Αντζυ Σαμίου: "Μη σταματήσεις να ονειρεύεσαι"

08.04.2009
Μοιάζει σαν να ξαναγεννήθηκε! Πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο, είδε τη ζωή της να αλλάζει δραματικά, άφησε πίσω της μια καριέρα που έχτισε με κόπο και για μεγάλο χρονικό διάστημα

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μοιάζει σαν να ξαναγεννήθηκε! Πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο, είδε τη ζωή της να αλλάζει δραματικά, άφησε πίσω της μια καριέρα που έχτισε με κόπο και για μεγάλο χρονικό διάστημα όλοι αναρωτιόμασταν: «Μα πού βρίσκεται η Άντζυ Σαμίου;». Εμείς τη βρήκαμε και σε μια συνέντευξη από καρδιάς αποκαλύπτει στο ΛΟΙΠΟΝ πόσο άλλαξε η ζωή της και πώς κατάφερε να ξαναβρεί τη δύναμή της και να αντικρίσει και πάλι τη ζωή με χαμόγελο. Χρειάστηκε τεράστια ψυχική δύναμη για να ξανασταθεί στα πόδια της η Άντζυ Σαμίου. Ξεκίνησε από την αρχή να φτιάχνει ό,τι είχε αφήσει στη μέση. Για την ακρίβεια, έκανε μια καινούργια αρχή, που σηματοδοτήθηκε από την εκπομπή της στο ραδιόφωνο και τη νέα της δισκογραφική δουλειά. Αναφερόμαστε στο CD single με τον τίτλο «Ασπιρίνη», που κυκλοφορεί από τη Heaven και περιέχει 5 τραγούδια, από τα οποία στα τέσσερα η μουσική και οι στίχοι είναι δικοί της, ενώ για το πέμπτο έχει γράψει τους ελληνικούς στίχους.

Πέρασες μια προσωπική περιπέτεια που σε κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τη δουλειά σου. Πώς είσαι τώρα και τι αποκόμισες από όλη αυτή την εμπειρία ζωής;

«Κυρίως γνώρισα τον εαυτό μου, τις αντοχές και τις αξίες μου. Είδα τις δυνατότητές μου και, φυσικά, εκτίμησα περισσότερο τη ζωή και τα δώρα της, που, ενώ τα απολαμβάνουμε κάθε μέρα, τα θεωρούμε δεδομένα».

Πώς προέκυψε η επιστροφή σου στη δισκογραφία και η ενασχόλησή σου με το ραδιόφωνο;

«Το ραδιόφωνο φταίει για όλα! (Γέλια.) Και ο Μάκης Πουνέντης, με τις φαϊνές ιδέες του. Πρώτα μου εμπιστεύθηκε μια 3ωρη εκπομπή στο Ρυθμό 94,9 και στη συνέχεια έκανε ό,τι μπορούσε για να με κάνει να εμπιστευτώ εγώ ξανά τον εαυτό μου για μια νέα δισκογραφική εξόρμηση».

Και από τη δισκογραφία ξεκίνησες και νυχτερινές εμφανίσεις. Πώς αισθάνεσαι;

«Διάλεξα τη Θεσσαλονίκη σαν αφετηρία για το νέο μου ξεκίνημα κι ελπίζω να μου φέρει γούρι! Στα ?Άστρα? ο κόσμος ήρθε να με δει και περάσαμε μαζί πολλές υπέροχες βραδιές. Τι καλύτερο για έναν καλλιτέχνη...».

Τι θέλει αυτή τη στιγμή η Άντζυ Σαμίου από την προσωπική της ζωή για να νιώθει γεμάτη και σίγουρη;

«Αυτή τη στιγμή τον κύριο λόγο έχουν τα επαγγελματικά μου. Νιώθω σαν ένα μωράκι που προσπαθεί να σηκωθεί ξανά και να περπατήσει. Σαφώς και θέλω να κερδίσω το χαμένο έδαφος και να αποκτήσω ξανά νέες επιτυχίες. Στα προσωπικά μου είμαι μόνη εδώ και καιρό, αλλά δεν σκάω κιόλας. Αν είναι να έρθει κάτι καλό, αξίζει να περιμένω. Δεν είμαι πια για μέτριες καταστάσεις».

Είσαι ερωτευμένη αυτή την περίοδο;

«Λυπάμαι, αλλά όχι».

Πώς χαλαρώνεις και πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

«Διαβάζοντας ωραία βιβλία και παίζοντας ή συζητώντας ατελείωτες ώρες με φίλους».

Είσαι μια όμορφη γυναίκα. Σε φλερτάρουν οι άντρες ή σε φοβούνται;

«Χμ! Όντως, δεν με φλερτάρουν πια όπως παλιά. Ή με φοβούνται ή έπαψα να αρέσω».

Έχεις μετανιώσει για σχέσεις από το παρελθόν που είχαν δει τα φώτα της δημοσιότητας;

«Να μετανιώσω; Γιατί να μετανιώσω; Όλοι καλά παιδιά ήταν!».

Είσαι άνθρωπος που θα μπορούσε να κρατήσει φιλικές σχέσεις με έναν πρώην σύντροφο;

«Ήδη έχω! Πιστεύω πως με αυτούς που αγάπησες, εκτίμησες και εμπιστεύτηκες αληθινά δεν μπορεί παρά μετά το χωρισμό να είσαι φίλος. Αλλιώς, τι έγινε η τόση αγάπη; Δεν γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, βέβαια, γιατί μπορεί να υπάρχουν εκκρεμότητες και ανοιχτές πληγές, αλλά όταν μια υγιής σχέση τελειώνει, απλώς η αγάπη αλλάζει μορφή».

Πόσο εύκολο είναι να επιβιώσει μια σχέση, όταν και οι δύο σύντροφοι κινούνται στο χώρο της σόουμπιζ;

«Αν είναι ώριμοι και κατασταλαγμένοι, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο αγαπιούνται και ξέρουν τι θέλουν. Οι πειρασμοί, ο ανταγωνισμός και τα δημοσιεύματα είναι, βέβαια, μες στο παιχνίδι, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήρια, αντί για εμπόδια».

Είναι εύκολο να υπάρξουν φιλίες στο χώρο της σόουμπιζ; Έχεις κρατήσει φιλίες μέσα από τη δουλειά σου;

«Δεν έτυχε να κάνω ιδιαίτερες φιλίες, έχω όμως πολλές συμπάθειες και άριστες σχέσεις».

Ποια θα έλεγες ότι είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;

«Η οικογένειά μου και η δίψα μου να μαθαίνω καινούργια πράγματα. Με γοητεύουν οι άνθρωποι που έχουν ανοιχτό μυαλό, που ενδιαφέρονται για τα βαθύτερα νοήματα της ζωής, που μελετούν, ψάχνονται, ερευνούν και έχουν γνώσεις».

Μελλοντικά σχέδια

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες πολύ να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

«Πολλά! Πάρα πολλά! Από μια έκθεση ζωγραφικής μέχρι το να παίξω στο σινεμά ή το θέατρο. Εξάλλου, η ζωή είναι παιχνίδι και ας την έχουμε πάρει στα σοβαρά».

Ποια χρονιά θα έλεγες ότι ήταν η καλύτερη της καριέρας σου;

«Φυσικά εκείνη που μου χάρισε τον πρώτο μου χρυσό δίσκο!».

Ποια συνεργασία σου θυμάσαι με νοσταλγία και με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον;

«Όλες οι συνεργασίες κάτι καλό σου αφήνουν. Θα ξεχωρίσω όμως τις πιο παιχνιδιάρικες. Η εποχή που συνεργάστηκα με τον Γιώργο Μαζωνάκη ήταν πολύ καλή από κάθε άποψη. Ήταν η στιγμή που είχα μαζί μου αγαπημένους φίλους και συνεργάτες, που ήμουν σε καλή στιγμή δισκογραφικά, με πολλές επιτυχίες και πραγματικά περάσαμε μια σεζόν με πολύ γέλιο και ανεμελιά. Όμως, είχα κι άλλες συνεργασίες και ταξίδια στο εξωτερικό, όπως με τον Γιώργο Αλκαίο και τους αδερφούς Διονυσίου. Όπως καταλαβαίνεις, το σημαντικό για μένα δεν είναι το πόσο μεγάλο όνομα είναι μαζί μου στη μαρκίζα, αλλά πόσο καλά θα περάσω».

Θυμάσαι κάτι από την καλλιτεχνική σου πορεία που έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη σου;

«Είναι τόσο πολλά ?άλλα ευχάριστα και άλλα δυσάρεστα?, όμως τα θυμάμαι όλα!».

Ποιες είναι οι πιο ακραίες εκδηλώσεις αγάπης που έχεις εισπράξει από θαυμαστές σου;

«Η αγάπη πάντα εκφράζεται με αγκαλιές, φιλιά, ίσως και δάκρυα, και το εκτιμώ αυτό και με συγκινεί ιδιαίτερα. Οι ακραίες εκδηλώσεις, όμως, όπως να σε παρακολουθούν, να σε πιέζουν, να σε ενοχλούν στο τηλέφωνό σου ανώνυμα όλες τις ώρες ή να σε βρίζουν όταν δεν ανταποκρίνεσαι, τα θεωρώ ψυχώσεις και όχι εκδηλώσεις αγάπης».

Πώς βλέπεις την κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στους έντεχνους και στους ποπ τραγουδιστές;

«Κουτή και χωρίς λόγο!».

Πιστεύεις ότι τα μοντέλα έχουν θέση στο τραγούδι;

«Στο τραγούδι έχουν θέση όσοι τραγουδούν καλά! Τι θα πει μοντέλο, υδραυλικός, οικοδόμος και ποδοσφαιριστής; Όλοι κάτι κάναμε πριν τραγουδήσουμε, δεν γεννηθήκαμε με ταμπελίτσα».

Αστέρι απο μικρή

Από ποια ηλικία κατάλαβες ότι θα ασχοληθείς με το τραγούδι;

«Η αλήθεια είναι πως από νήπιο ακόμα ήθελα να γίνω ηθοποιός, αν και τραγουδούσα και χόρευα όλη την ώρα. Στο σχολείο ήμουν στη χορωδία σε όλες τις φωνές, αλλά το θεωρούσα κάτι φυσικό».

Σε ποια ηλικία ήρθε τελικά το τραγούδι και πώς έκανες τα πρώτα σου βήματα;

«Το τραγούδι ως επάγγελμα προέκυψε όταν ήμουν πια ενήλικη, χωρισμένη και με ένα παιδί στην αγκαλιά, άρα ήταν περισσότερο θέμα επιβίωσης αυτή η επιλογή, παρά όνειρο ζωής».

Ήσουν παιδί μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας;

«Είμαι παιδί μιας μικρασιάτικης οικογένειας και νομίζω πως αυτό ξεφεύγει από το τυπική οικογένεια, έτσι δεν είναι; Γεννήθηκα στη Νεάπολη του Πειραιά. Μεγάλωσα σε μια μεγάλη οικογένεια. Ο πατέρας του πατέρα μου, που δεν τον γνώρισα όμως, ήταν μουσικός. Είχα πολύ ευχάριστα παιδικά χρόνια, που έχουν σημαδέψει τη ζωή μου».

Τι θυμάσαι πιο έντονα από τα παιδικά σου χρόνια;

«Σχεδόν τα πάντα! Αλλά περισσότερο τις Κυριακές, τις εκδρομές, τις γιορτές και τους γάμους, όπου μαζευόταν όλη η οικογένεια και οι συγγενείς και γλεντούσαμε με φαγητό και τραγούδια. Έχω επιλέξει να θυμάμαι τις καλές στιγμές και όχι τις δύσκολες, που κάθε οικογένεια έχει άλλωστε. Μου άρεσαν από μικρή η Έλλη Λαμπέτη, η Τζένη Καρέζη και λάτρευα το χορό της Νάντιας Φοντάνα. Όταν δεν πήγαινα σινεμά, άκουγα από το ραδιόφωνο θεατρικά μονόπρακτα και μαγευόμουν! Η ζωή τα έφερε αλλιώς, να παντρευτώ πολύ μικρή, να χωρίσω πολύ μικρή και να μπω στη βιοπάλη. Όμως, δεν έχω παράπονο, γιατί έζησα πολλά πράγματα στη ζωή μου και έχω τόσα μπροστά μου να δω και να ζήσω! Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να ονειρεύεσαι!».