Το ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε ως αιτία θανάτου αιφνίδια ανακοπή καρδιάς. Στις 30 Ιουλίου του 2004 η σορός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Το Σάββατο 31 Ιουλίου του 2004 η κηδεία της πραγματοποιήθηκε από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, υπό τη συνοδεία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας "Μάντζαρος" που ήρθε από την Κέρκυρα, με παρουσία πολλών συναδέλφων της και απλού κόσμου.
Την ημέρα της κηδείας της όλα τα καταστήματα στην Κέρκυρα παρέμειναν κλειστά ως ένδειξη πένθους. Η Ρένα Βλαχοπούλου λατρεύτηκε από το κοινό για πολλές δεκαετίες κι άφησε το στίγμα της στον ελληνικό κινηματογράφο, το θέατρο, αλλά και την τηλεόραση.
Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1923 στην Κέρκυρα και λόγω καταγωγής της αποδόθηκε ο τίτλος της «Κόμισσας της Κέρκυρας». Η ζωή της είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας, όπως ισχύει για όλες τις πρωταγωνίστριες του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου γι’ αυτό δε θα είχε νόημα να επαναλάβουμε χιλιοειπωμένα πράγματα.
Αρκεί να πούμε ότι μέσα στα 55 χρόνια δράσης της συμμετείχε σε περίπου 120 παραστάσεις στο θέατρο από το 1939 έως το 1994 και 26 ταινίες από το 1951 έως το 1985.
Ψάχνοντας στο αρχείο του Έθνους μπορέσαμε να ανακαλύψουμε σπάνιες φωτογραφίες της Ρένας Βλαχοπούλου, οι οποίες μαρτυρούν το μοναδικό ταπεραμέντο της.
Μάλιστα, στην ιδιωτική της ζωή όταν κάποιος της ζητούσε να αφηγηθεί κάτι κωμικό, ένιωθε προσβεβλημένη και αυτό γιατί αυτομάτως την υποτιμούσαν από καλλιτέχνιδα σε καραγκιόζη. Τότε σε αυτές τις περιπτώσεις απαντούσε με το μοναδικό και πρότυπο κερκυραϊκό της τρόπο:
«Μωρή αϊ στο δι@ολο που μου ζητάς πρωινιάτικα να σου πω κάτι κωμικό. Τι κωμικό; Πάω να ψωνίσω!»