Φιλοξενία πολλών... αστέρων

21.07.2008
Μέσα δεκαετίας του 60 και ένα καινούργιο meeting point «γεννιέται» στην Αττική, βγάζοντας τη μεταπολεμική αθηναϊκή αφρόκρεμα από το Κολωνάκι, τη Γλυφάδα και την Κηφισιά...

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Μέσα δεκαετίας του 60 και ένα καινούργιο meeting point «γεννιέται» στην Αττική, βγάζοντας τη μεταπολεμική αθηναϊκή αφρόκρεμα από το Κολωνάκι, τη Γλυφάδα και την Κηφισιά... Σε 300 πευκόφυτα στρέμματα στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, στην καλύτερη ίσως παραλία της Αττικής, γεννιέται ο «Αστέρας». Ένα μέρος που θα λατρέψουν όλα τα μεγάλα ονόματα του εγχώριου αλλά και του διεθνούς jet set. To «Αστήρ Παλλάς» από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης επώνυμων Αθηναίων αλλά και ανώνυμων, που θέλουν να «κλέψουν» λίγη από τη λάμψη του.

Ερωτες, ίντριγκες, σημαντικές επαγγελματικές συμφωνίες και πολιτικές αποφάσεις κρύβονται στις πολυτελείς καμπάνες, στους ολάνθιστους κήπους, στα εστιατόρια, στις πισίνες και στα σαλόνια του θρυλικού ξενοδοχείου. Στα μέσα της δεκαετίας του 60 ο «Αστέρας» είναι το νέο καλοκαιρινό prive club της αθηναϊκής ελίτ.

Περιζήτητοι εργένηδες, μεγιστάνες του πλούτου, φιλόδοξες ενζενί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, πολιτικοί και ποδοσφαιριστές μπλέκονται σε πολύχρωμες παρέες, αλλά και φλογερά ειδύλλια.

Ακόμη θυμούνται παλιοί κάτοικοι της περιοχής τα φιλιά αλλά και τα βλέμματα ανταγωνισμού που αντάλλασσαν στις «Εννέα Μούσες», το μυθικό club του «Αστέρα», οι τότε... αντίπαλες κινηματογραφικές σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη, συνοδευόμενες πάντα από γοητευτικούς άντρες.

Ο «Αστέρας» ήταν αγαπημένος προορισμός και του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Από τις αρχές Μαϊου και για όλο το καλοκαίρι διατηρούσε μία από τις καμπάνες του ξενοδοχείου. Παλιοί υπάλληλοι του συγκροτήματος τον θυμούνται ακόμη και σήμερα, με το αγέρωχο στυλ, τα ημιδιάφανα πουκάμισα και τα παστέλ παντελόνιαμ, που του χάρισαν τη φήμη του «αιώνιου πλεϊμπόι».

Στην prive παραλία του ξενοδοχείου λέγεται πως ακούστηκε για πρώτη φορά το «Ξανθή αγαπημένη Παναγιά», τραγούδι-ύμνος του Τόλη Βοσκόπουλου για την τότε αγαπημένη του Ζωή Λάσκαρη. Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στα early 90s η Τζούλια Παπαδημητρίου μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά για το χωρισμό της από τον τραγουδιστή σε ζωντανή σύνδεση από την καμπάνα της στη Βουλιαγμένη.

Το παραθεριστικό θέρετρο της Βουλιαγμένης επισκεπτόταν συχνά και ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τα παιδιά του Αλέξανδρο και Χριστίνα και αργότερα με την Τζάκι. Αίσθηση προκαλούσαν πάντα τα τρανταχτά γέλια του και τα επίσης... τρανταχτά πουρμπουάρ που άφηνε στο προσωπικό.

Στον «Άστερα» των 70s γεννήθηκαν μερικές από τις κορυφαίες παρέες της σημερινής αθηναϊκής ελίτ. Οι πλάκες που έκαναν ο πιτσιρικάς τότε Ηλίας Ψινάκης με το σημερινό ΡRίστα Θοδωρή Βαρβία έχουν μείνει αξέχαστες. Οι απόφοιτες «αρσακιάδες» Ελένη Κόκκαλη και Έλλη Στάη συνήθιζαν να πίνουν τα ποτά τους στις «Εννέα Μούσες» εισπράττοντας βλέμματα επιδοκιμασίας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το θυελλώδη έρωτα που αναπτύχθηκε μεταξύ Μαριάννας Λάτση και Γρηγόρη Κασιδόκωστα όταν ο δεύτερος της παρέδιδε μαθήματα σκι στην prive παραλία του «Αστέρα».

Επέλαση του jet set
Πολλοί αστέρες μεγατόνων του Χόλιγουντ και όχι μόνο έχουν απολαύσει την ελληνική φιλοξενία διαμένοντας στο παραλιακό συγκρότημα της Βουλιαγμένης. Φρανκ Σινάτρα, Μπριζίτ Μπαρντό, Πολ Νιούμαν, Ζακλίν Μπισέ, Τέλης Σαββάλας ο γνωστός μας «Κότζακ», Τζεραλντίν Τσάπλιν, Τσάρλτον Ίστον, Ρόμπερτ Βάγκνερ, Τζον Γουέιν, τα θρυλικά «Σκαθάρια» οι Beatles, ο Σαρλ Αζναβούρ, η Δαλιδά και πολλοί άλλοι επέλεγαν τον «Αστέρα» για να καταλύσουν πριν εκδράμουν στα κοσμοπολίτικα νησιά δρα και Μύκονο.

Οι παπαράτσι πάντα καραδοκούσαν για ένα και μόνο ενσταντανέ, δεν ήταν όμως πάντα εύκολο, καθώς στο ξενοδοχείο υπήρχαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ένας από τους λόγους που οι διεθνούς φήμης celebrities επέλεγαν πάντα τον «Αστέρα» για τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Ελλάδα.

Αγαπημένο στέκι των πολιτικών
Από τη δεκαετία του 60 μέχρι και σήμερα ο «Αστέρας» αποτελεί κέντρο πολιτικών ζυμώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στους χώρους του έχουν φιλοξενηθεί σημαντικά συνέδρια και ευρωπαϊκές σύνοδοι κορυφής.

Ο πρώην κραταιός άντρας της Γιουγκοσλαβίας Τίτο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ο Ρόμπερτ Κένεντι, το έτερο μέλος της οικογένειας Τζον Φιτζέραλντ-Κένεντι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν, οι Χέλμουτ Σμιτ και Χέλμουτ Κολ, η «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, ο πολύ καλός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν, ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο διάδοχός του Μπόρις Γέλτσιν, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και πολλοί ακόμη ηγέτες διεθνούς κύρους έχουν χαλαρώσει στις πλαζ και τις πισίνες του «Αστέρα» και έχουν γευτεί ελληνικές σπεσιαλιτέ στα φημισμένα εστιατόριά του.

Στον «Αστέρα» σύχναζε επίσης τα καλοκαίρια ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης με τη σύζυγό του Λένα, αλλά και ο πάντα κομψός Ευάγγελος Αβέρωφ με τη σύζυγό του Ντίνα, μία από τις παλαιότερες αριστοκράτισσες των Αθηνών.

Ωστόσο, όσον αφορά την πολιτική, το «διαμάντι της Βουλιαγμένης», όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί, είναι διάσημο για την επιλογή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε μια απομονωμένη καμπάνα ξεκίνησε ένα ειδύλλιο που έμελλε να στιγματίσει την πολιτική ζωή των δύο προηγούμενων δεκαετιών. Αυτό, φυσικά, του αξέχαστου πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την τότε αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη, μετέπειτα Παπανδρέου και πρώτη κυρία της χώρας μέχρι το θάνατό του, το 1996.

Ακόμη και σήμερα τα φημισμένα «Grill Room» και «Μπλε Χύτρα» επιλέγουν για το δείπνο τους ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του Άντα, ο Δημήτρης και η Βίβιαν Αβραμοπούλου, η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Ισίδωρο Κούβελο, ο υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος με τις παρέες του, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη μαζί με παρέες συγγραφέων και πανεπιστημιακών.

Νέα σελίδα
Στις αρχές της νέας χιλιετίας ο «Αστέρας» έχασε λίγη από τη λάμψη του. Ίσως να έφταιγε και το γεγονός ότι υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες ξεκίνησαν τη λειτουργία τους σε παραλιακές εκτάσεις («Grand Resort Lagonissi», «Cape Sounion» κ.ά.). Τον Ιούλιο του 2006 το ελληνικό δημόσιο, που διατηρεί το μετοχικό έλεγχο του συγκροτήματος, αποφάσισε την ανάθεση του management στο διεθνούς φήμης ξενοδοχειακό κολοσσό Starwood. Ένα χρόνο μετά οι αλλαγές στην εικόνα του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος είναι εμφανείς. Το ξενοδοχείο «Αρίων» και τα παρακείμενα μπαγκαλόους φιλοξενούν πάλι την αφρόκρεμα του ελληνικού και διεθνούς jet set υπό τον τίτλο «Αrion Resort & Spa», ενώ η μονάδα του «Ναυσικά» μετονομάστηκε σε «Τhe Westin Nafsika Ηotel». Τώρα όλοι αναμένουν την επαναλειτουργία του «Αφροδίτη» υπό τον περιζήτητο τίτλο «W Ηotel», που αναμένεται να λειτουργήσει το 2010.

Πριν από ένα μήνα περίπου άνοιξε τις πύλες της και η ανακαινισμένη παραλία του «Αστέρα», με τους εγχώριους celebrities να συνωστίζονται για μια ξαπλώστρα στις VIP θέσεις. Η ολοκαίνουργια παραλία διαθέτει 600 ξαπλώστρες και 300 ομπρέλες (σ.σ.: οι μαύρες είναι για τους VIPs), ενώ μόλις συμπληρωθούν χίλια άτομα, κανείς δεν μπορεί να περάσει την είσοδο της παραλίας αν δεν φύγει κάποιος, καθώς υπάρχει αυτόματος ηλεκτρονικός έλεγχος. Η ανακαίνιση κόστισε συνολικά 16.000.000 ευρώ, ενώ ανακατασκευάστηκαν και 77 καμπάνες, 12 εκ των οποίων διαθέτουν πλέον ιδιωτικές πισίνες.

Η παραλία έχει γίνει ήδη πόλος έλξης των εγχώριων σταρ (Δωροθέα Μερκούρη, Ντορέτα Παπαδημητρίου, Λεό Πατίτσας - Μαριέττα Χρουσαλά), ενώ μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ακόμη πρωτιά... Την πρώτη κοινή εμφάνιση Αντώνη Ρέμου - Ζέτας Μακρυπούλια μετά από έναν πολύμηνο χωρισμό, που όλοι μάλιστα έλεγαν πως ήταν οριστικός!