Η σόουμπιζ της βιβλιοθήκης

14.07.2008
Ποιος είπε ότι οι επώνυμοι της ελληνικής σόουμπιζ δεν είναι πολυτάλαντοι; Και όχι μόνο, αλλά και πολυγραφότατοι, αφού είναι αρκετοί εκείνοι που άφησαν για λίγο τα φώτα

Από τη Βίκυ Διαμάντη

Ποιος είπε ότι οι επώνυμοι της ελληνικής σόουμπιζ δεν είναι πολυτάλαντοι; Και όχι μόνο, αλλά και πολυγραφότατοι, αφού είναι αρκετοί εκείνοι που άφησαν για λίγο τα φώτα, τα πλατό και τα στούντιο και αποτύπωσαν τις σκέψεις τους αλλά και τη φαντασία τους σε ένα βιβλίο. Κάποιων μάλιστα τα πονήματα κοσμούν κυριολεκτικά τις βιβλιοθήκες και μας εκπλήσσουν ευχάριστα, γιατί αποκαλύπτουν μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα τους, που «κλέβει» τη... δόξα ακόμη και καταξιωμένων συγγραφέων! Τώρα το καλοκαίρι, που η σχέση μας με το βιβλίο αναθερμαίνεται, διαλέξτε ένα αστεράτο best seller και καλή ανάγνωση κάτω από την ομπρέλα!

Ταξιδεύοντας στο Αφγανιστάν Η ερμηνεία του στην ταινία «Άγγελος» έχει μείνει ανεπανάληπτη!

Ο Μιχάλης Μανιάτης, ωστόσο, είναι πραγματικά ένας πολυτάλαντος άνθρωπος και με πλήθος ενδιαφέροντα και δράσεις που προσφέρουν στην κοινωνία. Η παραμονή του στο μεταπολεμικό Αφγανιστάν στάθηκε έμπνευση για να γράψει το βιβλίο του με τον τίτλο «Η σιωπή της άμμου», όπου περιγράφει με λογοτεχνικό ύφος την εμπειρία από τη γνωριμία του με τη μακρινή χώρα της Ασίας.

Μια παρτίδα τάβλι
Είναι γεγονός ότι ο Σταμάτης Φασουλής διαθέτει ανήσυχο πνεύμα και του αρέσει να δοκιμάζει διαφορετικά πράγματα. Ηθοποιία, σκηνοθεσία, αρθρογραφία είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητές του. Με εφαλτήριο τα άρθρα του σε γνωστή εφημερίδα, δημιούργησε το βιβλίο «Μια παρτίδα τάβλι». Στο βιβλίο περιλαμβάνεται μια επιλογή από κείμενά του των τελευταίων χρόνων για τον τρόπο που βλέπει την κοινωνία και τους πρωταγωνιστές της. Κείμενα που δεν τους λείπει, όμως, ούτε ο λυρισμός ούτε η ποίηση, παρόλο που αναφέρονται στην πεζότητα της σύγχρονης κοινωνίας και στον τρόπο που αντικρίζει ο σημερινός άνθρωπος το αβέβαιο μέλλον του.

Παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά
Ο Πασχάλης Παπατσαρούχας, γνωστός ως Τσαρούχας στον καλλιτεχνικό χώρο, έδειχνε από αρκετά νωρίς ότι διαθέτει καλλιτεχνική φλέβα. Και στην περίπτωσή του αναφερόμαστε σε ένα συγγραφέα πολυγραφότατο τόσο όσον αφορά τον αριθμό των βιβλίων του όσο και τη θεματολογία του. Η πλειονότητα των βιβλίων του απευθύνεται σε παιδιά και νέους, ωστόσο η γραφή του διαβάζεται εύκολα και από εκείνους που μπορεί ο χρόνος να τους... προδίδει, μέσα τους όμως παραμένουν νέοι. Γύρω στα δέκα βιβλία έχει γράψει ο Πασχάλης Τσαρούχας, ανάμεσα στα οποία τα εξής: «Δον Κιχώτης, ο ιππότης της ελεεινής μορφής», «Η φωνή του δάσους», «Το παραμύθι είναι...», «Πολιτείες», «Πίτσα φράουλα», «Σκούνα Κοραλλία», «Τώρα μπορείς να με σφάξεις», «Ο άλλος και ο άνθρωπος», «Ω, τι κόσμος, παιδιά!», «Η παράσταση τώρα αρχίζει».

Τα βιβλία της «Θεοπούλας»
Η αλήθεια είναι ότι η Έφη Παπαθεοδώρου έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό ως Θεοπούλα, αφού ερμήνευσε μοναδικά το συγκεκριμένο ρόλο στο σίριαλ «Παρά πέντε». Ωστόσο, έχει μια αξιόλογη πορεία πίσω της τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, αλλά και στη συγγραφή βιβλίων. Ανάμεσα σ' αυτά που έχει γράψει περιλαμβάνονται τα «Λειτουργικό», «Πώς γλυκαίνουν οι τσουκνίδες» και «Μωρόσκλαβο».

Η πένα της Αννίτας
«Η εκδίκηση του κωλόχαρτου» ονομάζεται το πρωτόλειο βιβλίο της Αννίτας Πάνια που κυκλοφόρησε το 2002. Η δημοφιλής παρουσιάστρια, που έχει δεχθεί «πυρά» για τις εκπομπές της αρκετές φορές, μέσα από αυτό το βιβλίο ξεδίπλωσε τη ρομαντική και τρυφερή πλευρά του εαυτού της διανθισμένη με το προσωπικό της χιούμορ. Μας μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου τα καθημερινά αντικείμενα έχουν συναισθήματα, λαλιά και προσωπικότητα. Στον κόσμο αυτό οι βελόνες των πικάπ ερωτεύονται δίσκους ξεχασμένους από το χρόνο, ενώ οι χημικές ουσίες δραπετεύουν από τα εργαστήρια και επαναστατούν. Από την άλλη, τα παχυντικά συστατικά των γλυκών απενοχοποιούνται και αυτονομούνται... και τα χαρτιά υγείας διεκδικούν μια τιμητική θέση στην Ιστορία και, τελικά, την κερδίζουν!

Ήθελα κάτι να πω
Πολυγραφότατη είναι η Δήμητρα Παπαδήμα, που έχει δυναμική παρουσία στο συγγραφικό χώρο. Αν και σπούδασε θέατρο και κλασικό χορό, η ηθοποιός δεν φοβήθηκε να δοκιμαστεί και σε άλλα πράγματα γύρω από την τέχνη, ενώ το γράψιμο φαίνεται ότι αποτελεί τη μεγάλη της αγάπη. Τι να πρωτοαναφέρουμε; «Δεν θέλω να σε χρειάζομαι, αφού δεν μπορώ να σε έχω», «Η μανούλα πάνω απ όλα είναι γυναίκα», «Ήθελα κάτι να πω», «Οι ποιητές κάνουν ωτοστόπ στον αυτοκινητόδρομο», «Φίλησέ με σαν και πρώτα», «Χαμένο δειλινό», «Dont worry, be happy -Μαύρη κωμωδία», «Ό,τι απομένει είναι σιωπή», «Συγχώρεσα πολύ και με συγχώρησαν άλλο τόσο», «Ο δίκαρδος», «Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης συναισθήματος».

Λογοτεχνικές ανησυχίες
Η Μπέτυ Λιβανού δεν χρειάζεται συστάσεις. Την αγαπήσαμε μέσα από τον κινηματογράφο, τη λατρέψαμε στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις και τη θαυμάζουμε κάθε φορά που ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι.

Οι δουλειές της χαρακτηρίζονται από μια εκλεπτυσμένη ποιότητα. Αυτή τη γεύση μας άφησε και το βιβλίο της «Γλυκόξινο κρασί», που σε αντίθεση με τον τίτλο του η μεταφορά του στη μικρή οθόνη πριν από κάποια χρόνια άφησε μια γλυκιά ανάμνηση.

Η Μπέτυ Λιβανού νιώθει έντονα μέσα της την ανάγκη να μοιραστεί πράγματα και να εκφραστεί και η συγγραφή τής δίνει αυτή τη δυνατότητα με τον καλύτερο τρόπο.

Σε ρυθμό ροκ εν ρολ
Καινούργιος στο γκρουπ των συγγραφέων είναι ο Κωνσταντίνος Τζούμας, που πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ως εκ θαύματος», το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την αυτοβιογραφία του.

Η γλώσσα του, υπερεαλιστική και ανάλαφρη, σε ταξιδεύει στις στιγμές της ζωής του, όχι μόνο από την πλευρά των γεγονότων, αλλά εισβάλλοντας και στη σκέψη και την ψυχή του. Ένα βιβλίο που φέρει έντονα τη σφραγίδα του ροκ εν ρολ και της περιπλάνησης, ωστόσο περιγράφει μια ζωή παράταιρη με το επιθετικό, βαρετό και στείρο περιβάλλον της εποχής μας.

Έρχεσαι μαζί μου;
Η ενασχόληση της Κάρμεν Ρουγγέρη με το θέατρο αλλά και οι ερμηνείες της στη μικρή οθόνη έχουν εισπράξει τα πιο θετικά σχόλια! Την τρυφερή της ψυχή, όμως, και την αγάπη της για τα παιδιά την εκδηλώνει και μέσω των βιβλίων της, που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά. Βιβλία που έχει γράψει η δημοφιλής ηθοποιός είναι τα «Χένσελ και Γκρέτελ», «Ηρακλής», «Η λίμνη των κύκνων», «Έρχεσαι μαζί μου;», «Κοππέλια».

Η Ιστορία με μια άλλη ματιά
Τον βλέπουμε καθημερινά τις πρώτες πρωινές ώρες, πάντα κεφάτο και με διάθεση ανεβασμένη. Ο Δημήτρης Καμπουράκης, όμως, έχει και άλλα ταλέντα και το βιβλίο του «Μια σταγόνα ιστορία» το αποδεικνύει περίτρανα. Μας «ταξιδεύει» στην Ιστορία, από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο έως την εποχή που ο Αδόλφος Χίτλερ κυριαρχούσε στην Ευρώπη. Δεν μένει όμως μόνο εκεί... Μας «ταξιδεύει» και στα μυστήρια της ανθρώπινης ψυχής, που διαφθείρεται από την εξουσία και με «σημαία» την παραφροσύνη και τη διαστροφή γράφει τη δική της σελίδα στην Ιστορία, την ελληνική και την παγκόσμια. Η λάμψη και η φρίκη ενώνονται και γίνονται σταγόνες μέσα σε έναν ωκεανό τρέλας και παράνοιας που ονομάζεται «Ιστορία».

Επί... συγγραφής
Από την παιδική του ηλικία γράφει ο πολυγραφότατος κυριολεκτικά Χάρρυ Κλυνν, κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης, και ήδη έχει στο ενεργητικό του περίπου έντεκα βιβλία. Ο αγαπημένος ηθοποιός, που μεταπήδησε και στην πολιτική, ενώ παράλληλα ασχολείται με τις επιχειρήσεις, ποτέ δεν εγκατέλειψε τη συγγραφή και είναι γεγονός ότι κάποια βιβλία του ξαφνιάζουν με τη θεματολογία τους. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι σε κάποια υπογράφει ως Χάρρυ Κλυνν και σε κάποια άλλα ως Βασίλης Τριανταφυλλίδης. Έχουμε και λέμε λοιπόν... Το 1983 εκδόθηκε το βιβλίο του «Η γέρμα», την επόμενη χρονιά το «Αλαλούμ και πάσης Ελλάδος», ενώ το 1986 επέστρεψε με το «Καζαμίας του Ρούλη» και το «Ηappy birthday, Νίκο». Δύο χρόνια μετά εκδόθηκαν τα «Τρυφερά αγκάθια» και περίπου εννιά χρόνια μετά κυκλοφόρησαν τα «Επί σκηνής» και «Πόλις» και ακολούθησαν τα «Περί», «Αναλαμβάνω την ευθύνη», «Μυθολογία κειμηλίων», «Όταν βρέχει, τα χελιδόνια πετούν χαμηλά».

Ψηλαφίζοντας την ανθρώπινη ψυχή
Η Ιωάννα Φάσσου-Καλπαξή έγινε γνωστή ως Γιοβάννα. Έχοντας πίσω της σπουδές όπερας στο Ωδείο Αθηνών αλλά και μια αξιοπρεπή πορεία στο χώρο του τραγουδιού και του ραδιοφώνου, την κέρδισε τελικά η συγγραφή. Ξεκίνησε με τρεις ποιητικές συλλογές με τους τίτλους «Να προλάβω», «Θα σου μιλήσω» και «Ψηλαφίζοντας». Το 1986 έγραψε το μυθιστόρημα «Άντε γεια», που μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο και στο θέατρο από τον Θανάση Παπαγεωργίου. Επίσης, το βιβλίο της «Βαμμένος ήλιος» έγινε σίριαλ. Άλλα βιβλία της είναι τα «Γενέθλια», «Δύο γυναικείοι μονόλογοι» και «Το παράθυρο στον άλλο τοίχο». Έχει γράψει, όμως, και δύο θεατρικά έργα: «Ο προθάλαμος» και «Εξ αδιαιρέτου».

Και συγγραφέας...
Ότι διαθέτει ταλέντο στη γραφή ο Σταμάτης Γονίδης κανείς δεν το αμφισβητεί. Ο τραγουδιστής, άλλωστε, έχει στο παλμαρέ του αρκετά πετυχημένα τραγούδια, που έχουν αγγίξει όλους τους Έλληνες και έχουν γίνει διαχρονικές επιτυχίες. Μας εξέπληξε ευχάριστα ωστόσο όταν είδαμε στα βιβλιοπωλεία ένα βιβλίο με την υπογραφή του και απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά! Ο τίτλος είναι ο «Ιπτάμενος λαγός» και περιλαμβάνει τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του τραγουδιστή σε ένα παραμύθι για μεγάλους.