Τζάμπα διακοπές με δράση

14.07.2008
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις όταν το budget σου για καλοκαιρινές διακοπές είναι χαμηλό είναι να πας ένα δωρεάν ταξίδι στο Περού, με ένα σακίδιο και μια σημαία, για να την καρφώσεις στην κορυφή των Άνδεων ή σε κάποια γραφικά χωριά του Νεπάλ στα κεντρικά Ιμαλάια...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΗΝΑ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις όταν το budget σου για καλοκαιρινές διακοπές είναι χαμηλό είναι να πας ένα δωρεάν ταξίδι στο Περού, με ένα σακίδιο και μια σημαία, για να την καρφώσεις στην κορυφή των Άνδεων ή σε κάποια γραφικά χωριά του Νεπάλ στα κεντρικά Ιμαλάια...

Αυτά τα «ειδικά» ταξίδια μπορεί να μην ανταγωνίζονται τους κοσμοπολίτικους προορισμούς και τις παροχές των hip ξενοδοχείων, αλλά έχουν το δικό τους χαρακτήρα και μια διαφορετική γοητεία. Αλλιώτικες διακοπές που λειτουργούν σαν προγράμματα γρήγορης «ψυχικής αποτοξίνωσης» και ανεβάζουν τη δράση και το κέφι στα ύψη. Τελικά, ο εθελοντισμός έχει γούστο.

Το WWF, η ΕΛΙΞ, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και πολλές άλλες ελληνικές και διεθνείς εθελοντικές οργανώσεις σου δίνουν αυτή την ευκαιρία.

Οι πιο cool μάλιστα διαλέγουν «σκληρά» προγράμματα, όπως η συντήρηση των φυλακών Αλκατράζ στο Σαν Φρανσίσκο! Μέσα από την προσφορά οι δεσμοί των εθελοντών με την αθωότητα της φύσης και των τόπων γίνονται ακόμη πιο ισχυροί.

Με την ΕΛΙΞ στην Ελλάδα...
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, με εμπειρία στη δράση επί 21 χρόνια, δίνει στους Έλληνες εθελοντές την ευκαιρία να εργαστούν και να γνωρίσουν διαφορετικούς τόπους και τρόπους ζωής. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές όλο το καλοκαίρι και τα προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Κάποια από αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα ακόμη και για οικογένειες. Φέτος οι εθελοντές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στην Κέα, την Τήλο, την Άνδρο, την Τήνο, την Ανατολή της Θεσσαλίας, όπου θα εργαστούν για τη συντήρηση αρχαίων μονοπατιών, ενώ στα Μαστοροχώρια της Ηπείρου συνεχίζεται το έργο της συντήρησης παραδοσιακών πετρόκτιστων κτιρίων.

Και στο εξωτερικό...
Εργασία και διακοπές στην Αργεντινή, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία και στο Βέλγιο. Στη Γαλλία για φεστιβάλ οικολογικού χαρακτήρα και στη Δανία για συμμετοχή στην αυτόνομη κοινότητα της Christiania. Στο Εκουαδόρ, στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ιαπωνία για χάρτινα φαναράκια και εργασία με παιδιά, ενώ στη μυστηριακή Ινδία για εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στην Ισπανία για εξειδίκευση σε θέματα δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης στην Extremadura. Στην πανάρχαια χώρα των Βάσκων μπορεί κανείς να συμμετέχει στις εργασίες σε αρχαιολογικό project σε κάστρο. Επίσης, στα βάθη της μακρινής Κίνας, στην Κόστα Ρίκα, στο Μαρόκο και στη Μεγάλη Βρετανία. Στο Μεξικό για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Σε Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουγκάντα και Περού. Στην Πολωνία για εργασίες αναπαλαίωσης κτιρίων. Στη Ρωσία, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία, όπως και στον Εθνικό Δρυμό Κόλι της Φινλανδίας, για τη διατήρηση του μοναδικού τοπίου.

Πληροφορίες: Για προγράμματα εξωτερικού, επικοινωνήστε με τη Μίνα Ανανιάδου, τηλ.: 210-3825506.

Κοντά στη φύση με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Το Περιβαλλοντικό Κέντρο «Αρκτούρος» συντονίζει επίσης προγράμματα ανταλλαγής εθελοντών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εθελοντισμού EVS. Φέτος τα ταξίδια θα γίνουν στη Σκόπελο, την Αλόννησο και την Κίμωλο. Οι εθελοντές θα εργαστούν στις δεντροφυτεύσεις, στην ανακαίνιση παραδοσιακών κτισμάτων, στη συντήρηση αρχείων και εκθεμάτων. Επίσης, στην πυροφύλαξη των δασών και την προστασία σπάνιων φυτών και ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Παρέχεται διαμονή σε σπίτια και κάμπινγκ. Με το πρόγραμμα «Καλλιστώ» μπορούν να φιλοξενηθούν στο χωριό Αετό της Φλώρινας σε σπίτι χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής.

Εκτός Ελλάδας γίνεται αποστολή εθελοντών στο Μαρόκο και σε χωριά της Τσεχίας για αναστήλωση ιστορικών κτιρίων, καθώς και στην Κόστα Ρίκα, για διαφύλαξη του φυσικού πλούτου σε σπάνιας ομορφιάς εθνικά πάρκα της.

Πληροφορίες: Περιβαλλοντικό Κέντρο «Αρκτούρος», τηλ./fax: 23860-41500.

Οικολογία και WWF
Από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς οργανισμούς υλοποίησης ανάλογων προγραμμάτων είναι το WWF. Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από την πρωινή εργασία, περιηγήσεις με το επιστημονικό δυναμικό του WWF. Επίσης, εκδρομές και συμμετοχή σε τοπικά πολιτισμικά δρώμενα.

Ζάκυνθος: Το 1994 το WWF Ελλάς αγόρασε την έκταση που περιβάλλει τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα, τα Σεκάνια, η οποία αποτελεί και τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου. Η εργασία περιλαμβάνει συντήρηση μονοπατιών, αυλακιών και πασσάλων, τα οποία υπάρχουν εντός της προστατευόμενης περιοχής.

Πίνδος: Στη Βωβούσα, στο ανατολικό Ζαγόρι. Μετά την τραγική εμπειρία των μεγάλων πυρκαγιών του 2007 στη βόρεια Πίνδο (Γράμμος, Αμάραντος, Ζαγόρι) οργανώθηκε ένα πρόγραμμα πυροφύλαξης που στο μεγαλύτερο μέρος του βασίζεται στη συμμετοχή εθελοντών. Παρέχεται διαμονή στο καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» της Βωβούσας. Σουφλί: Στο δάσος Δαδιάς στο νομό Έβρου. Είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης, με πρόγραμμα μελέτης των αρπακτικών πουλιών.

Ανάλογα προγράμματα που αφορούν τη διάνοιξη, τη συντήρηση καλντεριμιών και την αποκατάσταση παραδοσιακών κτιρίων υπάρχουν και για την Αρχαία Ολυμπία, το Πήλιο, την Ιθάκη, τη Χαλκιδική, τη Νάξο. Τα απογεύματα οργανώνονται γλέντια και εκδρομές.

Σπάνια πουλιά ταξιδεύοντας με την ΕΟΕ
Στην Ερμούπολη της Σύρου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τουριστών και των κατοίκων σχετικά με τα πουλιά του Αιγαίου, τη σημαντική φυσική κληρονομιά, την αξία των μικρών νησίδων και των προστατευόμενων περιοχών. Διαμονή σε σπίτι που νοικιάζει η ΕΟΕ (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία) στο κέντρο της Ερμούπολης.

Επίσης, στην Πύλο, στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Οι εθελοντές θα κάνουν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις των επισκεπτών της Πύλου καθώς θα πάρουν μέρος και στη δράση για την προστασία του χαμαιλέοντα. Διαμονή σε οργανωμένο camping.

Σε φοιτητές με σχετικές σπουδές στις επιστήμες του περιβάλλοντος δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο ερευνητικό τμήμα του προγράμματος και η πρακτική τους στην ΕΟΕ θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των σπουδών τους.

Πληροφορίες στο τηλ.: 210-8228704, εσωτ. 112.

Κατασκηνώσεις που προσφέρουν έργο
Η SERVICE CIVIL INTERNATIONAL διοργανώνει τα workcamps της (κατασκηνώσεις εργασίας), που έχουν κοινωνικό προσανατολισμό. Όπως σε κοινότητες των γηγενών Αβοριγίνων στην Αυστραλία ή στην αντιπολεμική καμπάνια στο Ελσίνκι, καθώς και στη διοργάνωση αντιρατσιστικού κινηματογραφικού φεστιβάλ στις Ελβετικές Άλπεις!