Νόνη Δούνια: "Η οικογένειά μου πάνω απ’ όλα"

17.06.2009
Οι εμφανίσεις της είναι πάντα προσεκτικές και εντυπωσιάζει με τις στυλιστικές της επιλογές. Η Νόνη Δούνια έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια στην ελληνική σόουμπιζ, χωρίς να έχει απασχολήσει ποτέ αρνητικά και χωρίς να διεκδικεί την προβολή.

Από τον ΜΑΝΟ ΜΠΑΝΑΣΑΚΗ

Οι εμφανίσεις της είναι πάντα προσεκτικές και εντυπωσιάζει με τις στυλιστικές της επιλογές. Η Νόνη Δούνια έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια στην ελληνική σόουμπιζ, χωρίς να έχει απασχολήσει ποτέ αρνητικά και χωρίς να διεκδικεί την προβολή. Ανήσυχο πνεύμα, δοκιμάζεται σε κάθε νέα πρόκληση στα επαγγελματικά της, ενώ τα τελευταία χρόνια «πρωταγωνιστεί» στο ρόλο της μητέρας, που της έχει χαρίσει την απόλυτη ισορροπία.

Πώς έγινε η πρώτη σου επαφή με το χώρο της σόουμπιζ;

«Είχα ξεκινήσει να κάνω κάποια βήματα στο χώρο της μόδας από νωρίς. Το 1996 έλαβα μέρος στο διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς και κατέκτησα τον τίτλο της Β΄ Σταρ Ελλάς. Από τότε έγινε επίσημα η πρώτη μου επαφή και ουσιαστικά άρχισε να με μαθαίνει περισσότερο ο κόσμος».

Είχες από μικρή όνειρο να κάνεις καριέρα μοντέλου;

«Κάθε άλλο! Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Ήμουν χορεύτρια και από εκεί κάποιος μου πρότεινε να συμμετάσχω σε κάποια επίδειξη, αφού, λόγω του χορού, είχα ωραίο σώμα και καλή κίνηση. Η μία δουλειά έφερε την άλλη κι έτσι μου μπήκε το μικρόβιο».

Έχεις διατηρήσει επαφές με τα κορίτσια με τα οποία είχες διαγωνιστεί εκείνη τη χρονιά στα καλλιστεία;

«Με την Ειρήνη Σκλήβα μόνο έχουμε κρατήσει επαφή, η οποία είχε εκλεγεί την ίδια χρονιά Μις Ελλάς. Συναντιόμαστε συχνά σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις».

Δεκατρία χρόνια μετά έχεις μετανιώσει για τη συμμετοχή σου σε αυτόν το διαγωνισμό;

«Καθόλου, με βοήθησε πολύ η συμμετοχή μου αυτή στο να με μάθει ο κόσμος και να με ζητάνε σε δουλειές. Τότε που συμμετείχα εγώ ήταν πολύ σημαντικό για το χώρο του μόντελινγκ να έχεις μια τέτοια διάκριση. Σήμερα δεν ξέρω αν ισχύει αυτό».

Σήμερα δικαιολογείς το άγχος των γονιών σου, που πιθανόν να σου φαινόταν υπερβολικό τότε;

«Αυτό το κοινό και τετριμμένο που λένε, δηλαδή, αν δεν γίνεις μάνα, δεν μπορείς να καταλάβεις, είναι πραγματικότητα. Αν δεν το βιώσεις, απλώς υποθέτεις. Όταν το ζεις, καταλαβαίνεις την αγωνία που σου δημιουργεί καθημερινά η ευθύνη».

Εκτός από το χώρο του μόντελινγκ ένα κομμάτι της ζωής σου είναι ο πρωταθλητισμός. Έκανες πολλά χρόνια κολύμβηση με μεγάλες διακρίσεις. Τι είναι αυτό που σου δίδαξε η αθλητική ζωή και σε τι σε έχει βοηθήσει στη μετέπειτα πορεία σου;

«Να σου πω ότι έχει επηρεάσει όλη τη ζωή μου μέχρι και σήμερα. Ο αθλητισμός μου δίδαξε πειθαρχία, συνέπεια και να επιβάλλομαι στον εαυτό μου. Να θέτω στόχους και, φυσικά, να μάθω πως σε έναν αγώνα υπάρχει η ήττα και να την αποδέχομαι, προσπαθώντας να βελτιωθώ περισσότερο για τον επόμενο αγώνα».

Φαίνεται πως από πολύ μικρή δοκιμαζόσουν σε διάφορα πράγματα. Αυτό εξακολουθεί να είναι στοιχείο του χαρακτήρα σου. Παρουσιάστρια, ηθοποιός, μοντέλο... Δεν μπορείς να μείνεις καιρό σε μία ιδιότητα και να δώσεις σε αυτήν όλο το «εγώ» σου;

«Το μοντέλο έχει ημερομηνία λήξης. Το ξέρεις από το ξεκίνημα αυτό. Επομένως προετοιμάζεις το έδαφος για το επόμενο βήμα. Δεν εργάζομαι πια ως μοντέλο, εκτός αν προκύψει ένα διαφημιστικό, που εκεί πιθανόν να πω "ναι". Η υποκριτική προέκυψε μέσα από το χώρο της μόδας και προσπάθησα να το κάνω με αξιοπρέπεια. Νομίζω ότι το κατάφερα και δεν σου κρύβω ότι είχε πολύ ενδιαφέρον».

Αυτή τη στιγμή ποια ιδιότητα έχει προτεραιότητα για σένα επαγγελματικά;

«Η τηλεόραση. Η εκπομπή που παρουσιάζω, "Το παιδί μου κι εγώ", με εκφράζει απόλυτα. Γενικά, όμως, είμαι από τους ανθρώπους που δεν μένω στάσιμη. Θέλω πάντα το λίγο παραπάνω και το διεκδικώ. Μέσα από τις ευκαιρίες που μου παρουσιάζονται επιλέγω πώς να περνάω καλά, να το ευχαριστιέμαι, αλλά και να προχωράω. Οι πόρτες μου είναι πάντα ανοιχτές σε όλες τις προτάσεις».

Αν έπρεπε να βάλεις μια... ταυτότητα στον εαυτό σου αυτή τη στιγμή, ποια θα επέλεγες;

«Παρόλο που δεν μ’ αρέσει να βάζω ταμπέλες, θα σου απαντήσω παρουσιάστρια. Έχω κάνει και δουλειές στην τηλεόραση, πέρα από την παρουσίαση, σε διάφορα σίριαλ, άρα είμαι και ηθοποιός».

Έχεις κάνει σπουδές στην υποκριτική;

«Μόνο κάποια σεμινάρια. Η πρόταση μου έγινε επειδή ήμουν γνωστή ως μοντέλο».

Το θέατρο σε προκαλεί να το κατακτήσεις;

«Προτάσεις υπάρχουν, αλλά τις απορρίπτω, γιατί το θέατρο είναι δέσμευση».

Επομένως, αντιλαμβάνομαι ότι υποστηρίζεις τα μοντέλα που συμμετέχουν σε καθημερινές σειρές ως ηθοποιοί ή που τολμούν να ανέβουν στο θεατρικό σανίδι;

«Πολύ καλά κάνουν! Και οι ηθοποιοί κάνουν τη δουλειά των μοντέλων και δεν τους κρίνει κάνεις. Κάνουν καμπάνιες για ρούχα, διαφημιστικά και δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Τα μοντέλα μόνο και πάντα κρίνονται. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, όμως, αυτό. Τα παιδιά του μόντελινγκ είναι ο εύκολος στόχος. Αρκεί να σου θυμίσω πως και η Σαρλίζ Θερόν έχει κατακτήσει ένα Όσκαρ και ήταν μοντέλο».

Σε αγχώνει το μέλλον των παιδιών σου, παρόλο που ακόμη είναι πολύ μικρά;

«Πολύ! Θέλω να μεγαλώσουν και να έχουν αυτοπεποίθηση, να είναι αυτόνομα και ανεξάρτητα».

Είσαι τυπική μητέρα; Θα τους μαγειρέψεις, θα τα πας να παίξουν, θα περάσεις ώρες μαζί τους καθημερινά;

«Είμαι όσο πιο τυπική μπορώ. Η οικογένειά μου είναι η προτεραιότητα στη ζωή μου. Με βάση αυτό, το χρόνο δηλαδή που θέλω για τα παιδιά μου, σκέφτομαι και τις προτάσεις που δέχομαι ή απορρίπτω».

Έχεις κάνει αρκετές γυμνές φωτογραφήσεις στην καριέρα σου. Κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν τα παιδιά σου θα μεγαλώσουν, ίσως σε ρωτήσουν γι’ αυτό. Έχεις σκεφτεί τι θα τους απαντήσεις;

«Ότι αυτή ήταν η δουλειά μου και έχω φωτογραφηθεί ως sex symbol. Αυτή θα είναι η απάντηση».

Το τελευταίο διάστημα φωτογραφίζεσαι μαζί με τα παιδιά σου. Δεν έχεις αντίρρηση προφανώς στην προβολή τους, όπως συχνά συμβαίνει με άτομα της σόουμπιζ;

«Δεν προβάλλω τα παιδιά μου για να τα βάλω στη δουλειά. Ούτε αυτό το κάνουμε υπό μορφή εργασίας. Δεν τα εκμεταλλεύομαι για να αποκομίσω κάτι».

Σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να αποκτήσεις τρίτο παιδί;

«Όχι, το έχω αποκλείσει, είμαι καλυμμένη απόλυτα με το γιο μου και την κόρη μου».

Αν σου ζητούσε η κόρη σου να λάβει μέρος σε έναν διαγωνισμό ομορφιάς, πώς θα αντιδρούσες;

«Εξαρτάται από τις προϋποθέσεις. Δεν θα έλεγα αμέσως ?ναι?, αλλά δεν θα το απέρριπτα κιόλας. Αν πραγματικά ήθελε, όμως, να ασχοληθεί με αυτό, θα την προέτρεπα να το κάνει στο εξωτερικό, όπου η αγορά είναι μεγαλύτερη και πολύ καλύτερα οργανωμένη».

Οι δικοί σου γονείς ήταν αυστηροί; Υπήρχαν αντιδράσεις όταν ανακοίνωσες πως θα πας στα καλλιστεία;

«Οι γονείς μου ήταν αυστηροί, αλλά με πολύ σωστό τρόπο. Έθεταν όρια σε πολλά πράγματα, χωρίς να υπερβούν όμως τα δικαιώματα του παιδιού της οικογένειας, δηλαδή τα δικά μου. Είχα ελευθερίες, αλλά με μέτρο. Για το διαγωνισμό το συζητήσαμε κι έτσι προχώρησα».

Βλέπεις μέσα από τα δύο παιδιά σου την ευκαιρία να πραγματοποιήσεις τα δικά σου όνειρα; Κάποια πράγματα που δεν έχεις καταφέρει εσύ ονειρεύεσαι να τα δεις από τα παιδιά σου;

«Όχι. Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την πορεία μου. Δεν κρίνω ότι έχω απωθημένα. Δεν αισθάνομαι ότι δεν έχω καταφέρει να κάνω κάτι. Το μόνο που τους έχω ?επιβάλει? είναι ο αθλητισμός. Είναι όμως πολύ μικρά για να δω αν έχουν κλίση κάπου. Θα με ευχαριστούσε, πάντως, αν ο γιος μου γινόταν επαγγελματίας αθλητής».