Karl Lagerfeld: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για σχέση με το ναζισμό

24.09.2020
Karl Lagerfeld: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για σχέση με το ναζισμό
Μια νέα βιογραφία για τη ζωή του σχεδιαστή αποκαλύπτει κρυφές πτυχές της ζωής του

Ένα νέο βιογραφικό βιβλίο για τον Karl Lagerfeld, με τίτλο Ein Deutcher in Paris (Ένας Γερμανός στο Παρίσι) έρχεται να δώσει την απάντηση στο γιατί ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας κρατούσε τόσο ιδιωτικές τις λεπτομέρειες για την οικογένεια του: Οι Γερμανοί γονείς του ήταν φίλα προσκείμενοι στους Ναζί και απασχολούσαν σκλάβους στην επιτυχημένη οικογενειακή τους επιχείρηση, μια εταιρεία συμπυκνωμένου γάλακτος.

Δες και αυτό: Χριστίνα Πολίτη φουλ ερωτευμένη: Οι ευχές της στον Έλληνα Brad Pitt της καρδιάς της

Σε φωτογραφία του οικογενειακού άλμπουμ από το 1938, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, ο τότε τετράχρονος Karl φαίνεται να στέκεται μπροστά από το σπίτι της οικογένειας, με μια σημαία με σβάστικα. Ο συγγραφέας του βιβλίου, Alfons Kaiser, μετά από έρευνα σε αρχεία ανακάλυψε πως ο πατέρας του Karl, Oto, είχε ενταχθεί στο κόμμα το Μάϊο του 1933, τέσσερις μήνες μετά την άνοδο του Hitler στην εξουσία. Επρόκειτο για μια συνηθισμένη για τους επιχειρηματίες της Γερμανίας κίνηση, οι οποίοι ήλπιζαν πως θα ευνοηθούν από το φασιστικό καθεστώς. Λέγεται μάλιστα πως η εταιρεία απασχολούσε περίπου 80 Πολωνούς και τους λεγόμενους "Ανατολικούς Εργάτες", που ήταν εργάτες-σκλάβοι που διανέμονταν από τους Ναζί σε πιστούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Αυτό το είδες; Μαριτίνα Ντενίση: Το συγκινητικό "αντίο" στη γιαγιά της

Το 1952, ο Karl Lagerfeld μετακόμισε στο Παρίσι, λέγοντας ότι ένιωθε "άχρηστος στη μεταπολεμική Γερμανία". Το 2007, όταν η συγγραφέας Alicia Drake άρχισε να ψάχνει το παρελθόν του, εκείνος κατέθεσε αγωγή, χαρακτηρίζοντας την ως "σκληρή κερδισμένη μεσαία τάξη", ενώ ισχυρίστηκε πως το βιβλίο της, με τίτλο The Beautiful Fall (Η όμορφη πτώση), ήταν εισβολή στην ιδιωτική ζωή του ζητώντας να αποσυρθεί το βιβλίο. Τελικά όμως, ο σχεδιαστής έχασε τη δίκη.