Το τάμα στον Ταξιάρχη

23.06.2010
Εκεί, στην άκρη του Αιγαίου, λίγα μίλια από την Τουρκία, υπάρχει ένα μοναστήρι-καταφύγιο ελπίδας, υπομονής και δύναμης για κάθε απελπισμένο. Από όλο τον κόσμο. Πασίγνωστος ο Πανορμίτης στη Σύμη, ταυτίζεται ακόμη και στις μέρες μας με θαύματα και συγκλονιστικές ιστορίες.

Εκεί, στην άκρη του Αιγαίου, λίγα μίλια από την Τουρκία, υπάρχει ένα μοναστήρι-καταφύγιο ελπίδας, υπομονής και δύναμης για κάθε απελπισμένο. Από όλο τον κόσμο. Πασίγνωστος ο Πανορμίτης στη Σύμη, ταυτίζεται ακόμη και στις μέρες μας με θαύματα και συγκλονιστικές ιστορίες. Πριν από μερικές μέρες μια γνώριμη σε όλους φιγούρα περνούσε την πύλη του μοναστηριού. Ήταν η Γωγώ Μαστροκώστα έχοντας στο πλευρό της το σύζυγό της Τραϊανό Δέλλα. Με τις ξανθές μπούκλες της μαζεμένες αλογοούρα και φορώντας ένα μακρύ φόρεμα και μαύρα γυαλιά κρατούσε σφιχτά το χέρι του συζύγου της.

Αθόρυβο και διακριτικό, το ζευγάρι μπήκε στο γραφικό ξωκλήσι. Η συγκίνηση της Γωγώς ήταν έκδηλη. Αφού φίλησε το χέρι του ηγούμενου, ασπάστηκε τη θαυματουργή εικόνα και ακολουθώντας το τελετουργικό αιώνων του μοναστηριού, πήρε τη σκούπα και καθάρισε το χώρο γύρω από την εικόνα. Μια κίνηση που σύμφωνα με την παράδοση διώχνει το κακό από τη ζωή του προσώπου που προσφεύγει στον αρχάγγελο...

Και η Γωγώ, όπως παραδέχτηκε η ίδια, βίωσε την αγωνία και τον πόνο με την περιπέτεια της υγείας της. Ήταν τρεις μόνο ημέρες μετά τη γέννηση της κόρης της, Βικτώριας, όταν οι γιατροί την ενημέρωσαν πως πάσχει από καρκίνο του μαστού. Τελικά, όλα πήγαν καλά για την πανέμορφη και πάντα χαμογελαστή παρουσιάστρια.

Από καιρό είχε προγραμματίσει αυτό το προσκύνημα, όπως άλλωστε χιλιάδες πιστοί απ’ όλη την υφήλιο, που προστρέχουν στη χάρη του Πανορμίτη ζητώντας ένα θαύμα!

Αφού το ζευγάρι προσκύνησε με κατάνυξη, η Γωγώ προσέφερε το τάμα της. Ιδιαίτερα συγκινημένη αλλά και ανακουφισμένη, που έχει καταφέρει να αφήσει το κακό πίσω της. Ο γάμος της, η μικρή κορούλα της αλλά και η καλή κατάσταση της υγείας της την οδηγούν πλέον στο δρόμο της ευτυχίας. Ο Τραϊανός κι αυτός συγκινημένος. Άλλωστε, δύο είναι οι μεγάλες αγάπες της ζωής του: η γυναίκα του και η κόρη του.

Η περιήγησή τους συνεχίστηκε... Στο μικρό μουσείο όπου φυλάγονται τα τάματα, τα αφιερώματα αλλά και οι φιάλες με τα μηνύματα που στέλνουν οι πιστοί απ’ όλο τον κόσμο η Γωγώ εντυπωσιάστηκε. Όπως λέγεται, αν πραγματικά πιστεύεις στον άγιο, ρίχνεις ένα μπουκάλι στη θάλασσα με την παράκλησή σου. Κι αυτό θα βρει το δρόμο να φτάσει στον όρμο του μοναστηριού, όπου οι μοναχοί θα το περισυλλέξουν με κατάνυξη και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν τρισάγιο υπέρ υγείας ή συγχώρεσης του αποστολέα!

Στη συνέχεια Γωγώ και Τραϊανός ανέβηκαν στο αρχονταρίκι, όπου δέχτηκαν το κέρασμα του ηγούμενου. Αν και σε μεγάλη ηλικία, επιμένει να τρατάρει ο ίδιος τους επισκέπτες της μονής. Λίγα λεπτά μετά ο Τραϊανός επισκέφθηκε το μικρό πωλητήριο του μοναστηριού με ενθυμήματα. Η Γωγώ είχε μια μικρή συζήτηση από καρδιάς με τον ηγούμενο, ο οποίος έδωσε την ευχή και την ευλογία του σε εκείνη και την οικογένειά της.

Όσοι την είδαν τις επόμενες ημέρες στη Ρόδο είχαν να λένε για την καλή της διάθεση και την ηρεμία που φαινόταν στο βλέμμα της. Μάλιστα, λέγεται πως εξομολογήθηκε σε πολύ δικό της άνθρωπο ότι πλέον δεν φοβάται τίποτα, αφού νιώθει τον αρχάγγελο Μιχαήλ στο πλευρό της.

«Καταφύγιο» επωνύμων
Το θαυματουργό μοναστήρι του Πανορμίτη στη Σύμη, φημισμένο για τα τάματά του, είναι το μυστικό «καταφύγιο» πολλών επωνύμων. Της Δήμητρας Παναδρέου, της Έλλης Στάη και του Μιχάλη Γουλανδρή, της Σοφίας Αλιμπέρτη αλλά και του Νίκου Κουρκούλη, ο οποίος το είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά όταν έμαθε για την περιπέτεια της υγείας του. Από τότε πηγαίνει ανελλιπώς. Μάλιστα, ο γνωστός τραγουδιστής, που μαζί με τη γυναίκα του Κέλλυ Κελεκίδου κάνει πολλή παρέα τον τελευταίο καιρό με τη Γωγώ και τον Τραϊανό, ήταν εκείνος που πρότεινε στην παρουσιάστρια να το επισκεφθεί.

Την ιερή εικόνα του αρχάγγελου Μιχαήλ στη μονή της Σύμης έχει προσκυνήσει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η φήμη της έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου και η θαυματουργή δύναμη του αγίου δεν συγκλονίζει μόνο εμάς του ορθοδόξους.

Είναι γνωστό πως το μοναστήρι δέχεται πολύ συχνά επισκέψεις ακόμη και εύπορων Τούρκων, που όταν ταξιδεύουν με τα γιοτ τους ως τη Σύμη, δεν παραλείπουν να κάνουν μια ευχή στο δικό μας άγιο.