Ηρώ για Μίμη Πλέσσα: Το αδημοσίευτο βίντεο και η συγκίνηση

06.10.2024
Ηρώ για Μίμη Πλέσσα: Το αδημοσίευτο βίντεο και η συγκίνηση
Papadakis Press
Βαθιά η θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο για τον χαμό του μεγάλου Μίμη Πλέσσα

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης έφυγε από τη ζωή χθες στην αγκαλιά της συζύγου του Λουκίλας Καρρέρ ήρεμα μία εβδομάδα πριν κλείσει τα 100, πλήρης ημερών και γεμάτος αγάπη. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θέλησαν να αποτίσουν έναν φόρο τιμής δημόσια για εκείνον και η Ηρώ Λεχουρίτη που με ένα ανέκδοτο βίντεο από το 2017 έγραψε:

«Με ξέρετε πια. Δεν σχολιάζω. Ας κρίνει ή ας κριθεί ο καθένας από τον εαυτό του κι από το Σύμπαν στο οποίο θα επιστρέψει.
Όμως:
Ο Μίμης Πλέσσας δεν ήταν απλά ένας μεγάλος συνθέτης. Ο Μίμης Πλέσσας έκανε την μεγάλη τομή στην ελληνική μουσική. Συνδύασε με βαθειά επίγνωση τις jazz προσεγγίσεις της μουσικής με το ελληνικό λαϊκό στοιχείο.

Χωρίς ολωσδιόλου να χάσει την Ελληνικότητα του. Είναι πολύ βασικό να κατανοήσουμε ότι στην τέχνη η εξέλιξη βασίζεται σε ανθρώπους που είναι βαθείς γνώστες του αντικειμένου αλλά με μια προσωπική αισθητική που δυστυχώς δεν διδάσκεται, μα είναι μέρος ολόκληρης της υπόστασης μας.

Και ο Μίμης Πλέσσας, έχοντας όλα αυτά στην προσωπικότητα του υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες μορφές για τη μουσική τον αιώνα που πέρασε.
Δεν μπορεί κάνεις να τον τοποθετήσει χαμηλότερα ή «ελαφρύτερα» από Τους άλλους μεγάλους συνθέτες Έλληνες ή μη.

Γιατί το έργο του εκτός του ότι είναι τεράστιο σε μέγεθος είναι και τόσο πολυποίκιλο και μελετημένο μουσικά που πολλές φορές τον θαύμαζα κρυφά πόσο έξυπνα συνδύαζε τα είδη ώστε να «περνάει» νέες ιδέες μέσα από λαϊκότροπα ακούσματα.

Ένας μοναδικός Πιανίστας όχι βιρτουόζος αλλά ουσιαστικός γνώστης των πλήκτρων... της αισθητικής και της λειτουργίας του οργάνου που λέγεται Πιάνο.
Τον αγαπούσα και τον θαύμαζα παρά πολύ.
Με συγκινούσε μέχρι δακρύων ο τρόπος που έπαιζε...

Κι ενώ δεν συνηθίζω να ανεβάζω βίντεο με ανθρώπους που θαυμάζω παρά πολύ από ντροπή βασικά και αιδώ δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ στο γεγονός ότι ήρθε στην παρουσίαση που έκανα στο χώρο του «Παρνασσού» πάνω σε μια δουλειά που ήταν δομημένη για ένα πιάνο και μια φωνή.
Καθώς και τα λόγια που είπε...τα οποία σας παραθέτω σε βίντεο πιο κάτω.

Οι σημαντικοί άνθρωποι (για μας) που στάθηκαν δίπλα μας χωρίς κανένα όφελος παρά μόνο από την επιλογή τους, είναι ελάχιστοι... και ΘΑΥΜΑΣΤΟΙ…
Κ.Μιμη, ήσασταν ένα πρότυπο που θαύμαζα, Μουσικός... που αγαπώ πολύ.
Σας χαρίζω λοιπόν, ένα ανέκδοτο βίντεο, από τη βραδιά αυτής της παρουσίασης, όπου είχα την τύχη να παίξει πιάνο αντ' εμού, για να τραγουδήσω

ο κ. Μίμης Πλέσσας
Παρνασσός- Μάιος 2017 - "H Artista"
'Απόψε σε θέλω"
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος»

Τελευταία τροποποίηση στις 06.10.2024 - 08:59