Κ. Γαρμππή: "Δεν θα γίνω η καρικατούρα του εαυτού μου"!

19.04.2011
Επειτα από ένα διάστημα αποχής και κίτρινων σεναρίων γύρω από το όνομά της, η Καίτη Γαρμπή επιστρέφει δυναμικά για να ολοκληρώσει την καλλιτεχνική της μετάλλαξη, που τόσο καιρό επιθυμεί. Ευτυχώς παρά τα σημαντικά ονόματα που στηρίζουν την αλλαγή πλεύσης της η ίδια παραμένει αναλλοίωτα ειλικρινής και αυθεντική, χωρίς να πέφτει στην παγίδα της σοβαροφάνειας.

ΚΑΙΤΗ ΓΑΡΜΠΗ
Επειτα από ένα διάστημα αποχής και κίτρινων σεναρίων γύρω από το όνομά της, η Καίτη Γαρμπή επιστρέφει δυναμικά για να ολοκληρώσει την καλλιτεχνική της μετάλλαξη, που τόσο καιρό επιθυμεί. Ευτυχώς παρά τα σημαντικά ονόματα που στηρίζουν την αλλαγή πλεύσης της η ίδια παραμένει αναλλοίωτα ειλικρινής και αυθεντική, χωρίς να πέφτει στην παγίδα της σοβαροφάνειας.

Συνέντευξη στον Λεονάρντο Ορφανίδη
Εικονογράφηση: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΖΑΝΤΕ

Εξαφανισμένη, χρεωμένη οικονομικά, μεταλλαγμένη καλλιτεχνικά...

Τι συμβαίνει τελικά με σένα; Εδώ και πολλά χρόνια τρώγομαι να αλλάξω κάτι στην καριέρα μου κι αυτό το φανταζόμουν σε διαφορετικούς χώρους και λέγοντας διαφορετικά πράγματα. Δεν αποποιούμαι ό,τι έχω κάνει έως τώρα, τα τελευταία χρόνια όμως έγινε πολύ μεγάλη η ανάγκη μου για αλλαγή. Ετσι, ο Θεός μού έφερε στον δρόμο μου τον Νίκο Αντύπα, που έκανε το όνειρό μου πραγματικότητα. Να πω πράγματα πιο «ψαγμένα» τόσο στους στίχους όσο και στη μουσική, και να κινηθώ σε διαφορετικούς χώρους.

Μια τέτοια κίνηση δεν εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο;

Κατ’ αρχάς νομίζω ότι ξεφύγαμε από τη χύμα νοοτροπία «πάρε ό,τι σου δίνω». Το κριτήριο του κόσμου άλλάξε. Και πάντα ήμουν άνθρωπος που έπαιρνε ρίσκο. Υπήρχε σταθερά μια νέα πρόταση στους δίσκους μου, παρότι σαφώς είμαι εμπορική τραγουδίστρια.

Πιο «ψαγμένο» ρεπερτόριο ίσον λιγότερα νυχτοκάματα, πανέρια και σουξέ. Τα έχεις σκεφτεί όλα αυτά;

Βεβαίως! Και έχω αρνηθεί προτάσεις πολύ δελεαστικές για τους καιρούς αυτούς, με πάρα πολλά χρήματα. Επιμένω όμως! Οι ανάγκες μου ως ανθρώπου και καλλιτέχνη είναι πιο σημαντικές από όλα τα υπόλοιπα.

Ο φόβος να σε πουν ξαφνικά «δήθεν» ή να μη σε ακολουθήσει το κοινό σου δεν σε φοβίζει;

Ποτέ ο κόσμος δεν θα σκεφτόταν έτσι για εμένα. Από τον πρώτο δίσκο κιόλας θυμάμαι ότι έγραψα ότι θα προσπαθήσω για τον κόσμο να γίνομαι σε κάθε δίσκο και καλύτερη. Σ’ αυτήν τη φάση, το καλύτερό μου είναι αυτό που κάνω. Δεν μπορεί να θεωρηθεί δήθεν. Και δεν μπορεί να είναι δήθεν για δεύτερη φορά. Αν πούμε ότι με τον πρώτο δίσκο «Καινούργια εγώ» έκανα το πείραμά μου, τώρα πια δεν είναι ούτε πείραμα, ούτε δήθεν. Είναι η αλήθεια μου.

Ενιωσες κάποια στιγμή ότι αρχίζεις και επαναλαμβάνεσαι;

Βεβαίως, έκανα την αυτοκριτική μου πριν από τον δίσκο «18 χρόνια live», όπου είπα «θα πρέπει να πω πάλι τα ίδια». Κατάλαβα πως αν συνέχιζα να κυνηγώ το σουξέ θα το έκανα πλέον μηχανικά.

Εχεις αποστασιοποιηθεί κάπως, άρα λογικά παρατηρείς πιο πολύ. Πώς βλέπεις τα πράγματα γύρω σου;

Βλέπω ότι ο κόσμος δεν θα πληρώσει πια τα 200 και 300 ευρώ το μπουκάλι. Και πολύ καλά κάνει γιατί και με 15 ευρώ μπορεί να διασκεδάσει, χωρίς να στριμωχτεί, όπως γίνεται στους τεράστιους χώρους, να απολαύσει πραγματικά τον τραγουδιστή.

Βλέπεις συναδέλφους που θεωρείς ότι έχουν γίνει καρικατούρα του εαυτού τους;

Ναι, το βλέπω σε πολλές, αλλά βλέπω και άλλους που ψάχνονται, δίνοντας το λαϊκό τραγούδι με εντελώς νέο και σημερινό τρόπο. Βλέπω συναδέλφισσες που κυριολεκτικά τα δίνουν όλα στη σκηνή, αλλά που μετά η πόρτα του καμαρινιού τους παραμένει ερμητικά κλειστή για τον κόσμο. Εγώ αντίθετα μπορεί να δείχνω πιο ήπια και απόμακρη στην πίστα, αλλά η σχέση μου με τον κόσμο είναι σχέση ζωής. Και πηγάζει μέσα από την καρδιά μου,όχι βάσει στρατηγικής.

Σου έγινε και πρόταση να ξαναγυρίσεις στον Φοίβο...

Από τη στιγμή που ακούστηκε ότι αλλάζω εταιρεία οι προτάσεις ήρθαν από πολλές πλευρές. Ηρθε και μέσω κοινών γνωστών από την εταιρεία του Φοίβου, αλλά αυτό που θέλω να κάνω τώρα δεν έχει καμία σχέση με ό,τι κάνει ο Φοίβος σήμερα.

Τι καλό σου άφησε αυτή η ιστορική σχεδόν συνεργασία;

Και κάποιο παράπονο ενδεχομένως; Σίγουρα με τον Φοίβο κάναμε πολύ μεγάλες επιτυχίες. Εκείνος ήταν ένα υπερταλαντούχο παιδί που μόλις τότε ξεκινούσε και κάναμε πολύ ωραία πράγματα αλλά αυτή η φάση τελείωσε. Οπως καθετί αν το ξεχειλώνεις καταλήγει βαρετό, έτσι και σε μια τόσο στενή συνεργασία χρόνων πέφτεις σε μια παγίδα και ο ένας παρασύρει τον άλλο. Πρέπει λοιπόν ένας από τους δύο να βγει απέξω και να δει καθαρά τι συμβαίνει. Ή να παρασύρει και τον άλλο να κάνει κάτι διαφορετικό ή να φύγει.

Τι συνέβη ακριβώς και σε παρουσίασαν ξαφνικά σε οικονομική καταστροφή;

Η φασαρία αυτή έγινε απλώς γιατί τώρα είμαι στην επικαιρότητα ξανά. Εχουν πιαστεί από κάτι το οποίο συνέβη 3 χρόνια πριν, καποιες κινήσεις μου με ακίνητα. Θεωρώ τόσο γελοίο να απολογούμαι για λεφτά που έβγαλα μέσα από τη δουλειά μου. Ουτε έκλεψα, ούτε δανείστηκα, ούτε εξαπάτησα κανέναν! Πούλησα πριν από καιρό ένα σπίτι, για όνομα του Θεού! Μπορεί να πούλησα αυτό το κάποιο σπίτι και να πήρα 10 άλλα! Σημαίνει κάτι αυτό; Δεν νομίζω ότι το κοινό θέλει να ασχοληθεί με τον τραπεζικό μας λογαριασμό. Απλώς κάποιος του χώρου έμαθε ότι πουλήθηκαν δύο σπίτια πριν από 3 χρόνια. Και ξέρεις γιατί νευριάζω; Γιατί επιλέγουν να το κάνουν αυτό τη στιγμή που έχω ένα άλμπουμ για το οποίο είμαι πολύ περήφανη και θα ήθελα να μιλάω γι’ αυτό και όχι να προσπαθώ να εξηγήσω κατά φαντασίαν σενάρια.

Και οι δηλώσεις του Διονύση στο Radar! για φυγή σας στο εξωτερικό;

Ο Διονύσης είναι λίγο πλακατζής και extreme όταν μιλάει. Oχι, σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα ?ειδικά τώρα, που είμαστε και οι δύο σε πολύ δημιουργική φάση επαγγελματικά. Εκείνος το έχει όντως όνειρο να μεταναστέψουμε κάποια στιγμή οικογενειακώς, αλλά έχουμε χρόνο για τέτοιες ανατροπές!

Τελικά τον κρατήσατε ολοζώντανο αυτό τον γάμο, κανείς δεν πόνταρε στην αρχή, όπως ξέρεις...

Το βασικό είναι ότι παρότι είμαστε συνάδελφοι δεν είχαμε ποτέ ανταγωνιστική σχέση με τον Διονύση. Θυμάμαι πάντα δηλαδή να μου λέει κάτι και να πετάω από τη χαρά μου και να αφήνω το δικό μου επαγγελματικό κομμάτι στην άκρη και αντίστροφα. Μια σχέση κρατιέται με το χιούμορ, γιατί όποιος παίρνει σοβαρά και τον εαυτό του και τη σχέση νομίζω κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Το γέλιο σού δημιουργεί μια αίσθηση ελευθερίας πολύτιμη για έναν γάμο.

Θυμάμαι που έλεγαν στη Sony «η Καίτη μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά βάζει την προσωπική της ζωή σε πρώτη μοίρα και καμιά φορά τεμπελιάζει».

Πόσο αλήθεια (γέλια)! Οντως τεμπέλιαζα! Γιατί όλα πηγαίνανε ρολόι! Εχω ένα κακό, είμαι πολύ καλοπροαίρετη. Εκείνη λοιπόν την εποχή είχαν πέσει όλοι επάνω μου, και πιστεύω ότι τα κάναν όλα σωστά. Και σκέφτηκα, γιατί να κουραστώ παραπάνω, γιατί να επιβλέψω; Οπου και να γυρνούσα με άκουγα και με έβλεπα. Οπότε εγώ ασχολιόμουν με τις ανθρώπινες σχέσεις, με τις δημόσιες ασχολούνταν εκείνοι. Εγώ σκεφτόμουν τους φίλους μου, να βγω με τον αγαπημένο μου, να πάω στο σινεμά μου, να διαβάσω τα βιβλία μου, να φάω τις σοκολάτες μου. Πάνω απ’ όλα η προσωπική μου ζωή, καλώς ή κακώς.

Με την εμφάνισή σου, που συνόδευσε όλη την πορεία σου, τι σχέση έχεις;

Αρμονική, αν και κάποιες τελευταίες φωτό μου όπου είχα πάρει μερικά κιλά δεν με έκαναν να πεταξω από χαρά (γέλια)! Εκανα λοιπόν για πρώτη φορά στη ζωή μου σοβαρά δίαιτα και επανήλθα στα κανονικά μου. Οσο για επεμβάσεις, δεν είναι κάτι που θα έκανα ποτέ. Αξιοποιώ κάθε θεραπεία που βασίζεται σε φυσικές αρχές. Ποτέ δεν θα έβαζα νυστέρι πάνω μου. Πρώτον, γιατί το φοβάμαι και δεύτερον, γιατί δεν θέλω να γίνω η καρικατούρα του εαυτού μου. Θέλω τις εκφράσεις μου, το βλέμμα μου και όχι μια ανέκφραστη όψη.

Ποια ήταν μια πραγματικά δύσκολη φάση;

Οταν αποφάσισα να είμαι μόνη μου, να πάρω την τύχη, τη δισκογραφία, το μέλλον μου στα χέρια μου. Εκεί τα βρήκα δύσκολα. Γιατί έπρεπε να έχω έναν μηχανισμό και να μην τεμπελιάζω. Δηλαδή έπρεπε να είχα φροντίσει να έχω τους δικούς μου ανθρώπους, ένα οργανωμένο team ανθρώπων να με μανατζάρει, κάτι που ήταν πάντα έξω από τη νοοτροπία μου. Σήμερα όμως αυτή η στρατηγική επιβάλλεται.

Τελικά νιώθεις σήμερα λίγο θύμα του συστήματος που καθιέρωσε εσάς, τα μεγάλα εμπορικά ονόματα της δισκογραφίας;

Σαφώς και πληρώνω σήμερα το τίμημα του lifestyle. Οχι κακοπροαίρετα, αλλά κάπου βολεύτηκα και εγώ πάνω στην επιτυχία. Οταν έχουν μάθει να σε προβάλλουν μέσα από ρούχα, παπούτσια, έρωτες και άλλα πολλά, είναι διπλά δύσκολο να μιλήσεις για το έργο σου. Εχω όμως σκοπό να το κάνω με τον μόνο τρόπο που γνωρίζω: Τραγουδώντας! Σε μικρό χώρο, με άξονα τη φωνή και τα τραγούδια και χωρίς να αλλάζω ρούχα ανά μισάωρο ή να εντυπωσιάζω με υπερπαραγωγές, όπως ήταν ο κανόνας για εμάς τους λεγόμενους διασκεδαστές. Είπαμε, δεν γυρίζουμε πίσω!

Data Bank

  • Ξεκίνησε την καριέρα της μαζί με τη μικρότερή της αδελφή, Λιάνα, όταν ήταν 15 και 13 ετών αντίστοιχα, ως «Αδελφές Γαρμπή».
  • Εχει κυκλοφορήσει περισσότερα από 20 άλμπουμ, τα περισσότερα χρυσά και πλατινένια. Εχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού, ενώ έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μετράει ήδη και πολλές pop επιτυχίες.
  • Το 1997 και κατόπιν πρότασης γάμου ζωντανά στην τηλεόραση, ανέβηκε μαζί με τον Διονύση Σχοινά τα σκαλιά της εκκλησίας. Το 1999 έρχεται στον κόσμο ο γιος τους, Δημήτρης.
  • Η συμμετοχή της στη Eurovision τo 1993 με το τραγούδι «Ελλάδα, Χώρα του Φωτός» παραμένει από τις δημοφιλέστερες της χώρας μας, χάρη στη σούπερ σέξι εμφάνισή της -διά χειρός Σ. Κριθαριώτη- ενώ η προσωπικότητά της Καίτης ανέδειξε μεταξύ συμμετεχόντων την ελληνική αποστολή ως την πιο αγαπητή της χρονιάς!
  • Αλλαγή πλεύσης
    «ΠΑΖΛ» τιτλοφορείται η νέα δισκογραφική δουλειά της Καίτης Γαρμπή που φέρει την υπογραφή του Νίκου Αντύπα, σημαντικού συνθέτη πολλών διαχρονικών τραγουδιών του έντεχνου πλανήτη. Χωρίς εύπεπτα σουξέ και λαϊκές επαναλήψεις, η νέα Γαρμπή κάνει νέο ντεμπούτο.