Συλλήψεις στην Επίδαυρο: Γυμνή ηθοποιός ξάπλωνε στις κερκίδες

19.09.2014
Μια γυμνή γυναίκα «κατακεκλιμένη και σε μίμηση ερωτικής έξαρσης» οδήγησε προχθές το βράδυ τον διάσημο Γερμανό σκηνοθέτη Ματίας Λάνχοφ στα κρατητήρια.

Παρότι ήταν ηθοποιός, παρότι παριστούσε, υποτίθεται, την Κίρκη, το έκανε χωρίς καμία άδεια στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, όπου πολυμελές γερμανοελβετικό κινηματογραφικό συνεργείο πραγματοποιούσε γύρισμα ντοκιμαντέρ που αφορά τον Λάνχοφ.

Το ντοκιμαντέρ είχε λάβει άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ωστόσο ως προς την Επίδαυρο, το σενάριο προέβλεπε συνομιλία του Ματίας Λάνχοφ (Matthias Langhoff) με τον συνάδελφό του που σκηνοθετεί το ντοκιμαντέρ στην ορχήστρα του θεάτρου. Μετά τη 1 τα ξημερώματα, οι σκηνοθέτες ζήτησαν από τους αρχαιοφύλακες να αποχωρήσουν, όμως εκείνοι παρέμειναν στις θέσεις τους όπως είναι υποχρεωμένοι. Αν και το θέατρο ήταν κλειστό, εφόσον υπήρχε το γύρισμα, δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν μέχρις ότου ολοκληρωνόταν.

Προς μεγάλη τους έκπληξη είδαν λίγο μετά φώτα να ανάβουν ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο διάζωμα και μια γυμνή γυναίκα ξαπλωμένη να παριστάνει, κατά δήλωση των καλλιτεχνών, την Κίρκη. Ενας φύλακας παρενέβη, λέγοντας πως αυτό δεν προβλέπεται από το σενάριο και τους ζήτησε να σταματήσουν. Επειδή οι καλλιτέχνες δεν συμφωνούσαν, κλήθηκε ο αρχιφύλακας που διαπίστωσε προσβολή μνημείου σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο και κάλεσε την αστυνομία.

Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί όλο το συνεργείο και να οδηγηθεί στο κρατητήριο του Ναυπλίου, για προσβολή του μνημείου. Σε μηνύσεις προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία προχώρησε και ο ίδιος ο Ματίας Λάνχοφ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τον σκηνοθέτη και όχι δίκη στο αυτόφωρο. Πάντως, ο αρχαιολογικός νόμος είναι σαφής ως προς την έμμεση βλάβη και προσβολή μνημείου, και η Αρχαιολογική Υπηρεσία ενήργησε σύμφωνα με αυτόν. Κινητοποιήθηκαν τόσο η Γαλλική όσο και η Ελβετική πρεσβεία. Το κινηματογραφικό υλικό έχει κατασχεθεί και θα δημιουργηθεί αντίγραφο στη Γενική Ασφάλεια στην Αθήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι η σχέση του Γερμανού Ματίας Λάνχοφ με την Επίδαυρο είναι... περιπετειώδης. Η παράστασή του «Βάκχες», το 1997, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με τον (γυμνό) Μηνά Χατζησάββα στον ρόλο του Διονύσου, τον Νίκο Καραθάνο ως Πενθέα και τα κρεμασμένα κυκλικά σφάγια (που στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από ημίγυμνες Βάκχες) ως σκηνικό είχε χαρακτηριστεί «προσβλητική για τον χώρο» από μερίδα θεατών και κριτικής και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αλλά και «θεαματικές» αποχωρήσεις θεατών από τις παραστάσεις.

Την επόμενη χρονιά ο Λάνχοφ είχε παρουσιάσει τον «Φιλοκτήτη» του Χ. Μίλερ στη «Μικρή Επίδαυρο», με τους Λ. Βογιατζή, Μ. Χατζησάββα, Χρ. Λούλη, πάλι με εντάσεις και παράπονα, αυτή τη φορά από την πλευρά του σκηνοθέτη...

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ