Στ. Αγγελόπουλος: "Για να προχωρήσεις σήμερα, πρέπει να είσαι γκέι"

23.06.2010
Μετράει ήδη 25 χρόνια στο τραγούδι. Ο Στάθης Αγγελόπουλος στην πιο αποκαλυπτική του συνέντευξη σχολιάζει το «Greek Idol» και καταγγέλλει για πρώτη φορά ανοιχτά όλα τα κακώς κείμενα στο ελληνικό τραγούδι.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Μετράει ήδη 25 χρόνια στο τραγούδι. Ο Στάθης Αγγελόπουλος στην πιο αποκαλυπτική του συνέντευξη σχολιάζει το «Greek Idol» και καταγγέλλει για πρώτη φορά ανοιχτά όλα τα κακώς κείμενα στο ελληνικό τραγούδι.

Μίλησέ μου για τη νέα δισκογραφική δουλειά σου;

«Πρόκειται να κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο με συνθέτες τον Αντώνη Στεφανίδη και τον Λάκη Παπαδόπουλο και στιχουργούς τον Αντώνη Παπαδόπουλο και τον Σαράντο Αλιβιζάτο. Πιστεύω να είναι ένα δυνατό comeback. Τα πράγματα έχουν πια αλλάξει πάρα πολύ».

Τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν τα μουσικά ριάλιτι. Σε φόβισε ο ανταγωνισμός με τους καλλιτέχνες που βγήκαν από τα ριάλιτι και, αν θες, επηρέασε σε κάποιο βαθμό την καριέρα σου;

«Δεν με φόβισε ο ανταγωνισμός. Τα παιδιά που πάνε εκεί δεν έχουν να κάνουν με λαϊκά τραγούδια. Παρακολουθώ καθετί που αφορά τη μουσική, γιατί μ’ αρέσει. Στο ?X-Factor? από τα 15 τραγούδια που ακούγονταν στα live τα 12 ήταν ξένα. Τα ριάλιτι βέβαια δεν επηρέασαν μόνο εμένα, αλλά πάρα πολλούς τραγουδιστές. Χαθήκαμε μέσα σε μια νύχτα. Και αυτό συνέβη γιατί κάθε κανάλι σχεδόν έχει και μία εταιρεία δίσκων. Οι μόνοι που έκαναν επιτυχία είναι ο Οικονομόπουλος και η Καλομοίρα. Δεν περίμενα τόσο επαγγελματισμό από την Καλομοίρα. Έχει βάλει τα γυαλιά και σε πολύ ανώτερες τραγουδίστριες στο χώρο της και μπράβο της».

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε τρελός ντόρος με τον Χρήστο από το «Greek Idol», ο οποίος έφυγε από το ριάλιτι, επειδή, όπως είπε, τον πρόσβαλαν οι κριτές.

«Ξαφνικά υπάρχει μια κριτική απέναντι στους τραγουδιστές που μπήκαν να διαγωνιστούν στην κίνηση, στο τραγούδι και στη φωνή. Ο Χρήστος δεν ξέρω αν λαϊκίζει, αλλά από την πρώτη στιγμή έκανε "γκελ" στον κόσμο. Δεν έχει κανένας δικαίωμα από την επιτροπή να τον προσβάλλει. Το προσβάλανε αυτό το παλικάρι, ειδικά ο Καπετανίδης. Για ποιο λόγο τόση έχθρα και κόντρα; Επειδή έφυγε ο Ντούρος; Δηλαδή, όλα τα παιδιά πρέπει να είναι 2 μέτρα και κορμιά για να προχωρήσουν στο οποιοδήποτε ριάλιτι;».

Θεωρείς δηλαδή ότι επίτηδες προσβάλανε τον Χρήστο;

«Βέβαια. Είναι απίστευτο αυτό που του έχουνε κάνει. Να τον κριτικάρουν και να τον προσβάλλουν με τέτοιον τρόπο που να τον μειώνουν; Ωραία, το παιδί δεν ξέρει αγγλικά και του βάζουν να πει αγγλικό τραγούδι».

Αυτή όμως είναι η λογική του παιχνιδιού.

«Ας μην τον έβαζαν τότε μέσα. Τι τον βάζουν και τον ξεφτιλίζουν;».

Σ’ την έχουν πέσει ποτέ γκέι με την αιτιολογία πως θα σε βοηθήσουν στην καριέρα σου;

«Πάρα πολλοί σε πληροφορώ τα πρώτα χρόνια, που ήμουν πιο νέος και πιο όμορφος. Πολύ μεγάλα ονόματα και μεγάλοι παραγωγοί μέσα από το χώρο, αλλά δεν ενέδωσα. Δεν έχω τίποτα με τους γκέι, δεν είμαι ρατσιστής, αλλά τελικά τι γίνεται σ’ αυτόν το χώρο;».

Θεωρείς δηλαδή ότι μπορεί και να έκοψαν πράγματα που ήταν να κάνεις μόνο και μόνο επειδή δεν ενέδωσες;

«Δεν αποκλείεται... Κάποτε ο Νίκος Μουρατίδης με κάλεσε στην εταιρεία Traffic, που είχε τότε η Τόνια Δραγούνη. Με ρώτησε λοιπόν: "Αν θα σου έλεγα να φορέσεις φιδίσιο παντελόνι και να βγεις στη σκηνή, θα το φόραγες;". Εγώ σκεπτόμενος τον πατέρα μου, το όνομά του, τον κόσμο που τον αγάπησε "γιατί τότε ήμουν στα πρώτα μου βήματα, δεν είχα κάνει επιτυχίες", είπα όχι. Δεν άκουσε αν είμαι καλός τραγουδιστής ή όχι. Μου απάντησε: "Κόβεσαι. Γεια σου!". Ο Μουρατίδης, που μου είναι και συμπαθής σήμερα. Δεν έχω τίποτα με κανέναν, προς Θεού... Αλλά δεν μου αρέσει αυτή η ξεφτίλα που γίνεται. Καλέσανε την Τζένη Βάνου στο "Greek Idol", γιατί τραγουδούσε ο Ντούρος ένα τραγούδι της. Η κυρία Βάνου, για να μην προσβάλει το παιδί, είπε ότι το τραγούδησε πολύ ωραία. Επιτρέπεται την κυρία Βάνου να τη βγάλουν έτσι, αντί να της αφιερώσουν ένα τραγούδι, να περάσουν να τη χαιρετήσουν όλα τα παιδιά, να υπάρχει σεβασμός σε μια τόσο μεγάλη τραγουδίστρια; Τα έχουμε ισοπεδώσει όλα;».

Τα τελευταία χρόνια απείχες από τη δισκογραφία. Πολεμήθηκες από κάποιους έντονα;

«Τίποτα δεν αποκλείω. Εγώ θέλω να τραγουδάω. Δεν μπορώ να γλείφω κανέναν. Και σε απατεώνες έχω πέσει αλλά και λεφτά μου έχουν φάει».

Ποιοι σου φάγανε λεφτά;

«Άνθρωποι της νύχτας, παραγωγοί, εταιριάρχες, που έχουν μικροεταιρείες και εκμεταλλεύονται τις αγωνίες και την απόγνωση των τραγουδιστών».

Σου έχουν ζητήσει χρήματα για να παίξουν τα τραγούδια σου στο ραδιόφωνο;

«Ε βέβαια. Αλίμονο. Πρέπει να έχεις μια τράπεζα λεφτά για να μπορείς να λαδώνεις τους πάντες. Ευτυχώς που υπάρχει ο Derti και μερικά περιφερειακά ραδιόφωνα».

Θεωρείς ότι  εσκεμμένα ο κύριος  Καπετανίδης πήγε κόντρα, προκειμένου να μπει ο Ντούρος;

«Κατ’ αρχήν είναι στημένες οι κόντρες με την Κορομηλά. Εγώ αγαπώ και θαυμάζω τη Ρούλα χρόνια, αλλά αυτή πιστεύω πως είναι η αλήθεια. Ο τρόπος που μιλάει ο Καπετανίδης στον Χρήστο επειδή είναι χοντρός είναι τρομερός. Δηλαδή, οι χοντροί δεν έχουν δικαίωμα να τραγουδάνε, να μιλάνε, να ζούνε; Πρέπει να είναι μόνο αδύνατοι και δίμετροι στο τραγούδι; Ο κόσμος δεν ψηφίζει; Τον Περικλή ο κόσμος τον ψήφισε και ο κόσμος τον πήγε εκεί που τον πήγε. Μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι υπάρχει αυτή η συμπεριφορά από έναν άνθρωπο που είναι καταξιωμένος στο χώρο του. Κάποτε κοροϊδεύανε και τον Τερζή και τώρα λένε: "Τι φωνάρα και τι γλυκούλης". Σ’ αυτόν το χώρο πρέπει να είσαι γκέι ή να παίρνεις ναρκωτικά για να προχωρήσεις; Ποια είναι η αξία δηλαδή του κάθε καλλιτέχνη; Να κάνω κουμπάρα τη Ναταλία Γερμανού, τον Λαζόπουλο, τον οποιοδήποτε για να μπορέσω να προχωρήσω; Δεν μπορούν να δουν την αξία ενός τραγουδιστή;».