Φαίη Σκορδά: "Πατάω γερά στα πόδια μου"

20.06.2008
Στο «ΤV Μακεδονία» έλεγε «Καλημέρα», ενώ στο Alter κάνει καθημερινά «Πολύ μπλα μπλα» και μάλιστα με επιτυχία. Το ραντεβού μας κλείστηκε στο κανάλι, το δεύτερό της σπίτι. Ένα πρόσωπο του σταθμού με οδήγησε στο καμαρίνι της.

Από τον Αστέρη Κασιμάτη

Στο «ΤV Μακεδονία» έλεγε «Καλημέρα», ενώ στο Alter κάνει καθημερινά «Πολύ μπλα μπλα» και μάλιστα με επιτυχία. Το ραντεβού μας κλείστηκε στο κανάλι, το δεύτερό της σπίτι. Ένα πρόσωπο του σταθμού με οδήγησε στο καμαρίνι της. Εκείνη με υποδέχτηκε με ένα τεράστιο χαμόγελο κι ένα φιλί στο μάγουλο, το οποίο της ανταπέδωσα. Με ρώτησε τι ζώδιο είμαι και, αφού μου έκανε μια σύντομη αστρολογική πρόβλεψη, πάτησα το rec...

Πότε θα μας ευχηθείτε καλό καλοκαίρι;

«Μέσα στον Ιούλιο, ακριβή ημερομηνία δεν ξέρουμε ακόμη».

Δύο χρόνια «Πολύ μπλα μπλα». Συνεχίζετε;

«Το συμβόλαιό μου λήγει τον Αύγουστο. Ήταν διετές. Για εμένα τα συμβόλαια δεν είναι η υπογραφή που μπαίνει σε μια κόλλα χαρτί. Επειδή έχω και μια σχέση ζωής, θα την έλεγα με τη Ζίνα Κουτσελίνη, η οποία με έφερε στο Alter, θεωρώ ότι τα συμβόλαια τα φτιάχνουν οι άνθρωποι. Δεν έχει να κάνει με κάποια ημερομηνία ή μία υπογραφή. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, το Alter με στήριξε. Είμαι πολύ χαρούμενη επειδή στο δεύτερο χρόνο, που κι εγώ προσαρμόστηκα καλύτερα, εντάχθηκαν στην ομάδα νέοι συνεργάτες, όπως ο Άγγελος Πυριόχος και η Νανά Παλαιτσάκη. Τη δεύτερη χρονιά αισθάνομαι, λοιπόν, το Alter σαν την οικογένειά μου. Όταν είχα πρωτοέρθει, είχα κάνει «ζωντανά» μια ευχή: Ελπίζω να δεθώ με τους ανθρώπους εδώ όπως είχα δεθεί και με τους ανθρώπους στο TV Μακεδονία. Αυτό σιγά σιγά γίνεται. Έχω δεθεί, λοιπόν, με την ομάδα μου η οποία δεν είναι η επαγγελματική, είναι οι φίλοι μου, οι άνθρωποί μου. Όταν γίνει κάτι, θα πάρω να τους το πω. Όταν θα έχω χρόνο, με εκείνους θα βγω έξω. Με αυτούς μοιράζομαι την κάθε μου στιγμή, καθετί χαρούμενο».

Να ξεκαθαρίσουμε όμως, συνεχίζετε με το «Μπλα μπλα»;

«Δεν το γνωρίζω. Όταν έχεις μια καθημερινή εκπομπή, η οποία διαρκεί τόσες ώρες και η επικαιρότητα σε προλαβαίνει, δεν έχεις το χρόνο τουλάχιστον έτσι λειτουργώ εγώ να σκεφτείς το επόμενο βήμα. Έχω το άγχος και την αγωνία του τι θα κάνουμε αύριο και ποια θέματα θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα. Το μόνο που μπορώ να σου πω ξανά είναι ότι το συμβόλαιό μου λήγει τον Αύγουστο».

Δεν θα συζητήσετε πιο πριν αν θα ανανεωθεί ή όχι;

«Δεν είναι δική μου απόφαση αυτό. Δεν ξέρω πώς λειτουργούν στα άλλα κανάλια. Εγώ δουλεύω σε ένα σταθμό και αυτό που μου δίνουν σαν οδηγία αυτό εκτελώ».

Αναφερθήκατε πριν στη Νανά Παλαιτσάκη. Διάβασα σε ένα δημοσίευμα ότι σε συνέντευξή της είπε για εσάς ότι δεν μιλάτε καλά ελληνικά.

«Η Νανά;».

Ναι! Σας πείραξε; Το συζητήσατε;

«Η Νανά είναι μια εξαιρετική γυναίκα. Όταν έμαθα ότι θα είναι στην ομάδα του Μπλα μπλα, είχα καταχαρεί. Την εκτιμούσα και την εκτιμώ. Είναι από τους ανθρώπους που έχω μέσα στην καρδιά μου και ό,τι μου έχει πει, το έχω κρατήσει σαν συμβουλή. Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι που έχει γραφτεί Και στην τελική, να σου πω και κάτι; Αν κάποιος παρακολουθήσει την εκπομπή, τότε μόνο μπορεί να διαπιστώσει τις σχέσεις μας και να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Πάνω σ' αυτό, όμως, κάποιος θα σας πει ότι για την ομαλή διεξαγωγή της εκπομπής μπορεί να μην αφήνετε να φανεί τίποτα μπροστά στις κάμερες.

«Θεωρώ ότι οι τηλεθεατές όλα τα αφουγκράζονται. Θα μπορούσα να σου πω ότι εύχομαι σε ό,τι κι αν κάνω στην τηλεόραση να έχω ανθρώπους σαν τη Νανά δίπλα μου. Μακάρι και τη Νανά. Νομίζω αυτό τα λέει όλα».

Πιστεύετε ότι μια κουτσομπολίστικη εκπομπή με έγκυρο ρεπορτάζ επικαιρότητας, όπως το «Μπλα μπλα», πρέπει να ανήκει στον ψυχαγωγικό ή τον ενημερωτικό τομέα;

«Θεωρώ ότι πλέον όλα είναι ανάμεικτα. Δηλαδή, διανύουμε μια περίοδο στην τηλεόραση ψυχαγωγίας με ενημέρωση. Μέχρι στιγμής πάντως θέματα τα οποία προορίζονταν καθαρά για μια μεσημεριανή εκπομπή τα βλέπουμε να αναλύονται από πρωινές εκπομπές τύπου Παπαδάκη, Αυτιά, Κουίκ μέχρι και στα δελτία ειδήσεων».

Θεωρείτε ότι οι lifestyle εκπομπές έχουν γίνει μόδα και ότι με την πάροδο του χρόνου θα εκλείψουν;

«Πιστεύω ότι τα lifestyle θέματα πάντα θα απασχολούν και θα έχουν το δικό τους ενδιαφέρον».

Να μιλήσουμε για τις σπουδές σας. Πώς είναι να έχει κανείς καθηγητή τον Ουμπέρτο Έκο;

«Δεν τον είχα καθηγητή. Σπούδασα στην Ιταλία Φιλοσοφία Θεάματος με ειδικότητα στο θέατρο, στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Είναι γνωστό ότι ιδρυτικό στέλεχος αυτής της σχολής είναι ο Ουμπέρτο Έκο. Απλώς είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω κάποια σεμινάριά του. Είχα επιλέξει ως ένα από τα βασικά μαθήματα τη Σημειωτική, αλλά καθηγητής μου ήταν ο Κάρολο Τζεντίλι».

Δεδομένου των σπουδών σας, βρίσκετε εκπομπές λόγου οι οποίες να ανταποκρίνονται στο δικό σας γούστο;

«Ποτέ δεν χρησιμοποίησα τον τίτλο των σπουδών μου και το θεωρώ αστείο να το έκανα για να δείξω ποια είμαι».

Οι σπουδές όμως διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας, την αισθητική μας. Παίζουν ρόλο, λοιπόν.

«Σαφώς! Έχουμε δει όμως ανθρώπους να είναι καλλιεργημένοι χωρίς να έχουν σπουδάσει και άλλους, με πολλά πτυχία στις πλάτες τους, να αποδεικνύουν στην καθημερινότητά τους ότι δεν έχουν παιδεία. Θεωρώ πρωταρχικό το πώς μεγαλώνεις μέσα σε μια οικογένεια. Δεν έχω βγει ποτέ στην τηλεόραση να το παίξω η σπουδαγμένη, με τα πτυχία, κι αυτό θα φανεί στην πορεία».

Ως τηλεθεάτρια βρίσκετε εκπομπές οι οποίες να σας εκφράζουν;

«Ως Φαίη, λοιπόν, σου απαντώ ότι στην ελληνική τηλεόραση έχουμε την επιλογή να δούμε πολύ καλά προγράμματα. Δεν θεωρώ ότι η τηλεόρασή μας είναι τόσο χάλια. Έχω το τηλεκοντρόλ, άρα και τη δύναμη να επιλέξω ό,τι θέλω».

Ποια εκπομπή του εξωτερικού θα θέλατε να παρουσιάσετε;

«Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Έχω δοκιμαστεί στο πρωινό. Ήταν ένα βήμα εξέλιξης για μένα το «Πολύ μπλα μπλα» και χαίρομαι που κατάφερα να αποδείξω πρώτα απ όλα σε εμένα ότι θα μπορούσα να κάνω και κάτι άλλο, και προσπαθώ να γίνομαι όλο και καλύτερη».

Βλέπετε τον εαυτό σας να βρίσκεται στην τηλεόραση σε βάθος χρόνου;

«Είναι μια δουλειά όπως όλες οι άλλες. Έτσι την αντιμετωπίζω την τηλεόραση. Δουλεύω σε ένα κανάλι, κάνω ό,τι καλύτερο για να έχω εξέλιξη. Θέλω να έχω τη δουλειά μου, από αυτή ζω και μπορώ να πληρώνω τους λογαριασμούς, το ενοίκιο, τα έξοδά μου».

Αν συνεχίσετε, λοιπόν, στην τηλεόραση θα θέλατε να βρεθείτε κάποια στιγμή πίσω από τις κάμερες ή σας ενδιαφέρει μόνο η παρουσίαση;

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς, αλλά εσύ έτσι όπως το πας θέλεις να με τελειώσεις (γέλια). Αντί να πεις έχεις όλο το μέλλον μπροστά σου, θέλεις να με περάσεις και πίσω από τις κάμερες;».

Μα, δεν πρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον μας; Πείτε ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα

«Τον κακό σου τον καιρό έχω να σου απαντήσω, (γέλια) που δε θα πάνε καλά τα πράγματα... Δεν δέχομαι να απαντήσω. Και είσαι και Θεσσαλονικιός! Να τα γράψεις όλα αυτά κανονικά (γέλια). Γιατί να μην είμαι μπροστά στην τηλεόραση; Κάνω τα αδύνατα δυνατά για να είμαι. Λοιπόν, πέρα από την πλάκα, είναι μια άλλη δουλειά το να είσαι πίσω από τις κάμερες. Είναι πολύ δύσκολο και θέλει να έχεις πείρα. Εγώ κάνω αυτή τη δουλειά πάντως, γιατί μου αρέσει η επικοινωνία με τον κόσμο. Από εκεί και πέρα οι άνθρωποι που ξέρουν την τηλεόραση πίσω από τις κάμερες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Και είμαι τυχερή, γιατί συνεργάζομαι με έναν από αυτούς. Γιατί πόσοι και πόσοι κάνουν λάθος επιλογές, ονόματα δεν λέμε... Ο χρόνος έχει δείξει τελικά ότι είναι πολλοί λίγοι εκείνοι οι οποίοι ξέρουν την τηλεόραση».

Πώς μπορεί να αντέξει ένας άνθρωπος πολλά χρόνια μπροστά στην τηλεόραση χωρίς να τον βαρεθεί ο κόσμος;

«Δεν γνωρίζω ακόμη το μυστικό, ελπίζω όμως να το ανακαλύψω. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις μικρά και σταθερά βήματα, να μην προκαλείς, να κρατάς χαμηλούς τόνους, να σέβεσαι και να εκτιμάς εκείνους που σε ευεργετούν. Δεν πρέπει να ξεχνάς τους συνεργάτες σου διότι η τηλεόραση είναι ομαδική δουλειά και μόνος σου αν βγεις στο γυαλί τι θα λες; Αν θέλεις να έχεις διάρκεια, πρέπει να εκτιμάς όσους δουλεύουν για εσένα».

Λέγεται ότι ο κόσμος της τηλεόρασης είναι πολύ σκληρός και άκρως ανταγωνιστικός. Ζώντας την κατάσταση εκ των έσω, τι έχετε να πείτε;

«Όπως όλα τα επαγγέλματα έτσι και η τηλεόραση είναι μια σκληρή δουλειά. Σίγουρα η καθημερινότητα των ανθρώπων που δουλεύουν στην τηλεόραση είναι διαφορετική. Ωστόσο χρειάζεται ψυχραιμία. Πρέπει να κοιτάς τη δουλειά σου και να μην ασχολείσαι τόσο με τους άλλους, τουλάχιστον αυτό κάνω εγώ».

Νιώσατε ποτέ αυτό που λέμε πισώπλατο μαχαίρωμα;

«Δεν έχω επιτρέψει στον εαυτό μου να σκεφτεί έτσι. Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν, δεν σου λέω ότι ζω σε έναν κόσμο ροζ. Έχω επίγνωση της κατάστασης. Πατάω γερά στα πόδια μου και είμαι μετρημένη. Έπειτα από 2 χρόνια, ξέρω με ποιους έχω να κάνω».

Ποια TV πρόσωπα ξεχωρίζετε;

«Είναι γνωστό ότι εκτιμώ πολύ την Ελένη Μενεγάκη για τις επιλογές της, την αυθεντικότητά της και την ντομπροσύνη της απέναντί μου ως τηλεθέατρια».

Σας βλέπουμε όλο και πιο συχνά με τον Γιώργο Λιάγκα, ενώ γνωρίζουμε ότι είστε εξαιρετικά φειδωλή στις εμφανίσεις σας. Τι τρέχει τελικά;

«Τι εννοείς όλο και πιο συχνά με βλέπετε;».

Σας έχουν φωτογραφήσει μαζί.

«Στις δημόσιες εμφανίσεις μου που αφορούν σε κάποιες προσκλήσεις που επιλέγω να αποδεχτώ, σαφώς δέχομαι και να φωτογραφηθώ. Όποια άλλα στιγμιότυπα δεν είναι επιλογή μου. Δεν έχω κάνει ποτέ δημόσια εμφάνιση με τον Γιώργο Λιάγκα. Ποτέ! Όποια εμφάνιση έχω κάνει πάντα συνοδευόμουν από πρόσωπα της εκπομπής και όπως είπες ήταν λίγες αυτές οι εμφανίσεις. Λόγω περιορισμένου χρόνου, αποφασίζω να εμφανίζομαι σε συγκεκριμένα events».

Δηλαδή, δεν «τρέχει» τίποτα με εσάς και τον κ. Λιάγκα;

«Αν τρέχει; Τι να σου απαντήσω τώρα;». (Γέλια.)

Είστε μαζί ή όχι;

«Νομίζω ότι έχω πολύ καλούς φίλους με τους οποίους επιλέγω να βγω όταν είναι να εμφανιστώ δημόσια. Σε προσωπικές στιγμές πάλι προτιμώ να είμαι με ανθρώπους τους οποίους αισθάνομαι πολύ κοντά μου».

Δηλαδή είστε απλώς φίλοι;

(Με νάζι.) «Νομίζω ότι ήδη σου έχω απαντήσει...».

Κακοθελητές λένε ότι το... ειδύλλιό σας μπορεί να είναι και διαφημιστικό τρικ. Τι έχετε να σχολιάσετε;

«Εγώ δεν έχω μιλήσει για κανένα ειδύλλιο».

Πού θα πάτε διακοπές;

«Αρχικά στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη. Θα πάω επίσης λίγο στη Χαλκιδική και θα ήθελα, αν έχω τη δυνατότητα, να γυρίσω την Ελλάδα, επειδή λόγω σπουδών δεν είχα αυτή την ευκαιρία. Επίσης σίγουρα θα πάω στη Ζάκυνθο. Με κάλεσε στο σπίτι του ο Άγγελος Πυριόχος και χαίρομαι πολύ που θα γνωρίσω τους δικούς του».