«Αν δεν έχεις φίλο, είσαι μ’ ένα χέρι» λέει μια παροιμία και έχει πολύ δίκιο καθώς η αξία της φιλίας είναι αδιαμφισβήτη και είναι τυχερός άνθρωπος εκείνος που κατάφερε στη ζωή του να έχει πιστούς και καλούς φίλους.
Ήρθε όμως μία καραντίνα να ανατρέψει πολλές σταθερές στη ζωή μας ακόμα και τη φιλία. Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας δηλώνουν ότι δεν χρειάζονται φίλους ή δεν έχουν φίλους, χωρίς να το λένε με κακία ή υπεροψία τύπου «είμαι πάνω από όλους».
Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει κάποιον να μην έχει φίλους ή να μην επιδιώκει τη φιλία;
Προτιμά τη μοναξιά: Οι εσωστρεφείς άνθρωποι αποφεύγουν τη συντροφιά άλλων ανθρώπων και προτιμούν τη μοναξιά.
Φοβάται μην απογοητευτεί: Όπως συμβαίνει με κάθε σχέση στη ζωή μας, η φιλία δημιουργεί προσδοκίες και ένα δούναι – λαβείν. Πολλές φορές οι άνθρωποι φοβούνται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το πάρε-δώσε ή ακόμα χειρότερα φοβούνται ότι οι φίλοι θα τους απογοητεύσουν.
Φοβάται να μην πληγωθεί: Συναφές με το προηγούμενο, ένας πληγωμένος άνθρωπος από φιλίες δυσκολεύεται να επενδύσει και πάλι στη φιλία με τον φόβο ότι θα περάσει τα ίδια. Γενικώς οι άνθρωποι που έχουν θέματα με την εμπιστοσύνη αποφεύγουν τις φιλίες.
Έχει πολύ στενούς δεσμούς με την οικογένειά του: Συμβαίνει πολλές φορές ο καλύτερος φίλος κάποιου να είναι ο αδελφός του ή η αδελφή του ή ακόμα και κάποιος ξάδελφος/η σε βαθμό που να μην χρειάζεται να αναζητήσει ισχυρές φιλίες πέρα από αυτή.
Δεν έχει χρόνο: Η φιλία και η διατήρησή της απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Οι ρυθμοί ζωής όμως ειδικά όταν κάποιος είναι γονιός παραείναι απαιτητικοί σε σημείο που οι άνθρωποι να χάνονται και να αποξενώνονται από τους φίλους τους αφού υπάρχει έλλειψη χρόνου.
Η σχέση του είναι και φίλος/φίλη: Πολλά ζευγάρια ξεκίνησαν από κολλητοί φίλοι και κατέληξαν να έχουν και ερωτική σχέση με αποτέλεσμα να καλύπτουν και τις ανάγκες μια σχέσης και αυτές μια φιλίας παρότι το ερωτικό κομμάτι μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα.
Πόσο συχνό είναι να μην έχει κάποιος φίλους;
Και όμως, τελικά είναι συχνό. Αμερικανική έρευνα το 2021 έδειξε ότι το το 49% των ενηλίκων δήλωσαν ότι έχουν 3 ή και λιγότερους στενούς φίλους. Συγκεκριμένα:
27% των millennials δήλωσε ότι δεν έχει στενούς φίλους (22% δήλωσε ότι δεν έχει καθόλου φίλους)
16% των Gen Xers δήλ σε ότι δεν έχει φίλους
9% των baby boomers δήλωσε ότι δεν έχει φίλους
Είναι ενδιαφέρον λοιπόν ότι οι νεότερες γενιές έχουν θέμα με τη φιλία.
Γιατί η φιλία... καταρρέει;
Οι παράγοντες μπορεί να είναι πολλοί και όλοι υπό συζήτηση.
Η αυξημένη χρήση των social media πιθανόν να παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο όχι μόνο γιατί όλοι οι φίλοι πλέον είναι διαδικτυακοί αλλά διότι ενισχύουν τη μοναχικότητα και την εσωστρέφεια. Η πανδημία έπαιξε επίσης ρόλο στο να αλλάξουν πολλά δεδομένα. Έρευνα και πάλι στην Αμερική έδειξε ότι 60% των νεαρών γυναικών έχασαν επαφή με αρκετούς φίλους κατά την πανδημία ενώ ένα 16% σχεδόν με όλους.
Πώς μπορώ να κάνω φίλους;
Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνει κάποιος φίλους αρκεί να το πάρει απόφαση. Υπάρχουν λοιπόν τρεις τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν κάποιον να κάνει νέους φίλους.
Εθελοντισμός: Εάν π.χ. αγαπάτε τα ζώα, το να αφιερώσετε χρόνο προσφέροντας εθελοντική εργασία σε έναν οργανισμό σχετικό θα σας φέρει σε επαφή με ανθρώπους που έχετε ένα κοινό ενδιαφέρον και ενδεχομένως κοινή φιλοσοφία ζωής, μια καλή αφετηρία για να δημιουργήσετε φιλίες.
Νέο χόμπι: Ο καλύτερος τρόπος να έρθεις σε επαφή με κόσμο είναι να καταπιαστείς με κάτι που θα σε βάλει σε μία ομάδα από αναρριχητική μέχρι ομάδα ζωγραφικής, χορού ή λέσχη ανάγνωσης. Εκεί θα γνωρίσετε κόσμο και σίγουρα κάποιον θα ξεχωρίσετε που μπορεί να έχετε κοινό τρόπο σκέψης ώστε να γίνει φίλος σας.
Στη δουλειά: Περνάμε μεγάλο μέρος της μέρας μας στη δουλειά και πλέον δεν είναι καθόλου παράξενο που πολλές φιλίες ξεκίνησαν από τον εργασιακό χώρο. Αν μέχρι τώρα απλώς κάνατε τη δουλειά σας και αποχωρούσατε, ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσετε έναν φίλο στο εργασιακό σας περιβάλλον.