Κολιέ τσόκερ Ντίσκο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κολιέ που μπορείτε να το φορέσετε κάθε μέρα, ενώ είναι πολύ εύκολο στην κατασκευή του. Πότε άρχισαν οι άνθρωποι να φτιάχνουν κοσμήματα με χάντρες; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Το σίγουρο όμως είναι ότι το παλαιότερο κολιέ φτιαγμένο με κοχύλια και νήμα βρέθηκε σε έναν αφρικάνικο τάφο και χρονολογείται 75.000 χρόνια πριν. Δεν είναι απίθανο η ενασχόληση αυτή να είναι μία από τις παλαιότερες του ανθρώπου, η οποία όχι μόνο τον ευχαριστούσε, αλλά και τον γοήτευε. Κι αυτό το πρώτο κολιέ με κοχύλια πρωταγωνιστεί ακόμη και σήμερα σε όλα τα μαγαζιά με τουριστικά. Στην πορεία, όμως, την παράσταση «έκλεψαν» οι χάντρες σε διάφορα χρώματα και σχήματα, που η λάμψη τους κατέκτησε όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά και πολλούς άντρες. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές χάντρες και τόσα άλλα υλικά για την κατασκευή κοσμημάτων, για όλα τα γούστα και η τέχνη του κοσμήματος έχει εξελιχθεί κατά πολύ. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που σχεδιάζουν, αλλά και κατασκευάζουν οι ίδιοι το κόσμημα που θέλουν. Υπάρχει τέτοια αφθονία υλικών από πολύτιμους λίθους και μέταλλα, μέχρι και απλές γυάλινες χάντρες και κορδόνια, που στα χέρια ακόμη και τα δικά σας μπορούν να κάνουν θαύματα είτε είχατε ασχοληθεί ποτέ με κάτι τέτοιο είτε όχι. Οι πέτρες θα σας μαγέψουν και η διαδικασία κατασκευής θα σας σαγηνεύσει και θα σας χαλαρώσει. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που σε συρτάρια ανακαλύπτουμε χαλασμένα κοσμήματα, σκόρπιες χάντρες, που δεν μας πάει η καρδιά να τις πετάξουμε. Ας έχουμε λοιπόν κατά νου ότι αυτές οι πέτρες ή οι χάντρες μπορούν στην κυριολεξία να μεταμορφωθούν στα χέρια μας σε πραγματικά έργα τέχνης.
Στα βιβλία «Όλα για τις χάντρες» και «Φτιάχνοντας κοσμήματα με χάντρες» της Μπάρμπαρα Κέις, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μύρτος, μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες που σας χρειάζονται για να φτιάξετε μόνοι σας το δικό σας κόσμημα, το οποίο θα σας αντιπροσωπεύει πλήρως, αλλά και αυτά που θα κάνετε δώρα στους φίλους σας. Ξεκινώντας να φτιάχνετε κοσμήματα, μην ξαφνιαστείτε αν κάποια στιγμή σκεφτείτε ότι μπορείτε να κάνετε έκθεση ή ακόμη να το ασκήσετε ως επάγγελμα. Άλλωστε, όπως αναφέρει η συγγραφέας, θα ενθουσιαστείτε με τα δημιουργήματά σας.
Υλικά
5 γυάλινες χάντρες σε σχήμα δίσκου
6 επίχρυσες χάντρες
με μεγάλη τρύπα 24 χιλιοστών
2 επίχρυσοι τετράγωνοι
ακροδέτες καλότα
1 χρυσό κούμπωμα με γάντζο
2 κομμάτια καστόρι σε χρώματα
που δημιουργούν αντίθεση
60 εκατοστών το καθένα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Τοποθετήστε τη μία άκρη των δύο κομματιών καστόρι μαζί μέσα στον ανοιχτό ακροδέκτη, μετά κλείστε τον ακροδέκτη πάνω στο κορδόνι. Χρησιμοποιήστε μια πένσα για να διπλώσετε πρώτα τη μία πλευρά του τελειώματος και μετά την άλλη πάνω στο κορδόνι.
Βήμα 2ο
Κόψτε τις άλλες δύο άκρες των καστόρινων κορδονιών διαγώνια, για να είναι πιο εύκολο το πέρασμα.
Βήμα 3ο
Περάστε τα δύο κομμάτια καστόρι μέσα από τη μία από τις μεταλλικές χάντρες με μεγάλη τρύπα και μετακινήστε τη μέχρι να βρεθεί σε απόσταση 15 εκατοστών από τον ακροδέκτη.
Βήμα 4ο
Περάστε τα δύο κομμάτια καστόρι μέσα από ένα γυάλινο δίσκο από αντίθετες πλευρές. Μετακινήστε το γυάλινο δίσκο προς τα πάνω, κοντά στη μεταλλική χάντρα.
Βήμα 5ο
Περάστε τα δύο κομμάτια καστόρι μέσα από μια άλλη μεταλλική χάντρα με μεγάλη τρύπα. Μετακινήστε τη χάντρα κοντά στο γυάλινο δίσκο. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσουν όλες οι χάντρες και οι δίσκοι.
Βήμα 6ο
Κόψτε τετράγωνες τις δύο άκρες των καστόρινων κορδονιών και στο ίδιο ύψος με την άλλη πλευρά και επαναλάβετε το 1ο βήμα, για να σταθεροποιήσετε τις άκρες στον ακροδέκτη.
Βήμα 7ο
Με την πένσα γενικής χρήσης ή με επίπεδη μύτη ανοίξτε λοξά τη θηλιά του κουμπώματος με γάντζο και στερεώστε τον έναν από τους ακροδέκτες.