Αυτοκτονίες για τον Μάικλ Τζάκσον!

17.07.2009
"Δυστυχώς περάσαμε τις 12 αυτοκτονίες. Νομίζω ότι ένας άνθρωπος ήταν από τη Βρετανία. Είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση, αλλά απευθύνω έκκληση στους θαυμαστές. Ο Μάικλ δεν το ήθελε αυτό για σας, μην το κάνετε!».

Από τον Γιάννη Πολέμη

Δυστυχώς περάσαμε τις 12 αυτοκτονίες. Νομίζω ότι ένας άνθρωπος ήταν από τη Βρετανία. Είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση, αλλά απευθύνω έκκληση στους θαυμαστές. Ο Μάικλ δεν το ήθελε αυτό για σας, μην το κάνετε!». O βασιλιάς πέθανε και τουλάχιστον δεκατρείς πιστοί... «υπήκοοί» του προσπάθησαν να τον ακολουθήσουν. Η είδηση προκαλεί σοκ, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινή. Δεκατρία νέα παιδιά ακολούθησαν τον Μoonwalker στο αιώνιο ταξίδι του, σύμφωνα και με επίσημη δήλωση του προέδρου και ιδιοκτήτη του ΜJJcommunity.com.

Το περιστατικό που μας διηγήθηκε μία αναγνώστρια του ΛΟΙΠΟΝ, η κυρία Φ.Κ., για τη 18χρονη κόρη της, Μ.Κ., είναι πραγματικά συγκλονιστικό: «Από μικρή η Μ. δεν ήταν ιδιαίτερα κοινωνική. Ίσως να φταίμε κι εμείς που δεν δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στο ότι τα παραπάνω κιλά (σ.σ.: η Μ. είναι υπέρβαρη) την οδήγησαν στην εσωστρέφεια. Από το γυμνάσιο ακόμη, όταν επέστρεφε απ’ το σχολείο κλεινόταν στο δωμάτιό της και έβαζε ή στο computer ή στο στερεοφωνικό τα CDs του Μάικλ Τζάκσον. Όλο το δωμάτιο ήταν γεμάτο από αφίσες του τραγουδιστή. Μάλιστα, κάποιες ήταν πολύ παλιές και μου είπε ότι τις είχε βρει σ’ ένα μαγαζί στο Μοναστηράκι. Δεν είναι καλή μαθήτρια, όχι όμως γιατί θέλει να είναι έξω με φίλες ή φίλους της. Ποτέ δεν μας ζήτησε να πάει σ’ ένα πάρτι, κινηματογράφο ή στο σπίτι κάποιου συμμαθητή της. Ούτε πράγματα που θέλουν οι συνομήλικοί της ζητούσε.

Τα δώρα της είχαν πάντα σχέση με τον Τζάκσον. CDs, αφίσες κ.λπ. Το τελευταίο πράγμα που μου είχε ζητήσει ήταν ένα ζευγάρι μαύρα γάντια κομμένα μπροστά και ένα καπέλο στυλ ρεπούμπλικα σαν κι αυτά που φορούσε ο τραγουδιστής. Όταν πέθανε, κλείστηκε στο δωμάτιό της για δύο μέρες. Ούτε έτρωγε ούτε κοιμόταν. Μόνο είχε ανάψει κάτι κεράκια και έβαζε στη διαπασών τα τραγούδια που της άρεσαν. Έπειτα από κάποιες ώρες χτύπησα την πόρτα, αλλά δεν άνοιξε. Μπήκα μέσα... Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που αντίκρισα. Ένα άδειο κουτί χάπια για το στομάχι που είχαμε στο οικογενειακό φαρμακείο, δύο κουτάκια μπίρες και την κόρη μου σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Ευτυχώς ήμασταν τυχεροί και προλάβαμε. Τώρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας με ψυχοθεραπεία και, αν χρειαστεί, και φαρμακευτική αγωγή. Ξέρω ότι άλλες είναι οι αιτίες και αυτές θα παλέψουμε από δω και πέρα...».

Δεν είναι, βέβαια, η μόνη απόπειρα αυτοκτονίας που έγινε στη χώρα μας. Ένα ακόμη περιστατικό έχει καταγράψει ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας. «Εντελώς συμπτωματικά, εκείνες τις ημέρες βρισκόμουν στο Λος Άντζελες, όπου και δέχτηκα ένα τηλεφώνημα. Ήταν ο πατέρας ενός 20χρονου φοιτητή στο Φυσικό της Αθήνας. Την οικογένεια τη γνώριζα, από ανώτερη οικονομική τάξη και με κοινωνική αναγνώριση. Μου είπε ότι το παιδί ήταν σε άθλια κατάσταση, δεν έτρωγε, δεν κοιμόταν και δεν πλενόταν εξαιτίας του θανάτου του Μάικλ Τζάκσον. Όπως μου εξήγησε, το παιδί από 13 χρόνων ήταν εθισμένο στον ποπ σταρ. Ήξερε με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα για τη ζωή του. Το παιδί αυτό, λοιπόν, οδηγήθηκε σε απόπειρα αυτοκτονίας και ευτυχώς το πρόλαβε η μητέρα του έχοντας πάρει τα πρώτα τρία χάπια».

Κατερίνα Καραβάτου, τηλεπαρουσιάστρια
«Δεν δικαιολογείται μια ακραία πράξη»

Η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Κατερίνα Καραβάτου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέμα του Μάικλ Τζάκσον, τόσο μέσα από τη μεσημεριανή της εκπομπή όσο και το βράδυ της κηδείας, στην αναμετάδοση της οποίας ήταν η παρουσιάστρια για λογαριασμό του ALPHA: «Οι άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιες ακραίες ενέργειες έχουν άλλα θέματα, δίνουν μέσα τους μεγάλες μάχες, και φυσικά οι αιτίες μιας απόπειρας αυτοκτονίας είναι άλλες. Μπορεί ο θάνατος ενός μουσικού ειδώλου να είναι η αφορμή, όχι όμως η αιτία. Μπορώ να καταλάβω τη μεγάλη θλίψη, δεν δικαιολογείται ωστόσο μια ακραία πράξη. Οι αιτίες είναι άλλες, σίγουρα βαθύτερες, και μπορούν να τις αναλύσουν μόνο οι ειδικοί».

Δημήτρης Σούρας, ψυχίατρος
«Οφείλεται σε εμμονική συμπεριφορά»

«Μια τέτοια πράξη κρύβει από πίσω της κατάθλιψη που οφείλεται σε εμμονική συμπεριφορά. Τα παιδιά μάς δείχνουν το δρόμο, εμείς πολλές φορές δεν τον καταλαβαίνουμε. Όταν η συμπεριφορά ενός εφήβου είναι τελείως έξω απ’ αυτό που ονομάζουμε μία τυπική συμπεριφορά (ενθουσιασμός, αντίδραση κ.τ.λ.), αλλά παρουσιάζονται εμμονές, ο μόνος που μπορεί να παρέμβει είναι ένας ειδικός. Οι εμμονές στερούν απ’ τον έφηβο τη χαρά της δημιουργικότητας και των καθημερινών δραστηριοτήτων. Γνωρίζω ένα ακόμη περιστατικό 23χρονης φοιτήτριας που στο παρελθόν αντιμετώπισε την εμμονική της κατάθλιψη με τον Μάικλ με ψυχοθεραπεία και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ο Μάικλ Τζάκσον ήταν ένας από τους τέσσερις απόλυτους μύθους της σοουμπίζ (μαζί με τους Τζέιμς Ντιν, Μέρλιν Μονρόε και Έλβις Πρίσλεϊ) και στο Λος Άντζελες πολλά νέα παιδιά έχουν εθιστεί με την εικόνα του. Οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν και να απευθύνονται σε έναν ειδικό όταν ο αγαπημένος καλλιτέχνης του παιδιού τους γίνεται πλέον κομμάτι της ζωής του. Και να ξέρετε ότι πάντα το παθολογικό ξεχωρίζει από το φυσιολογικό.

Βέβαια, υπάρχει και ο παράγοντας του στρεβλού περιβάλλοντος. Προσωπικά, θεωρώ ανεπίτρεπτο κάποιος που δεν γνωρίζει την αμερικάνικη πραγματικότητα και τη διαφορετικότητα της εκεί κατάστασης να κρίνει συμπεριφορές ανθρώπων και να μιλάει για show, παρεξηγώντας τη μουσική και το συγκεκριμένο είδος που είναι σημείο αναφοράς του πένθους των Αφροαμερικανών. Όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τους ?ειδήμονες? αποτελούν το νέο τόμο ανθολογίας της ελληνικής ηλιθιότητας».

Δροσερό, πολύ γλυκό και τρυφερό. Τις προάλλες μού είπε πηγή μου ότι είδε στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» τη Ράνια Θρασκιά, η οποία στις αρχές Αυγούστου φέρνει στον κόσμο το πρώτο παιδάκι της, γι’ αυτό και δεν μπορεί να απομακρυνθεί καθόλου από την Αθήνα. Λάμποντας από ευτυχία, απολάμβανε το μπάνιο της, προσέχοντας αρκετά, ενώ δίπλα της ήταν συνεχώς ο αγαπημένος της σύζυγος Ανδρέας Φωτόπουλος. Μια κούκλα η Ράνια, όπως ψιθύριζαν όσες την είδαν στην παραλία, απλή, χαμογελαστή, στα καλύτερά της, αφού το μεγάλο δώρο της ζωής έρχεται οσονούπω και έχει χρώμα... θαλασσί!

Καλή η Μύκονος, αλλά η Χαλκιδική καλύτερη. Και μπορεί ο Γιώργος Θεοφάνους να αγόρασε μια βίλα σε συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή Άγιος Λάζαρος της Μυκόνου, όπως συζητιόταν σε καλλιτεχνικό πηγαδάκι, αλλά για τις διακοπές του ?τουλάχιστον μέσα στον Ιούλιο? φαίνεται ότι προτιμάει τη Χαλκιδική, όπου πήγαινε και τις προηγούμενες χρονιές με την οικογένειά του. Τουλάχιστον έτσι λένε άτομα από το φιλικό περιβάλλον του, και βάζουν στοίχημα ότι αυτές τις μέρες θα τις απολαμβάνει, πάντα μαζί με τη σύζυγό του Βίλλυ και τα δύο τους παιδιά, τον Μάνο και την Ειρήνη-Ευγενία, σε γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής που φιλοξενεί πολλούς επώνυμους. Όσο για τη Μύκονο, μάλλον θα πάνε λίγες μέρες προς το τέλος των διακοπών τους, όταν θα έχει φύγει η πολυκοσμία, όπως άκουσα σε καλλιτεχνικό πηγαδάκι που έλεγε πόσο ευτυχισμένο είναι το ζευγάρι κι ότι ο Γιώργος Θεοφάνους θα είναι κριτής και στο επόμενο «X-Factor».

Το έχει βάλει στόχο ο Γιώργος Σατσίδης και το κυνηγάει εδώ και καιρό. Ποιο; Το ζευγάρι Μπραντ Πιτ-Αντζελίνα Τζολί. Έχοντας πάρει συνεντεύξεις από τις μεγαλύτερες διασημότητες και με φίλους όπως τον Μπίλι Ζέιν και τον Τζούλιαν ΜακΜάχον από το «Νip Tuck», έβαλε λυτούς και δεμένους για να μπορέσει να προσεγγίσει την Αντζελίνα και τον Μπραντ κι όσοι τον ξέρουν λένε πως θα είναι η επόμενη αποκλειστικότητά του.

Μας έλειψε ο Δημήτρης Βλάχος, ο πρώην «λατρεμένος γείτονας» με το λατρεμένο κορμί. Επιστρέφει, λοιπόν, για να υποδυθεί το pool boy στο πρώτο διαδικτυακό σίριαλ στο Media Soup της Σεμίνας Διγενή, και συγκεκριμένα στη σαπουνόπερα «Σ’ αγαπάω, πάρκαρε» που υπογράφει ο Πάνος Αμαραντίδης. Είπε, όμως, το «ναι» και στον ΑΝΤ1 για το καινούργιο σίριαλ «Τρελοί για έρωτα», που υπογράφει ο ίδιος σεναριογράφος. Πρωταγωνίστριες η Έφη Παπαθεοδώρου και η Κάρμεν Ρουγγέρη, στο ρόλο δύο αδελφών που μισιούνται θανάσιμα. Περιμένετε και θα δείτε αυτή η έχθρα τι απίστευτες καταστάσεις γέλιου θα βγάλει.