Θρίλερ με τον Σάκη Ρουβά

16.07.2008
Για κάποιους παραμένει άπιαστο όνειρο. Για τον Σάκη Ρουβά, όμως, το όραμά του για διεθνή καριέρα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Να τι μάθαμε στην απονομή των βραβείων του δεύτερου Ελληνικού Φεστιβάλ του Λος Άντζελες

Από τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο

Για κάποιους παραμένει άπιαστο όνειρο. Για τον Σάκη Ρουβά, όμως, το όραμά του για διεθνή καριέρα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Να τι μάθαμε στην απονομή των βραβείων του δεύτερου Ελληνικού Φεστιβάλ του Λος Άντζελες, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Ιουνίου με την ανακοίνωση των βραβείων.

Η καριέρα του στην Αμερική μόλις άρχισε να γίνεται πραγματικότητα! Μετά την προβολή της ταινίας «Αlter Εgo» στο LAGF ο Σάκης Ρουβάς μίλησε με το κοινό. Παρουσίασε τις δυσκολίες της ταινίας μέχρι να ολοκληρωθεί άλλαξε τρεις σκηνοθέτες, μεταφέρθηκε χρονικά η ημερομηνία της πρεμιέρας της κ.λπ., δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και την εμπειρία που απέκτησε και ανακοίνωσε το νέο του σχέδιο... Σύντομα, λοιπόν, ο Σάκης θα συμμετέχει σε αμερικάνικη παραγωγή και μάλιστα θα παίξει στην αγγλική γλώσσα. Η ταινία είναι θρίλερ και ο ρόλος του παραμένει ακόμα ένα μυστήριο, που αργά ή γρήγορα... θα αποκαλυφθεί.

Εκτός όμως από τον Σάκη, και άλλοι δημιουργοί με ελληνική καταγωγή και Έλληνες του εξωτερικού άφησαν το σημάδι τους στην επιτυχημένη διοργάνωση.

Μεγάλος νικητής του φεστιβάλ η ταινία «Έντουαρντ» της Αγγελικής Αντωνίου, που απέσπασε δύο σημαντικές διακρίσεις.

Η Τζίνα Ρόουλαντς, σύζυγος του Τζον Κασσαβέτη, βρέθηκε στο φεστιβάλ για να παραλάβει το τιμητικό βραβείο για τη συνολική της παρουσία στον κινηματογράφο. Η ίδια αφηγήθηκε κατά την παραλαβή του βραβείου της τη σχέση που έχει με την Ελλάδα: «Πρόσφατα πήγα σε ένα ελληνικό εστιατόριο και δίπλα σε όλους τους διάσημους Έλληνες είδα μια δική μου φωτογραφία. Είπα στον ιδιοκτήτη πως έπρεπε να κάνει λάθος κι εκείνος με διέψευσε. Στη συνείδηση των Ελλήνων, λόγω της σχέσης μου με τον Τζον, είμαι Ελληνίδα και σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την τιμή».

Όταν τιμήθηκε με Όσκαρ, ο Τζορτζ Τσακίρης δόξασε την Ελλάδα. Αν και δεν γνωρίζει καλά ελληνικά, αισθάνεται περισσότερο Έλληνας παρά Αμερικανός: «Οι Έλληνες είμαστε πάντα ενωμένοι όταν πρόκειται για καλό σκοπό», ανέφερε. Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Κάποιες υποχρεώσεις μου δεν μου επέτρεψαν να βρεθώ σε άλλες προβολές του φεστιβάλ. Θα δω όμως σήμερα το Πρώτη φορά νονός, που μου έχουν πει πως έχει πολλή πλάκα. Ελπίζω να μου αρέσει. Έχω μάλιστα ζητήσει να μου δώσουν μερικές ταινίες σε DVD για να τις δω στο σπίτι μου».

Παρούσα και η Κατερίνα Μουτσάτσου, που μένει εδώ και περίπου ένα χρόνο στην Αμερική. Σκοπός του ταξιδιού της εξαρχής ήταν να αναπτύξει τις δυνατότητές της στο χώρο του θεάματος. Και τα κατάφερε... Σύντομα θα πρωταγωνιστήσει σε ανεξάρτητη αμερικάνικη ταινία. Μάλιστα, η σκηνοθέτιδα της ταινίας έχει μακρινή ελληνική καταγωγή, κάτι που η Κατερίνα αναγνώρισε αρκετά αργότερα από τις πρώτες τους συναντήσεις.

Πόσοι από εσάς γνωρίζατε ότι η Μόλι Ρινγκγουόλντ, η μούσα των εφηβικών ταινιών της δεκαετίας του 80 πολλών σκηνοθετών, έχει κυριολεκτικά στενή σχέση με την Ελλάδα; Παντρεμένη με τον Π. Γιαννόπουλο από το 2007, αγαπάει την ελληνική κουζίνα και τον κινηματογράφο της χώρας μας. «Θα ήθελα να έρθω ξανά στην Ελλάδα να παίξω σε μια ταινία. Η μοίρα μου με φέρνει συχνά αντιμέτωπη με τη χώρα σας. Το 1982 βρέθηκα εκεί και έπαιξα στην ταινία του Πολ Μαζούρσκι The Tempest. Στη συνέχεια επισκέφτηκα και πάλι την Ελλάδα κάποιες φορές. Μάλλον και φέτος, αν μου το επιτρέψει το πρόγραμμά μου, θα έρθουμε οικογενειακώς». Με το που ολοκληρώσαμε την κουβέντα μας, έσπευσε να δει και πάλι την ταινία «Ζορμπάς» στην ειδική προβολή που έγινε στο φεστιβάλ, συμπληρώνοντας ότι είναι μία από τις αγαπημένες της ταινίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το φεστιβάλ υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, η ΕΡΤ και το υπουργείο Πολιτισμού.