Παναγιώτης Μπουγιούρης: "Θα ανατραπεί η ζωή του Μάνου"

15.06.2009
Μπορεί φέτος να υποδύεται τον αδίστακτο Μάνο, έναν άντρα χωρίς ενδοιασμούς και φόβο, στα «Μυστικά της Εδέμ», αλλά η δική του πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Από τη ΒΙΚΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Μπορεί φέτος να υποδύεται τον αδίστακτο Μάνο, έναν άντρα χωρίς ενδοιασμούς και φόβο, στα «Μυστικά της Εδέμ», αλλά η δική του πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Συναντηθήκαμε με το νεαρό ηθοποιό σε ένα καφέ στη Σκουφά, στο Κολωνάκι, και μιλήσαμε για όλα, για τον Μάνο, το σίριαλ, τον έρωτα, αλλά και για τη ζωή, που πολλές φορές κρύβει ρίσκα αλλά και μικρές εκπλήξεις.

Πόσο σε «έχει αλλάξει» ο Μάνος, τον οποίο υποδύεσαι στα «Μυστικά της Εδέμ;

«(Γέλια!) Κοίταξε να δεις, φαινομενικά πιστεύω ότι δεν έχω καμία σχέση με το ρόλο. Είμαι λίγο διαφορετικός. Ωστόσο, στην τριβή μου με το ρόλο αρχίζω να φοβάμαι τον εαυτό μου. Νιώθω ότι έχω περισσότερα κοινά απ’ όσα νόμιζα και με αφορμή το ρόλο μάλλον έχουν βγει στην επιφάνεια. Η αλήθεια είναι ότι μια δόση από την αποφασιστικότητα και το δυναμισμό που έχει ο Μάνος τώρα πια μου έχει μείνει».

Πώς θα τον χαρακτήριζες;

«Ο Μάνος είναι ένας χαρακτήρας στην κόψη του ξυραφιού, δηλαδή, κάθε του χαρακτηριστικό μπορείς να το δεις είτε σαν αρνητικό είτε σαν θετικό. Θέλω να πω ότι είναι βίαιος, εκρηκτικός, αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστικός, δραστήριος, με συμπεριφορά που οδηγεί σε συγκρούσεις και αδιέξοδα. Ο Μάνος ξέρει να πραγματοποιεί τα όνειρά του και να ρισκάρει ανεξάρτητα από το τίμημα».

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με την ηθοποιία;

«Όσο περνούν τα χρόνια συνειδητοποιώ ότι ήταν κάτι που με γοήτευε από μικρή ηλικία. Τα πρώτα ερεθίσματα ήταν από το σινεμά, που με πήγαινε ο μπαμπάς μου. Υπήρχε μια αγάπη για το θέατρο, την υποκριτική και τον κινηματογράφο στην οικογένεια που πέρασε και σ’ εμένα».

Πώς αντέδρασαν οι γονείς σου όταν είπες ότι θα γίνεις ηθοποιός;

«Δεν αντέδρασαν καθόλου. Αργότερα, δηλαδή τώρα, πρόσφατα, μου αποκάλυψαν ότι στην αρχή είχαν αγωνία για το αν θα τα καταφέρω να σταδιοδρομήσω επαγγελματικά».

Μετά τη σχολή πώς εξελίχθηκε η καριέρα σου;

«Τελειώνοντας τη σχολή του Κώστα Καζάκου, που ήταν ο μόνος που με εμπιστεύτηκε, γιατί όλες οι άλλες σχολές μέχρι εκείνη τη στιγμή με... έκοβαν (Γέλια.), είχα την τύχη να δουλέψω σχεδόν αμέσως στο θέατρο. Δούλεψα για τρία χρόνια στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και μετά έκανα την πρώτη μου τηλεοπτική εμφάνιση, στο "Έτσι ξαφνικά" της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, που την ευχαριστώ πολύ. Με είχε δει στο θέατρο και μου ζήτησε να παίξω ένα ρόλο, μικρό μεν, αλλά αυτός ο ρόλος αποδείχθηκε μεγάλη πόρτα για την καριέρα μου».

Η εμφάνισή σου έπαιξε καθόλου ρόλο στην πορεία σου;

«Πιστεύω ότι η εμφάνιση ενός ηθοποιού παίζει ρόλο στο πώς τον βλέπει ο κόσμος ή όταν κάνεις μια φωτογράφηση για να βγεις γοητευτικός... Από κει και πέρα επιλέγεις ο ίδιος πού θέλεις να επενδύσεις παραπάνω».

Θα έπαιζες δηλαδή ένα ρόλο που θα απαιτούσε να πάρεις 30 κιλά ή να έχεις σημάδια στο πρόσωπο;

«Αλίμονο! Αυτό είναι το όνειρο του κάθε ηθοποιού».

Θα το θεωρούσες πρόκληση;

«Ναι, εννοείται. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Το "Monster", όπου είχε παίξει η Σαρλίζ Θερόν και είχε παραμορφωθεί εντελώς. Αυτό τα λέει όλα. Αυτό είναι η δουλειά μου, δεν μπορείς να στέκεσαι μόνο στην καλή εμφάνιση».

Κινείσαι αρκετά διακριτικά στην προσωπική σου ζωή... Αυτόν τον καιρό όμως πρωταγωνιστείς στα πρωτοσέλιδα...

«Ήρθε και η σειρά μου... (Γέλια.)».

 Είσαι ερωτευμένος αυτόν τον καιρό;

«Όχι, δυστυχώς όχι... Θα το ήθελα πάρα πολύ».

- Αυτές τις ημέρες συζητιέται έντονα στο χώρο ότι στο σίριαλ είχες κάποιες οικονομικές απαιτήσεις και ότι επρόκειτο να αποχωρήσεις...

«Τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει. Συνεχίζουμε δυναμικά. Με το σίριαλ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θεωρώ ότι μεγαλοποιήθηκαν κάποια πράγματα ή ίσως μεταφέρθηκαν με λάθος τρόπο».

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήρωας στα «Μυστικά της Εδέμ»;

«Μου άρεσε πάρα πολύ ο ρόλος του Γιώργου Νανούρη, που υποδυόταν τον Στέλιο, έναν ψυχοπαθή δολοφόνο. Θεωρώ ότι ήταν ένας ρόλος πάρα πολύ ωραίος και ο Γιώργος τον έπαιξε εξαιρετικά. Μου αρέσει πολύ και ο Κώστας Αρζόγλου και απολαμβάνω πάρα πολύ το να παίζω μαζί του».

Έχεις συνυπάρξει με σημαντικούς ηθοποιούς τόσο στο σανίδι όσο και στην τηλεόραση. Υπάρχει κάποια συμβουλή που σου έδωσε κάποιος και ακολουθείς πιστά;

«Θα σου πω μία συμβουλή που μου έδωσε ο δάσκαλός μου, ο Κώστας Καζάκος, όταν φοιτούσα στη σχολή. Είχε πει λοιπόν σε κάποιο από τα μαθήματά του ότι "ο ηθοποιός δεν πρέπει να θίγεται". Με λίγα λόγια, μας είχε πει ότι ο εγωισμός δεν πρέπει να επηρεάζει τη δουλειά σου».

Ένα όνειρο που έχουν πολλοί Έλληνες ηθοποιοί είναι να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Εσύ;

«Ακούγεται φανταστικό... Γιατί όχι, ναι... μάλλον».

Δηλαδή, αν σου παρουσιαζόταν η ευκαιρία, θα το τολμούσες;

«Να γίνω πιο συγκεκριμένος... Για να κάνεις καριέρα στο εξωτερικό, δεν σημαίνει ότι το σκέφτηκες μια μέρα, πήρες τη βαλίτσα σου κι έφυγες. Πρέπει να σου δοθεί μια ευκαιρία, όπως στην περίπτωση του Αλέξη Γεωργούλη, που ήταν μια σπουδαία ευκαιρία και εύχομαι να του πάει πολύ καλά και να μιλάμε για λαμπρή καριέρα».

Στο σίριαλ ζεις ένα δυνατό έρωτα με την Εύα. Θα μπορούσες ως Παναγιώτης να ερωτευθείς μια γυναίκα όπως η Εύα;

«Δεν ξέρω... Πώς το εννοείς;».

Η Εύα έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα συναισθηματικά, είναι απρόβλεπτη, πολύ αφοσιωμένη, λίγο θύμα, θα έλεγα...

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα μπορούσα να είμαι με μια γυναίκα όπως η Εύα. Ευτυχώς, αυτόν το ρόλο τον υποδύεται η Φαίη Ξυλά, που είναι πολύ γοητευτική, οπότε δεν μπορώ να της αντισταθώ».

Ποιος τύπος γυναίκας σε γοητεύει;

«Μου αρέσουν οι ήρεμες γυναίκες, οι ψύχραιμες, αυτές που έχουν μια ήρεμη γοητεία. Αυτές που δεν είναι υπερβολικά φιλάρεσκες. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για μια γυναίκα να περιποιείται τον εαυτό της και να αναδεικνύει την ομορφιά της και τα δυνατά της σημεία, αλλά καμιά φορά, ξέρεις, χάνεται λίγο το μέτρο».

Εσύ πώς φροντίζεις την εμφάνισή σου; Γυμνάζεσαι;

«Γενικότερα δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο... Βέβαια, μου αρέσουν τα σπορ. Δεν τα κάνω όμως για να γυμναστώ, αλλά για να διασκεδάσω περισσότερο, και ίσως αυτό με κρατάει λίγο σε φόρμα».

Ποια είναι τα χόμπι σου;

«Έχω πάντα περιέργεια να ανακαλύψω κάθε περίεργο σπορ. Δηλαδή, ό,τι μου προτείνει κανείς θα το δοκιμάσω χωρίς δεύτερη σκέψη. Από τις παλιές μου αγάπες είναι το μπιλιάρδο, αλλά μου αρέσουν κυρίως τα θαλάσσια σπορ. Πέρυσι ασχολήθηκα με το windsurf και το kitesurf και τα βρήκα εξαιρετικά».

Θα έκανες κάτι άλλο πέρα από την ηθοποιία; Παρουσίαση ας πούμε;

«Γιατί όχι; Και ο παρουσιαστής ένας ρόλος είναι και έχει να κάνει με την ηθοποιία αυτό. Δεν είναι τυχαίο που εμπιστεύονται ηθοποιούς να αναλάβουν την παρουσίαση ενός παιχνιδιού. Μάλιστα, τα παιχνίδια που παρουσιάζονται από ηθοποιούς συνήθως έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία».

Να κάνεις κωμωδία;

«Ναι».

Είναι πράγματι πιο δύσκολο;

«Το κάθε είδος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και τους δικούς του κώδικες. Οπότε δεν μπορώ να πω ότι κάτι είναι πιο δύσκολο ή πιο εύκολο. Στην κωμωδία πρέπει να έχεις καλύτερη αίσθηση του ρυθμού, χρειάζεται μεγαλύτερη εγρήγορση».

Υπάρχει κάποιος ηθοποιός που θεωρείς πρότυπο;

«Ο πρώτος άνθρωπος που μου ήρθε στο μυαλό αυθόρμητα είναι ο Παύλος Χαϊκάλης. Τον θεωρώ εξαιρετικό και μας έκανε και την τιμή να κάνει ένα γκεστ στη σειρά. Από τους πιο δραματικούς ξεχωρίζω τον Μηνά Χατζησάββα, που κάνει μοναδικές ερμηνείες. Ο Γρηγόρης Βαλτινός επίσης έχει την ιδιαίτερη ικανότητα να ισορροπεί και να περνάει με επιτυχία από τους δραματικούς στους κωμικούς ρόλους».

Υπάρχουν φιλίες στο χώρο της σόουμπιζ ή διαρκούν μόνο όσο συνεργάζεστε;

«Ναι, υπάρχουν και έχω καλούς φίλους».

Νιώθεις άνετα όταν ασχολούνται με την προσωπική σου ζωή;

«Όχι πολύ... Γι’ αυτό πάντοτε είμαι πολύ διακριτικός. Όσο προχωράω όμως στη δουλειά μου, σιγά σιγά εξοικειώνομαι όλο και περισσότερο με αυτό το κομμάτι, αλλά προτιμώ να κρατάω μικρή απόσταση, γιατί αυτό καμιά φορά σε επηρεάζει και χάνεις το στόχο σου στη δουλειά».

Δηλαδή, όλο αυτό το θέμα που συζητιέται με τη Νατάσσα Θεοδωρίδου;

«Τι να σου πω; Η Νατάσσα μού είναι πολύ συμπαθής, ωστόσο, δεν ισχύει τίποτα απ’ όλα αυτά που δημοσιεύτηκαν. Ήταν πολύ περίεργο στην αρχή. Ευτυχώς, δεν επηρέασε την προσωπική μου ζωή. Ίσως να με απασχολούσε περισσότερο αν αυτά που δημοσιεύονταν άλλαζαν τη στάση κάποιων ανθρώπων γύρω μου, αλλά από τη στιγμή που δεν συμβαίνει αυτό, το πήρα κάπως πιο αστεία».

Τι να περιμένουμε από τον Μάνο στα επόμενα επεισόδια;

«Το φοβερό με τον Μάνο είναι ότι κατάφεραν ένα χαρακτήρα που αρχικά ήταν μονοκόμματος, δηλαδή σκληρός και αδίστακτος, να αποκαλύψει και άλλες πτυχές του. Κι έτσι όπως το οσμίζομαι, γιατί δεν γνωρίζω ακόμη κάτι συγκεκριμένο, νομίζω ότι θα ανατραπεί τελείως ο χαρακτήρας του και κάποια πράγματα θα αλλάξουν στη ζωή του».