Α. Νικολούλη: "Το κανάλι όφειλε να μας προστατέψει"

09.05.2011
Μετράει περισσότερες από 400 εκπομπές και 2.000 πολύπλοκες υποθέσεις εξαφανίσεων σε 10 χρόνια στο Αlter και σε 16 συνολικά τηλεοπτικής διαδρομής. Θα μπορούσαν να είναι χρόνια μόνο με ευχάριστες στιγμές συγκίνησης και επιτυχίας. Ομως, τώρα η Αγγελική Νικολούλη είναι πραγματικά θυμωμένη. Κι έχει λόγους γι’ αυτό τους οποίους μοιράζεται αποκλειστικά με το Radar!

Ολοι γνωριζουν την παράδοξη κατάσταση που επικρατεί στον Alter. Πώς σε βρίσκουν αυτές οι μέρες χωρίς να προετοιμάζεις την εκπομπή το «Φως στο τούνελ»;

Νιώθω πραγματικά απέραντη λύπη. Μαζί με μας στεναχωριούνται και οι τηλεθεατές κι αυτό το εισπράττουμε με μηνύματα που λαμβάνουμε και με αυτά που μας λένε στον δρόμο. «Γιατί σταματήσατε; Πότε θα ξαναβγεί στον αέρα η εκπομπή;» ρωτούν. Κι εκεί τι μπορείς να απαντήσεις χωρίς να νιώσεις άσχημα;

Τι απαντάς λοιπόν;

Την αλήθεια: Δεν ξέρω. Δεν έχω ιδέα. Κι αν κάτι με θυμώνει πολύ είναι ότι όφειλαν οι άνθρωποι του καναλιού να έχουν δει τις ξέρες πριν πετάξουν πάνω τους με τόση ευκολία το καράβι. Οφειλαν να μας είχαν προστατέψει όλους. Ζούμε τόσους μήνες τον Γολγοθά. Σηκώνουμε τον σταυρό. Πόσο θα περιμένουμε για την Ανάσταση;

Εχεις μαζέψει τα πράγματά σου από το κανάλι;

Ούτε στυλό δεν έχω πάρει από το γραφείο μου. Είναι όλα όπως τα άφησα μετά την τελευταία εκπομπή που βγήκε στον άερα.

Πώς και δεν έχεις σκεφτεί να αποχωρήσεις;

Κάτω από άλλες συνθήκες, με τη ρήτρα που υπάρχει στο συμβόλαιό μου, θα μπορούσα να το είχα κάνει. Εγώ, όμως, τιμώ το συμβόλαιό μου. Οπως κάνουν άλλωστε και οι άλλοι παρουσιαστές στο κανάλι του Alter.

Εχετε επικοινωνία μεταξύ σας οι παρουσιαστές του καναλιού;

Ναι, έχουμε. Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία. Κι όλοι ελπίζουμε για τη λύση. Αυτή μας ενδιαφέρει.

Είσαι, όμως, είσαι χρόνια επαγγελματίας. Δεν σκέφτεσαι το επόμενο βήμα σου;

Το σκέφτομαι φυσικά. Ακριβώς επειδή όπως είπες είμαι επαγγελματίας και πάνω απ’ όλα αγαπώ την εκπομπή μου. Το «Φως στο τούνελ» αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο. Είναι μια εκπομπή κοινωνικής προσφοράς. Εχουν βοηθηθεί πάρα πολλοί αυτά τα χρόνια. Δεν θα σταματήσει να υπάρχει. Και νομίζω κανείς δεν το θέλει αυτό.

Δεν έχεις κουραστεί τόσα χρόνια με την ίδια εκπομπή;

Να με κουράσει το να προσφέρω στους συνανθρώπους μου βοήθεια; Καθόλου! Κατά καιρούς μού έχουν γίνει διάφορες προτάσεις για διαφορετικού τύπου εκπομπές και τις έχω αρνηθεί. Να κάνω τι; Την ειδήμονα σε ένα «παράθυρο»; Δόξα τω Θεώ, έχουμε ήδη αρκετούς τέτοιους!

Αληθεύει ότι μίλησες με επιτελικά στελέχη του Mega για να συνεχίσεις εκεί την εκπομπή;

Είναι μια πληροφορία που διέρρευσε τα τελευταία 24ωρα. Μην περιμένεις να σου πω με ποιους έρχομαι σε επαφή και τι κουβεντιάζω. Ας δούμε τι γίνεται τώρα, πώς και αν θα σωθεί το κανάλι, αν μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε γι’ αυτό και τα άλλα θα τα δούμε μετά τον Ιούνιο, που λήγει το συμβόλαιό μου. Προτεραιότητά μου είναι το Alter.

Δεν θεωρείς λοιπόν ότι το κεφάλαιο Alter έχει κλείσει.

Δεν θέλω να το σκέφτομαι καν! Από την άλλη, βλέπω ότι δεν υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις. Είμαστε σε διαρκή αναμονή. Είχαμε την ελπίδα ότι βρισκόμασταν σε καλό δρόμο, με τις προτάσεις στις τράπεζες, τους νέους μετόχους... Μάθαμε ότι ναυάγησε η ιστορία. Τέτοια προσμονή, τέτοια ανάγκη και τέτοιο αδιέξοδο... Τη μια πιστέψαμε ότι το «έργο» τελείωσε. Την άλλη ότι συνεχίζουμε. Δεν ξέρω πια τι να πω στους συνεργάτες μου. Δεν ξέρουμε όλοι μας τι να περιμένουμε. Ας βγει τουλάχιστον κάποιος να μας πει επίσημα ότι είμαστε άνεργοι να ξέρουμε τι να κάνουμε από εδώ και στο εξής. Αλλά δεν εμφανίζεται κανείς για να μιλήσει στους εργαζόμενους κι αυτό είναι το χειρότερο.

Πόσο καιρό έχεις να πληρωθείς;

Οπως όλοι. Από τον Γενάρη. Το προσπερνώ όμως το οικονομικό θέμα αρκεί να βρεθεί λύση. Περισσότερο με απασχολεί ότι παραμένουν απλήρωτοι οι συνεργάτες μου. Ανθρωποι που έχουν δουλέψει πολύ και για πολλά χρόνια, νεότεροι, μεγαλύτεροι... Υπάρχουν ζευγάρια που δουλεύουν στο κανάλι, οικογένειες που περιμένουν να ζήσουν από αυτό.

Μείωση μισθού σού είχε γίνει;

Η πρώτη ήταν πριν από δυο χρόνια κι ήταν της τάξης του 30%. Κι είχα πει «εντάξει, οι καιροί είναι δύσκολοι». Είχα συμφωνήσει χωρίς να φέρω καμία αντίρρηση. Πιο πρόσφατα, τον Οκτώβριο, μου έγινε και δεύτερη μείωση, επίσης 30%. Αλλά αυτήν τη φορά, κανένας από τους παρουσιαστές στους οποίους έγιναν οι μειώσεις δεν ρωτήθηκε. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν κι απλώς μας έκοψαν τα χρήματα. Και πάλι είπα: «Ας είναι, δεν πειράζει. Αρκεί να υπάρξει συνολική λύση».

Τώρα τι λες; Αλλαξες σκεπτικό έπειτα από όλα αυτά;

Οχι, υποστηρίζω ακριβώς το ίδιο. Να βρεθεί λύση και θα συνεχίσω την εκπομπή που αγαπώ έστω και με λίγα.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί ιλιγγιώδη ποσά για τους παρουσιαστές. Ισχύουν;

Προφανώς κάποιοι έπαιρναν πολλά, αλλά όχι ιλιγγιώδη ποσά όπως κάποιοιο διαδίδουν. Παλιότερα τα πράγματα σαφώς και ήταν αλλιώς. Πολλοί παρουσιαστές έκαναν άνετη ζωή, τους χάριζαν ακόμη και σκάφη... Αλλά αν τα έφερναν τα χρήματα που έπαιρναν, με υψηλή τηλεθέαση και διαφημίσεις, καλώς τα έπαιρναν. Αν όμως τους τα έδιναν για τα ωραία τους μάτια, κακώς τους τα έδιναν.

Είπες «παλαιότερα». Μετά τι έγινε;

Τα τελευταία χρόνια οι καναλάρχες κατάλαβαν κάποια πράγματα και κατέβασαν τους τηλεοπτικούς αστέρες από το βάθρο τους. Εκοψαν σε πολλούς τα φτερά και καλά έκαναν!

Στο κανάλι σου τι γινόταν; Κυκλοφορούν φήμες για κακοδιαχείριση. Λέγεται πως μέχρι πρότινος παρουσιάστρια εκπομπής με χαμηλή τηλεθέαση αμειβόταν με 40.000 ευρώ μηνιαίως. Πανελίστες -που χάθηκαν σε μια σεζόν- εισέπρατταν διψήφιους μισθούς κι άλλοι λένε πως, πριν από μερικά χρόνια, στέλεχος είχε προσλάβει... ξεματιάστρα έναντι αδράς αμοιβής.

Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι δίνονταν χρήματα σε παρουσιαστές που τους τα έφερναν. Για τα υπόλοιπα μη με ρωτάς. Δεν τα γνωρίζω κι ούτε θέλω να τα μάθω.

Λέγεται πως το Alter έχει παθητικό περίπου 550 εκ. ευρώ. Και από την άλλη τα διαφημιστικά έσοδα έχουν προεισπραχθεί για αρκετό καιρό ακόμα. Πόσο εύκολο, όσο κι αν το θέλει κανείς, είναι να υπάρξει λύση στο πρόβλημα;

Εύκολο ίσως να μην είναι, αλλά για να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κάποιο φως θα υπάρχει. Το πρόβλημα άλλωστε είναι γενικό. Ποιο κανάλι δεν έχει παθητικό; Δημιουργήθηκαν σε κανάλια θέσεις εργασίας χωρίς οι υπεύθυνοι να μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Μου έλεγαν: «Πάρε κι άλλο κόσμο στην εκπομπή» κι απαντούσα «όχι, ευχαριστώ. Είμαι εντάξει». Δεν ήθελα να πάρω κόσμο στον λαιμό μου, να προχωρήσω σε απολύσεις αν κάποιος έκρινε ότι οι συνεργάτες μου ήταν ξαφνικά υπεράριθμοι. Κυρίως, όμως, τα βάζω με τις τράπεζες.

Γιατί κυρίως με αυτές;

Με ποια κριτήρια δανειοδοτούσαν; Πώς έφεραν όχι μόνο ένα κανάλι αλλά έναν ολόκληρο λαό σε αδιέξοδο; Πώς μπόρεσαν και δημιούργησαν πλαστά όνειρα στους πολίτες; Τι περίμεναν ότι θα γίνει; Αυτές έχουν κατά τη γνώμη μου ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών.

Με το χέρι στην καρδιά: Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, μετάνιωσες που τόσα χρόνια -και ιδιαίτερα πέρυσι- έκλεινες τα αυτιά σου στις προτάσεις από άλλα κανάλια;

Με το χέρι στην καρδιά, λοιπόν, σου απαντάω πως όχι, δεν έχω μετανιώσει. Παγιδεύτηκα, όπως τόσοι εργαζόμενοι. Ομως το κανάλι αυτό με στήριξε και το στήριξα. Μου έδωσε και του έδωσα. Ηταν 10 όμορφα χρόνια τα οποία θυμάμαι με πολλή αγάπη. Κούραση πολλή, αλλά και επιτυχίες πολλές. Κάναμε καλή δουλειά.

Ενα από τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι ότι το κανάλι θα λειτουργήσει μεν, αλλά με 200 άτομα προσωπικό. Είναι εφικτό αυτό;

Οι παραγωγές του Alter είναι εσωτερικές. Κι αυτό σημαίνει μικρότερο κόστος, αλλά περισσότεροι εργαζόμενοι. Φαντάζομαι ότι αυτό θα εκτιμηθεί από τους ιθύνοντες, τους καινούργιους μετόχους αν τελικά υπάρξουν.

Υπάρχει περίπτωση να γίνει το κανάλι αμιγώς ενημερωτικό, όπως λένε κάποιες πληροφορίες, ή να στηρίζει κυρίως το πρόγραμμά του σε βιντεοταινίες, όπως υποστηρίζουν άλλοι. Σε ένα τέτοιο κανάλι θα είχες θέση;

Προτεραιότητα είναι να πληρωθεί ο κόσμος και να πάρει τα λεφτά του. Τα δικαιούται γιατί τα δούλεψε. Για όλα τα υπόλοιπα, ακόμα βλέπουμε.

Data Bank
Συμμετέχει εθελοντικά στις δραστηριότητες του Silver Αlert, που ασχολείται με τις εξαφανίσεις ηλικιωμένων ατόμων.

Σύντομα θα βγει στον αέρα το ανανεωμένο site της, www.anikolouli.gr , με πλούσιο υλικό από εκπομπές της, video και φωτογραφίες ατόμων που έχουν εξαφανιστεί.

Πέρασε τις μέρες του Πάσχα στην Αλεξανδρούπολη μαζί με την Πηγή Δεβετζή και άλλαξε το εισιτήριο επιστροφής για Αθήνα τρεις φορές!

Η κοινωνική προσφορά της εκπομπής, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της στο Internet, αναγνωρίστηκε διεθνώς, από την Euro Union Consult a.f.b.l. (ανεξάρτητο κοινωνικό φορέα, που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Παράλληλα, έχουν δοθεί στο «Τούνελ» 19 βραβεία από φορείς, περιοδικά και άλλους.

Ο γιος της Κωνσταντίνος ζει στην Αμερική. Eχει σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αγγλία και στο Χόλυγουντ.

  • LADY GUINESS!Πέραν της καταχώρησής της στo Βιβλίο Γκίνες για την εκπομπή με το μεγαλύτερο ποσοστό ανευρέσεων διεθνώς, τα ποσοστά τηλεθέασης που κατέγραψε για την υπόθεση Νικολαΐδη- Καλαθάκη (70%) παραμένουν νούμερα ρεκόρ για τα εγχώρια τηλεοπτικά πράγματα.

ΖΕΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ