Μυστικά μακροζωίας

16.07.2008
Αυτή τη φορά θελήσαμε να σας κάνουμε μια έκπληξη. Ζητήσαμε λοιπόν από το δικό μας Βασίλη Λούκα να συνομιλήσει με ένα συγγενικό του πρόσωπο, την πιο μεγάλη ίσως σε ηλικία κυρία του νομού Αρκαδίας, γνήσιο τέκνο της Στεμνίτσας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Αυτή τη φορά θελήσαμε να σας κάνουμε μια έκπληξη. Ζητήσαμε λοιπόν από το δικό μας Βασίλη Λούκα να συνομιλήσει με ένα συγγενικό του πρόσωπο, την πιο μεγάλη ίσως σε ηλικία κυρία του νομού Αρκαδίας, γνήσιο τέκνο της Στεμνίτσας.

Η Βιργινία Μπαξεβάνου είναι 105 ετών, που μπορεί όμως ακόμα και τώρα να αυτοεξυπηρετείται και να διαβάζει καθημερινά εφημερίδες και βιβλία, ενώ πάντα της άρεσε να θυμάται και να διηγείται...

«Γεννήθηκα στη Στεμνίτσα στις 26 Αυγούστου του 1903. Έζησα όλους τους πολέμους του αιώνα και πιστεύω ότι ο πιο σκληρός για την Ελλάδα ήταν εκείνος του 40. Όταν ήρθαν οι Γερμανοί στα μέρη μας, υποφέραμε. Δεν είχαμε να φάμε και, στην κυριολεξία, σωθήκαμε από τη φύση. Ούτε λάδι ούτε ψωμί.

Λαχανικά, σούπες του μπακάλη, που τις μοίραζε η Ούνρα, γάλα από σκόνη, που μας μοίραζαν σε βαρέλια. Όλο τον καιρό περνούσαμε με χόρτα, που λες και φύτρωναν από θαύμα. Πηγαίναμε, για παράδειγμα, σήμερα, μαζεύαμε ένα σακί και την επόμενη μέρα το βουνό ήταν πάλι γεμάτο χόρτα. Λες και ερχόταν κάποιος ευλογημένος και τα έριχνε. Έτσι επιβιώσαμε».

Μικρή έζησε μετά από ένα θαύμα, καθώς κατάφερε, όπως λέει, και θεράπευσε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που παρουσιάστηκε στο λαιμό της, συγκεκριμένα στους λεμφαδένες. «Σώθηκα με τα βότανα! Ήταν ένα μυστικό της φύσης, το οποίο κατείχε η φημισμένη εκείνη την εποχή θεια-Αντζού.

Το μυστικό της μακροζωίας
«Τα μυστικά της μακροζωίας είναι δύο: καλή και προσεκτική ζωή. Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το ψωμί, το οποίο συνοδεύω με καρύδια και χόρτα. Και νηστεία... στο φαγητό και όχι μόνο. Θυμάμαι ότι νήστευα από μικρή ακόμη και το λάδι σαράντα ημέρες το Πάσχα, σαράντα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και δεκαπέντε ημέρες πριν από την εορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο».

Η ζωή της έδωσε πολλά. Η διαδρομή της είχε δυσκολίες, αλλά και χαρές. Η Βιργινία Μπαξεβάνου ευτύχισε να δει εν ζωή εγγόνια και τέσσερα δισέγγονα. Μοιράζει πλέον τη ζωή της ανάμεσα σε Αθήνα και Δημητσάνα, όπου βρίσκεται και το σπίτι της, που κατασκευάστηκε το 1856!

Γυναίκα περήφανη και ανεξάρτητη, θυμάται μόνο τα καλά και όλα τα άσχημα τα αφήνει στην άκρη. Αυτή είναι και η συμβουλή που αφήνει ως παρακαταθήκη προς όλους τους νεότερους.