Μαστεκτομή: η συγκλονιστική περιγραφή της Τζολί

14.05.2013
Η διάσημη ηθοποιός εξηγεί τις λεπτομέρειες της επέμβασης, σε μια ιδιαίτερα συναισθηματική και αποκαλυπτική εξομολόγηση.

Το νέο για την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε η Αντζελίνα Τζολί (Angelina Jolie) έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Έχει όμως ενδιαφέρον να σταθούμε στις λεπτομέρειες της όλης ιστορίας, όπως τις μεταφέρει η ίδια η σταρ.

Σε επιστολή που έστειλε στους New York Times σήμερα, η 37χρονη Αντζελίνα εξιστορεί όλο το χρονικό της "δικής της ιατρικής απόφασης", έκφραση την οποία χρησιμοποιεί και για τίτλο στο άκρως συγκινητικό γράμμα και κατ' επέκταση και στο άρθρο. (My medical decision)

"Η μητέρα μου πάλευε με τον καρκίνο περίπου μια δεκαετία μέχρι που τελικά πέθανε στα 56 της χρόνια. Κρατήθηκε αρκετά για να γνωρίσει τα μεγαλύτερα από τα εγγόνια της και να τα κρατήσει στην αγκαλιά της. Όμως τα υπόλοιπα παιδιά μου δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να τη γνωρίσουν και να βιώσουν πόσο δοτική και γεμάτη χάρες ήταν.

Μιλούμε πολύ συχνά για τη 'μαμά της μαμάς' και πιάνω τον εαυτό μου να προσπαθώ να τους εξηγήσω για την αρρώστια που την πήρε μακριά μας. Με έχουν ρωτήσει αν το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και σε μένα. Τους λέω πάντα να μην ανησυχούν, όμως η αλήθεια είναι πως όντως κουβαλάω το 'προβληματικό' γονίδιο BRCA1, το οποίο αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο το μαστού ή των ωοθηκών", εξήγησε αρχικά η Αντζελίνα τονίζοντας ότι οι γιατροί της της έδιναν ένα 87% ποσοστό για την πρώτη περίπτωση και ένα 50% για τη δεύτερη -παρόλο που για κάθε γυναίκα οι αριθμοί αυτοί είναι διαφορετικοί.

"Μόλις αντιλήφθηκα ότι αυτή ήταν και η δική μου πραγματικότητα, αποφάσισα να προλάβω το κακό και να ελαχιστοποιήσω το ρίσκο όσο περισσότερο μπορούσα. Έτσι πήρα την απόφαση να κάνε μια προληπτική διπλή μαστεκτομή", εξήγησε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, συμπληρώνοντας ότι "ξεκίνησε από τα στήθη καθώς σε αυτό το σημείο το ποσοστό ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ωοθηκών, ενώ και το χειρουργείο ήταν πιο περίπλοκο".

"Στις 27 Απριλίου ολοκλήρωσα τις τρίμηνες ιατρικές διαδικασίες που απαιτούσαν οι μαστεκτομές κρατώντας τα πάντα ιδιωτικά και έχοντας τη δυνατότητα να συνεχίσω με τη δουλειά μου. Τώρα όμως, γράφω γι' αυτό επειδή ελπίζω άλλες γυναίκες να ωφεληθούν από την εμπειρία μου αυτή", εξηγεί στη συνέχεια η Τζολί τονίζοντας πως παρόλο που ακόμη και σήμερα η λέξη "καρκίνος" και μόνο προκαλεί ταραχή, είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι μπορεί κανείς να μάθε μέσα από εξετάσεις αίματος πόσο "ύποπτος" είναι για αυτές τις μορφές και να πάρει ανάλογη δράση.

"Η δική μου διαδικασία ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου με μία πρακτική που είναι γνωστή ως η 'καθυστέρηση της θηλής', που διασφαλίζει ότι δεν θα νοσήσει το σημείο πίσω από τις ρόγες ενώ ταυτόχρονα τραβά περισσότερο αίμα στην περιοχή. Σε αυτό το σημείο υπάρχει λίγος πόνος και πολλές μελανιές, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες τπ να σωθεί η θηλή, οπότε...".

"Δύο εβδομάδες αργότερα έκανα το μεγάλο χειρουργείο, όπου ο ιστός του στήθους απομακρύνθηκε και μπήκαν στη θέση του προσωρινά γεμίσματα. Η επέμβαση κράτησε οκτώ ώρες. Ξυπνάς με σωληνάκια και καλώδια στα στήθη, αλλά δεν μοιάζει με σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας", συνέχισε η Τζολί, συμπληρώνοντας ότι λίγες μέρες μετά την εγχείρηση μπορείς να επιστρέψεις στην κανονική ζωή.

"Εννέα εβδομάδες αργότερα, το τελικό χειρουργείο ολοκληρώνεται με την αναδόμηση των μαστών με εμφυτεύματα. Υπήρξαν αρκετές βελτιώσεις σε αυτό τον τομέα τα τελευταία χρόνια και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι όμορφο".

Όσο για τον λόγο που την έκανε να δημοσιοποιήσει την εμπειρία της;

"Θέλησα να γράψω αυτή την ιστορία για να πω στις άλλες γυναίκες ότι η απόφαση για τη μαστεκτομή δεν ήταν εύκολη. Όμως είμαι πολύ χαρούμενη που την πήρα. Οι πιθανότητες να αναπτύξω καρκίνο του μαστού έπεσαν από 87% σε κάτω του 5%. Τώρα μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται ότι θα με χάσουν από αυτή την ασθένεια", συνεχίζει με ευαισθησία και πάθος η Τζολί που τονίζοντας ότι δεν νοιώθει να έχει χάσει στο παραμικρό τη θηλυκότητά της, δεν ξεχνά να αναφερθεί ειδικά και εκτενώς στον σύντροφο της ζωή της.

"Είμαι ευτυχής που έχω έναν σύντροφο, τον Μπραντ Πιτ (Brad Pitt) που μου δίνει τόση αγάπη και συμπαράσταση. Έτσι, όποιος έχει μια σύζυγο ή μια φιλενάδα που το περνά αυτό, να ξέρετε ότι και εσείς είστε σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας. Ο Μπραντ ήταν στο Pink Lotus Breast Center, όπου νοσηλεύτηκα, κάθε λεπτό όλων των επεμβάσεων. Καταφέραμε να βρούμε στιγμές να γελάσουμε μαζί. Ξέραμε ότι αυτό ήταν το σωστό πράγμα να κάνουμε για την οικογένειά μας και τελικά νιώθαμε ότι θα μας έδενε περισσότερο. Και έτσι έγινε".

Κλείνοντας την επιστολή της, η Αντζελίνα Τζολί προέτρεψε όλες τις γυναίκες να "ψαχτούν" καλά και να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, όσο σκληρές και αν είναι, δίνοντας ταυτόχρονα και μερικά στατιστικά στοιχεία που τρομάζουν...

"Ο καρκίνος του μαστού και μόνο σκοτώνει 458.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κυρίως σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Πρέπει η εύκολη πρόσβαση όλο και περισσότερων γυναικών σε γονιδιακές εξετάσεις να γίνει προτεραιότητα, όπου και αν ζουν. Το κόστος μιας εξέτασης για BRCA1 και BRCA2 στα $3.000 -και πάνω- στις ΗΠΑ παραμένει εμπόδιο για πολλές γυναίκες".

Και κλείνει την επιστολή η Αντζελίνα ως εξής:
"Επέλεξα να μην κρατήσω την ιστορία μου ιδιωτική γιατί υπάρχουν τόσες γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι ενδέχεται να ζουν υπό τη σκιά του καρκίνου. Είναι η ελπίδα μου ότι και εκείνες θα μπορέσουν να εξετάσουν τα γονίδιά τους και αν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως εγώ, να γνωρίζουν ότι έχουν ισχυρές επιλογές. Η ζωή έρχεται με πολλές προκλήσεις. Εκείνες που δεν θα έπρεπε να μας τρομάζουν είναι όσες μπορούμε να ελέγξουμε".

Ζωή Κίττα