σύκο. Διεύθυνση: Τριών Ιεραρχών, τηλ.: 22830-22818, από 20 ευρώ το άτομο.

«Μπουρού»: Η Αναστασία μαγειρεύει κοφτό μακαρονάκι με θαλασσινά, αλλά και λιτό και πάντα πεντανόστιμο γαύρο στη σχάρα αρωματισμένο με φρέσκο δεντρολίβανο και φρέσκια ντομάτα. Διεύθυνση: Κιόνια, τηλ.: 22830-25760, 15 ευρώ το μακαρονάκι.

Έξω από τη πόλη

«Ντίνος (της Σμαράγδας)»: Στέκι κλασικό στον όρμο της Καρδιανής. Η Σμαράγδα μαγειρεύει σαν στο σπίτι όλων των ειδών τα ψαρικά. Η αχινοσαλάτα μοσχοβολάει θάλασσα και το Τηνιακό φτάνει κατευθείαν από τα κάρβουνα. Διεύθυνση: Όρμος Καρδιανής, τηλ.: 22830-31673, από 17 ευρώ το άτομο.

«Ψαροκόκαλο»: Εδώ θα έρθετε για θαλασσολιχουδιές και al dente μακαρονάδες με θαλασσινά. Δοκιμάστε και τη σαλάτα ψαροκόκαλο και τα σκανδαλιστικά ψαροπιτάκια. Διεύθυνση: Πάνορμος, τηλ.: 22830-31364, από 18 ευρώ το άτομο.

«Κονάκι»: Εδώ θα σας κακομάθουν με ντολμαδάκια αβγολέμονο, μπουρεκάκια μελιτζάνας, ρεβιθοκεφτέδες (με δυόσμο) και το φημισμένο μουσακά. Διεύθυνση: Άγιος Ιωάννης Πόρτο, τηλ.: 22830-24642, από 9 ευρώ το άτομο.

«Δροσιά»: Εξαιρετική μαγείρισσα η κυρία Ειρήνη, μαστορεύει και το κατσικάκι λαδορίγανη και τη φρουτάλια και την αγκιναρόπιτα εμείς είμαστε πιστοί στο κοκκινιστό κουνέλι. Διεύθυνση: Κτικάδος, τηλ.: 22830-21070, από 12 ευρώ το άτομο.

Παραλίες
Μια απέραντη παραλία είναι όλη η Τήνος. Εμείς απλώς σημειώνουμε: τις οργανωμένες στα Κιόνια, στον Άγιο Φωκά, στον Άγιο Σώστη και στις Κολυμπήθρες. Προτείνουμε επίσης την Παχιά Άμμο, με τους αμμόλοφους, και τη Λιβάδα, για την άγρια εμπειρία.

«Μεταξύ μας»: Το πιο σικ εστιατόριο της πόλης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Εδώ θα γευτούμε το πάντρεμα της τηνιακής με την ηπειρώτικη κουζίνα, της παραδοσιακής με τη δημιουργική. Από τα χέρια του Ευριπίδη και της Μαριγώς Τατσιώνα έρχονται στο τραπέζι πραγματικά θαύματα. Δοκιμάστε γεμιστό καλαμάρι με ντόπια τυριά, αρνάκι που έχει λιώσει στη λαδόκολλα. Θα αγαπήσετε τους κολοκυθοανθούς με σος γιαουρτιού, τις πίτες με σπιτικό φύλλο, τους χορτοκεφτέδες και ευφάνταστα πρώτα πιάτα. Απλωμένο σε τέσσερις χώρους και διακοσμημένο με ιδιαίτερο γούστο, το «Μεταξύ μας» θεωρείται η καλύτερη επιλογή για δεξιώσεις βαπτίσεων και κοσμικών εκδηλώσεων. Διεύθυνση: Ακτή Νάζου, Χώρα, τηλ.: 22380-25945, από 15-20 ευρώ το άτομο.

«Το θαλασσάκι»: Η Αντωνία βάζει στις κατσαρόλες της μόνο φρέσκα υλικά και παρθένο ελαιόλαδο. Θα γυρίσετε πίσω για το λεμονάτο κατσικάκι και για το ριζότο που έχει βαφτεί από το μελάνι της σουπιάς. Οπωσδήποτε δοκιμάστε το ντόπιο τυρί «πέτρωμα», που θα σας έρθει με φουντούκια και γύρη. Γλυκό φινάλε με cheesecake με τηνιακό ανθότυρο. Διεύθυνση: Όρμος Υστερνιών, τηλ.: 22830-31366, από 15 ευρώ το άτομο.

Αγορά-Δώρα

«Ευ ζην»: Το πρότυπο εργαστήριο του Σταύρου Γεωργακόπουλου με τα πολυβραβευμένα διεθνώς εκλεκτά γλυκά και ποτά. Μεγάλη ποικιλία και σε πρωτότυπους συνδυασμούς γλυκά του κουταλιού, υπέροχες μαρμελάδες, coulis, λικέρ και χειροποίητες σάλτσες. Διεύθυνση: Λεωφ. Τριποτάμου, Τήνος, τηλ.: 22830-25904 και Λεωφ. Μεγαλόχαρης 32.

«Anima»: Βρείτε μυστικά ομορφιάς, επώνυμα καλλυντικά, αρώματα και ζητήστε τις συμβουλές των ειδικών, που πάντα βρίσκονται εκεί για να σας εξυπηρετήσουν. Διεύθυνση: Μεγαλόχαρης 14, τηλ.: 22830-24730.

«Loft»: Country έπιπλα φερμένα από τη Γαλλία και το Βέλγιο. Μεγάλη ποικιλία με είδη διακόσμησης. Εξαιρετικές τιμές σε καναπέδες με ύφασμα και δέρμα. Αναζητήστε τα είδη του Bazaar με έκπτωση έως και 70%. Κάντε δώρο στον εαυτό σας ένα χάδι από απαλές πασμίνες και ethnic καφτάνια. Διεύθυνση: Οδός Ταξιαρχών 15, τηλ.: 22830-25244.

«Μύρτινο»: Μποέμ μπουτίκ με ιδιαίτερης αισθητικής αντικείμενα, διαλεγμένα προσεκτικά από Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Τα καπέλα του δεν θα τα βρείτε πουθενά αλλού. Διεύθυνση: Οδός Ταξιαρχών 24, τηλ.: 22830-21283.