Α. Σρόιτερ: "Δεν λέω «όχι» στην κριτική"

11.08.2009
Με πολυετή θητεία στο μάχιμο ρεπορτάζ στο παλμαρέ του, ανέλαβε φέτος το τιμόνι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και κατάφερε να γίνει ένα από τα πολυσυζητημένα πρόσωπα της χρονιάς που πέρασε. Ο γνωστός δημοσιογράφος μίλησε στο ΛΟΙΠΟΝ για το πέρασμά του από τον Τύπο στην τηλεόραση, για τους πολιτικούς, αλλά και για την οικογένεια που ονειρεύεται να δημιουργήσει!

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Με πολυετή θητεία στο μάχιμο ρεπορτάζ στο παλμαρέ του, ανέλαβε φέτος το τιμόνι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και κατάφερε να γίνει ένα από τα πολυσυζητημένα πρόσωπα της χρονιάς που πέρασε. Ο γνωστός δημοσιογράφος μίλησε στο ΛΟΙΠΟΝ για το πέρασμά του από τον Τύπο στην τηλεόραση, για τους πολιτικούς, αλλά και για την οικογένεια που ονειρεύεται να δημιουργήσει!

Πώς είναι να περνάς από τον Τύπο στη μικρή οθόνη;

«Eίναι σίγουρα πολύ μεγάλη η αλλαγή. Ειδικά όταν δεν αφήνεις την εφημερίδα και συνεχίζεις, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να συνδυάζεις ένα κεντρικό δελτίο ειδήσεων, η ευθύνη είναι τεράστια. Και τα ωράρια εξαντλητικά!».

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισες στην αρχή;

«Όταν ξεκινάς σε ένα μέσο που δεν το γνωρίζεις, πρέπει πρώτα απ’ όλα να προσαρμοστείς. Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρεις να αποβάλεις το άγχος, κάτι που βέβαια γίνεται σταδιακά. Όταν σκέφτεσαι ότι ο παρουσιαστής αναλαμβάνει να παρουσιάσει στον κόσμο τη δουλειά ολόκληρου του επιτελείου του σταθμού, τότε το άγχος είναι πολύ μεγάλο».

Πώς αντιμετωπίζεις τα αρνητικά σχόλια που γράφονται για σένα κάποιες φορές στα έντυπα;

«Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες σχολίων. Υπάρχουν αυτά με τα οποία δεν αξίζει να ασχοληθείς καθόλου και υπάρχει και κριτική, πολλές φορές σκληρή, αλλά σωστή, την οποία πρέπει να την αξιολογείς, να την επεξεργάζεσαι και να γίνεσαι καλύτερος. Ως άνθρωπος του γραπτού Τύπου για πολλά χρόνια δεν μπορώ να απαιτήσω από κανέναν να μη μου κάνει κριτική, γιατί έχω κάνει κι εγώ κριτική σε άλλους μέσα από δημοσιεύματα».

Ποιες αλλαγές ετοιμάζονται στο δελτίο από τη νέα σεζόν;

«Το δελτίο του Αlpha θα πατήσει πάνω στη φετινή συνταγή, που πέτυχε και έδωσε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ένα δελτίο γρήγορο, πολυθεματικό, που θα καλύπτει όλες τις πλευρές της επικαιρότητας και θα στηρίζεται στην είδηση και την αποκάλυψη».

Ο Άκης Παυλόπουλος είναι χρόνια παρουσιαστής σε δελτία ειδήσεων. Σε φοβίζει καθόλου που βρίσκεστε αντιμέτωποι την ίδια ώρα;

«Ο Άκης Παυλόπουλος έχει μεγαλύτερη τηλεοπτική εμπειρία από μένα. Τον σέβομαι και θεωρώ ότι κάνει πολύ καλή δουλειά».

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα δικά σου συν και πλην και ποια του Άκη Παυλόπουλου;

«Συγκριτικά τεστ, Βίκυ, γίνονται στα αυτοκίνητα, όχι στους ανθρώπους!».

Χρειάζονται νέα πρόσωπα στην τηλεόραση; Να γίνει γενικότερα μια ανανέωση;

«Νομίζω ότι σε κάθε χώρο είναι καλό να μπαίνουν νέα πρόσωπα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν σήμερα τηλεόραση δεν έχουν ακόμη να δώσουν πολλά».

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα θετικά και τα αρνητικά της ελληνικής τηλεόρασης;

«Έχει πολλά κακά η ελληνική τηλεόραση, αλλά δεν είναι η χειρότερη, όπως κάποιοι θέλουν να την παρουσιάζουν. Υπάρχουν εκπομπές στην αμερικανική τηλεόραση που είναι τόσο trash, σε βαθμό που δεν θα τολμούσε κανείς να τις παρουσιάσει στην Ελλάδα. Στην Ιταλία οι τηλεοπτικοί σταθμοί παίζουν τις μαγνητοφωνημένες ερωτικές συνομιλίες του Μπερλουσκόνι με call girls. Θα τολμούσε ποτέ ελληνικό κανάλι να κάνει κάτι τέτοιο;».

Φέτος ο Alpha έβγαλε μια εκπομπή για τη μαγειρική που κινήθηκε ανταγωνιστικά προς τα δελτία ειδήσεων. Γιατί πιστεύεις ότι έγινε αυτό;

«Πριν βγει στον αέρα αυτή η εκπομπή ελάχιστοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στα δελτία ειδήσεων. Αποδείχθηκε από τη μεγάλη επιτυχία της ότι μεγάλη μερίδα τηλεθεατών δεν θέλει να δει ειδήσεις. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

? Ο κόσμος έχει βαρεθεί τους πολιτικούς; Και γιατί;

«Η αποχή από τις εκλογές έδειξε ότι υπάρχει μια μερίδα κόσμου που αποστασιοποιείται από την πολιτική. Τα αίτια είναι πολλά και σηκώνουν μεγάλη συζήτηση».

Σε ενοχλεί που πέρα από τα επαγγελματικά σου τα media πλέον ασχολούνται έντονα και με την προσωπική σου ζωή;

«Δεν μου αρέσει, αλλά αντιλαμβάνομαι γιατί συμβαίνει. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον η προσωπική μου ζωή, πάντως, για να ασχολείται κανείς. Είναι ιδιαίτερα ήρεμη».

- Χρειάστηκε να κάνεις κάποιο συμβιβασμό για να πας στην τηλεόραση;

«Χρειάστηκε να θυσιάσω το σύνολο σχεδόν του ελεύθερου χρόνου μου. Είναι επιλογή μου, όμως, και δεν παραπονιέμαι».

- Ποιο όνειρό σου δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί;

«Πολλά όνειρα, όχι ένα. Θα μου επιτρέψετε να τα κρατήσω για τον εαυτό μου!».

- Σκέφτεσαι να κάνεις οικογένεια; Είναι εύκολο για κάποιον που βρίσκεται στη δημοσιότητα να κάνει μια ευτυχισμένη οικογένεια;

«Κάποια στιγμή βεβαίως και θα κάνω οικογένεια. Η δυσκολία να κάνεις μια ευτυχισμένη οικογένεια σήμερα δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους της τηλεόρασης, αλλά όλο τον κόσμο. Οι ρυθμοί ζωής είναι πολύ απαιτητικοί και ο χρόνος που μένει ελάχιστος».

- Πώς σκέφτεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

«Να δουλεύει ατελείωτες ώρες, όπως και σήμερα...».