Στα δικαστήρια πάλι ο Γούντι Άλεν!

16.04.2009
Σε πιπεράτο σίριαλ έχει μετατραπεί η δικαστική διαμάχη του Γούντι Άλεν εναντίον εταιρείας ρούχων η οποία τον χρησιμοποίησε για να προβάλει τα προϊόντα της, χωρίς την έγκρισή του.

Σε πιπεράτο σίριαλ έχει μετατραπεί η δικαστική διαμάχη του Γούντι Άλεν εναντίον εταιρείας ρούχων η οποία τον χρησιμοποίησε για να προβάλει τα προϊόντα της, χωρίς την έγκρισή του.

Η νέα μήνυση του διάσημου σκηνοθέτη, που ήδη αξιώνει 10 εκατομμύρια δολάρια από την "American Apparel", αναφέρει ότι η εταιρεία ζήτησε πληροφορίες από άτομα του περιβάλλοντός του σχετικά με την οικογενειακή του ζωή, τα οικονομικά του και την καριέρα του, με σκοπό να τον γελοιοποιήσει και να τον διαπομπεύσει.

Η διαμάχη ξεκίνησε πριν ένα χρόνο όταν ο 73χρονος καλλιτέχνης μήνυσε την "American Apparel" επειδή, χρησιμοποίησε μια φωτογραφία του σε διαφημιστικές γιγαντοαφίσες που αναρτήθηκαν στο Χόλυγουντ και στη Νέα Υόρκη επί μία εβδομάδα, χωρίς την άδειά του. Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ήταν από την βραβευμένη με τέσσερα Όσκαρ ταινία του, "Νευρικός Εραστής" (της οποίας ο αυθεντικός τίτλος είναι "Annie Hall") και τον δείχνει ντυμένο ορθόδοξο ραβίνο με γενειάδα και μπουκλάκια.

"Η διαφήμιση υπονοεί ότι εγκρίνω και υποστηρίζω τη συγκεκριμένη εταιρεία", αναφέρει στη μήνυση του ο Γούντι Άλεν, ενώ σε κατάθεση που έκανε στην πρώτη δίκη χαρακτήρισε την καμπάνια "κακόγουστη και αφελή". "Αν θα διαφήμιζα κάποιο προϊόν, θα ήταν έπρεπε να έχει μια πολύ έξυπνη, πνευματώδη δημιουργική ιδέα που να το υποστηρίζει", κατέθεσε, συμπληρώνοντας ότι το να έκανε μια διαφήμιση για την "American Apparel", θα ήταν σα να διαφήμιζε αποσμητικά ή τσιγάρα:

"Οι λόγοι για τους οποίους αρνούμαι να κάνω διαφημίσεις, παρά τα τεράστια ποσά που προσφέρονται συνήθως, έχουν να κάνουν με το ύφος των προϊόντων και το συγκεκριμένο εμπίπτει σ' αυτή την κατηγορία. Προσωπικά, απ' την αρχή της καριέρας μου έχω ένα ιδιαίτερο στυλ. Κάποιοι με λατρεύουν, ενώ κάποιοι δεν βλέπουν τίποτα σε μένα. Όμως αυτό είναι". Οι δικηγόροι του Άλεν, συμπληρώνουν ότι η εταιρεία προσπαθεί να σπιλώσει για δεύτερη φορά τη φήμη του πελάτη τους.

"Ο Γούντι Άλεν υπερεκτιμά την αξία αυτής της εικόνας", απαντά ο δικηγόρος της "American Apparel", Στιούαρτ Σλότνικ (Stuart Slotnick), που έχει στηρίξει την υπεράσπισή του πάνω στην ιστορία των σχέσεων του σκηνοθέτη με την πρώην γυναίκα του, Μία Φάροου (Mia Farrow) και την υιοθετημένη κόρη της Σουν-Γι Πρέβιν (Soon-Yi Previn), την οποία ο Άλεν αργότερα παντρεύτηκε.

Η νέα δίκη θα γίνει στο Μανχάταν και θα ξεκινησει στις 18 Μαΐου. "Η αμερικανικές εταιρείες έχουν πολύ διαφορετική αντίληψη για τον Γούντι Άλεν, μετά τα διάφορα σεξουαλικά σκάνδαλα στα οποία έχει αναμειχθεί και αμφιβάλω αν θέλουν να συνδέσουν τα προϊόντα τους με το πρόσωπό του, με τον τρόπο που ο ίδιος αντιλαμβάνεται", σχολιάζει ο Σλότνικ: "Η φήμη του δεν θα μπορούσε να σπιλωθεί ποτέ από μια εταιρεία ρούχων, καθώς είναι ήδη σπιλωμένη από τις πράξεις του".

Ο υπαινιγμός παραπέμπει στην προσωπική ζωή του Άλεν και ιδιαίτερα στο σκάνδαλο που ξέσπασε το 1992, όταν η Μία Φάροου είχε ανακαλύψει σε ένα συρτάρι γυμνές φωτογραφίες της 22χρονης τότε, υιοθετημένης κόρης της, Σου-Γιν, τραβηγμένες από τον τότε σύζυγό της, Γούντι Άλλεν. Στη δίκη για την επιμέλεια των παιδιών που ακολούθησε το διαζύγιο τους, η Φάροου είχε κατηγορήσει τον Άλεν για σεξουαλική κακοποίηση της 8χρονης, από κοινού υιοθετημένης, κόρης τους. Παρότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αθωωτική για τον σκηνοθέτη ως προς το θέμα της κακοποίησης, η ηθοποιός κέρδισε την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών τους.

Το 1997, ο Άλεν παντρεύτηκε την Πρέβιν και το σκάνδαλο ξεχάστηκε. Όμως η απόπειρα των δικηγόρων της "American Apparel" να το φέρουν ξανά στην επιφάνεια τον εξόργισε για ακόμη μια φορά. Οι δικηγόροι του λένε ότι η απόπειρα της εταιρείας να συλλέξει απόρρητα έγγραφα σχετικά με το σεξουαλικό σκάνδαλο και την διαμάχη της κηδεμονίας ήταν "ενοχλητική, καταπιεστική, προσβλητική και άσχετη με την παρούσα υπόθεση".

Από την πλευρά της η "American Apparel", που είναι γνωστή για τις διαφημίσεις με φανερά σεξουαλικά υπονοούμενα, αρνείται ότι χρησιμοποιεί φτηνούς τρόπους για να θίξει τον Άλεν. Παράλληλα όμως, αφήνει υπόνοιες μέσω του δικηγόρου της, ότι υπάρχει περίπτωση οι αντίδικοι να τα βρουν μεταξύ τους εκτός της δικαστικής αίθουσας: "Η εταιρεία έχει ήδη ζητήσει συγνώμη από τον κύριο Άλεν τόσο για τη σύντομη χρήση της φωτογραφίας του, όσο και για το ότι έθιξε τις προσωπικές του ευαισθησίες", παραδέχτηκε ο Σλότνικ.

Και έπεται συνέχεια.