Έφυγε από τη ζωή ο Σερ Ρότζερ Μουρ - Ο πιο αγαπημένος 007! [vds+photos]

23.05.2017
«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο εμβληματικός Βρετανός ηθοποιός σερ Ρότζερ Τζορτζ Μουρ. Ο Μουρ έγινε γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στο ρόλο του Σάιμον Τέμπλαρ στην τηλεοπτική σειρά «Ο Άγιος» και αργότερα από το ρόλο του μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ σε επτά κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ του 1973 και του 1985.

Η είδηση ανακοινώθηκε από τα διεθνή μέσα, τα οποία αναφέρουν ότι έχασε τη σύντομη μάχη με τον καρκίνο στην Ελβετία. Στην σελίδα του στο Twitter η οικογένεια έγραψε: «Με πολύ βαριά καρδιά, πρέπει να μοιραστούμε τα άσχημα νέα ότι ο πατέρας μας, Sir Roger Moore, πέθανε σήμερα. Είμαστε συντετριμένοι.»

O Μουρ εργάσθηκε και ως μοντέλο, ενώ εμφανίσθηκε και σε πολλές άλλες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως οι Ιβανόης (1958–1959), Μάβερικ (1961) και κυρίως τη σειρά The Persuaders! (1971) μαζί με τον Τόνι Κέρτις. O Μουρ ήταν «πρεσβευτής καλής θελήσεως» για λογαριασμό της UNICEF.

Από τη δεκαετία του 1970 ζούσε εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου για φορολογικούς λόγους. Η αυτοβιογραφία του δημοσιεύθηκε το 2008, ενώ έχει γράψει και άλλα βιβλία με αναμνήσεις από τη σταδιοδρομία του και τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Στις 11 Οκτωβρίου 2007, τρεις ημέρες πριν τα ογδοηκοστά του γενέθλια, ο Μουρ τιμήθηκε με ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ για το έργο του στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Το αστέρι του Μουρ ήταν το υπ' αριθμό 2.350 αστέρι της Λεωφόρου και, σε έναν συμβολισμό για τις ταινίες του Μποντ, βρίσκεται έξω από τον αριθμό 7007 της Λεωφόρου Χόλιγουντ.

Το 2008 η γαλλική κυβέρνηση απένειμε στον Μουρ το παράσημο Commandeur του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων. Στις 21 Νοεμβρίου 2012 ο Μουρ ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο του Χάρτφορντσιερ «για την εξέχουσα συνεισφορά του στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασίλείου για περισσότερα από 50 χρόνια, και ιδίως σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές στην Κομητεία του Χάρτφορντσιερ.

Η κηδεία του, σύμφωνα με δική του επιθυμία, θα τελεστεί ιδιωτικά στο Μονακό.