Ο Ρομάν Πολάνσκι αφέθηκε ελεύθερος

12.07.2010
Μετά από δέκα μήνες αναμονής η ελβετική δικαιοσύνη αποφάσισε να μην εκδώσει τον γαλλοπολωνό σκηνοθέτη στις ΗΠΑ, για την υπόθεση παιδεραστίας που εκκρεμεί εις βάρος του από το 1977.

Μετά από δέκα μήνες αναμονής η ελβετική δικαιοσύνη αποφάσισε να μην εκδώσει τον γαλλοπολωνό σκηνοθέτη στις ΗΠΑ, για την υπόθεση παιδεραστίας που εκκρεμεί εις βάρος του από το 1977.

"Ο λόγος της απόφασης βασίζεται στο γεγονός ότι δεν ήταν δυνατόν να αποκλείσουμε με την απαραίτητη βεβαιότητα ένα λάθος στην αίτηση έκδοσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε πριν από λίγο το Ελβετικό Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνέντευξη τύπου.

Η απόφαση ελήφθη αφού το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν κατάφερε να προσκομίσει τα τεκμήρια της ακροαματικής διαδικασίας κατά την οποία ο Ρομάν Πολάνσκι (Roman Polanski) ισχυρίζεται ότι η υπόθεση του έχει τακτοποιηθεί και έχει συμφωνηθεί η ποινή του.

"Υπ' αυτές της συνθήκες δεν είναι δυνατόν να αποκλείσουμε με την απαραίτητη βεβαιότητα ότι ο Ρομάν Πολάνσκι έχει εκτίσει την ποινή που του είχε εκδικαστεί τότε και ότι η αίτηση έκδοσης του υποσκάπτεται από ένα σοβαρό σφάλμα", είπε η υπουργός, Έβελιν Γουίντμερ-Σλάμφ (Eveline Widmer-Schlumpf).

"Δεδομένων των υπαρχόντων αμφιβολιών σχετικά με την παρουσίαση των τεκμηρίων της υπόθεσης, η αίτηση έπρεπε να απορριφθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να διαπραγματευτούν την απόφαση" συνέχισε η υπουργός προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον "αποδέχτηκε" την κίνηση της Βέρνης.

Μετά τη σύλληψη του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο 76χρονος σκηνοθέτης κρατήθηκε στη φυλακή, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος σε κατ' οίκον περιορισμό με εγγύηση 3 εκ. ευρώ, και με την προϋπόθεση να καταθέσει το διαβατήριο του. Στους όρους της κατ' οίκον κράτησης του ήταν ο περιορισμός των κινήσεων του σε μια έκταση 1.800 τετ. μέτρων γύρω από την περιφέρεια του σπιτιού που διατηρεί στο Γκσταντ, όπως και το ότι υποχρεώθηκε να φοράει ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού.

Ο Πολάνσκι κατηγορείτο για το ότι είχε αποπλανήσει ένα 13χρονο κορίτσι το 1977, προσφέροντας της σαμπάνια και ναρκωτικά κατά τη διάρκεια μια φωτογράφισης για το περιοδικό Vogue, στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον (Jack Nicholson) στο Χόλιγουντ και ότι στη συνέχεια είχε κάνει σεξ μαζί της παρά τη θέληση της.

Αρχικώς, ο σκηνοθέτης είχε επιβαρυνθεί με τις κατηγορίες του βιασμού και του σοδομισμού, αλλά αργότερα το κατηγορητήριο άλλαξε σε παράνομη σεξουαλική συνεύρεση με ανήλικο, αφού είχε προηγηθεί συνεννόηση με τους αντιδίκους προκειμένου να απαλλάξουν το θύμα από την τραυματική διαδικασία της δίκης.

Στη συνέχεια ο Πολάνσκι εξέτισε ποινή 42 ημερών στη φυλακή, κατά τη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκε σε ψυχιατρικές εξετάσεις, αλλά την παραμονή της επικύρωσης της απόφασης του διέφυγε από τις ΗΠΑ, επειδή υπήρξαν φόβοι ότι ο δικαστής θα αθετούσε τη συμφωνία του και θα αύξανε κατά πολύ την ποινή του.

Στη μάχη για την έκδοση του, ο Πολάνσκι επέμενε ότι είχε εκτίσει την ποινή που είχε συμφωνηθεί και υποστήριζε ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ήταν ψευδής.

"Δεν μπορώ πλέον να παραμένω σιωπηλός, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να απαιτούν την έκδοση μου περισσότερο για να με προσφέρουν βορά στα παγκόσμια μέσα, παρά για να εκδώσουν μια απόφαση σχετικά με μια συμφωνία που είχε γίνει πριν από 33 χρόνια", είχε πει ο ίδιος σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους υποστηρικτές του τον Μάιο.

Παρότι ο Πολάνσκι δεν έχει εκφραστεί ακόμα για τις σημερινές εξελίξεις, ο δικηγόρος του πιστεύει ότι διατηρεί ελπίδες πως κάποια μέρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Χαίρομαι γιατί θα μπορέσει να επιστρέψει στη Γαλλία και θα είναι ελεύθερος να δει τον γιο του, την κόρη του και τη σύζυγό του (την ηθοποιό) Εμανουέλ Σενιέ (Emmanuelle Seigner), την οποία και θαυμάζω για τη δύναμη που επέδειξε σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο", είπε ο Τζορτζ Κιτζμαν στο Γαλλικό Πρακτορείο:

"Πιστεύω ότι η παρεξήγηση με τις αμερικανικές αρχές θα επιλυθεί ευκολότερα πλέον και ελπίζω ότι μια μέρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις ΗΠΑ".