Κατρίνα Τσάνταλη: Οι πικρές αλήθειες που είπε για τις εξωσωματικές, την καισαρική και τον θηλασμό

11.01.2025
Κατρίνα Τσάνταλη: Οι πικρές αλήθειες που είπε για τις εξωσωματικές, την καισαρική και τον θηλασμό
Δεν είναι ένα ροζ συννεφάκι η απόκτηση παιδιού

Η Κατρίνα Τσάνταλη μίλησε στις Μαμά-δες, την εκπομπή της ΕΡΤ, για τον 9 μηνών γιο που απέκτησε με τον Ανδρέα Βούλγαρη. Η συγγραφέας μοιράστηκε τις δυσκολίες που είχε να αποκτήσει παιδί καθώς και πικρές αλήθειες για την καισαρική και τον θηλασμό αλλά και το πώς αλλάζει η ζωή του ζευγαριού με τον ερχομό ενός παιδιού.

«Είναι όλα στο παρά πολύ, ζω πρωτόγνωρα συναισθήματα. Είμαστε στη φ΄αση που βγάζουμε δόντια. Επιλέξαμε να τον ονομάσουμε Άρη, είναι ένα όνομα που αρέσει και στους δύο» είπε αρχικά.

Η σχέση του συντρόφου της με το παιδί και οι αλλαγές στη σχέση τους

«Έχει κάνει πολλή δουλίτσα, είναι ο ιδανικός που θα ήθελα για το παιδί μου. Είναι πολύ παρών, περνάει πολύ χρόνο με τον μικρό. Ήταν πολύ ξεκάθαρο από την αρχή ότι δεν θα ήταν "να στον κρατήσω 10 λεπτά να κάνεις ένα μπάνιο". Όσο παιδί είναι δικό μου είναι και δικό του. Τον πάει και μια βόλτα, σε δραστηριότητες. Μια νέα μαμά χρειάσεται υποστήριξη και κατανόηση από τον σύντροφό της, να αφήσεις πολλά πράγματα να πέσουν κάτω. Η αϋπνία δε βοηθάει καθόλου, θέλει λίγο ψυχραιμία. Με το παιδί και εγώ και ο Αντρέας καταλάβαμε γιατί χωρίζουν τα νέα ζευγάρια. Δεν υπάρχει χρόνος ο ένας για τον άλλον, το σώμα σου δεν επανέρχεται αμέσως. Δεν είσαι η γυναίκα που ήσουν, έχουν αλλάξει πάρα πολλά και χρειάζεσαι χρόνο να προσαρμοστείς. Κάντε παιδιά, γιατί είναι μοναδικό συναίσθημα, βλε΄πω τον γιο μου και λιώνω. Και ο Αντρέας το ίδιο. Δεν είναι απλό που είναι μουσικός. Λείπει το βράδυ και τη μέρα πρέπει να ξεκουραστεί. Θέλει την υπομονή του».

Η περιπέτεια της απόκτησης παιδιού με εξωσωματική

«Ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ για να αποκτήσω τον Άρη. Τον επιθυμούσα ανέκαθεν. Από την αρχή της σχέσης μας ήταν πολύ ξεκάθαρο με τον Ανδρέα ότι θέλαμε παιδί αλλιώς γιατί να βγαίνουμε; Ήταν πολύ έτοιμος να γίνει μπαμπάς. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι επιθυμείτε τα ίδια πράγματα.

Στην αρχή των προσπαθειών μου για να αποκτήσω παιδί με γιατρό, γνώρισα το κομμάτι της εξωσωματικής στην Ελλάδα, που είναι μία τρέλα. Αν δεν βρεις έναν σωστό γιατρό που να είναι και άνθρωπος, να κάνει σωστά τη δουλειά του και να μην σκέφτεται "ας την μπουκώσω με ορμόνες για να πετύχει με την πρώτη", είσαι πολύ τυχερή. Εγώ ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ και πήγα σε γιατρό που δεν μου έκαναν σωστές εξετάσεις, μου έδωσαν λάθος φάρμακα, πήγαν όλα λάθος και χρειάστηκε να κάνω επεμβάσεις για να επανέλθω.

Αν μου έλεγες ότι θα ξεκινήσω προσπάθειες τον Φεβρουάριο του ’21 και θα είχα παιδί τον Φεβρουάριο του ’24, θα έλεγα γιατί; Χρειάζεται πολλή υπομονή και δύναμη. Δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία να καταλάβω πόσο δύσκολο είναι. Γι' αυτό όταν έμεινα έγκυος στον Άρη δεν το είπα, γιατί δεν το πίστευα ούτε εγώ. Μέχρι την τελευταία στιγμή που μπήκα στο μαιευτήριο προσευχόμουν να πάνε καλά. Στους γονείς μου άργησα να το πω, το έκρυβα αλλά το έβλεπαν. Είχαμε τις αποβολές μας. Δεν είναι απλό και εύκολο. Υπήρχαν πολύ δύσκολα συναισθήματα. Και ο Αντρέας που με έβλεπε μπλε από τις ενέσεις καταλάβαινε. Όταν το τεστ ήταν θετικό, ήταν σαν να μην μου το είπε» ανέφερε.

Αποκάλυψε όμως τις δυσκολίες της καισαρικής και του θηλασμού:

«Ο γιατρός μου μού είπε να κάνω καισαρική και υπέφερα. Σε κόβουν, είσαι από την επισκληρίδιο, σου δίνουν το μωρό και εγώ δεν μπορούσα καν να ανέβω σκάλες! Έχει φοβερή δύναμη το σώμα της γυναίκας. Το χειρότερο ήταν ότι ταλαιπωρήθηκα πα΄ρα πολύ με τον θηλασμό. Ήμουν μια τρελή που πάλευα με θήλαστρα, συμπληρώματα για να θηλάσω αυτό το μωρό και αποφάσισα να το σταματήσω γιατί δεν απολάμβανα το μωρό. Ένιωθα πάρα πολύ άχρηστη και με πλήγωνε. Είχε έρθει μια "υπέροχη" μαία που την έδιωξα για αυτά που είπε, ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή αλλά και σύνδεση με τη μητέρα και της είπα "η πόρτα είναι από 'κει"».

Τελευταία τροποποίηση στις 11.01.2025 - 18:25