Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του Λέοναρντ Κοέν [photos & vds]

11.11.2016
Στα 82 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής και ποιητής, λίγες εβδομάδες αφού ο ίδιος είχε δηλώσει ότι "ήταν έτοιμος να πεθάνει".

Η είδηση για τον θάνατο του Λέοναρντ Κοέν ανακοινώθηκε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του στο Facebook και γέμισε θλίψης τους απανταχού θαυμαστές του όλων των ηλικιών. Γιατί η μουσική του "λογοτέχνη της ροκ", όπως τον αποκαλούσαν πολλοί, δεν είχε ηλικία. Και, όπως επισημαίνουν ειδικοί, η δουλειά του "λατρευόταν" περισσότερο όσο περνούσαν τα χρόνια και από πιο νέους.

«Είναι με βαθύτατη λύπη που ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέναρντ Κοέν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιό αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της.»

Πριν από μερικές εβδομάδες ο 82χρονος θρύλος της μουσικής είχε δώσει μια συνέντευξη στο περιδικό New Yorker όπου μεταξύ άλλων είχε δηλώσει "έτοιμος να πεθάνει", εξηγώντας τι εννοεί.

"Δε νομίζω ότι θα μπορέσω να ολοκληρώσω αυτά τα δυο τραγούδια στα οποία δουλεύω τώρα.Ίσως, ποιος ξέρει; Και ίσως έχω μια δεύτερη ευκαιρία, δεν ξέρω (...) Έχω λίγη δουλειά να κάνω. Να τακτοποιήσω μερικά πράγματα. Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Ελπίζω να μην είναι υπερβολικά άβολα. Κάπου εδώ τελειώνει η ιστορία για μένα", είχε δηλώσει τότε ο Κοέν και να που ο λόγος του ήταν προφητικός αν και λίγες μέρες αργότερα "είχε πάρει πίσω" τα λεγόμενά του.

Στις 13 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο ακρόααης του νέου του άλμπουμ είπε τα εξής: "Είπα ότι ήμουν έτοιμος να πεθάνω πρόσφατα και νομίζω ότι υπερέβαλα. Ήμουν πάντα υπέρ της δραματοποίησης των καταστάσεων. Σκοπεύω να ζήσω για πάντα".

Όμως η ζωή είχε άλλα σχέδια.

Ο Λέοναρντ Κοέν άφησε το δικό του στίγμα στην παγκόσμια μουσική σκηνή αλλά παρότι επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και η απονομή του μεταλίου Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά, τα τραγούδια του Κόεν με την folk-rock μουσική του και τα ενίοτε σκοτεινά συναισθήματα έμπαιναν στα τσαρτς της μουσικής πολύ σπάνια.

Ο γεννημένος στο Κεμπέκ του Καναδά καλλιτέχνης είχε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στην Ύδρα το 1963, όπου έγραψε μερικές από τις μεγαλύτερές του επιτυχίες και μουσικά αλλά και λογοτεχνικά.

Ιδού μερικές από τις μεγαλύτερές του επιτυχίες.