Βάνα Μπάρμπα: "Χώρισα γιατί καταστρεφόμουν"

12.07.2010
Τη βρήκαμε στη Μύκονο, που είναι από τα αγαπημένα της μέρη. Όπως μας λέει η ίδια, όχι «για να ποζάρει με μπικίνι όπως πριν από είκοσι χρόνια», αλλά με λίγους καλούς φίλους να προετοιμάζει το πάρτι γενεθλίων της Φαίδρας-Θεοδώρας.

Από τον Αλέξη Μίχα

Τη βρήκαμε στη Μύκονο, που είναι από τα αγαπημένα της μέρη. Όπως μας λέει η ίδια, όχι «για να ποζάρει με μπικίνι όπως πριν από είκοσι χρόνια», αλλά με λίγους καλούς φίλους να προετοιμάζει το πάρτι γενεθλίων της Φαίδρας-Θεοδώρας. Αποκαλυπτική και αυτοκριτική, η Βάνα Μπάρμπα μιλά για όλους και για όλα. Τον έρωτα, το χωρισμό της, τις ανθρώπινες σχέσεις, την τηλεόραση και τη σοουμπίζ.

Πριν από λίγες ημέρες η Φαίδρα-Θεοδώρα γιόρτασε τα όγδοά της γενέθλια. Από τότε που έγινες μητέρα, σε τι βαθμό άφησες πίσω σου τη γυναίκα;

«Προτεραιότητα είναι πάντα η σχέση μου με το παιδί μου και σε πολύ μεγάλο βαθμό είχα αφήσει πίσω τη "γυναίκα Βάνα". Αυτό πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί. Παύεις να σκέφτεσαι τον εαυτό σου και ζεις πρώτα για το παιδί σου. Εμένα άλλαξε όλη μου η ζωή. Σταμάτησε να με ενδιαφέρει η εξωτερική μου εμφάνιση. Υπάρχει μια ευθύνη ορισμένες φορές κουραστική. Γιατί το λέω αυτό: Ζεις για το παιδί σου 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Υπάρχει διαρκώς η έννοια ενός άλλου ανθρώπου που εσύ επέλεξες να φέρεις στη ζωή».

Ποιος είναι λοιπόν ο τρόπος για να αντιμετωπίσει μια γυναίκα το χρόνο;

«Δεν υπάρχει λύση. Ίσως μόνο να επιλέξεις κάποια άλλα μονοπάτια που αφορούν το πνεύμα και το μυαλό. Στα 43 μου δεν θα γίνω γραφική να κυκλοφορώ με τα μπικίνι και τα καπέλα στη Μύκονο όπως πριν από 20 χρόνια. Ώρες ώρες πιάνω τον εαυτό μου και λέω "τι κάνω τώρα;". Δεν είμαι πια το κορίτσι των 25. Γιατί πρέπει να εξακολουθήσω να είμαι θηλυκό"; Ο χρόνος έχει πια περάσει...

Από ένα σημείο και μετά γίνεσαι τραγελαφικά αναξιοπρεπής με τον εαυτό σου».

Πώς έφτασες στο χωρισμό με τον Νίκο Τσικλακίδη;

«Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να πω όχι στον έρωτα και στο πάθος. Από μια ηλικία και μετά δεν μπορεί η γυναίκα να άγεται και να φέρεται μόνο από το συναίσθημα. Όταν έχεις ένα παιδί, λειτουργείς πλέον με τη λογική, γιατί αλλιώς καταντάς γραφική. Είχα αμέτρητα πάθη στη ζωή μου και ερωτικές σχέσεις με εντάσεις, άλλη μία θα ήταν καταστροφή. Αποφάσισα να φύγω για να έχω γαλήνη και ηρεμία. Δεν θέλω άλλους έρωτες στη ζωή μου».

Πώς αντέδρασε η μικρή στο χωρισμό;

«Η Φαίδρα δεν έχει σχέση με αυτό. Ουσιαστικά διεκδικεί τη μητέρα της».

Είσαι μόνη σου αυτή την περίοδο;

«Φυσικά! Είναι δυνατόν έπειτα από έναν πρόσφατο χωρισμό να ήμουν με κάποιον; Εγώ σταμάτησα μια σχέση γιατί πιστεύω ότι θα ήταν η καταστροφή μου. Και δεν μιλώ μόνο για τη συγκεκριμένη σχέση, γιατί ο Νίκος είναι εξαιρετικό παιδί. Οποιαδήποτε σχέση πάθους είναι καταστροφή».

Τι είναι αυτό που θα σου κάνει το πρώτο κλικ σ’ έναν άντρα;

«Είναι η χημεία, είναι το κάρμα, η συμπεριφορά... Είναι πολλά».

Βλέπουν οι γυναίκες πιο συμφεροντολογικά τον έρωτα; Από την άποψη κοινωνικού status, οικονομικών απολαβών, αναγνωρισιμότητας κ.λπ.;

«Οι γυναίκες κάνοντας ένα γάμο βολεύονται. Είναι το επάγγελμα που τους λείπει. Βέβαια, η σημερινή Ελληνίδα δεν έχει ανάγκη να το κάνει αυτό. Δουλεύουν και είναι ανεξάρτητες».

Έχεις μπει ποτέ σ’ αυτό το τρυπάκι;

«Αν είχα μπει, θα είχα εκατομμύρια. Δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία γυναικών. Δεν έκανα ένα γάμο με κάποιον πλούσιο. Εγώ διάλεγα πάντα σύντροφο ακολουθώντας την καρδιά μου. Μπορεί κάποιος να ήταν κροίσος και ο επόμενος μπογιατζής. Παλαιότερα υπήρξαν περιπτώσεις στη ζωή μου που με γοήτευσαν με αυτά που ανέφερες. Είχαν, βέβαια, ολόκληρο το "πακέτο", εννοώντας χαρακτήρα, συμπεριφορά κ.λπ. Δεν ήταν αυτοσκοπός στη ζωή μου ένας πλούσιος γάμος».

Πάμε στα τηλεοπτικά. Πώς σου φάνηκε η σεζόν που τελείωσε;

«Κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική τηλεόραση και ανοίγει ένα καινούργιο. Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο αλλαγών. Ήταν μια σεζόν με τα καλά της και τα άσχημά της. Το χειρότερο φέτος ήταν το απέραντο τηλεκουτσομπολιό από το πρωί μέχρι το βράδυ. Φτηνές παραγωγές που βόλευαν τα κανάλια. Μου άρεσε πολύ που φύσηξε αέρας ανανέωσης στα πρωινάδικα. Εκπομπές με μια διαφορετική άποψη όπως αυτή του Σπύρου Χαριτάτου και του Γιώργου Καραμέρου στον ΑΝΤ1. Μια εκπομπή πιο ανθρώπινη και με μεγαλύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον».

Πόσο επιτυχημένη πιστεύεις ότι ήταν η επιστροφή της Ρούλας Κορομηλά στη μικρή οθόνη;

«Δεν θέλω να κρίνω... Μια χαρά τα κατάφερε. Πιστεύω είναι ένα πρόσωπο πολύ αγαπητό στον κόσμο.

Κάτι ετοιμάζεις, όμως, και εσύ για την τηλεόραση...

«Πράγματι. Θα είναι μια εκπομπή λίγο εναντίον των επωνύμων, καθώς τον πρώτο λόγο θα έχει ο απλός κόσμος. Όπως ρωτάς εσύ εμένα τη γνώμη μου, έτσι και εγώ θα ρωτάω το φοιτητή και τον απλό εργαζόμενο. Δεν είναι μόνο ένας επώνυμος που έχει να πει κάτι σοβαρό. Οι επώνυμοι έχουμε γίνει μαϊντανοί. Έχουμε "καεί"».

Θεατρικά;

«Από τον Οκτώβρη θα βρίσκομαι στο "Ελ Πεκάντο", σε μια μουσικοχορευτική παράσταση που θα βασίζεται σε φανταστικές ερωτικές επιστολές γυναικών, από τη Σαπφώ μέχρι την Εντίθ Πιαφ, τη Μαντάμ Μποβαρί και τη Μελίνα Μερκούρη. Ήδη βρίσκομαστε στις τελικές συζητήσεις με τη Λένα Αλκαίου και τον Στέλιο Ρόκκο».

Η οικονομική κρίση σκοτώνει και τη σοουμπίζ;

«Καλά της κάνει να τη σκοτώσει. Καλό μας κάνει. Θα ξαναβρούμε τις ανθρώπινες αξίες μας. Το τόσο πολύ λάιφ στάιλ μάς έκανε και χάσαμε την ψύχη μας. Θα βρούμε άλλες διεξόδους. Παρέες σε σπίτια, συζητήσεις... Θα σταματήσει το χωρίς μέτρο show off».

Τι γνώμη έχεις για τις στάρλετ που πρωταγωνιστούν σε ερωτικές ταινίες, στήνουν σκάνδαλα και όλο αυτό το πανηγύρι;

«Είναι η κατάντια μιας εποχής. Δεν μπορείς να βλέπεις την άλλη σε τσόντα και την άλλη μέρα να διαφημίζει προϊόντα. Είναι τραγικό. Βιώνουμε μια εποχή χωρίς αξίες».

Και φυσικά όλο αυτό έχει αντίκτυπο στον ερωτικό τομέα...

«Δεν υπήρχαν για μένα ερωτικές σχέσεις.

Η μοναδική ήταν αυτή που έκανα πριν έναν χρόνο. Οχτώ χρόνια ήμουν μόνη μου».

Λες ανοιχτά την ηλικία σου. Είναι ένας τρόπος για να ξορκίζεις το χρόνο;

«Ο χρόνος δεν ξορκίζεται. Είναι αδυσώπητος και πολύ σκληρός. Δεν είναι φίλος. Όταν βλέπεις 25άρες δίπλα σου, λουλούδια να λάμπουν και εσύ αναπολείς τη δική σου λάμψη και νεότητα, ε, η σύγκριση αυτή σε χαλάει».

Μπορεί ο «εχθρός χρόνος» να γίνει φίλος με τη βοήθεια του νυστεριού;

«Όχι, ποτέ. Ίσα ίσα που ψυχολογικά σε τρελαίνει περισσότερο».

Θα έκανες κάποια πλαστική επέμβαση;

«Δεν ξέρω... Δεν μπορώ να πω μεγάλη κουβέντα.

Είμαι εναντίον γιατί φοβάμαι πως μετά μπορεί να θες να το κάνεις συνέχεια. Αν παραμείνω στο χώρο, ίσως να είναι αναγκαίο να το κάνω... Δεν ξέρω».

Προς το παρόν δεν έχεις κάνει κάτι...

«Δεν έχω κάνει τίποτα».

Θέλω να μου δώσεις έναν μονολεκτικό χαρακτηρισμό για μερικά πρόσωπα της μικρής οθόνης.

«Ελένη Μενεγάκη: «Σαν τηλεθεατής και μόνο, πιστεύω ότι είναι κερδισμένη. Ένα κορίτσι που δεν χάνει τη σταθερότητά του και προσπαθεί να βρει την ευτυχία στην προσωπική της ζωή. Σαν τηλεοπτική περσόνα τα πήγε μια χαρά».

Τατιάνα Στεφανίδου: «Δεν έχασε τίποτα. Οι από δω και πέρα επιλογές της θα κρίνουν το τηλεοπτικό της μέλλον».

Ευγενία Μανωλίδου: «Ένα πυροτέχνημα που θα δούμε πώς θα λειτουργήσει... Κατ’ εμέ είναι πολύ συμπαθής και γλυκιά. Ένα ταλαντούχο κορίτσι που έχει να πει πολλά».

Βάσια Λόη: «Μια χαρά».

Ζέτα Μακρυπούλια: «Είναι η Τζούλια Ρόμπερτς της Ελλάδας. Ένα ζαχαρένιο μουτράκι που το έχει ανάγκη η ελληνική τηλεόραση».