Ο Τζάκσον κοιμόταν μόνο με αναισθησία!

28.07.2009
Σύμφωνα με νομική πηγή του Associated Press, ο προσωπικός γιατρός του Μάικλ Τζάκσον του χορήγησε αναισθητικό με ορό για να τον βοηθήσει να κοιμηθεί και οι αρχές πιστεύουν ότι αυτό το φάρμακο ήταν που τον έστειλε στον τάφο.

Σύμφωνα με νομική πηγή του Associated Press, ο προσωπικός γιατρός του Μάικλ Τζάκσον του χορήγησε αναισθητικό με ορό για να τον βοηθήσει να κοιμηθεί και οι αρχές πιστεύουν ότι αυτό το φάρμακο ήταν που τον έστειλε στον τάφο.

Η αποκάλυψη έγινε υπό συνθήκες ανωνυμίας επειδή οι έρευνες συνεχίζονται. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Τζάκσον λάμβανε τακτικά το αναισθητικό φάρμακο προποφόλ και βασίζονταν σ' αυτό για να ρυθμίζει με ακρίβεια τον ύπνο του. Η χρήση του φαρμάκου γίνονταν με την εποπτεία γιατρού, ο οποίος του το χορηγούσε ενδοφλεβίως και φρόντιζε να σταματάει τη ροή του ορού όταν ο τραγουδιστής ήθελε να ξυπνήσει.

Στις 25 Ιουνίου, τη μέρα θανάτου του Τζάκσον, ο γιατρός Κόνραντ Μιούρεϊ (Conrad Murray) του πέρασε τον ορό λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Ο δικηγόρος Έντουαρντ Τσερνόφ (Edward Chernoff), που απαντά στους ανακριτές εκ μέρους του Μιούρεϊ, είχε πει ότι ο πελάτης του "δεν χορήγησε, ούτε συνταγογράφησε κάτι που θα μπορούσε να σκοτώσει τον Μάικλ Τζάκσον", ενώ στη χτεσινή του κατάθεση αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραπάνω αποκαλύψεις: "Δεν θα σχολιάσουμε καμιά φήμη, ούτε πληροφορίες που προέρχονται από ανώνυμες πηγές".

Σε πιο λεπτομερές σχόλιο του, που δημοσίευσε στο ίντερνετ αργά χτες το βράδυ, ο Τσερνόφ είπε ότι: "όταν όλα τα γεγονότα γίνονται γνωστά τα πράγματα τείνουν να ξεκαθαρίζουν και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί και τώρα".

Το πόρισμα των τοξικολογικών εξετάσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ο άξονας των ερευνών βασίζεται στην εκτίμηση ότι το προποφόλ ήταν που προκάλεσε την ανακοπή καρδιάς στον Τζάκσον και οι ανακριτές προσπαθούν να εντοπίσουν πόσοι άλλοι γιατροί του το χορηγούσαν.

Το συγκεκριμένο φάρμακο προοριζεται μόνο για γενική αναισθησία και δεν ενδείκνυται για υπνωτικό. Η χρήση του μπορεί να καταστείλει την αναπνευστική λειτουργία και να μειώσει τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Οι κίνδυνοι αυτοί επιβάλουν τη χορήγηση του μόνο με ιατρική παρακολούθηση, από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο 51χρονος Μιούρεϊ, χαρακτηρίζεται στη δικογραφία ως βασικός μάρτυρας σε έρευνα ανθρωποκτονίας, ενώ οι αρχές έκαναν έφοδο στο ιατρείο του την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Μιούρεϊ είναι συνεργάσιμος και δεν έχει χαρακτηριστεί ύποπτος. Προσελήφθη ως προσωπικός γιατρός του Τζάκσον τον Μάιο και επρόκειτο να τον συνοδεύσει στο Λονδίνο για μια σειρά από συναυλίες που θα ξεκινούσαν τον Ιούλιο.

Ο Μιούρεϊ έμενε μαζί με τον Τζάκσον, στην έπαυλή του στο Λος Άντελες και, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Τσερνόφ "έτυχε να τον βρει" αναίσθητο στην κρεβατοκάμαρα το πρωί της 25ης Ιουνίου. Ο Μιούρεϊ προσπάθησε να τον επαναφέρει μαλάσσοντας το στήθος του με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο του συγκρατούσε την πλάτη από κάτω.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανώνυμη πηγή, το δωμάτιο του Τζάκσον στην νοικιασμένη βίλα του στο Μπέβερλι Χιλς, ήταν εξοπλισμένο με φιάλες οξυγόνου και στήριγμα για ορούς. Ένα άλλο από τα δωμάτια που χρησιμοποιούσε ήταν διάσπαρτο με ρούχα και χειρόγραφες σημειώσεις. Μια από αυτές έγραφε: "τα παιδιά είναι γλυκά και αθώα".

Η θερμοκρασία στον επάνω όροφο ήταν αποπνικτικά ζεστή όταν κατέφτασαν οι αρχές μετά τον θάνατο του τραγουδιστή. Τα τζάκια και η θέρμανση έκαιγαν στο φουλ, γιατί ο Τζάκσον πάντα παραπονούνταν ότι κρύωνε. Πάνω από το το κάλυμμα του κρεβατιού όπου κοιμόνταν βρέθηκε μια πορσελάνινη κούκλα ντυμένη με το φόρεμά της.

Εκτός από το προποφόλ, η αστυνομία βρήκε στο σπίτι και άλλα φάρμακα. Μέσα στο δωμάτιο του Τζάσκον υπήρχαν ένας σωλήνας ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων και τρεις φιάλες οξυγόνου, ενώ άλλες 15 φιάλες βρέθηκαν μέσα στον σάκο ενός από τους φρουρούς ασφαλείας.