Από τη ΒΙΚΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
Τα παιδιά ήταν μαζεμένα στην πλατεία, ο μπερντές είχε στηθεί και με τη φράση «ε ρε γλέντια» η παράσταση ξεκινούσε και ο Καραγκιόζης με τα κολλητήρια και την υπόλοιπη παρέα του έκαναν την είσοδό τους στη σκηνή. Τα παιδιά γελούσαν... Πίσω από τον μπερντέ ο λαϊκός καλλιτέχνης που συντρόφευσε τα παιδικά μας όνειρα, η ψυχή του θεάτρου σκιών, ο Ευγένιος Σπαθάρης, έφτιαχνε ιστορίες και προσπαθούσε να «ζωγραφίζει» χαμόγελα στους μικρούς θεατές του. Από το περασμένο Σάββατο η φωνή του Καραγκιόζη σώπασε... Ο αγαπημένος καραγκιοζοπαίκτης έκλεισε τα μάτια του και ξεκίνησε το ταξίδι του στις γειτονιές του Παραδείσου.ΟΕυγένιος Σπαθάρης γεννήθηκε το 1924 στην Κηφισιά, γιος του Σωτήρη Σπαθάρη, πρωτεργάτη του θεάτρου σκιών. Ο ίδιος ήθελε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική, ωστόσο ο πόλεμος δεν τον άφησε κι έτσι αφοσιώθηκε στο θέατρο σκιών, όχι μόνο ως καραγκιοζοπαίκτης, αφού παράλληλα σχεδίαζε τις φιγούρες του και έβαζε το δικό του λιθαράκι στα έργα που παρουσίαζε.
Αρχικά ξεκίνησε να δίνει παραστάσεις κατά τη διάρκεια της κατοχής σε θέατρα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, σε πρεσβείες και αλλού. Έδωσε πληθώρα παραστάσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς συμμετείχε σε συνέδρια και φεστιβάλ για το θέατρο σκιών.
Πέρα από τον μπερντέ, ανέβασε τον Καραγκιόζη και στο θεατρικό σανίδι, δίνοντας παραστάσεις με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο «Ελληνικό Χορόδραμα», στο Θέατρο Χατζώκου (Θεσσαλονίκη), στο Θέατρο Συντεχνίας και αλλού, με τις παραστάσεις «Το ταξίδι», «Το καταραμένο φίδι», «Ο δικτάτορας», «Ο Αλέκος με τα κυδώνια» κ.ά. Κυκλοφόρησε περίπου 15 έργα σε δίσκους, ενώ το 1980 οι δουλειές του άρχισαν να προβάλλονται στην τηλεόραση. Στις 6 Μαΐου κι ενώ βρισκόταν στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» Αθηνών, για να παραστεί σε εκδήλωση προς τιμήν του, έχασε την ισορροπία του και έπεσε από τις σκάλες, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλά κατάγματα και να δημιουργηθεί σοβαρό αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Τελικά, στις 9 Μαΐου ?ύστερα από τρεις μέρες νοσηλείας σε πολύ σοβαρή κατάσταση? απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών.
Διακρίσεις και τιμές
Στην πολύχρονη πορεία του ο Ευγένιος Σπαθάρης τιμήθηκε και διακρίθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου της UNESCO. Το 1962 τιμήθηκε με το Βραβείο Ρώμης, το 1978 με το Α’ Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, το Α’ Βραβείο Πολωνίας και το Α’ Μετάλλιο Τοσκανίνι. Το 2007 τιμήθηκε από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για την προσφορά του στο καλλιτεχνικό είδος στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του. Επίσης, από το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996.