Η Φάρα Φόουσετ ξύρισε μόνη της τα μαλλιά της

14.05.2009
Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του ντοκιμαντέρ "Η Ιστορία της Φάρα" που έκανε ανεπίσημη πρεμιέρα χτες και θα προβληθεί από το δίκτυο NBC την Παρασκευή, 15 Μαΐου, είναι αυτή που παρουσιάζει την Φόουσετ να ξυρίζει μόνη της τα μαλλιά της, όταν διαπιστώνει ότι αρχίζουν να πέφτουν ως παρενέργεια της χημειοθεραπείας.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του ντοκιμαντέρ "Η Ιστορία της Φάρα" που έκανε ανεπίσημη πρεμιέρα χτες και θα προβληθεί από το δίκτυο NBC την Παρασκευή, 15 Μαΐου, είναι αυτή που παρουσιάζει την Φόουσετ να ξυρίζει μόνη της τα μαλλιά της, όταν διαπιστώνει ότι αρχίζουν να πέφτουν ως παρενέργεια της χημειοθεραπείας.

Tο 90λεπτο βίντεο, που επιμελήθηκε η ίδια η Φάρα Φόουσετ (Farrah Fawcett), καταγράφει όλες τις διακυμάνσεις της κατά τη διάρκεια των διάφορων θεραπειών στις οποίες υποβλήθηκε, απ' όταν διαγνώστηκε με καρκίνο στο παχύ έντερο το 2006 μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες, όπου πλέον βρέθηκε καθηλωμένη στο κρεβάτι και ναρκωμένη από τα φάρμακα που με δυσκολία της επιτρέπουν να αναγνωρίσει τον ίδιο της τον γιο.

Ο Ράιαν Ο'Νιλ (Rayan O'Neal) που παραβρέθηκε στην πρεμιέρα αποκάλεσε την Φόουσετ "πολεμιστή" και είπε ότι η 62χρονη σταρ ήθελε να μοιραστεί με το κοινό την πορεία της ασθένειάς της, υπό τους δικούς της όρους.

Η Φάρα έγινε παγκοσμίως γνωστή στη δεκαετία του '70 από τον ρόλο μιας μαυρισμένης, ξανθιάς ντετέκτιβ στο σίριαλ "Οι Άγγελοι του Τσάρλυ" (Charlie's Angels").

Ανάμεσα στο πλούσιο υλικό της ταινίας, βλέπουμε πλάνα από τη συνάντησή της με τον -νεαρό τότε- πρίγκιπα Κάρολο, ενθουσιασμένο από την γνωριμία τους, αλλά και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της προσωπικής μάχης της Φόουσετ με τον καρκίνο, που τη δείχνουν να κάνει εμετό εξαιτίας των φαρμάκων, αλλά και να χορεύει με τους φίλους της, στις φάσεις που οι όγκοι της είχαν υποχωρήσει.

"Δεν θέλω να πεθάνω από αυτή την αρρώστια. Θέλω να ζήσω", είχε πει όταν ο καρκίνος έκανε μετάσταση στο συκώτι της το 2007: "Γι' αυτό λέω, Θεέ μου, ήρθε πραγματικά ο καιρός για ένα θαύμα".

Πριν έξι μήνες τα μαλλιά της άρχισαν να πέφτουν. Μέχρι τότε, οι γιατροί είχαν αποφύγει τις θεραπείες που θα την έκαναν να χάσει την πλούσια χαίτη της, που είχε καθιερωθεί ως σήμα κατατεθέν της και υπήρξε πρότυπο για εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Όμως όταν εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες θεραπείες, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Γερμανία και τα μαλλιά της άρχισαν να μένουν πάνω στη χτένα, η Φόουσετ βρήκε το κουράγιο να ξυρίσει το κεφάλι της, κρατώντας μόνο ένα μέρος της φράντζας.

"Τα τελευταία δύο χρόνια την αγάπησα περισσότερο από ποτέ" είπε συγκινημένος ο 68χρονος Ο'Νιλ στη συνέντευξη του στο NBC, στο πλαίσιο της πρεμιέρας. "Είναι βράχος. Εκείνη μας έδειξε πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Είναι εκπληκτική. Δεν ξέρω τι θα κάνω χωρίς αυτή".

Σε κάποιες συγκινητικές στιγμές, βλέπουμε την Φόουσετ και τον Ο'Νιλ να είναι ξαπλωμένοι μαζί στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Λίγο νωρίτερα, τα ενθαρρυντικά νέα των γιατρών τους έχουν κάνει να αστειεύονται ότι δήθεν πρωταγωνιστούν στο "νέο Love Story" -την ταινία που έκανε διάσημο τον Ο'Νιλ το 1970.

Στις τελευταίες σκηνές που τραβήχτηκαν τον περασμένο μήνα, βλέπουμε την μικροσκοπική φιγούρα της Φόουσετ, κουλουριασμένη στο τεράστιο κρεββάτι της, στο σπίτι της στο Λος Άντζελες, όπου είναι σαφές ότι μετά βίας αναγνωρίζει τον 24χρονο γιο της, Ρέντμοντ που βγήκε με ολιγόωρη άδεια από τη φυλακή για να την επισκεφτεί, ενώ δεν προσέχει καν ότι φοράει τα ρούχα του καταδίκου και χειροπέδες στα χέρια και τα πόδια.