Ιμάν & Ναόμι κατηγορούν τη Βικτόρια για ρατσισμό!

17.09.2013
Σκληρή επίθεση από τοπ μόντελ δέχτηκε η διάσημη σχεδιάστρια, μαζί με άλλους συναδέλφους της, για την "σχεδόν παντελή" απουσία μαύρων μοντέλων στις πασαρέλες τους.

Οι εβδομάδες μόδας σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες συνεχίζονται, όπως και ο απόηχός τους.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι φωνές των διάσημων μοντέλων Ιμάν (Iman) και Ναόμι Κάμπελ (Naomi Campbell) οι οποίες αντιδρούν, όπως μπορούν στο "ρατσιστικό χώρο της μόδας" όπως έχει μεταλλαχθεί πια.

Την οργή των μοντέλων δέχτηκαν εκτός από τη Βικτόρια Μπέκαμ (Victoria Beckham) και οι επιδείξεις των οίκων Σανέλ, Κάλβιν Κλάιν, Αρμάνι, Γκούτσι, Σεν Λορέν, Ρομπέρτο Καβάλι και Μαρκ Τζέικομπς, όπου χρησιμοποιήθηκαν "ένα ή κανένα έγχρωμα μοντέλα".

Η Ιμάν, η οποία είναι εδώ και χρόνια παντρεμένη με τον Ντέιβιντ Μπάουι (David Bowie) ένωσε τις δυνάμεις της με τη Ναόμι και την ακτιβίστρια Μπέθαν Χάρντισον έχοντας βάλει σκοπό να δημιουργήσουν μια πασαρέλα λιγότερο ρατσιστική.

Η ομάδα έστειλε μάλιστα μια ανοιχτή επιστολή προς σύσσωμο τον κόσμο της μόδας εξηγώντας πού βασίζουν τη "σταυροφορία" τους:

"Όλα τα μάτια είναι επάνω σε μια βιομηχανία που κάθε σεζόν παρακολουθεί οίκους μόδας να χρησιμοποιούν σε σταθερή βάση ένα ή κανένα έγχρωμα μοντέλα. Όποια και αν είναι η πρόθεση, το αποτέλεσμα είναι ο ρατσισμός.

Το να μη δέχεσαι μια διαφορετική βάση στο χρώμα του δέρματος ξεπερνά ξεκάθαρα την όποια 'αισθητική' όταν πρόκειται για κάτι που επαναλαμβάνεται καθαρά από κάποιον σχεδιαστή.

Είτε πρόκειται για απόφαση του σχεδιαστή, του στυλίστα ή του καλλιτεχνικού διευθυντή, η απόφαση να χρησιμοποιηθούν κατά βάση μόνο λευκά μοντέλα, αποκαλύπτει ένα χαρακτηριστικό που δεν ταιριάζει στη μοντέρνα κοινωνία.

Δεν μπορεί πια να είναι αποδεκτό, ή να συγχέεται με τη χρήση μοντέλων από την Ασία. Όσο για την περασμένη σεζόν, ορίστε οι οίκοι μόδας που είναι ένοχοι αυτής της ρατσιστικής δράσης", γράφουν στην επιστολή τους οι τρεις γυναίκες ονομάζοντας όλους τους οίκους που αναφέρθηκαν πιο πάνω ενώ αφορά επίσης τόσο τα γυναικεία όσο και τα αντρικά εσώρουχα.

"Δεν υποστηρίζουμε ότι είναι ρατσιστές οι ίδιοι, όμως η πράξη τους είναι ρατσιστική", ξεκαθάρισε η Ναόμι σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, ενώ επίσημη απάντηση από την πλευρά της Βικτόρια Μπέκαμ ή κάποιου άλλου σχεδιαστή δεν υπάρχει.

Ζ. Κ.