Μελίνα Μερκούρη - 27 χρόνια από τον θάνατό της: Δύο φωτογραφίες ντοκουμέντα

06.03.2021
Μελίνα Μερκούρη - 27 χρόνια από τον θάνατό της: Δύο φωτογραφίες ντοκουμέντα
Η σπουδαία Ελληνίδα πέθανε σαν σήμερα το 1994 και με την αφορμή θυμόμαστε δυο σπάνιες φωτογραφικές στιγμές της.

Η Μελίνα Μερκούρη έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου 1994 βυθίζοντας σε θλίψη τους απανταχού θαυμαστές της και κάνοντας την Ελλάδα, σίγουρα, πιο φτωχή.

Έχει γεμίσει το διαδίκτυο με φωτογραφίες και ιστορίες για εκείνη και εμείς επιλέγουμε δύο στιγμιότυπα που ξεχωρίσαμε.

Το πρώτο αφορά σε μια συνάντηση της Μελίνας με τη σπουδαία Greta Garbo, παρουσία και του αδελφού της, Σπύρου Μερκούρη.

«Την αγαπούσα σ'όλη μου τη ζωή. Είναι η υπέρτατη ομορφιά, η υπέρτατη καλλιτέχνις, η υπέρτατη μάγισσα, η μεγαλύτερη ηθοποιός στον κόσμο», είχε γράψει η Μελίνα Μερκούρη στην αυτοβιογραφία της για τη συνάντηση με την θρυλική ηθοποιό.

Γεννημένη το 1905 στη Στοκχόλμη, η θρυλική ηθοποιός θεωρείται μέχρι και σήμερα μια από τις μεγαλύτερες αλλά και πιο μυστηριώδεις ηθοποιούς της Metro-Goldwyn-Mayer αλλά και του Χόλιγουντ γενικότερα.

Έχοντας γράψει το δικό της λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η Greta Garbo έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 1990 σε ηλικία 85 ετών.

Τα τελευταία χρόνια σπάνια εμφανιζόταν χωρίς ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά που είχαν γίνει σήμα κατατεθέν της, τα οποία όμως και έβγαλε για χάρη της Μελίνας, όπως διαβάζουμε στη βιογραφία της.

«Φορούσε μαύρα γυαλιά. Βρήκα κάπου το θάρρος να της ζητήσω να μ’ αφήσει να δω τα μάτια της. Έφερε τα χέρια της στα γυαλιά της και τα σήκωσε αργά και τα όμορφα μάτια μού χαμογέλασαν».

Και ιδού μία φωτογραφία της Μελίνας με τον αδελφό της, Σπύρο Μερκούρη και τη θεϊκή Garbo χωρίς τα γυαλιά της. Ντοκουμέντο !

Η δεύτερη στιγμή που θέλαμε να μοιραστούμε μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω στην Κωνσταντινούπολη. Στη φωτογραφία που είχε μοιραστεί με αφορμή τα τελευταία γεγονότα με την Αγιά Σοφιά η Έλενα Μακρή-Λυμπέρη στο blog της, βλέπουμε τη Μελίνα με τον Μαξιμίλιαν Σελ να βγείνουν από τον ναό και διαβάζουμε στη λεζάντα την ιστορία της.

Στην Αγία Σοφία: Μελίνα Μερκούρη & Maximilian Schell μπροστά στο ναό σύμβολο της Ορθοδοξίας στα γυρίσματα της ταινίας Topcapi το 1963. Λέγεται πως όταν η Μελίνα είχε επισκεφθεί την Αγία Σοφία ως υπουργός πολιτισμού τη δεκαετία του 80, στο τέλος της επίσκεψης στο μνημείο, έβγαλε από την τσάντα της ένα κερί και το άναψε θέλοντας να θυμίσει την ιστορία του ναού..