Ρουβάς: Καταλαβαίνω αυτούς που με κρίνουν, φοβούνται το διαφορετικό

26.04.2015
Η αποδοχή από πλευράς του της πρόσκλησης - πρόκλησης να ερμηνεύσει μέρη από το μνημιώδες «Αξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη, σε συναυλία - αφιέρωμα στον συνθέτη, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαΐου, στην πλατεία Νέας Σμύρνης, με αφορμή τα 90ά του γενέθλια, προκάλεσε αντιδράσεις, σχόλια, διαμάχες που άγγιξαν, σε κάποιες περιπτώσεις, τα όρια της υπερβολής και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που οι σημαντικές ειδήσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, δεν λείπουν.

«Είναι ηθικά ορθό να ερμηνεύσει ένας τραγουδιστής που προέρχεται από τον χώρο της ποπ μουσικής ένα τέτοιο έργο - σύμβολο;» αναρωτήθηκαν οι επιεικέστεροι επικριτές του. «Ο Σάκης Ρουβάς θα φέρει τη νεολαία στην πλατεία για ν' ακούσει μελοποιημένη ποίηση» ανταπάντησαν οι υποστηρικτές του. Για μια ολόκληρη εβδομάδα το θέμα πρωταγωνιστεί στις αναρτήσεις και στις συνομιλίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κι όλα αυτά πριν ακόμη ο Σάκης Ρουβάς να έχει βγάλει νότα από το στόμα του...

Ολοι είχαν κάτι να πουν επί του θέματος. Ο Μίκης Θεοδωράκης μαθαίνοντας για τον σάλο που ξέσπασε έσπευσε να εκφράσει, με σαφέστατο τρόπο, τις απόψεις του μέσα από μια μακροσκελή δήλωση - απάντηση η οποία συνοψίζεται στα εξής: «Θεωρώ τη χειρότερη εκτέλεση πολύ καλύτερη από μια απαγόρευση. Μόνος κριτής είναι το κοινό και ο χρόνος». Μια δήλωση που απονέμει δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον Σάκη Ρουβά, ο οποίος τον ευχαρίστησε δημοσίως γι' αυτήν του την τοποθέτηση.

Εχει ενδιαφέρον βεβαίως να μάθουμε τι έχει να πει ο ίδιος ο τραγουδιστής για όλα αυτά. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει παρόμοια επίθεση.

Πριν από λίγους μήνες το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί με αφορμή τη βράβευσή του για την ερμηνεία του Διονύσου στις «Βάχκες» του Ευριπίδη. Σε εκείνη την περίπτωση και παρά το γεγονός ότι οι αντιρρήσεις για τις δυνατότητές του εκφράστηκαν την ώρα που βρισκόταν στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο που του απένειμαν, επέλεξε να μη δώσει περισσότερη έκταση.

Εντονη αμφισβήτηση

Θα περίμενε κανείς ότι ένας καλλιτέχνης που δέχεται ισχυρές επιθέσεις και έντονη αμφισβήτηση, και μάλιστα όχι μία αλλά περισσότερες φορές σε μικρό χρονικό διάστημα, θα βγει κάποια στιγμή στην αντεπίθεση. Ο Σάκης Ρουβάς όμως μόνο αντεπίθεση δεν σκοπεύει να κάνει.

«Δεν στενοχωρήθηκες; Δεν θύμωσες;» τον ρωτώ στη συζήτηση που είχαμε λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τη συναυλία κατά τη διάρκεια της οποίας είχε ήδη δείξει πως δεν σκοπεύει να απολογηθεί για τις επιλογές του.

«Ούτε θυμώνω, ούτε στενοχωριέμαι» μού απαντά με απόλυτη ηρεμία στο βλέμμα και εξηγείται αμέσως μετά: «Κατανοώ πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που φοβούνται. Υπαρχουν πολλοί που είναι επιφυλακτικοί στο διαφορετικό, φοβούνται την αλλαγή και όταν δεν την καταλαβαίνουν και δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν ή να την ακολουθήσουν το πιο εύκολο είναι να την κρίνουν, γιατί αυτό εξυπηρετεί συναισθηματικά τον εαυτό τους που δεν συντάσσεται με τη συγκεκριμένη επιλογή.

Ακόμη όμως και τα αρνητικά σχόλια έχει αποδειχτεί πως τελικά αποτελούν κέρδος γιατί αυτά που κάνω τυχγνάνουν μεγαλύτερης προσοχής. Αν φθάσει στ' αυτιά περισσότερων ανθρώπων το «Αξιον Εστί», έστω και μ' αυτόν τον τρόπο, για μένα είναι κέρδος».

Παρόλα αυτά η επιμονή του να «βουτά» σε άγνωστα για εκείνον καλλιτεχνικά νερά, να τολμά να βιώνει νέες καλλιτεχνικές εμπειρίες οι οποίες έρχονται συχνά κόντρα με το προφίλ που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια δημιουργεί ερωτηματικά. Για ποιο λόγο άραγε ο Σάκης Ρουβάς έχει την επιθυμία να κάνει, παράλληλα με το τραγούδι και κινηματογράφο και θέατρο και αρχαίο δράμα και μελοποιημένη ποίηση και ποιος ξέρει τι άλλο στο μέλλον; Ο ίδιος δίνει τη δική του εξήγηση: «Καθετί καινούργιο που κάνω αποτελεί για μένα ένα είδος προσωπικής και καλλιτεχνικής εξερεύνησης. Γιατί εγώ, στον εαυτό μου, δεν ξεχωρίζω τον άνθρωπο από τον καλλιτέχνη.

Μέσα από κάθε μου δραστηριότητα λοιπόν προσπαθώ να εξηγήσω τα μυστήρια της ζωής. Μου αρέσει να εξελίσσομαι, μου αρέσει να κάνω διαφορετικά πράγματα, μου αρέσουν οι προκλήσεις. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου και ελπίζω να βοηθώ και κάποιους άλλους να γνωρίσουν καλύτερα τον δικό τους εαυτό. Δεν κάνω όμως μόνο ανατρεπτικά πράγματα. Απλά σε αυτά δίνεται η μεγαλύτερη δημοσιότητα».

Κι ο φόβος; Αναρωτιέμαι αν υπάρχει μέσα του ο φόβος πως μια τολμηρή επιλογή η οποία δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα πιθανόν να τού κοστίσει στην καριέρα του. Και ως προς αυτό όμως εμφανίζεται ξεκάθαρος: «Δεν νιώθω φόβο που θα ερμηνεύσω το ''Αξιον Εστί''. Δεν φοβάμαι γιατί δεν είμαι εγώ το θέμα σ' αυτή τη συναυλία, ας μη ρίχνουμε εκεί το βάρος. Το θέμα είναι το ίδιο το έργο, που αφορά όλον τον ελληνισμό, όλη την ανθρωπότητα.

Το θέμα είναι οι μεγάλοι δημιουργοί του, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Οδυσσέας Ελύτης, που για μένα και για όλον τον κόσμο αποτελούν μεγάλους δασκάλους. Το ζητούμενο δεν είναι πόσο καλός θα είναι ο Σάκης στην ερμηνεία του, αν θα τα πει καλά ή όχι αυτά τα τραγούδια, αλλά το γεγονός ότι παρουσιάζεται ένα έργο μνημειώδες και πανανθρώπινο που αφορά όλο τον κόσμο. Εγώ δεν προσβλέπω σε κάποιο κέρδος μέσα από όλο αυτό. Δεν υπολογίζω το αν θα κερδίσω ή θα χάσω ως καλλιτέχνης. Κέρδος για μένα αποτελεί μόνον το γεγονός ότι θα φθάσει αυτό το έργο στ' αυτιά περισσότερων ανθρώπων».

Πάντα έδινε τον καλύτερό του εαυτό

Ακούγοντάς τον κανείς να μιλά νιώθει πως ο Σάκης Ρουβάς έχει δημιουργήσει μια δική του κοσμοθεωρία γύρω από τις διαφορετικές μορφές τέχνης, τον τρόπο με τον οποίον ο ίδιος επιθυμεί να «συνδιαλέγεται» μαζί τους και δεν επιτρέπει σε κανέναν να τού στερήσει αυτό το δικαίωμα.

Εξάλλου, οι περισσότεροι παραδέχονται πως με ό,τι κι αν έχει καταπιαστεί μέχρι σήμερα, το αποτέλεσμα ήταν, αν μη τι άλλο αξιοπρεπές και εμπεριείχε τον καλύτερο εαυτό που ίδιος μπορούσε να δώσει. Παράλληλα, δείχνει να έχει κατανοήσει πολύ καλά πως ακόμη και τα αρνητικά σχόλια εναντίον του το μόνο που καταφέρνουν είναι να συζητιούνται οι δουλειές που κάνει όλο και περισσότερο.

Οπότε, νιώθει ούτως ή άλλως κερδισμένος. Καταφέρνει να διατηρεί την ηρεμία του ακόμη κι όταν τον φέρνεις πρόσωπο με πρόσωπο με τα πιο σκληρά σχόλια που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για εκείνον και την καριέρα του όπως, για παράδειγμα, ότι μπορεί και πραγματοποιεί τις καλλιτεχνικές επιθυμίες του χάρη στο ισχυρό «περιβάλλον» του, που τον στηρίζει σε κάθε του βήμα.

«Ενα ισχυρό περιβάλλον δεν μπορεί, από μόνο του, να δημιουργήσει ταλέντα ούτε καλλιτέχνες που θα έχουν διάρκεια. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, θα γινόταν αυτό καθημερινά. Δεν γίνεται όμως» απαντά με νόημα.Εν αναμονή λοιπόν του αποτελέσματος.

Ο Σάκης Ρουβάς θα βρίσκεται το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου, στη σκηνή, σε μια μεγάλη πλατεία και θα τραγουδά μελωδίες και στίχους που έχουν σημαδέψει την ιστορία της Ελλάδας. Θα προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο το «Αξιον Εστί» και τα τραγούδια του, τα «Ενα το Χελιδόνι», «Της Δικαιοσύνης Ηλιε Νοητέ», «Της Αγάπης Αίματα»... Και σίγουρα μετά το φινάλε θα είναι η σωστότερη στιγμή για κριτικές, θετικές ή αρνητικές.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
[email protected]